Dost / Enough (2002/115/USA/Drama, Thriller) 53%

16.09.2021 11:29
JEDNOU VĚTOU
„Když vám nikdo nepomůže, nezbývá než bojovat!"

OBSAH
Servírka Slim (Jennifer Lopez) se vdala za muže svých snů, Mitche (Bill Campbell), a myslela si, že pro ni začíná ta nejšťastnější doba v životě. Po prvním dítěti se však obrázek dokonalé rodiny začíná měnit, když Slim objeví druhou manželovu skrytou stránku, která může důvěru, lásku a klid proměnit v teror. Bojí se o své dítě, a tak uteče i s ním. Mitch však s pomocí najatého muže vytrvale pronásleduje kořist, která patřila k jeho rodině. Nakonec je Slim nucena se bránit a zaútočit na Mitche ve fyzické i psychologické bitvě, aby mu ukázala, že už toho má všeho DOST! (Bontonfilm)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Psychopatického manžela, co vyznává krédo, že na ženě nesmí zaschnout krev a ještě ke všemu umí zařídit sledovačku jak ředitel Národní bezpečnostní agentury, je potřeba zastavit.. Motiv domácího násilí v dramatické rovině ještě Apted celkem zvládá a občas přijde v rámci problematiky i s něčím trefným (např. starostlivý dotaz tchýně, čím synka vyprovokovala), ale jakmile oběť s penězi mecenáše začne s tréninkem ala Balboa a kupováním MacGyverových serepetiček, jde to prudce dolů až téměř k žánru komedie. Jsem si vědom nedostatků, ale asi to bude jedno z mých guilty pleasure. Bídně hrající fight back máma JLo posílající tyrana do prdele. Ovšem ne do její, tam by se ztratil.. (Gilmour93) 3*

Matná sonda do „problematiky“ domácího násilí, která ničím nepřekvapí, ale ani ničím nezklame, pokud tedy s ohledem na tvůrce a hlavní představitele nebudete očekávat filmové zázraky. Na několik desítek minut si možná získá váš zájem, ale postupným odhalováním dalšího a dalšího klišé bez snahy o hlubší prokreslení čehokoliv se převrátí ve změť další zbytečnosti. Výsledek nespraví ani Jennifer Lopez, o jejíž osobu zájem v posledních letech viditelně klesá!! (castor) 2*

Co začalo jako průměrný, leč uvěřitelný film o domácím týraní, se v posledních deseti minutách stalo parodií. SPOILERY! Takhle, mám rád, když je ve filmu motiv "na konci ti nakopu zadek za vše, cos mi udělal", ale tady jsem prostě nežral, aby ženská, která váží 60 kilo, se za měsíc naučila obstojně bránit proti chlapovi a vlastně se tak z ní stane ninja (vloupání do domu). Asi měla holt dobrého instruktora… A právě tohle srazilo mé hodnocení o jeden stupeň dolů. Jak jsem už několikrát napsal, nepřijde mi, že by Jenn byla tak strašná herečka, ale zatím nemá a (jelikož je tenhle film z roku 2002) ani neměla štěstí na dobré scénáře. Vlastně jednou i trochu toho štěstí měla, ve filmu Žít po svém. Ale to jsem trochu odběhl, takže teď k tomu důležitému - film sice moc nenudí, ale místy je hodně hloupý a naivní. Hrát v tom někdo jiný, možná jdu i níž. 40 %. (viperblade) 2*

