Elán - História legendy I. - Elán 1981 - 1991

14.02.2018 14:29
Na DVD je spousta videomateriálu z počátků skupiny, jsou zde zachyceny skladby z různých televizních pořadů, soutěží, TKM, apod. Skladby z první éry skupiny dokumentují tehdejší styl, který byl přece jen poněkud jiný naž jak ho známe z pozdějších let. Je také občas úsměvné sledovat, co tehdy stačilo k výrobě úspěšného videoklipu.
 
RECENZE DVD
Slovenská skupina Elán má své první DVD. Jmenuje se "História legendy I." a jak už název napovídá, jedná se o první díl kolekce videoklipů, tato končí rokem 1991. Pokud máte rádi tento formát kvůli vysoké obrazové a zvukové kvalitě, radši předstírejte, že se díváte na video...
Mým přehrávačem dosud prošla dvě česká hudební DVD, slovenské ani jedno. Proto jsem byl zvědav, jak se tvůrci vyrovnají s dévédéčkem bezpochyby u široké československé veřejnosti legendární skupiny Elán. Jisté je, že jejich příznivci budou asi částečně spokojeni, ale na druhou stranu výrazné nedostatky disku "História legendy I. 1981 - 1991" není možno ponechat bez povšimnutí.
Především je nutno upozornit, že toto dévédéčko by si neměli pořizovat ti, kdo mají formát DVD spojen se skvělou obrazovou a zvukovou kvalitu, těch se zde skutečně nedočkají. Není těžké uhádnout, že při velikosti našeho trhu by se peníze na vyčištění archivních záznamů, případně na nový zvukový mix, sháněly poměrně těžce, takže tvůrci nosiče radši hned na počátku upozorní, že historická hodnota materiálů získala přednost před jejich technickou kvalitou a mají vystaráno. Platící zákazník tak za cenu DVD dostane záznam kvality videokazety, co se dá dělat.
Technická kvalita záznamů však není jedinou věcí, která člověka nenadchne, poněkud divné je i samotné uspořádání dévédéčka. Základem je samozřejmě dvacítka videoklipů, u jejichž většiny je důležitá spíše hodnota historická - různé televizní záznamy, či klipy točené na film, ovšem jak je vidět, vždy během pár hodin. Ale pokud máte Elán rádi, je to rozhodně zábava. Pro mě osobně byly největším překvapením první dvě skladby ("Dám ti všetko čo mám" a "Ponúkam"), které jsem dosud neznal, a na nichž kapela zní spíše jako nějaký televizní orchestr. U kousků ze závěru, jako jsou "Nevesta v piatom mesiaci" či "Ver mi", se už jedná o profesionální klipy, na něž zub časo zahlodal jen málo. Poněkud zbytečné se mi zdají obrázky k "Oui, Je Tarrends" a "Money", které jsou tvořeny vždy jen několika se střídajícími se fotografiemi. Jako připomínka toho, že Elán nezpívali jen slovensky, by mi klidně stačil jen audiozáznam a ne snaha podobné koláže vydávat za videa. Klipy rámují dvě živě nahrané skladby, které na obale napsány nenajdete, skutečným překvapením je ale samotný závěr. Tam totiž najdete dva klipy okomentované členy kapely a hned z nich poznáte, proč nejsou okomentovány všechny - jednotlivým mluvčím není rozumět, dlouhé pomlky střídají výbuchy smíchu a občas hlášky, které asi nikdo mimo kapelu nemůže pochopit. Prostě komentář s naprosto nulovou vypovídací schopností i zábavností. Asi proto nejsou okomentovány všechny klipy, ale jen dva a ještě takto v závěru a bez jakéhokoli upozornění.
Pokud už máte za sebou zkouknutých několik hudebních DVD, pravděpodobně budete stejně jako já překvapeni položkou "Členové skupiny". Tam jsem čekal textové informace o jednotlivých členech, ale vše je úplně jinak. Obsahem této sekce je v podstatě sedm dalších klipů či živých záznamů, které se povětšinou více týkají daného člena - Vašo Patejdl se tak prezentuje sám u piána (zvukově vyloženě strašnou) písničkou "Ja viem", Jano Baláž zase s "Žabou na prameni", Gabriel Szabo v hitovce "Fero", kde si zahrál hlavní roli ve videoklipu. Proč jsou tyto klipy skryty pod položkou "Členové skupiny", je mi ale naprostou záhadou.
Na DVD už pak najdete jen textovou biografii do roku 1991 a stejně tak diskografii. Jen škoda, že zde není obsaženo více klipů, protože Elán jich natočil v tomto období rozhodně více, než je zde zaznamenáno. Kdyby zde byly když ne navíc, tak radši místo oněch anglických fotografických koláží, rozhodně by to nevadilo.
První DVD Elánu je více než rozpačité. Je jasné, že se tento formát u nás i na Slovensku teprve rozjíždí, ale "História legendy I." mohla být i tak určitě lépe zpracována. Pokud ale máte doma DVD přehrávač jen místo videa, pak si asi stěžovat nebudete. Celková téměř hodina a třičtvrtě záznamu není až tak úplně málo. A že byste chtěli třeba nějaké aktuální rozhovory se členy kapely, více živých záznamů, nebo čehokoli jiného? Já taky. Snad příště, pokud se tohoto DVD prodá dostatečně velké množství. Ale pro toto průkopnictví přimhuřuji při výsledném hodnocení obě oči...
 
