Elektra / Elektra (2005/95/USA/Akční, Dobrodružný, Fantasy, Krimi) 44%

04.04.2020 14:28
JEDNOU VĚTOU
„Zrozena k boji. Přeurčena k zabíjení. Elektra = Spousta akce a dobrodružství."

OBSAH
Úžasná Jennifer Garner jako femme fatale Elektra dokazuje, že zabít lze pouhým pohledem. Komiksová postava se proměnila v akční hrdinku s největším sex appealem všech dob. Přes smrtelné rány, které jí uštědřil Daredevil, se probouzí z mrtvých a stává se z ní nejnebezpečnější vražedkyně světa, která žije jen pro smrt ostatních. Ale její nejnovější úkol ji donutí k zásadnímu životnímu rozhodnutí. Přikloní se nakonec na stranu dobra nebo zla?(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Vznik tohoto filmu datuje období, kdy bezmoc tvůrců natočit povedený film na motivy komiksu šplhá k nejvyššímu vrcholu ubohosti. Začal to Spider-man, který sosal z lidí prachy jak na běžícím páse. Nenechalo se dlouho čekat a jako odpověď na to vznikala celá várka takovýchto filmů. Průměrný Daredevil má s tímto filmem asi nejvíce společného. Ten totiž potvrdil, že ne každá postava dokáže mít takový charakter. No tak do dalšího filmu prskli ženskou, vcelku pěknou ženskou s profesionálním názvem Elektra. Možná z důvodu toho, že to bude pro někoho přitažlivé, ale nevšímali si příběhové linie a pak to dopadlo tak, jak to dopadnout muselo. Povedlo se jim totiž natočit jeden z nejnudnějších a nejkýčovitějších filmů na námět komiksu vůbec. Bitky jsou většinou potmě za pořádného deště a jediné co zaujme je viditelná snaha tvůrců udělat z Elektry rádoby cool záležitost. Nejen já, ale i hodnocení zde, může potvrdit jen to, že se letmá snaha o povznesení filmů tohoto tipu příliš nevydařila. --- Nemůžeš ji zadržet. Nikdo ji nezadrží. – Jí? - Bál jsem se. že když ti to řeknu, tak tu práci nevezmeš. (Malarkey) 1*

V kinech Daredevil dvakrát nezabodoval, tak producenti vyslyšeli přání mužské části světa, která bezděčně slintala při pohledu na Jenifer Garnerovou, a věnovali Elektře samostatný film. A právě to, na co se těšily snad všichni filmoví fanoušci (ne fanynky...), selhalo nejvíc. Maskéry Elektry bych odsoudil za... Přiléhavý sado-maso kožený obleček vyměnila Elektra za křiklavě červenou soupravičku, která toho zakrývá chvílemi až moc. Červená barva je sice věrnější komiksu, ale působí tak trošku divně. A ty krásné vlnité vlasy maskéři narovnali a navíc jí přičesali naprosto příšernou ofinu. Tohle už mi vážně zamíchalo žaludečními šťávami. Že scénář filmu nebude nijak objevný podobně jako u Daredevila mě ani nepřekvapuje. Ale že bude až tak (s prominutím) debilní a nelogický už je i na mě trochu moc. Příšerná základní dějová linka je vlastně totálně o ničem. Ve filmu se nekoná ani jeden zvrat, ani jedna postava nepronese větu, která by už nebyla ke slyšení někde jinde. Tak ubohou báchorku mohl napsat úplně kdokoliv. Pominutí scénáristovi mysli (a nakonec nejenom jeho) nakonec lepí dohromady jeden člověk. Na tom, že film nebude taková hrůza a že bude alespoň stravitelný do konce, má zásluhu jen a jen režisér Rob Bowman, který svým umem drží celou tuto rychle se potápějící loď nad vodou. Co však na filmu zarazí nejvíc, tak je pohříchu málo akce. Čtyři větší akční scény jsou na necelou hodinu a tři čtvrtě zatraceně málo. A nepomůže jim ani to, že je Bowman natočil v nabušeném cool stylu. Dalším mínusem je rozhodně absence lepšího záporáka. Japonec se dvěma katanama je trochu málo. Jistě, nepočítám ty srandovní bojovníky se schopnostmi, které by jim záviděli i X-Meni. Digitální efekty, kterými si film "pomáhá" až nezdravou měrou, působí dosti lacině. Když to tak vezmu, tak nebýt režiséra film by byl úplně v troskách. Takhle se jedná pouze o tupou slátaninu, ze které jakýkoliv dojem vyšumí dřív než skončí závěrečné titulky. (Isherwood) 2*

