Dolanův cadillac / Dolan's Cadillac (2009/89/Velká Británie, USA/Krimi, Thriller) 57% -Originál DVD-

14.07.2022 02:12
JEDNOU VĚTOU
„Christian Slater přišel o manželku. Chtěla svědčit proti muži, kterého spatřila při zločinu. Teď po letech chystá pomstu...."

OBSAH
Robinson ztratil ženu svého života, Elizabeth, která měla svědčit proti jednomu z největších zločinců Jimmymu Dolanovi. Než došlo k soudu, zahynula záhadně při „nehodě“. Zoufalý Robinson chce za každou cenu spravedlnost, a když selžou všechny legální prostředky, bere pomstu do svých rukou. Dolan jezdí ve svém cadillacu po dálnici a právě tu si zvolil Robinson jako místo odplaty… (oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
ohle bylo příjemné překvápko. Když se Wes Bentley naštve, tak klidně nechá bezcitného obchodníka s lidmi na sex a vraha své ženy Christiana Slatera pohřbít zaživa v jeho luxusním neprůstřelném cadillacu. Pomsta je sladká nebo v tomto případě spíš betonová vzhledem k tomu, že díra v silnici je tak akorát, aby tam auto typu cadillac v pohodě zapadlo a uvězněný maniak prosil o život jako smyslů zbavený. Je znát, že thriller byl natočen podle krátké povídky Stephena Kinga a tomu odpovídá i kratší minutáž. Wesley se Slaterem jsou jako dva nesmiřitelní protivníci opravdu dobří, ale Slater jasně se svými hláškami dominuje a pomalu se stává specialistou na záporné role. K dobru mu lze přičíst i fakt, že svého záporáka nijak nepřehrával. Výsledkem je stylová pomsta v brakovém balení. Mé hodnocení: 100% (kingik) 5*

McCarthy má hraniční trilogii, King má Dolanův Cadillac. A Beesley nemá všech pět pohromadě nebo je geniální fyzik. Dokázal totiž svým filmem relativnost času v praxi. Jedna vteřina v jeho podání je jako celý den. Takže vás ve výsledku neokrade o pětaosmdesát minut, ale o takřka čtrnáct let života. Což je opravdové unikum. Oproti téhle čisté esenci nudy je už pak na hlavu postavané obsazení všech rolí opravdu jen nicotným detailem. Na druhou stranu v sobě Beesley musí mít i špetku umělce, jelikož nápad vzít adrenalinem a atmosférou překypující povídku a rozhodnout se ji zadaptovat jako urychlovač stárnutí, to už rozhodně chce pořádné koule. (DaViD´82) 1*

Dobře si pamatuju, že se mi příliš nelíbila ani Kingova předloha, ale rozhodně bych na ní nalezl lecos zajímavého. Ne už tak na jejím celovečerním přepisu, který je nudnější než Panorama (takové to zdlouhavé raní ukazování zamlžených kopců na čt2). Obsazení je sympatické, ale příběh prostě nemá na víc, než na dvacetiminutový kraťas. Nechť ho z toho někdo sestříhá. (obitus) 2*