VELKÁ RECENZE
Pohledná servírka Slim pracuje v losangelském bistru Red Car, kde se také seznámí se sympatickým bohatým podnikatelem Mitchem Hillerem, za kterého se po čase provdá. Zdá se, že má před sebou šťastnou budoucnost. Mitch jí plní každé přání, třeba pro ní koupí velký dům, který se jí zalíbil. A když se jim narodí zdravá dcerka Grace, vypadá všechno je dokonalé. To všechno se však o čtyři roky později zhroutí, když Slim náhodou zjistí, že Mitch má milenku. Muž se jí nejprve omluví, ale když Slim ztropí povyk, bez varování jí udeří a srazí k zemi. Potom jí sebere klíče a doklady a odejde ke své milence s tím, že on vydělává peníze a on také bude určovat pravidla jejich soužití. Slim navštíví jeho matku, která sice pozná co se stalo, ale Slim se od ní nedočká ničeho víc než politování.
Její nejlepší kamarádka Ginny jí poradí, aby se obrátila na policii, což však Slim odmítne. Přesto se po dalších Mitchových výhrůžkách na policii informuje o případném postupu a brzy pochopí, že ani tady pomoc nenajde. Nakonec se rozhodne vzít Grace a od Mitche utéci. Pokusí se o to uprostřed noci za pomoci Ginny, svého zaměstnavatele Phila a dalšího kolegy. Mitch je však přistihne. Surově zmlátí Slim a ostatní, kteří jí přišli na pomoc, ohrožuje pistolí. Ženě se nakonec přece jen podaří uniknout. Zdaleka však nemá vyhráno. Když se chce ubytovat v hotelu, zjistí, že má zablokované konto, ubytují se s Garace tedy v laciném hotýlku, ale tam je Mitch objeví. Oběma se na poslední chvíli podaří utéci a díky pomoci Phila odletět do Seattlu, k bývalému Sliminu příteli Joeovi. Jenže sotva si odloží kufr, vtrhnou do bytu agenti FBI, kteří ji hledají. Slim se i s Grace podaří ukrýt, zoufale vša přemýšlí jak se neodbytného manžela zbavit.
Nakonec se vydá do San Francisca za bohatým podnikatelem Jupiterem, který je jejím skutečným otcem. Ten však otcovství popře a ještě ji urazí. Teprve když i jeho v kanceláři obtěžují agenti FBI, je ochoten jí pomoci. Díky jeho penězům se Slim usadí s novou identitou v malém přímořském městečku. Ale ani to ji před Mitchem neuchrání. Muž se tu jednoho dne objeví a přímo před očima Grace ji brutálně zmlátí. Chystá se soud o svěření dítěte a Mitch se netají tím, že s pomocí svých peněz dosáhne svého. Když Slim zjistí, že ji v boji proti manželovi nepomůže ani policie, ani advokáti, na které se obrátila, rozhodne se bojovat sama. Svěří Grace na čas Ginny a sama podstoupí tvrdý výcvik v bojovém umění, kterému se učí ženy v izraelské armádě. Potom vnikne do Mitchova domu v Los Angeles a připraví vše tak, aby mohla manžela zabít v nutné sebeobraně. Skutečně se jí Mitche podaří vyprovokovat k boji a porazit ho. Zabít ho však nedokáže.
Drásavý thriller Dost režíroval Michael Apted (Jeden svět nestačí, Gorily v mlze, Enigma) podle původního scénáře Nicholase Kazana (získal nominaci na Oscara za scénář k filmu Zvrat štěstěny). Film přinesl zajímavou příležitost Jennifer Lopez, která se musela vyrovnat s extrémní fyzickou zátěží a zahrát roli ženy, která se mění od bytosti zachvácené strachem v silnou hrdinku. "Scénář se mi líbil od první chvíle, protože moje postava je vlastně Rocky v sukních, jenom víc zakotvená ve všední realitě," říká herečka. "Slim je nejdřív normální holka, která pracuje jako servírka, a najednou pro ni přijede princ na bílém koni. Jenže pak všechno ztratí, nemá už čemu věřit a musí bojovat o to, aby znovu získala vládu nad svým životem. Obdivuji její odvahu a sílu."
