Evoluce / Evolution (2001/96/USA/Komedie, Sci-Fi) 66%

06.03.2018 19:15
JEDNOU VĚTOU
„Užijte si konec světa!“

OBSAH
Jedné noci dopadne do arizonské pouště meteorit. Zničí auto nic netušícímu požárníkovi Wayneovi, vyhloubí obrovský kráter a propadne do jeskynního sytému, který vede až ke Grand Canyonu. Místní vysokoškolský učitel Ira Caine a jeho kamarád, geolog a sportovní trenér Harry Block jsou vysláni na místo zásahu, aby odebrali vzorky. Zdánlivě rutinní výzkum však přinese objev hodný Nobelovy ceny. Meteorit obsahuje zárodky vesmírných organismů. Evoluce, která by ve vesmíru trvala desítky tisíc let, probíhá na Zemi neuvěřitelnou rychlostí. V malém městečku v Arizoně se začínají objevovat podivuhodní tvorové, kteří se velmi rychle přizpůsobují životu na Zemi. To už se do výzkumu vložila armáda. Na armádní výzkum nemá Ira právě nejlepší vzpomínky. Díky neúspěchu v průběhu jednoho takového výzkumu se k armádním pracovištím nesmí ani přiblížit a generál Woodman, který vede práce v Arizoně, ho upřímně nenávidí. Svědomitá a upjatá bioložka Allison působící ve státním výzkumu rovněž nedůvěřuje Irovým schopnostem. Ovšem mimozemšťané se rozmnožují čím dál rychleji, a tak i Allison uzná, že je třeba v zájmu záchrany lidstva spolupracovat. Jed na mimozemšťany se skrývá ve velmi překvapivém přípravku.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Ačkoliv rozhodně ne ikona žánru, přesto velmi zdařilá komedie plná zdařilých vizuálních efektů (možná až na monstrózní závěr filmu) s výborným, svoji nejvýraznější roli s gustem parodujícím Davidem Duchovnym, naprosto k sežrání roztomilou Julianne Moore a ani ne moc trapně směšnými postavičkami Orlanda (nikoliv Blůmy, ale) Jonese a S. W. Scotta. Prvky parodie na klasické sci-fi horrorové snímky dodávají jistou přidanou hodnotu pro diváka s oněmi díly obeznámeného, ale i ten, kdo nikdy Věc nebo Vetřelce neviděl (ubožátko...) se pobaví podstatně víc než u dojče romantiše komedý am Sonntag Nachmittag. I kdyby vám to nesedlo tak jako mně, alespoň si nebudete chtít jít vykloktat všechno včetně očí a uší;) Evoluce si u mě svou zábavností bez jakéhokoliv hlubšího smyslu vysloužila. (Gemini) 4*

Poněkud utrápený pokus Ivana Reitmana navázat na úspěch a hravý naturel Krotitelů duchů... Skutečně humorných míst je ve filmu jen pár a celkově tomu chybí styl a gradace duchařských štrapácí. David Duchovny působí dojmem otráveného ochotníka, kterému se zoufale nechce dělat si ze sebe švandu, a tak hereckou stránku zachraňují zejména Julianne Moore (já tu babu prostě miluju :o)) a sympaticky uřvaný klaun Orlando Jones. Určitý nadhled, který je Reitmanovi vlastní, se však místy přeci jen dostavuje a Evoluce je v těch chvílích opravdová zábava. Když si na hromadu shrnu film jako celek, tak rozhodně necítím nijakou hořkost, jen takovou tu tupou pachuť, co člověk mívá na jazyku, když je svědkem zahozené šance. Evoluce mohla být výtečná akční sci-fi komedie, ale nakonec je to jen a jen slušný film. (Marigold) 3*

Komedie s pár vtipnými momenty a výbornou hlavní čtveřicí postav(celá postava Julianne Moore, která 50% komediálních výstupů vzala na sebe a o zbytek se stará Orlando "vyjukaný hologram" Jones, agent Fox Mulder a v neposlední řadě Stifler). Vše se točí okolo jednoho malého asteoridu, který brutálním způsobem zkracuje evoluci o miliony let. Kdo nevěří ať tam běží a pokud nemáte pořádný šampón Headenshoders a hasičský vůz utíkejte na opačnou stranu. (Djkoma) 3*

