Drž hubu! / Francie Tais-toi! (2003/85/Francie/Komedie, Krimi) 83% Originál DVD-

20.05.2022 00:06
JEDNOU VĚTOU
„Základní pravidlo při útěku z blázince!"

OBSAH
Základní pravidlo při útěku z blázince! Ruby, zloděj individualista, je těsně po ukrytí lupu polapen, odsouzen a vsazen do vězení. Na neštěstí pro něho zrovna do cely ke Quentinovi, nejukecanějšímu vězni na světě. Ruby se musí za každou cenu dostat ven. Chce si vyzvednout svůj lup a hlavně být co nejdál od Quentina. Jenomže je to Quentin, kdo vymyslí plán útěku a tak si asi bude muset Ruby na Quentina zvyknout ...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Osvěžujícím způsobem přímočará situační komedie, která se bohužel nedrží jednoduchého konceptu, má dost nevyrovnané tempo (největší grády nabere po útěku z vězení) a v posledním, nepatřičně seriózním aktu s albánskou dívkou jí dost zásadně schází dech. S odzbrojující strohostí natočené (většinou statické polocelky, v nichž můžeme sledovat akci i reakci zároveň) a s velkou chutí zahrané scény, v nichž dochází ke konfrontaci imbecilního lupiče-amatére s chladnokrevným profesionálem, patří na druhé straně do zlatého fondu francouzské komedie. Kdyby se Veber tolik nespoléhal na střety dvou neslučitelných charakterů (a hereckých typů) a více zapracoval na příběhu a motivacích, šlo by o nesmrtelný film. Takhle stojí za připomenutí jen některé jeho pasáže. (matty) 3*

S mnohaletým odstupem oproti většině komentujících musím konstatovat, že se jedná o mírně nadhodnocenou krimikomedii, kterou leckteré starší kousky téhož žánru z dílny např. Belmonda strčí do kapsy. Uznávám, že Depardieu hraje svého ještě většího blbce, než jsme doufali opravdu skvěle, nicméně i ta jeho skoro až přirozeně vyhlížející hloupost mě donutila ke smíchu jen asi ve 4-5 případech. Jinak je to ryzí oddechovka, plovoucí si uprostřed proudu a nepřekvapující snad ani v jednom ohledu (že jsou Reno i Depardieu výborní herci jsem věděl už dříve). Tři hvězdičky ve své nejryzejší podobě. (Radyo) 3*

Veber prostě umí francouzské komedie starého střihu v dosti širokém rozptylu. Tady se zrovna trefil do žánru uprchlické akční a znovu to je rána hodně blízko středu. Především díky skvělému odpichu a neodolatelné dvojce v titulní roli. Reno i Depardieu potvrzují svojí extratřídu a díky nim má tenhle film jiskru jako dobré francouzské víno. Radost pohledět! (marigold) 4*

VELKÁ RECENZE
Ruby se schází s přítelkyní svého zločineckého šéfa. Poté, co je tento vztah odhalen, šéf milenku zavraždí. Ruby se chce pomstít, a tak mu ukradne velké množství peněz. Při tom se však dostává do vězení, kde se setkává s tlučhubou Quentinem, který ho začne okamžitě považovat za svého nejlepšího přítele. Ruby se později dostává do psychiatrické léčebny, protože předstírá nepříčetnost. Quentin ho následuje, protože chce být se svým přítelem. Když se poté oba z léčebny dostávají na svobodu, nastává bláznivá cesta, na jejímž konci má čekat Rubyho bývalého šéfa smrt.
Přál bych si na některé ze svých dovolených natrefit na bistro „U dvou přátel“, v klidu se tam posadit, objednat si pivko, hranolky a sendvič a poslechnout si nějakou tu veselou historku ze života od Quentina resp. Kentána z Montarži. Je ale dost možný, že než bych se dostal na dno půlitru, dal bych mu resp. dostal, přes držku:-) „Drž hubu“, to je jistota v podobě „lehce“ nesourodé dvojice, tj, profesioánálního zabijáka Rubyho (J. Reno) a amatérského extraligového blba resp. ukecaného dobrosrdečného jednoduššího zlodějíčka Quentina (G. Depardieu), z nichž zejména posledně jmenovaný předvádí výkon hoden zapamatování a dokazuje, že i komediální poloha mu rozhodně není cizí. Je to jednoduché a zcela prosté. Ruby se musí dostat stůj co stůj z vězení, pomstít smrt své milenky, vyzvednout si peníze a vytratit se z povrchu zemského. Má to však jeden malý háček. Váš spoluvězeň má zcela jiný plán resp. životní sen. Chce se dodat, naštěstí, alespoň tedy pro nás diváky aneb komedie, která spolehlivě pobaví a pohladí. Nevím jak vám, mně to ke spokojenosti občas stačí.80%[ Tak mě napadá, co by na takovéhoto nového spoluvězně, říkal David Rath. Něco mi říká, že max po týdnu s ním, by se (dobrovolně) rozmluvil a než by jeden řekl „sedmička“, poslanecké lavice by zely prázdnotou. A rozhodně ne kvůli faktu, že do kantýny právě přivezli čerstvou svíčkovou. Ano, pochopili jste zcela správně, na Ruzyni by se trestuhodně nedostávalo povlečení].
Drž hubu! (v originále: Tais-toi!) je francouzská filmová dobrodružná komedie, natočená v roce 2003 režisérem Francisem Veberem.