Slim musí změnit nejen svůj pohled na manžela a na celý svět, aby se zachránila, ale také své tělo. Proto projde výcvikovým táborem, aby byla připravená se s manželem vypořádat. Pro Lopez to znamenalo, že se musela stejně jako její postava naučit bojová umění. Herečka přiznává, že ji to opravdu bavilo, protože se naučila, jak díky technice může žena přeprat i většího a silnějšího muže. Prošla výcvikem v bojovém umění Krav Maga, které vyvinula izraelská armáda pro své příslušnice a které patří k nejúčinnějším na světě. Jejím trenérem byl odborník na bojová umění Wade Allen, který říká: "V Krav Maga je pouze jedno pravidlo - použít všechno, co se dá." Jennifer Lopez však přišla také na to, že toto bojové umění je skvělé vybití. Ne nadarmo se tato metoda stává jedním z nejmódnějších trendů v amerických fitness centrech. <>Obrázek nenalezen<> Herečka také úzce spolupracovala s kaskadéry a bojové umění Krav Maga ovládla natolik, že se nechala zastupovat jen v 5 % nebezpečných scén. Protihráčem Slim ve hře na kočku a myš je Mitch, který se v sekundě z okouzlujícího, zábavného a milujícího snoubence promění v nemilosrdného a chytrého pronásledovatele. Jeho představitel Billy Campbell je známý jako ideální ženich pro Selu Wardovou v televizním seriálu Once and Again. Campbell sám roli Mitche považuje za další průlom ve své kariéře směrem k dramatickým rolím. "Je samo o sobě vzrušující hrát něco jiného než jen to, že jsem pěkný. A hrát záporňáka s Jennifer, to byla jen třešnička na dortu," směje se herec.
Campbella nejvíc zajímalo pronikat hlouběji do Mitchovy patologické osobnosti. Tvrdí, že Mitch je člověk, který se nezastaví před ničím, což ho děsilo a zároveň přitahovalo. "Nejvíc nebezpečné je na něm to, že na první pohled vypadá jako milý a chytrý chlapík. Uvnitř je však úplně jiný." Billy Campbell se snažil Mitche hrát tak, aby mu diváci zpočátku propadli stejným způsobem jako Slim. I pro ně je překvapením, když se jim před očima změní v někoho jiného. Slimina nejlepší kamarádka Ginny, kterou hraje nositelka Oscara Juliette Lewis, je jediná, kdo stojí v bitvě proti Mitchovi na její straně. Herečka tvrdí, že název filmu je sám o sobě dost výmluvný: "Když máte něčeho dost,musíte prostě něco udělat a do této fáze se Slim dostala.
Historie filmu Dost začala ve chvíli, kdy scénáristu Nicholase Kazana napadlo napsat thriller s jiným druhem hrdiny: obyčejnou manželkou a matkou, která se nijak neliší od tisíců podobných žen, vystavených každodennímu psychickému i fyzickému nátlaku. Jeho scénář dostali do rukou producenti Irwin Winkler a Rob Cowan a okamžitě se rozhodli jej realizovat. Od počátku měli jasno v osobě režiséra - Michaela Apteda, který má široký záběr od čistých akčních filmů jako byla například bondovka Jeden svět nestačí až po oscarový film Coal Miner´s Daugther či Gorily v mlze. Potřebovali totiž někoho, kdo má zkušenost nejen s akčním žánrem, ale také s psychologickými dramaty. Apted má navíc ještě zkušenosti dokumentaristy, kterého vždy zajímala každodenní témata. Bez váhání také obsadili do hlavní role Jennifer Lopez.
Natáčelo se především v Jižní Kalifornii, například v centru Los Angeles, na pláži v Santa Monice a na malebných místech Pacific Palisades, Brentwoodu či Pasadeny. Potom se štáb přesunul do Seattlu. Výcvikový tábor Krav Maga se natáčel v pevnosti Worden v Port Townsendu. Všichni se soustředili na natáčení závěrečné scény, při níž se štvaná žena mění v silného lovce. "Vymyslet střet mezi Jennifer a Billym bylo velmi těžké, protože režisér chtěl absolutně realistickou a autentickou scénu," říká koordinátor kaskadérů Simon Crane. "Chtěl, aby byl cítit každý úder, takže nebylo možné zvolit graciézní choreografii typu Tygr a drak. Proto jsme při vytváření této scény důsledně vycházeli z charakteru každé postavy. Kladli jsme přitom důraz hlavně na to, aby to vypadalo jako ze života."