VELKÁ RECENZE
Film Evoluce se od svého vzniku v roce 2001 těší stálé oblibě a nezestárnul dodnes. I na béčkové počítačové animaci totiž můžeme vidět, jak by se život vyvíjel, kdyby nešlo o náhodu, ale jakýsi akcelerovaný záměr.
Wayne je hasič, který neustále packá zkoušky a vykládá si věci po svém. Jednou v noci jde cvičit s ženskou figurínou do odlehlé staré boudy záchranu života z hořících plamenů. Jeho akci i postarší auto však rozbíjí na kusy meteorit. Ten s sebou nese mimozemskou formu života velmi rychle se vyvíjející, agresivní a z biologického hlediska velmi dobře organizovanou.Místo dopadu identifikuje zkrachovalý vědec Ira s kolegou Harrym. Mají štěstí, protože Ira je ve vědeckých kruzích “na trestné lavici” za nákazu mnoha vojáků a Harry je prostě Harry, který raději vede dívčí volejbalový tým, než aby se věnoval seriózní práci. K něčemu takovému, jako je mimozemská forma života, by tyto dva budižkničemu solidní vláda stejně nepustila. Taky jejich práce dlouho netrvá a ocitají se tváří v tvář zátarasům. Armáda je  po několika dnech už dál nepustí.
Doktorka Reedová, která oficiální výzkum přebírá, je velmi upjatá a panovačná. Hned v první scéně, kdy nastupuje, však Ira s Harrym hodnotí spíš její podvazkový pás než fakta, která jim vytýká. A tak je zřejmé, kudy se bude další zápletka ubírat. Ira prohrává soud, celý výzkum a končí tam, kde vlastně začal – se studenty na univerzitě. Mezitím evoluce mimozemských organismů nadále postupuje. To, co pozemšťanům trvá statisíce let, mají tihle tvorové vyřešené za pár dní. Z jednobuněčných organismů jsou zanedlouho malá zvířata a pomalu si začínají přivykat na zemskou atmosféru. Něco, co připomíná draka, dokonce vyplivne svoje plíce ven a začíná ohrožovat místní nákupní centrum.
Ira ale získává sympatie doktorky a přes vládní nařízení nebo vůli rozvíjejících se organizovaných mimozemšťanů nachází řešení celého problému. Kvůli jejich desetipárové DNA a zatím neobjevené biologické struktuře se dají zabít pouze selenem. Látkou, obsaženou v šampónu Head and Shoulders - jediném šampónu, zajišťujícím dlouhotrvající lesk vlasů všem majetnějším pozemšťanům. Je možné, že jednou narazíme na mimozemský život a budeme zvědaví, co zajímavého se od “nich” vlastně dozvíme. Podle toho, jak evoluce funguje, je však pravděpodobné, že cizí druhy nebudou ani zdaleka připomínat svéhlavost dnešních jedinců. Jenom my umíme mluvit stejným jazykem, ale přitom si nerozumět ani za mák. Půjde možná spíš o jednotné mraveniště, kde má každý jasně určeno co má vlastně dělat, aby se začlenil ve prospěch celku. Taková společnost je velmi silná, ale narodit se v ní, znamená žít jenom pro ni.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Možný konec světa začíná v okamžiku, kdy do arizonské pouště dopadne obří meteorit a málem trefí mladého hasiče Waynea. Černoch Harry Block, geolog zaměstnaný na nedaleké univerzitě, se vydá na místo dopadu. Doprovází ho kamarád a kolega Ira Kane, zneuznaný vědec, který kdysi pracoval pro armádu, ale po jednom z nevydařených experimentů byl propuštěn. Dvojice najde v podzemní jeskyni meteor, ze kterého vytéká podivná tekutina, a Ira překvapeně zjistí, že stačilo pár hodin, aby se na jeho povrchu objevil mech. Ve vzorcích později objeví jednobuněčné organismy, které mají mnohem rozmanitější DNA než je ta pozemská a také se mnohem rychleji vyvíjejí. Oba se znovu vydají do jeskyně a zjistí, že kolem meteoru už je nečekaně živo.
Je tu plno houbovitých rostlin a také červi, kteří vytvářejí vlastní atmosféru, protože ta pozemská je pro ně jedovatá. Ira věří, že má před sebou příležitost se rehabilitovat, jenže vzápětí jeskyni uzavře armáda pod vedením Irova bývalého nadřízeného generála Woodmana a vědkyně Allison Reedové. Vyjde najevo, že Woodman celou dobu sledoval Irův počítač. A co je horší, ve chvíli, kdy se Ira vrátí od jeskyně, zjistí, že mu někdo vykradl laboratoř a odnesl počítač, vzorky i všechno ostatní co se meteoru týkalo. Ira a Harry proniknou v přestrojení do jeskyně, kde pokračuje zrychlená evoluce. Jeskyně je plná tvorů, kteří se vzájemně požírají. Jsou však odhaleni a vyhozeni. Další dny se v městečku začínají objevovat podivní tvorové.
Přestože mnozí vypadají hodně děsivě, všichni hynou, protože se udusí pozemskou atmosférou. Podle Iry je ovšem jen otázkou času, kdy se mimozemský život pozemské atmosféře přizpůsobí. A má pravdu. Ptakoještěr, který napadne zákazníky obchodního centra se už pozemské atmosféře přizpůsobil. Ira a Harry ho po velké honičce jen s námahou zlikvidují. Ira předpovídá, že během dvou měsíců ovládnou mimozemské organismy území Spojených států. Generál dostane povolení zlikvidovat organismy napalmem a začne s evakuací oblasti. Ira, na jehož stranu se přidala také Allison, však zjistí, že to je osudová chyba, protože mateřský organismus bují právě za pomoci tepla. Podaří se mu zastavit generála Woodmana dřív než bude pozdě?