Elektra se odpojila od Daredevila a vydala se vše vyřešit solo. Se slabým scénářem se jí nevede nijak extra přesvědčit diváka, že všechno zvládne sama a Rob Bowman je kouzelník, když svoji režií snímek vytahuje z hlubin nudy. Invence si svou účast rozmyslela v tomto projektu poměrně výrazně. Jennifer Garner příliš přesvědčivá v roli Elektry není, ale kouká se na ni dobře. Průměrná comicsová adaptace. (kingik) 3*

VELKÁ RECENZE
Cokoliv čekáte od tohohle filmu, tím není. Tedy přiznejme si jen, že málokdo tušil, že bude sledovat 85 minut pofidérní krize hrdinství. Rob Bowman s vydatnou pomocí scenáristické předehry dá divákovi lačnícímu po komixovém šílenství, přesně to, co chce. Pěkně zhusta ho nakrmí během prvních pěti minut detailně stylizovanou, nicméně po bližším prozkoumání drásavě nedynamickou, akcí (to si ale uvědomíte až po určité době, tedy to, že je to natočeno velmi efektivně a levně, klobouk dolů televizní režiséři). Perfektní blamáž na diváka, po prvních pěti minutách a jediných výstřelech, co ve filmu zazní, je přesně v takovém rozpoložení, kdy mu sliny stékají po bradě a on čeká hodinu a půl dlouhou akční jízdu. Zmínila jsem, že se jedná o preludium?
Doslova a do písmene. Pak už sledujeme jen a pouze lineární dekonstrukci a demaskování jednoho ženského hrdinství v hávu nájemného vraha. Prosťounce nalinkovaný děj lehce převyšuje použitá narativní struktura (dětství versus dospělost), děj je oproštěn od jakýchkoliv odboček -škoda skvělá a velmi efektivní suita „záporáků“, se k tomu sama podbízí- ba dokonce je pust jakýchkoliv logických souvislostí či osvětlování. Je to jen divné introspektivní balancování na hranici totální trapnosti a banální psychologizace. Jenže ono to všechno má vlastně atmosféru, taky zajímavou hudbu (ševelící minimalistická elektronika a-la Solaris), ulítlé reálie (prostě nedokážete cokoliv kamkoliv zařadit, dominují přírodní motivy, neuvěřitelné), budete se nejspíš divit, ale ono to má dokonce i atmosféru – samurajsky dusnou.
V první "větší" scéně zařve můj nejoblíbenější z filmových úchylů Jason Isaacs (šedooký anglán, mistr uncredited rolí), v páté scéně přichází na scénu Goran Visnjic (můj nejoblíbenější ze smutných chorvatů), pak se objevuje slepý chlapík s tetováním a já prostě vím, že tohle téměř televizní áčko, se stává mým oblíbeně dekonstruovaným filmovým Béčkem. I přes své pomalu se plazící tempo. A ano, tohle není povedený natož zvládnutý film. 40%.
Elektra je kanadsko-americký akční film z roku 2005, který natočil Rob Bowman podle komiksových příběhů o Elektře. Do amerických kin byl film, jehož rozpočet činil 43 milionů dolarů, uveden 14. ledna 2005, přičemž celosvětově utržil 56 681 566 dolarů. Snímek volně navazuje na film Daredevil z roku 2003.