O FILMU
Drásavý thriller Dost režíroval Michael Apted (Jeden svět nestačí, Gorily v mlze, Enigma) podle původního scénáře Nicholase Kazana (získal nominaci na Oscara za scénář k filmu Zvrat štěstěny). Film přinesl zajímavou příležitost Jennifer Lopez, která se musela vyrovnat s extrémní fyzickou zátěží a zahrát roli ženy, která se mění od bytosti zachvácené strachem v silnou hrdinku. "Scénář se mi líbil od první chvíle, protože moje postava je vlastně Rocky v sukních, jenom víc zakotvená ve všední realitě," říká herečka. "Slim je nejdřív normální holka, která pracuje jako servírka, a najednou pro ni přijede princ na bílém koni. Jenže pak všechno ztratí, nemá už čemu věřit a musí bojovat o to, aby znovu získala vládu nad svým životem. Obdivuji její odvahu a sílu."
Slim musí změnit nejen svůj pohled na manžela a na celý svět, aby se zachránila, ale také své tělo. Proto projde výcvikovým táborem, aby byla připravená se s manželem vypořádat. Pro Lopez to znamenalo, že se musela stejně jako její postava naučit bojová umění. Herečka přiznává, že ji to opravdu bavilo, protože se naučila, jak díky technice může žena přeprat i většího a silnějšího muže. Prošla výcvikem v bojovém umění Krav Maga, které vyvinula izraelská armáda pro své příslušnice a které patří k nejúčinnějším na světě. Jejím trenérem byl odborník na bojová umění Wade Allen, který říká: "V Krav Maga je pouze jedno pravidlo - použít všechno, co se dá." Jennifer Lopez však přišla také na to, že toto bojové umění je skvělé vybití. Ne nadarmo se tato metoda stává jedním z nejmódnějších trendů v amerických fitness centrech. <>Obrázek nenalezen<> Herečka také úzce spolupracovala s kaskadéry a bojové umění Krav Maga ovládla natolik, že se nechala zastupovat jen v 5 % nebezpečných scén. Protihráčem Slim ve hře na kočku a myš je Mitch, který se v sekundě z okouzlujícího, zábavného a milujícího snoubence promění v nemilosrdného a chytrého pronásledovatele. Jeho představitel Billy Campbell je známý jako ideální ženich pro Selu Wardovou v televizním seriálu Once and Again. Campbell sám roli Mitche považuje za další průlom ve své kariéře směrem k dramatickým rolím. "Je samo o sobě vzrušující hrát něco jiného než jen to, že jsem pěkný. A hrát záporňáka s Jennifer, to byla jen třešnička na dortu," směje se herec.
Campbella nejvíc zajímalo pronikat hlouběji do Mitchovy patologické osobnosti. Tvrdí, že Mitch je člověk, který se nezastaví před ničím, což ho děsilo a zároveň přitahovalo. "Nejvíc nebezpečné je na něm to, že na první pohled vypadá jako milý a chytrý chlapík. Uvnitř je však úplně jiný." Billy Campbell se snažil Mitche hrát tak, aby mu diváci zpočátku propadli stejným způsobem jako Slim. I pro ně je překvapením, když se jim před očima změní v někoho jiného. Slimina nejlepší kamarádka Ginny, kterou hraje nositelka Oscara Juliette Lewis, je jediná, kdo stojí v bitvě proti Mitchovi na její straně. Herečka tvrdí, že název filmu je sám o sobě dost výmluvný: "Když máte něčeho dost,musíte prostě něco udělat a do této fáze se Slim dostala.
Historie filmu Dost začala ve chvíli, kdy scénáristu Nicholase Kazana napadlo napsat thriller s jiným druhem hrdiny: obyčejnou manželkou a matkou, která se nijak neliší od tisíců podobných žen, vystavených každodennímu psychickému i fyzickému nátlaku. Jeho scénář dostali do rukou producenti Irwin Winkler a Rob Cowan a okamžitě se rozhodli jej realizovat. Od počátku měli jasno v osobě režiséra - Michaela Apteda, který má široký záběr od čistých akčních filmů jako byla například bondovka Jeden svět nestačí až po oscarový film Coal Miner´s Daugther či Gorily v mlze. Potřebovali totiž někoho, kdo má zkušenost nejen s akčním žánrem, ale také s psychologickými dramaty. Apted má navíc ještě zkušenosti dokumentaristy, kterého vždy zajímala každodenní témata. Bez váhání také obsadili do hlavní role Jennifer Lopez.
Natáčelo se především v Jižní Kalifornii, například v centru Los Angeles, na pláži v Santa Monice a na malebných místech Pacific Palisades, Brentwoodu či Pasadeny. Potom se štáb přesunul do Seattlu. Výcvikový tábor Krav Maga se natáčel v pevnosti Worden v Port Townsendu. Všichni se soustředili na natáčení závěrečné scény, při níž se štvaná žena mění v silného lovce. "Vymyslet střet mezi Jennifer a Billym bylo velmi těžké, protože režisér chtěl absolutně realistickou a autentickou scénu," říká koordinátor kaskadérů Simon Crane. "Chtěl, aby byl cítit každý úder, takže nebylo možné zvolit graciézní choreografii typu Tygr a drak. Proto jsme při vytváření této scény důsledně vycházeli z charakteru každé postavy. Kladli jsme přitom důraz hlavně na to, aby to vypadalo jako ze života."