O FILMU
Ivan Reitman, který přinesl díky svým komediím Krotitelé duchů a Krotitelé duchů II do angličtiny úplně nové slovo "ghostbusting", nyní přichází s teorií Evoluce. Náraz meteoritu do Země způsobí vznik nových forem života a lidé rázem poznají aktuální význam slov "boj o holý život".
Režisér a producent Ivan Reitman točí komedie o prázdných domech plných duchů, naprosto rozdílných dvojčatech, policajtech ve školce a dalších kuriozitách. To mu dává možnost přizpůsobit si tento žánr tomu, co ho právě zajímá.
"Vždycky jsem byl velkým fanouškem sci-fi a jako dítě jsem každý sobotní odpoledne trávil u klasických sci-fi jako Válka světů nebo Přišli z vesmíru," vzpomíná Ivan Reitman. "Vždycky jsem chtěl natočit současnou sci-fi, ale vlastním jazykem, kterým jsou komedie. Když mi můj partner ve firmě The Montecito Picture Company Tom Pollock dohodil původní scénář Dona Jakobyho s názvem Evoluce, bylo mi jasné, že ho natočím." Jenom jeden aspekt Jakobyho scénáře nebyl úplně podle představ režiséra: původně to měl být totiž zcela vážný, dramatický thriller. Ale nebyl by to Reitman, kdyby nevydoloval komediální momenty i z vyprávění o konci světa. Začal proto se scenáristy Donem Jakobym, Davidem Diamondem a Davidem Weissmanem přetvářet akční thriller v akční komedii.
Ústřední hypotéza, že při střetu meteoritu se Zemí mohou vzniknout nové formy života, se pravděpodobně dočká vášnivého odmítnutí ve vědeckých kruzích. "Někteří vědci jsou však zastánci této teorie. Má dokonce svůj vědecký název panspermia - úžasné slovo! Neexistuje žádný důkaz, že by tímto způsobem na některé planetě nemohl život vzniknout," tvrdí výkonný producent Tom Pollock. "Pohled většiny je pořád takový, že život vznikal postupně z nějakých jednoduchých bublajících organismů. Ale mně se stejně víc líbí tohle."
K neustálému balancování na hranici fantazie a absurdity vedl režisér i herce. "Žánr komedie nemůže nijak zpochybnit uvěřitelnost postav vědců," tvrdí David Duchovny. "Naopak to byl jeden z hlavních důvodů, proč jsem tento úkol přijal: jak udělat svou postavu důvěryhodnou a zároveň neuvěřitelnou?"
Duchovny hraje doktora Iru Kanea, který jako první odhalí vznik vetřelců i jejich rychlý rozvoj. "Je to vědec, který dříve pracoval pro vládu, ale upadl do nemilosti a musí se živit jako učitel na vysoké škole v Glen Canyon v Arizoně. Paradoxně právě tam udělá největší vědecký objev, který úplně změní jeho život," přiblížil Duchovny svou postavu.
Reitman počítal s tím, že Duchovnyho si bude každý spojovat s jeho rolí v seriálu Akta X, ale zároveň ho znal z komedie Beethoven, kterou kdysi produkoval. "Pamatuju si Davida jako pěkného kluka s výborným smyslem pro inteligentní slovní humor. Taky jsem viděl jeho nedávný výkon v Larry Sanders Show a to mě definitivně přesvědčilo, že je schopný zahrát komediální roli."
Partnerem Duchovnyho je Orlando Jones v roli jeho kamaráda a kolegy Harryho Blocka. Profesor geologie je zároveň trenérem ženského volejbalového družstva a zajímá se daleko více o smeče než o geologii. Jones o filmu říká: "Harry a Ira sice pracují ve škole, ale oba čekají na to, že jejich život vezme nějaký obrat k lepšímu. Meteorit vidí jako úžasnou příležitost vyškrábat se za něčím lepším. Jenže pak objeví vetřelce a začínají se dít nedobré věci."
Producent Daniel Goldberg prozrazuje, že Duchovny a Jones jsou blízcí přátelé na place i mimo něj. "Od chvíle, kdy se poprvé setkali, spolu chodí na obědy a navštěvují se doma. Scénář předepisoval, aby byli starými přáteli, takže je skvělé, že to tak je."
"Nechci předbíhat, ale myslím, že David a Orlando jsou dobrá dvojka," přidává se režisér Reitman. "Oba jsou chytří a veselí, ale zároveň někdy dokážou být jak malí. Navíc mají oba báječnou energii pošťuchovat toho druhého."
Duchovny a Jones nepromarnili jedinou příležitost, aby se něco z toho dostalo i do filmu. Dělo se tak se souhlasem Reitmana, ale i bez něj. "Orlando a já jsme měli společnou scénu a chtěli jsme do ní něco přimyslet. Začali jsme točit a najednou se Ivan otočil a řekl: Mimochodem, víte, co právě děláte? Tak to nedělejte. Tak jsme to už nikdy nezkusili. Ani jednou," směje se Duchovny.
Jones Reitmana nazývá největším komediálním režisérem všech dob. "Ivan je neuvěřitelně disciplinovaný, ví přesně, co chce, ale zároveň se na place chová jako malé dítě. Něco uděláme a on se směje a volá, to je skvělé, já to miluju... a teď to zkuste jinak. To je skvělé, protože nutí herce zkoušet pořád něco nového. Moje zkušenost je, že není nic lepšího."
Ke kolegovi Seannovi Williamu Scottovi měli Duchovny s Jonesem vztah jako k mladšímu bratrovi. Scott hraje Waynea, mladého požárníka, který je u toho, když meteorit dopadne do arizonské pouště. Invaze vetřelců splní Wayneovi jeho sen ocitnout se v opravdovém ohni. "Není to možná ten nejchytřejší chlapík na světě a není ani nejšikovnější, ale má široké srdce," říká o své postavě Scott. "Když se postaví po bok Irovi a Harrymu, bojuje s vetřelci a pomůže zachránit svět. Možná poprvé v životě má pocit, že má jeho existence smysl."
Trojice kluků se pokouší nejprve zachránit svět sama, ale je nemožné udržet velký objev dlouho pod pokličkou. Nakonec se do toho vloží i vláda, zastupovaná krásnou epidemioložkou Allison z Centra pro kontrolu a předcházení katastrofám. Hraje ji Julianne Moore. Allison má nejprve velmi malý respekt k Irově práci, protože zná jeho vědeckou minulost, ale brzy pochopí, že pokud nespojí své síly, čeká je velmi krátká budoucnost. Moore je známá především dramatickými filmovými rolemi, naposledy v thrilleru Hannibal. Roli Allison vzala především proto, že to byla šance natočit "jednoduchou letní komedii", jak to popsala. "Je to něco, co jsem nikdy předtím nedělala a taky jsem chtěla spolupracovat s Ivanem Reitmanem. Má skvělý smysl pro komedie."
Reitman o Moore na oplátku tvrdí, že je to jedna z největších hereček své generace. "Strašná věc, kterou na ni musím prozradit, je, že absolutně nemá strach. Je hned svolná zkusit všechno, co může obohatit její roli."
Některé z postav Evoluce nejsou herci. Pracoval na nich tým kouzelníků na vizuální efekty, který vedl Phil Tippett. Společně s Reitmanem na počítači vytvořili přehlídku vetřeleckých kreatur. "Phill Tippett byl na tuhle práci jednička. Dělal například dinosaury pro Jurský park nebo obrovský hmyz pro Vesmírnou pěchotu," připomíná Reitman."Byla to velmi úzká spolupráce. Vytvořili jsme stovky různých příšer," říká Tippett. "Phil mě úplně odrovnal. On ty kreatury fakt miluje," směje se Reitman. "Opravdu ho bavilo vymýšlet jim způsob chůze, pohyb, myšlení. Myslím si, že je v určitém smyslu považuje za živé bytosti." <>Obrázek nenalezen<> Tippettovo studio vytvořilo asi osmdesát procent vizuálních efektů. Na zbytku se podílelo PDI/Dream Works a Sony Imageworks. PDI/Dream Works vytvořilo průlet meteoritu vesmírem a jeho náraz na Zemi a také jedno i vícebuněčné organismy pod mikroskopem. Sony Imageworks pomáhalo s počítačovou animací svíjejících se červů, které jsou dalším stádiem vývoje vetřelců.
"Dnešní možnosti vizuálních efektů mě naprosto ohromují," říká Reitman. "Je neuvěřitelné vidět ty podivné příšery, jak procházejí skrz vaši scénu a hrají společně s živými herci, a přitom vědět, že to není realita. Nemůžete uvěřit vlastním očím. Stává se z toho vlastně nový druh pravdy."
K nejnáročnějším scénám celého filmu patří výbuch vládního výzkumného zařízení. Jeho budova vyrostla v Page v Arizoně, aby ji vzápětí smetla exploze pečlivě plánovaná supervizorem speciálních efektů. Exploze měla být doprovázena sérií sedmi menších výbuchů, které následovaly s odstupem zlomku sekundy. Přestože se točilo v Arizoně, ten den byla na místě zima a vítr, které znesnadňovaly natáčení. Zima totiž způsobila, že reakce výbušných látek se nedala předem odhadnout a vítr hnal kouř přímo na kameru. Nicméně padlo rozhodnutí točit. Reitman věděl, že nesmí dojít k žádné chybě, proto nechal výbuch snímat patnácti kamerami. Počkal, až se vítr trochu uklidní a zařval "Akce!" "Víte, mám rád filmy s těmi velkými efekty, ale důležitější jsou pro mě postavy," vysvětluje Reitman. "Humor vzniká při tom, když musí postava reagovat na nějakou takovou událost. Jedna z mých nejoblíbenějších věcí ve filmu je rozdíl mezi tím, co si myslíme a co řekneme či uděláme veřejně. Objevuje se to v mnoha mých filmech a je to i ústředním tématem Evoluce. Dva normální chlapíci pracují ve škole uprostřed Arizony a najednou se jedinkrát v životě ocitnou uprostřed něčeho opravdu monumentálního, chopí se příležitosti a zvítězí."

