Dracula 2: Vzkříšení (video film) / Dracula II: Ascension (2003/81/USA/Horor) 35% -Originál DVD-

20.05.2022 00:02
JEDNOU VĚTOU
„Krvavý boj opět začíná!"

OBSAH
Když Dracula konečně shořel na kříži, všichni mysleli, že je navěky mrtvý, to ale podcenili sílu pána upírů. Dva patologové totiž při zkoumání shořeného těla zjistí, že jde o upíra a začnou experimentovat. Krvavou koupelí přivedou Draculu opět k životu, protože chtějí odhalit záhadu nesmrtelnosti. Ani železná pouta ale nedokážou pána upírů zadržet, a jedinou záchranou lidstva je tajemný kněz a lovec upírů Uffizi, který je stejně nemilosrdný jako samotný Dracula! Krvavý boj opět začíná!(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Pro mě velmi milé překvapení. Dracula 2000 nebyl špatný, ale čekal jsem od něj trochu víca když mě zklamal, dlouho jsem si nechtěl pustit pokračování. Ale když jsem se nakonec odhodlal a shlédl tento film, tak jsem nečekal, že by mě to mohlo docela zabavit. Bylo to něco jiného oproti podobně zaměřeným filmům, kde běhá upír po městě a kouše koho může. Tady sice sem tam taky nějaký ten upírek utekl a zakousl se, ale Dracula byl nečekaně stále pod dohledem a moc se mi líbil, jak byl udělaný. Navíc velmi dobrá hudba a nečekaně slušný výkon Jasona Londona. (Bobik9) 3*

Přibližně na stejně blbé úrovni jako první díl. Ze začátku se sice zdá, že to bude něco na téma lovců upírů a blbě pověšené vlajky kdesi v rumunské Ostravě docela pobavily, ale nakonec vše sklouzlo do nudy, kdy se po většinu filmu prakticky neděje nic jiného, než že Draculovi berou nebo dávaj krev a dělaj s ním různé hokus pokusy. Ale viděl jsem už i horší upíroviny. 30% (Morholt) 2*

Místy se mi to líbilo více než Dracula 2000, v kontextu filmů s Draculou (i když jeho jméno se objeví jen jako název filmů a poté v závěrečných titulcích) se konečně dočkáváme něčeho nového, v rámci upírského žánru obecně ale zas tak moc ne. Škoda méně zajímavější druhé poloviny, přestože se děj rozjede právě tady... (Fingon) 3*

VELKÁ RECENZE
Dracula II:Ascension je, jak už z názvu vyplývá, pokračování a to čtyři roky starého filmu Dracula 2000, který svým jménem zaštítil (stejně jako toto pokračování) klasik horrorového žánru Wes Craven. Příběh sequelu začíná (samozřejmě po stylovém úvodu) o něco později, než skončil první díl, tedy v okamžiku co je spálené tělo nejslavnějšího upíra sundáno z velkého kříže a přivezeno na patologii universitní nemocnice v New Orleans. Studentka medicíny Elizabeth (Diane Neal) a její asistent zjistí, že navenek zuhelnatělé tělo vykazuje jisté známky nenormality. Při zkoumání zubů mrtvoly se vysunou ostré tesáky a Elizabeth poraní na ruce. Krev, která z rány vyteče přímo do úst nebožtíka zapříčiní reakci, po které již není pochyb: ohořelé tělo patří upírovi. Vzápětí zazvoní telefon a v něm hlas kohosi, kdo nabízí za vzácné tělo 30 000 000 dolarů. Oba studenti požádají o pomoc své přátele v čele s vysokoškolským profesorem Lowellem (Craig Sheffer), permanentně usazeným na invalidní vozík a společně , ještě než předají tělo zatím neznámému zájemci, se pokusí přijít na kloub upíří nesmrtelnosti. Netuší ovšem, že kromě nich a tajemného zájemce o prvním z nemrtvých ví ještě jeden člověk. Kněz a lovec upírů, otec Uffizi (Jason Scott Lee). A ten nemá v plánu Draculovu nesmrtelnost zkoumat, nýbrž ji co nejrychleji ukončit.
To co jsem v prvním odstavci nazval stylovým úvodem je pro českého diváka docela zajímavou událostí. Odehrává se u nás, ovšem tentokrát ne v Praze, ale na místě, kde by každý spíš než upíry čekal partu nalitých horníků. Ano, je to tak, Jason Scott Lee se svým upírobijeckým náčiním sejme upírská dvojčata v Ostravě. Samozřejmě pochybuju, že se jedná opravdu o Ostravu, navíc když byla v závěrečných titulcích spousta rumunských jmen a žádné české, ale člověku to přece jen udělá radost.
Takže k věci: jaký vlastně Dracula II je? Úvod mě samozřejmě potěšil a stejně tak to, co následovalo po něm. Celá pasáž odehrávající se na patologii nepostrádá napětí a přinutila mě zapomenout na souseda, který mi během projekce mlátil kladivem do zdi (naštěstí z druhé strany). Stejné je to i se scénami oživování Draculy ve vaně plné krve, což je podle mě to opravdu nejlepší a nejnapínavější na celém filmu. Navíc to má stylovou a nápaditou hudbu, hodně dobrou kameru a široké efektní záběry. Když to shrnu, minimálně polovinu stopáže jsem byl maximálně spokojen. Pak, bohužel jakoby nápady došly a děj sklouzl do standardu, ve kterém se spíš žvaní a nudně vysvětluje než děje něco opravdu zajímavého. Od začátku se mi film zdál nadmíru originální a neotřelý, od půlky už jsem si dokázal domyslet co se stane a taky se to stalo. Velká škoda tak dobře rozjetého filmu.
Návaznost na Draculu 2000 je zřejmá, hlavně ze spousty použitých flaschbacků ukazujících důležité záběry z prvního dílu, jako upírovu smrt, nebo jeho pravou totožnost odhalenou na konci jedničky. Ovšem žádné postavy z předcházejícího dobrodružství nečekejte a taky obsazení je úplně nové včetně titulního hrdiny, jehož part po Gerardu Butlerovi převzal Stephen Billington.Ovšem nemusíte litovat. Ono vám to vlastně ani nepřijde, protože praotec upírů je téměř celou dobu dokonale odkrvený a vypadá jako v podstatě kdokoliv natřený na bílo (a semtam potřísněný krví).
Dracula II disponuje slušným množstvím známých a podle mého názoru kvalitních herců. Kromě těch co jsem už jmenoval je tu ještě Roy Scheider coby kardinál Siqueros. Jeho role je spíš jen štěk, ale podle všeho by měl dostat víc prostoru v dalším pokračování (Dracula III: Legacy), které má mít premiéru v tomto roce. Režii má opět (stejně jako u Draculy 2000) Patrick Lussier a slavného upíra si kromě Billingtona zahraje i Rutger Hauer (že by upíří přece jen stárli a tloustli?). Podle postav a obsazení se v něm setkáme se spoustou známých z dvojky, takže ti co na konci vypadali na umření, to s největší pravděpodobností přežili.
Největším problém druhého Draculy tedy je, že vás první půlkou příjemně překvapí a pak trošku zklame. Těm co ho ještě neviděli a budou na tuhle skutečnost připraveni se bude tenhle film líbit možná víc než mně, každopádně jsem na Lussierovu (zatím nedokončenou) trilogii v žádném nezanevřel a na trojku se už teď hodně těším. Věřím, že mě určitě zase něčím překvapí.

