Dvojčata / Twins (1988/103/USA/Komedie, Akční) 57% -Originál DVD-

20.05.2022 00:10
JEDNOU VĚTOU
„Víte jaké to je, když ve 30 letech zjistíte, že máte dvojče? A ještě ke všemu je úplně jiné než vy?"

OBSAH
Dokonalý muž Julius Benedict je výsledkem úspěšného genetického experimentu. Teprve při oslavě svých pětatřicetin se dozví, že má bratra-dvojče, který nebyl v plánu. Okamžitě se vydá na cestu a zanedlouho ho najde. Jenže ve vězení. Z Vincenta, který vyrůstal v sirotčinci, je totiž vitální podvodníček, který je neustále na štíru se zákonem. V poslední době se mu příliš nedaří, sedí za mřížemi, protože dluží za téměř dvě stovky nezaplacených pokut. Venku by mu ale bylo ještě hůř, protože tam na něj čekají bratři Kleinovi, kterým dluží dvacet tisíc. Ačkoli Vincent Juliovi příliš nevěří, nechá se přesvědčit, aby se společně vydali hledat matku, která nezemřela při porodu, jak Juliovi celý život tvrdili. V patách však mají zabijáka Webstera, protože cestují kradeným cadillacem, ukrývajícím kontraband za pět miliónů dolarů, které měl inkasovat po doručení právě on. A protože Webster nemá zábrany a každého svědka, který by ho mohl prozradit, pro jistotu zabije, začne jít brzy do tuhého. (TV Nova)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Dvojčata Julius a Vincent jsou si tak podobná, že je od sebe s obtížemi rozezná jen jejich matka. Přepečlivý pozorovatel si sice může všimnout, že je mezi nimi asi metrový rozdíl ve výšce, jemně se liší hustota vlasového porostu, ale obvod bicepsu jednoho se bezpečně shoduje s obvodem hrudníku druhého, takže je vlastně všechno v pořádku. Kdybych vlastnil dobrý vkus, tak bych se patrně styděl za to, že mne tato hovadina baví i po letech, ale jako standardní kulturní barbar se k tomu mohu v poklidu přiznat. (Jara.Cimrman.jr) 4*

Zplození jsou ze šesti otců a jedné matky. Na základě genetického experimentu. Jeden je dobrosrdečný a milý, ač lehce nepraktický chlapík, který vyrostl na exotickém ostrově. Má rád poezii, biologii, šachy i návštěvy muzeí. A je to kus chlapa. Druhý je zakrslá pouliční krysa, sobecký „vejškrabek“, který z experimentu neměl vůbec vzniknout. Už během dospívání obtěžoval jeptišky, brzy ze sirotčince pláchl na ulici, kde přežíval, kradl a lhal, a doufal, že jednou nebude nikomu dlužit a usměje se na něho kus pořádného štěstí. Tihle dva jsou bratři, z jejichž totální rozdílnosti (vzhledové i charakterové) úspěšný tvůrce Ivan Reitman tehdy těžil. A diváci na to slyšeli (rozpočet 15 milionů, tržby přes 215 milionů). Dnes je výsledek pochopitelně spíš otázkou nostalgie a faktu, jak moc přistoupíme na to, že se Arnold snaží být vtipný. Místy mu to vychází, jindy (třeba ztráta panictví) je lehce trapný. Naopak Danny DeVito je ve svém, užvaněný a jedovatý zmetek, který v pravou chvíli sepne své lepší já. Holt jak to mají Američané rádi. Právě scény, ve kterých se rozehrávají cituplné otázky a přicházejí naivní odpovědi, jsou ty, které je radno přetrpět. Jinak nemám důvod pochybovat, že to před těmi sedmadvaceti lety docela fungovalo. Kelly Preston k nakousnutí!! (castor) 3*

Představte si veliké, pravidelně oválné vajíčko s nádhernou sněhobílou skořápkou a vedle něho zapáchající, popraskaný záprtek s vytékajícím žloutkem. Podobnost vejce vejci může být zkrátka relativní. Komedie plná kontrastů o supermuži a nečekaném odpadním materiálu jeho zrození, kterou táhne DeVito už od úvodního zákeřného kopu do novorozeného bratříčka. (Gilmour93) 4*