DABING
1.DABING
V českém znění: Vladislav Beneš - David Duchovny (Ira), Ivana Milbachová - Julianne Moore (Allison), Tomáš Racek - Orlando Jones (Harry), Filip Jančík - Seann William Scott (Wayne), Pavel Rímský - Ted Levine (generál Woodman), Filip Švarc - Ethan Suplee (Deke), Marty Belafsky (Vojenský policista), Petr Burian - Michael Bower (Danny), Lee Weaver (Vojenský policista), Libor Terš - Pat Kilbane (Johnson), Otto Rošetzký - Ty Burrell (Flemming), Steven Pierce (seržant Larson), Petr Oliva - Dan Aykroyd (guvernér Lewis), Kamila Špráchalová - Katharine Towne (Nadine), Milan Bouška - Gregory Itzin (Cartwright), Kyle Gass (Drake), Martin Sobotka - Ashley Clarke (poručík Cryer), René Slováčková - Michelle Wolff (Carla), Kateřina Lojdová - Sarah Silverman (Denise), Jaroslav Horák - Steven Gilborn (soudce Guilder), Wayne Duval (dr. Paulson), Marek Libert - Lucas Dudley (Seržant Toms), Jerry Trainor (Tommy), Alena Procházková - Wendy Braun (sestra Tateová), Jana Andresíková - Kristen Meadows (Patty), Radka Malá - Winifred Freedman (Debbi), Miriam Chytilová, Jaromíra Brettová, Vladimír Kudla - Michael McGrady (Požárník), Michael Chapma (šerif Long + titulky).
Spolupracovali: Barbora Wildová, Barbora Matesová
Překlad: Matouš Lázňovský
Zvuk: Miloš Sommer, Ladislav Krýsl
Produkce: Milena Čapková
Úprava a režie: Karolína Průšová
Vyrobily: ABZ – divize Bontonfilms 2001