Ocenění:
Razzies
2002 - Jennifer Lopez (Nejhorší herečka) (nominace)

DABING
1.DABING (VHS, Nova Cinema)
V českém znění: Vanda Hybnerová - Jennifer Lopez (Slim Hillerová), Pavel Vondra - Billy Campbell (Mitch Hiller), Julie Alexandridisová - Tessa Allen (Gracie Hillerová), Tereza Chudobová - Juliette Lewis (Ginny), Rudolf Kubík, Antonín Navrátil - Dan Futterman (Joe), Jaroslav Kaňkovský - Bill Cobbs (Jim Toller) + Michael P. Byrne (seržant), Marek Libert - Noah Wyle (Robbie), Václav Knop, Pavel Rímský, Otto Rošetzký, Daniela Bartáková - Janet Carroll (paní Hillerová) + Lynne Marie Stewart (servírka Millie), Helena Brabcová - Sandra Nelson (učitelka Betty)
Spolupracovali: Barbora Wildová
Produkce: Milena Čapková
Překlad: Alena Dětáková
Zvuk: Oldřich Wajsar, Miloš Sommer
Úprava a režie českého znění: Daniela Zachariášová
Vyrobily: ABZ – divize Bontonfilms 2002

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 19.9.2002
Premiéra USA: 24.5.2002 Columbia/Sony
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 31.1.2003
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 1 936 720
Tržby celkem - $ 51 800 000
Návštěvnost v ČR 17 606
Náklady (Rozpočet) - $ 38 000 000
 
Tvůrci a herci
Michael Apted (Režie), Rob Cowan (Produkce), Irwin Winkler (Produkce), David Arnold (Hudba), Rogier Stoffers (Kamera), Rick Shaine (Střih), John Brace (Casting), Linda Lowy (Casting), Doug Kraner (Scénografie), Shay Cunliffe (Kostýmy), Paul Massey (Zvuk), Martin Samuel (Masky), Nicholas Kazan (Scénář), Jennifer Lopez (Herec), Billy Campbell (Herec), Juliette Lewis (Herec), Dan Futterman (Herec), Noah Wyle (Herec), Fred Ward (Herec), Bill Cobbs (Herec), Bruce A. Young (Herec), Dan Martin (Herec), Brent Sexton (Herec), Sandra Nelson (Herec), Kerri Higuchi (Herec), Brett Baxter Clark (Herec), Jeff Kober (Herec), Victor McCay (Herec), Bruce French (Herec), Janet Carroll (Herec), Lynne Marie Stewart (Herec), John O'Brien (Herec), Louisa Abernathy (Herec), David Brokhim (Herec)
 
2002/115/USA/Drama, Thriller
 
Zajímavost k filmu- Na Zlatou malinu v kategorii nejhorší herečka byla za svůj výkon nominována Jennifer Lopez. Herečka byla rovněž po 9 nominacích a dvou výhrách nominována na nejhorší herečku dekády.
- Jennifer Lopez se nechala zastupovat kaskadérkou jen v 5 % nebezpečných scén.
- Pro natáčení si filmaři vybrali Jižní Kalifornii, pláž v Santa Monice a malebná místa Brentwootu a Pasadeny. Potom se štáb přesunul do Seattlu. Scény z výcvikového tábora Krav Maga se natáčely v pevnosti Worden v Port Townsendu.
- Role Jennifer Lopez byla původně zamýšlena pro Sandru Bullock.
- Bojová technika, kterou se učí Slim, je izraelská technika sebeobrany Krav Maga (kontaktní boj).
 
Odkazy