VELKÁ RECENZE
Na počátku všeho jsou pětatřicáté narozeniny Julia Benedicta, dokonalého muže, který je výsledkem úspěšného genetického experimentu a teprve nyní se dozvídá, že má bratra, dvojče, které nebylo v plánu. Julius se rozhodne bratra najít, okamžitě se vydá na cestu a skutečně ho zanedlouho najde. Ve vězení. Z Vincenta, který vyrůstal v sirotčinci (odkud však utekl, když mu bylo dvanáct, poté co zneuctil jeptišku a ukradl peníze) je totiž vitální podvodníček, který je neustále na štíru se zákonem. V poslední době se mu příliš nedaří, sedí za mřížemi, protože dluží za téměř dvě stovky nezaplacených pokut, venku na něj čekají bratři Kleinovi, kterým dluží dvacet tisíc. Ačkoli Vincent Juliovi příliš nevěří, není divu, vždyť se na ně stačí podívat, nechá se přesvědčit, aby se společně vydali hledat jejich matku, která nezemřela při porodu, jak Juliovi celý život tvrdili.
V patách však mají zabijáka Webstera, protože cestují kradeným cadillacem, ukrývajícím kontraband v hodnotě pěti milionů dolarů, které měl inkasovat po doručení právě on. A protože Webster nemá žádné zábrany a každého svědka, který by ho mohl prozradit pro jistotu zabije, začne jít velmi brzy do tuhého.
Americká komedie, ve které se hvězda akčních filmů Arnold Schwarzenegger poprvé pokusil o komediální roli a uniknout tak ze stereotypu nepřemožitelných bojovníků, vznikla v roce 1988, kdy ji natočil známý hollywoodský producent a režisér Ivan Reitman, z jehož tvorby u nás patří k nejznámějším například hororová duchařská komedie Krotitelé duchů, komedie o dvojníkovi prezidenta Dave nebo druhý Schwarzeneggerův úspěšný pokus o komedii Policajt ze školky. Vedle bývalého rakouského kulturisty Arnolda Schwarzeneggera, známého z filmů jako Barbar Conan, Terminátor, Total Recall či Komando, který si zahrál roli Julia Benedicta, uvidíte v roli jeho dvojčete Vincenta neméně známého Dannyho De Vita, známého z filmů jako Honba za diamantem, Válka Roseových nebo Vyvolávač deště.

Ocenění:
Golden Globes
1989 - Nejlepší originální píseň (nominace)

DABING
1.DABING
V českém znění: Pavel Soukup - Arnold Schwarzenegger (Julius Benedict), Alois Švehlík - Danny DeVito (Vincent Benedict), Jana Mařasová - Kelly Preston (Marnie Mason), Radka Malá - Chloe Webb (Linda Mason), Jana Šulcová - Bonnie Bartlett (stará Mary Ann Benedict), Karel Urbánek - :Marshall Bell (Webster), Jiří Kodeš, Zdeněk Mahdal (titulky).
Překlad: Gina Dolejšová
Zvuk: Ivo Novák
Produkce: Zdena Sirotková
Režie: Jan Pecha
Vyrobilo: AB Barrandov dabing
VHS © 1993

2.DABING
V českém znění: Pavel Soukup - Arnold Schwarzenegger (Julius Benedict), Alois Švehlík - Danny DeVito (Vincent Benedict), Dagmar Čárová - Kelly Preston (Marnie Mason), Radka Malá, Blanka Zdichyncová, Tomáš Juřička, Jan Přeučil, Zdeněk Mahdal, Filip Jančík.
Zvuk: Luděk Polifka
Dialogy a režie: Filip Jančík (jako Jan Šíp)
Vyrobilo: Bohemia Studio pro TV Premiéra 1995

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 1.5.1992
Premiéra USA: 9.12.1988 Universal Pictures US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 13.7.2016 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 13.7.2016 Magic Box