VELKÁ RECENZE
Bacha, bacha! Koment obsahuje hned několik spoilerů!
Veškerá Kingova práce s touto povídkou (Dolanův cadillac - Noční můry a snové výjevy) je naprosto zadupána do země (nebo spíš pohřbena do díry). To, co se ve filmu dozvíme až nakonec (teda hups do jámy), se v povídce dozvíme skoro hned. A celá povídka je postavena na dokonalosti a propracovanosti a neuvěřitelnému odhodlání hlavního hrdiny se pomstít za smrt svojí ženy tím, že Dolana pohřbí i s jeho cadillacem do ďoury (spíš mega ďoury) v silnici. Tady tomu je věnováno tak asi deset minut, takže vám pak mohou připadat některé věci dost přitažené za vlasy.
Ale v předloze je vše dokonale vysvětleno, vypočítáno a objasněno. Já sice chápu, že natočit 90minut o tom jak někdo kope ďouru, by asi nikoho nebavilo a že bylo k tomu potřeba nějakou omáčku uvařit, ale tady té omáčky je až trochu moc. Je fakt, že King dal pro vymýšlení důvodu smrti Robinsonovi ženy volnou ruku, protože on to v povídce vůbec neobjasňuje. Takže jsou do toho zataženi uprchlíci a děvky. Jak už jsem napsala několikrát, tady jde o díru (nenarážím na ty šlápoty, ale na cadillac) a o dráhu pádu (s tím ovšem nepřišel Dolan). S ohledem na rok, kdy povídka vznikla a s ohledem na to, že jde o cadillac 13 metrů dlouhý, pochybuji, že měl King na mysli zrovna SUV a měl být stříbrnej, jako Dolanovi vlasy. I v tomto jsou ty krásný detaily (teda ve filmu ne).
On vlastně Dolan v předloze nemá skoro žádnou „roli“, ale zase by byla škoda, kdyby se tam Slater jen mihnul, že. Taky mě mrzí, že si tady King nějakou drobnou roličku sám nestřihnul (třeba toho předáka nebo jak se těm týpkům nadává). Jsou tady sice některý vtipný hlášky, který King nenapsal, ale rozhodně to zase nemůžu považovat za dobře zfilmovanou povídku. Ale jak říkám, tohle by šlo vážně těžko. Nemůžu tedy hodnotit to, jak je povídka zpracovaná (to by dopadlo mnohem hůř). Když na ni zkusím zapomenout a zaměřit se čistě jen na film, tak to zas tak strašný nebylo (až na nějaký nelogičnosti). Prostě slušnej průměr. (Petrus1)

DABING
1.DABING
V českém znění: Filip Jančík - Christian Slater (Dolan), Kateřina Velebová - Emmanuelle Vaugier (Elizabeth), Marek Libert - Wes Bentley (Robinson), Ladislav Novák - Greg Bryk (šéf), Svatopluk Schuller , Pavel Rímský , Petra Jindrová , Otto Rošetzký , Vladimír Kudla , Radek Hoppe , Oldřich Vlach , Dalimil Klapka , Klára Jandová , Petra Pudová , Adam Mišík , Kryštof Adam , Aneta Talpová , Alžběta Bubníková , Gustav Bubník (titulky)
Překlad: Vladimír Fuksa
Zvuk: Michal Vašica
Vedoucí výroby: Hana Wszolková
Produkce: Stanislav Wszolek
Dialogy a režie: Gustav Bubník
Vyrobilo: AW Studio Praha 2010

2.DABING
V českém znění: Martin Stránský - Christian Slater (Dolan), Jitka Moučková - Emmanuelle Vaugier (Elizabeth), Michal Jagelka , Tomáš Racek , Jakub Saic , Libor Hruška, Pavel Soukup , Jan Maxián , Ludvík Král , Martina Kechnerová , Vladimír Kudla , Roman Hajlich a další
Produkce: Ivana Prejdová, Veronika Dvořáková
Zvuk: Jan Neskusil
Překlad: Petr Miklica
Dialogy: Jana Walterová
Režie: Miroslav Saic
Vyrobilo: Barrandov televizní studio a.s. ve společnosti Barrandov studio dabing v roce 2010

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 6.4.2010 (DVD premiere)
Premiéra Velká Británie: 12.4.2010 (DVD premiere)
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 1.3.2010 H.C.E.
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Náklady (Rozpočet) - $ 10 000 000
 
Tvůrci a herci
Jeff Beesley (Režie), Rhonda Baker (Produkce), Stephen Onda (Produkce), Alain Gagnon (Produkce), James Mark Stewart (Hudba), Gerald Packer (Kamera), Daryl K. Davis (Střih), Robin D. Cook (Casting), Dean E. Fronk (Casting), Brenda McCormick (Casting), Donald Paul Pemrick (Casting), Sara McCudden (Scénografie), Cathy McComb (Kostýmy), Joanna Vollhoffer (Kostýmy), Daniel Pellerin (Zvuk), Louis Marion (Zvuk), Tracy George (Masky), Richard Dooling (Scénář), Christian Slater (Herec), Emmanuelle Vaugier (Herec), Wes Bentley (Herec), Greg Bryk (Herec), Aidan Devine (Herec), Al Sapienza (Herec), Karen LeBlanc (Herec), Amy Matysio (Herec), Eugene Clark (Herec), Tony Munch (Herec)
 
2009/89/Velká Británie, USA/Krimi, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Snímek byl natočen na motivy stejnojmené povídky spisovatele Stephena Kinga.
- Film se natáčel v Kanadě ve městech (oose Jaw, Regina a USA ve městě Las Vegas od května do června 2008.
 
Odkazy
-