2.DABING
V českém znění: Vladislav Beneš - David Duchovny (Ira), Ivana Milbachová - Julianne Moore (Allison), Libor Hruška - Orlando Jones (Harry), Jan Maxián - Seann William Scott (Wayne), Jiří Plachý - Ted Levine (generál Woodman), Ivan Jiřík - Ty Burrell(Flemming), Jaromír Meduna - Dan Aykroyd (guvernér Lewis), Tereza Chudobová - Katharine Towne (Nadine), René Slováčková - Sarah Silverman (Denise), Dalimil Klapka - Michael Chapman (šerif Long), Vlasta Žehrová - Kristen Meadows (Patty), Zuzana Schulzová - Miriam Flynn (Grace), Daniela Bartáková - Mary Pat Gleason (Zákaznice), Pavel Šrom, Martin Písařík, Bohdan Tůma, Ludvík Král, Radek Hoppe, Radovan Vaculík, Svatopluk Schuller, Marcela Kyselová, Anna Suchánková, Jaroslav Horák, Ivo Novák, Petr Burian.
Překlad: Markéta Brožková
Zvuk: Jiří Bartoš
Produkce: Ivana Prejdová, Jiří Beránek
Dialogy: Alena Navrátilová
Režie: Jiří Kodeš
Vyrobila: Česká produkční 2000 pro Cet 21 s.r.o. 2005