SLOŽENÍ
Jožo Ráž - zpěv, baskytara
Vašo Patejdl - zpěv, klávesy
Juraj Farkaš - kytara
Zdeno Baláž - bicí
Ján Baláž - zpěv, kytara
Martin Karvaš - klávesy
Gabo Szabó - bicí
 
Seznam skladeb a autoři
DVD
1. Dám Ti všetko čo mám (Vašo Patejdl/Vašo Patejdl)
2. Ponúkam (Vašo Patejdl/Mája Pálešová)
3. Kaskadér (Vašo Patejdl/Ľuboš Zeman)
4. Ósmy svetadiel (Jožo Ráž/Boris Filan)
5. Koľko a čo za to (Jožo Ráž/Boris Filan)
6. Mám chuť na niečo chladené (Zdeno Baláž/Pavol Jursa)
7. Kamaráti (Jožo Ráž/Boris Filan)
8. Zlodej slnečnic (Vašo Patejdl/Ľuboš Zeman)
9. Tuláci v podchodoch (Ján Baláž/Ľuboš Zeman)
10. Oui. Je Tattends (Jožo Ráž/Ľuboš Zeman, Vladimír Čort)
11. Zaľúbil sa chlapec (Jožo Ráž/Boris Filan)
11. Stužková (Jožo Ráž/Boris Filan)
12. Tanečnice z Lúčnice (Jožo Ráž/Boris Filan)
13. Klasika (Jožo Ráž/Boris Filan)
14. Kamikadze lásky (Jožo Ráž/Boris Filan)
15. Nevesta v piatom mesiaci (Martin Karvaš/Boris Filan)
16. Ver mi (Jožo Ráž/Boris Filan)
17. Čaba neblázni (Jožo Ráž/Boris Filan)
18. Od Tatier k Dunaju (Ján Baláž/Boris Filan)
19. Money (Jožo Ráž/Boris Filan)
 
(Režie videoklipu), - (Produkce DVD), Jožo Ráž (Hudba), Vašo Patejdl (Hudba), Ján Baláž (Hudba), Juraj Farkaš (Hudba), Zdeno Baláž (Hudba), Martin Karvaš (Hudba), Gabo Szabó (Hudba), - (Remastering zvuku), Vašo Patejdl (Autor hudby), Jožo Ráž (Autor hudby), Zdeno Baláž (Autor hudby), Ján Baláž (Autor hudby), Martin Karvaš (Autor hudby), Boris Filan (Autor textu), Vašo Patejdl (Autor hudby), Mája Pálešová (Autor hudby), Ľuboš Zeman (Autor hudby), Pavol Jursa (Autor hudby), Vladimír Čort (Autor hudby)