DABING
V českém znění: Šárka Vondrová - Jennifer Garner (Elektra), Pavel Vondra - Goran Visnjic (Mark Miller), Jana Páleníčková - Kirsten Prout (Abby Millerová), Libor Terš - Will Yun Lee (Kirigi), Zdeněk Mahdal - Cary-Hiroyuki Tagawa (Roshi), Vladimír Kudla - Terence Stamp (Stick), Ivana Měřičková - Natassia Malthe (Typhoid), Antonín Navrátil - Colin Cunningham (McCabe), Aleš Procházka - Jason Isaacs (DeMarco), Josef Nedorost - Mark Houghton (Bauer), Jiří Balcárek - Hiro Kanagawa, Kurt Max Runte (Meizumi, Nikolas Natchios), Radovan Vaculík, Ludvík Král
Vyrobil: Bonton 2005

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 14.1.2005 20th Century Fox
Premiéra Kanada: 14.2.2005
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 8.8.2005 (DVD) Bontonfilm
Poprvé na DVD: 1.8.2005 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 2.11.2009 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 3 043
Tržby celkem - $ 56 681 566
Náklady (Rozpočet) - $ 43 000 000

REMAKE / POKRAČOVÁNÍ FILMU
Daredevil gastonrolinc.webnode.cz/news/daredevil-daredevil-2003-103-usa-akcni-dobrodruzny-thriller-drama-52/
Akční / Dobrodružný, USA, 2003
Režie: Mark Steven Johnson, Hrají: Ben Affleck, Jennifer Garner

Elektra gastonrolinc.webnode.cz/news/elektra-elektra-2005-95-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy-krimi-44/
Akční / Dobrodružný, USA, 2005
Režie: Rob Bowman, Hrají: Jennifer Garner, Goran Višnjič
 
Tvůrci a herci
Rob Bowman (Režie), Arnon Milchan (Produkce), Gary Foster (Produkce), Avi Arad (Produkce), Christophe Beck (Hudba), Christophe Beck (Kamera), Kevin Stitt (Střih), Heike Brandstatter (Casting), Dianne Crittenden (Casting), Michael Hothorn (Casting), Coreen Mayrs (Casting), Graeme Murray (Scénografie), Lisa Tomczeszyn (Kostýmy), John A. Larsen (Zvuk), Tegan Taylor (Masky), Zak Penn (Scénář), Stu Zicherman (Scénář), Raven Metzner (Scénář), Jennifer Garner (Herec), Goran Višnjič (Herec), Kirsten Zien (Herec), Will Yun Lee (Herec), Cary-Hiroyuki Tagawa (Herec), Terence Stamp (Herec), Natassia Malthe (Herec), Bob Sapp (Herec), Jason Isaacs (Herec), Nathaniel Arcand (Herec), Colin Cunningham (Herec), Ty Olsson (Herec), Kevan Ohtsji (Herec), Kendall Cross (Herec), Tom Woodruff Jr. (Herec), Jana Mitsoula (Herec), Mark Houghton (Herec), Kurt Max Runte (Herec)
 
2005/95/USA/Akční, Dobrodružný, Fantasy, Krimi
 
Zajímavost k filmu
- Elektra se poprvé objevila v roce 1981 v komiksovém sešitu "Daredevil #168".
- Film měl být původně ohodnocenem ratingem přístupnosti R. Nakonev se však tvůrci rozhodli zpracovat snímek s přístupností PG-13, aby byl přístupnější většímu publiku.
- Scény Bena Afflecka, které zde natočil, byly nakonec z finální verze vystřiženy.
- Oproti komiksové předloze, kde má Elektra hnědé oči jako má ve skutečnosti Jennifer Garner, ve filmu herečka nosí zelené kontaktní čočky.
 
Odkazy