DABING
-

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 7.6.2003
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 16.1.2004 SPI Film
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Náklady (Rozpočet) - $ 3 200 000
 
FILMY V SÉRII
Dracula gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/drakula-dracula/
Horor / Romantický, USA, 1992
Režie: Francis Ford Coppola, Hrají: Gary Oldman, Winona Ryder

Drákula: Neznámá legenda gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a0-0104/
Fantasy / Drama, USA / Japonsko, 2014
Režie: Gary Shore, Hrají: Luke Evans, Dominic Cooper

FILMY V SÉRII /Patrick Lussier/
Dracula 2000 gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/dracula-2000-dracula-2000/
USA, Horor / Thriller, 2000
Režie: Patrick Lussier, Hrají: Jonny Lee Miller, Justine Waddell

Dracula II: Vzkříšení (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/dracula-2-vzkriseni-video-film-dracula-ii-ascension-2003-81-usa-horor-35/
USA, Horor, 2003
Režie: Patrick Lussier, Hrají: Brande Roderick, Jason London

Dracula III: Odkaz gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/01-original-dvd1/
USA, Horor, 2005
Režie: Patrick Lussier, Hrají: Jason Scott Lee, Jason London

SERIÁLY V SÉRII
Drákula (seriál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/02-original-dvd2/
USA, Drama / Horor, 2013
Režie: Andy Goddard, Steve Shill, Hrají: Jonathan Rhys Meyers, Ben Miles
 
Tvůrci a herci
Patrick Lussier (Režie), W.K. Border (Produkce), Joel Soisson (Produkce), Marco Beltrami (Hudba), Kevin Kliesch (Hudba), Douglas Milsome (Kamera), Lisa Mozden (Střih), Sam Chandley (Casting), Carrie Hilton (Casting), - (Scénografie), Oana Paunescu (Kostýmy), Todd Beckett (Zvuk), Daniela Busoiu (Masky), Joel Soisson (Scénář), Patrick Lussier (Scénář), Brande Roderick (Herec), Jason London (Herec), Tom Kane (Herec), Daniela Nane (Herec), Craig Sheffer (Herec), Roy Scheider (Herec), Jason Scott Lee (Herec), John Sharian (Herec), Vasile Albinet (Herec), David Gant (Herec), John Light (Herec), Khary Payton (Herec), Diane Neal (Herec), David J. Francis (Herec), Stephen Billington (Herec)
 
2003/81/USA/Horor
 
Zajímavost k filmu
- Jason Scott Lee byl v roce 2003 nominován na cenu DVDX AWARD za film DRACULA2: VZKŘÍŠENÍ (Dracula2: Ascension) v kategorii "nejlepší herec v DVD premiérovém filmu".
- Natáčení filmu probíhalo v Rumunsku v lokalitách Sibiu, Bukurešť, Rasnov, Sighisoara, Zarnesti a Transylvania.
 
Odkazy