Tržby celkem - $ 216 600 000
Náklady (Rozpočet) - $ 18 000 000
 
Tvůrci a herci
Ivan Reitman (Režie), Ivan Reitman (Produkce), Randy Edelman (Produkce), Georges Delerue (Hudba), Andrzej Bartkowiak (Kamera), Donn Cambern (Střih), Sheldon Kahn (Střih), Michael Chinich (Casting), James D. Bissell (Scénografie), Gloria Gresham (Kostýmy), Fred Judkins (Zvuk), Tom McCarthy Jr. (Zvuk), Jeff Dawn (Masky), William Davies (Scénář), William Osborne (Scénář), Arnold Schwarzenegger (Herec), Danny DeVito (Herec), Kelly Preston (Herec), Chloe Webb (Herec), Marshall Bell (Herec), David Caruso (Herec), Hugh O'Brian (Herec), Nehemiah Persoff (Herec), Maury Chaykin (Herec), Tom McCleister (Herec), Peter Dvorsky (Herec), Richard Portnow (Herec), Marvin J. McIntyre (Herec), Cary-Hiroyuki Tagawa (Herec), Ty Granderson Jones (Herec), Elizabeth Kaitan (Herec), Sven-Ole Thorsen (Herec), Heather Graham (Herec), Jason Reitman (Herec), Frances Bay (Herec), Catherine Reitman (Herec), Jeff Beck (Herec), Gus Rethwisch (Herec), Trey Wilson (Herec), Rosemary Dunsmore (Herec), Steve Reevis (Herec), Jay Arlen Jones (Herec), Dendrie Taylor (Herec), Lew Hopson (Herec), Bonnie Bartlett (Herec)
 
1988/103/USA/Komedie, Akční
 
Zajímavost k filmu
- V jednej scéne na ulici sa Julius (Arnold Schwarzenegger) pozerá na plagát k filmu Rambo 3 (1988), kde je zobrazený Sylvester Stallone. Scénka naráža na nadnesené porovnanie svalov obidvoch hercov.
- Na film bol hraničný termín. Nebol čas na rokovania s agentmi, a tak Arnold Schwarzenegger, Danny De Vito a Ivan Reitman napísali zmluvu na vreckovku počas obeda a podpísali sa. De Vito si ju dal zarámovať.
- Arnold Schwarzenegger (Julius) a Danny DeVito (Vincent) sa vzdali svojich honorárov, aby znížili rozpočet filmu.
- Aj keď postavy Arnolda Schwarzeneggera (Julius) a Danny DeVita (Vincent) sú vo filme dvojčatami, Danny je o 3 roky starší ako Arnold a v prípade Kelly Preston (Marnie) a Chloe Webb (Linda) - druhého páru dvojčiat - je vekový rozdiel 6 rokov v prospech Chloe.
- Počas prác na filme sa krátkodobo zmenil názov na Brothers, aby sa zamedzilo zámene so snímkou Davida Cronenberga Príliš dokonalá podoba (1988), ktorá bolo v tom čase často spomínaná pod názvom Twins.
- Julius (Arnold Schwarzenegger) ve filmu uvádí, že byl vychován na ostrově přibližně 300 mil jihozápadně od Fiji. Tam ale ve skutečnosti žádný ostrov není.
- Při uvádění Dvojčat dne 5. prosince 1988 přišel k Arnoldově manželce Marii Shriverové režisér filmu Ivan Reitman a řekl jí, že teď lidé teprve pochopí, proč si Arnolda vzala.
- Jedním z hostů na premiéře byl budoucí prezident USA George Bush.
- V roce 1989 společně vyhráli filmy Dvojčata a Velký (1988) cenu People's Choice Award v kategorii oblíbená filmová komedie.
- V roce 1989 vyhrál Arnold Schwarzenegger na Kids' Choice Awards cenu Kids' Choice Award v kategorii oblíbený filmový herec.
- V roce 1989 vyhrál skladatel Randy Edelman na BMI Film & TV Awards cenu BMI Film Music Award.
- V roce 1990 vyhrál skladatel Georges Delerue na ASCAP Film and Television Music Awards cenu ASCAP Award v kategorii Top Box Office Films.
- Ve filmu Julius Benedict (Arnold Schwarzenegger) pronese větu "If you're lying to me, I'll be back!". Jedná se o odkaz na slavnou frázi "I'll be back" ze snímku Terminator (1984).
- Když Julius navštíví Vincenta ve vězení, Vincent ho osloví "Mr. Universe," což je titul, který Arnold Schwarzenegger obdržel před 25 lety. (HappySmile)
- Dvě opravdová dvojčata se opětovně shledala se svým otcem potom, co ho potkala na protítání v Santa Fe.
 
Odkazy