DABING
V českém znění: Jiří Štěpnička – Gérard Depardieu (Quentin), Pavel Rímský – Jean Reno (Ruby), Marcel Vašinka – Richard Berry (komisař Vernet), Martin Kolár - Jean-Pierre Malo (Vogel), Jan Pohan - André Dussollier (psychiatr), Alain Foures (řidič Opelu), Michaela Kuklová - Leonor Varela (Katja), Oldřich Vlach - Michel Aumont (Nosberg), Jiří Schwarz - (ředitel věznice), Karel Richter - Philippe Brigaud (pacient na zahradě křičící "hóvno"), Edgar Givry (Visinet), Martin Zahálka - Laurent Gamelon (Mauricet), Zdeněk Mahdal - Aurélien Recoing (Rocco), Thierry René (černý vězeň), Luq Hamet (zaměstnanec směnárny), Lucie Svobodová - Armelle Deutsch (dívka s mobilem), Filip Švarc - Romain Redler (chuligán), Jiří Kvasnička - François Gamard (číšník v bistru), Julien Cafaro (majitel zničeného auta), Petra Hobzová, Otto Rošetzký - Vincent Moscato (Raffi), Guillaume de Tonquedec (lékař ve vězeňské nemocnici), Zuzana Skalická - Rebecca Potok (madam Lefevreová), Pétronille Moss (sestra ve vězeňské nemocnici), Jan Hanžlík - Ticky Holgado (Martineau), Guy Delamarche (Lefevre), Lucie Kožinová - Leonor Varela (Sandra).
Překlad: Veronika Hanlířová
Zvuk: Tomáš Čisárik
Produkce: Ivana Koudelková
Dialogy a režie: Lucie Petra Svobodová
Vyrobila: pro Hollywood Classic Entertainment Tvůrčí skupina Josefa Petráska, Studio Budíkov, 2004

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 26.02.2004
Premiéra Francie: 22.10.2003 UGC Distribution
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.8.2004 (DVD) H.C.E., 24.9.2004 (DVD) H.C.E.
Poprvé na DVD: 23.8.2004 H.C.E.
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 6 339 157
Tržby celkem - $ 22 300 000
Návštěvnost v ČR 48 797
Náklady (Rozpočet) - $ 27 400 000
 
Tvůrci a herci
Francis Veber (Režie), Said Ben Said (Produkce), Marco Prince (Hudba), Luciano Tovoli (Kamera), Georges Klotz (Střih), Françoise Menidrey (Casting), Dominique André (Scénografie), Jacqueline Bouchard (Kostýmy), Jean Gargonne, Bernard Bats (Zvuk), Turid Follvik (Masky), Karina Gruais (Masky), Francis Veber (Scénář), Jean Reno (Herec), Gérard Depardieu (Herec), Jean-Pierre Malo (Herec), Richard Berry (Herec), André Dussollier (Herec), Leonor Varela (Herec), Ticky Holgado (Herec), Laurent Gamelon (Herec), Aurélien Recoing (Herec), Michel Aumont (Herec), Edgar Givry (Herec), Armelle Deutsch (Herec), Johan Libéreau (Herec), Philippe Brigaud (Herec), Vincent Moscato (Herec), Valentin Merlet (Herec), Jean-Michel Noirey (Herec), Ludovic Berthillot (Herec), Thierry Nenez (Herec)
 
2003/85/Francie/Komedie, Krimi
 
Zajímavost k filmu
- Gérard Depardieu kvůli filmu zhubl neuvěřitelných 60 kg. Váhy dosáhl díky tomu, že vůbec nic nejedl a pil jen pouze čistou vodu.
- Natáčelo se ve francouzském Paříži.
- V Číně má tento film pět různých dabingů včetně tří nářečí.
- Ruby (Jean Reno) promluví až po 23 minutách.
- V celém filmu zazní fráze „Drž hubu“ 36krát. Jednou se pak také objeví v závěrečných titulkách.
- Keď na začiatku Depardieu unikal, skryl sa v kine, kde práve premietali film Doba ľadová (2002).
- Na výrobě filmu se podílel i český dirigent Mário Klemens.
- Pro Jeana Rena to byla po Jaguárovi druhá spolupráce s režisérem Francisem Veberem, Depardieu se pod jeho režisérskou taktovkou objevil už popáté.
- Francis Veber byl v roce 1980 nominovaný na Oscara za scénář ke Kleci bláznů (1978) a v roce 1999 získal ve stejné kategorii francouzského Césara za film Blbec k večeři.
 
Odkazy