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 12.7.2001 Falcon
Premiéra USA: 08.6.2001 DreamWorks
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.1.2002 (VHS) Bonton Home Entertainment
Poprvé na DVD: 1.1.2002 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 7 022 158
Tržby celkem - $ 98 376 292
Návštěvnost v ČR 78 020
Náklady (Rozpočet) - $ 80 000 000
 
Tvůrci a herci
Ivan Reitman (Režie), Daniel Goldberg (Produkce), Joe Medjuck (Produkce), Ivan Reitman (Produkce), John Powell (Hudba), Michael Chapman (Kamera), Wendy Greene Bricmont (Střih), Sheldon Kahn (Střih), Margery Simkin (Casting), J. Michael Riva (Scénografie), Aggie Guerard Rodgers (Kostýmy), Karen Baker Landers (Zvuk), Per Hallberg (Zvuk), William B. Kaplan (Zvuk), Ken Chase (Masky), Don Jakoby (Scénář), David Weissman (Scénář), David Diamond (Scénář), David Duchovny (Herec), Julianne Moore (Herec), Orlando Jones (Herec), Seann William Scott (Herec), Ted Levine (Herec), Ethan Suplee (Herec), Ty Burrell (Herec), Dan Aykroyd (Herec), Katharine Towne (Herec), Sarah Silverman (Herec), Richard Moll (Herec), Kyle Gass (Herec), Jerry Trainor (Herec), Michael Chapman (Herec), Mary Pat Gleason (Herec), Steve Kehela (Herec), John Cho (Herec), Jim Brockhohn (Herec), Gregory Itzin (Herec), Lee Garlington (Herec), Andrew Bowen (Herec), Michael McGrady (Herec), Wayne Duvall (Herec)
 
2001/96/USA/Komedie, Sci-Fi
 
Zajímavost k filmu
- Nemotornost své postavy si vymyslela Julianne Moore sama.
- Protože se natáčelo v prosinci, požádalo studio Dreamworks místní obyvatele, jestli by nepočkali s vánoční výzdobou. Postupem natáčení zaplatilo studio zaměstnancům města přesčasy, aby byla vánoční výzdoba připravena včas.
- David Duchovny odmítl kvůli tomuto filmu roli ve snímku Star Wars: Epizoda II - Klony útočí (2002).
- Na konci filmu, těsně před titulky, je krátká reklama na Head & Shoulders, ve které hrají hlavní hrdinové (Seann William Scott, David Duchovny, Orlando Jones). Reklama končí tím, že všichni tři zvednou ruce a v nich drží lahev H&S. Orlando Jones ji však drží obráceně.
- Když si režisér Ivan Reitman přečetl scénář Dona Jakobyho, rozhodl se projekt realizovat. Nejdřív ale najal další dva scénáristy, Davida Diamonda a Davida Weissmana, aby Jakobyho sci-fi thriller přepsali na komedii. Donu Jakobymu se změny natolik zalíbily, že se rozhodl s Diamondem a Weissmanem na nové verzi spolupracovat.
 
Odkazy