Dogma / Dogma (1999/130/USA/Komedie, Fantasy, Dobrodružný) 76%

27.03.2018 12:50
JEDNOU VĚTOU
„Připravte se! Padlí andělé přichaázejí. Neúspěšný experiment jménem existence končí.“

OBSAH
Katolická církev se potřebuje zviditelnit a tak vyhlásí velkou akci s možností očištění od hříchů. Stačí projít v den konání slavnosti portálem kostela sv. Michala. Toho se rozhodnou využít Bartleby a Loki, dva padlí andělé, které bůh vyhnal z nebe, když odmítli plnit jeho rozkazy. Jenže pokud by se jim to povedlo, měli by cestu zpět do nebe otevřenou, čímž by zvrátili boží rozhodnutí a to by znamenalo konec světa. Aby se tak nestalo, obrátí se na rozvedenou Bethany Slaone, která je sice katoličkou, ale víru už dávno ztratila, serafín Metatron, který je zástupcem a mluvčím boha, a snaží se ji přesvědčit, aby se vydala do New Jersey oba padlé anděly zabít a zachránit tak svět.   Slíbí jí dva pomocníky a ochránce, kterými se stanou svérázní drogoví dealeři Jay a mlčenlivý Bob. Ti ji hned druhý den zachrání život, když je přepadena Styxskými trojčaty, pomocníky démona Azraela, který má v plánu zničit boha a chce k tomu využít právě dvojici padlých andělů. Bethany, která je ve skutečnosti praneteří Ježíše a jeho posledním vzdáleným potomkem, se s Bobem a Jayem vydává na místo konání slavnosti. Cestou se k ní přidává z nebe spadlý třináctý apoštol Rufus, o kterém se v Bibli nepíše, protože je černoch a také mýtická múza Serendipita.   Čeká je dlouhá cesta plná nebezpečí, jako třeba útok pekelného zabijáka Golgoťana, a překvapivých informací, jako třeba, že Ježíš byl taky černoch a bůh je ve skutečnosti žena. A na jejím konci pochopitelně střetnutí s Lokim, Bartlebym a také démonem Azraelem, který nehodlá dopustit, aby někdo překazil jeho plán.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Svého času moje první, nejvtipnější a nejmilejší smithovka sice s odstupem času neztratila nic ze své komediální kadence, jen ten pohled na ni je, vzhledem k přihlédnutím ke zbytku režisérovy tvorby, trochu odlišný. Smith odsunul své osobité pohledy na popkulturu a pustil se do církevních dogmat, jejichž častá neflexibilnost k současnému společenskému stavu je až do nebe volající. Kousavě je všechna porušuje, dělá si z nich nehoráznou legraci za pomoci nejnevkusnějšího humoru a přesto je tak ryze svůj, maximálně vtipný, přímočaře trefný, ale ani na chvilku se nesnižuje k trapnému variování (zdravíme Šifru mistra Leonarda), což dělá z jeho nejmainstreamovějšího (nepočítám Jersey Girl) kousku zatraceně vybroušený flák, který sice nemá ostří (ani humorné ani sarkastické) tak dokonale vybroušené jako zbytek, ale stále je nadmíru zábavné. (Isherwood) 5*

Víte co má společného nebeský anděl a figurka Kena z kolekce od Mattela? Zeptejte se Kevina Smitha.........Protesty ze strany špiček katolické církve v USA krátce po premiéře filmu nenechaly na sebe dlouho čekat. Kevin Smith totiž natočil nejenom vtipný film, ale i kontroverzní a inteligentní. Jasně, díky přítomnosti elementů Jaye a Silent Boba to možná někomu tak nepřijde :o), ale spousta dialogů je opravdu vychytaných, trefně se strefujících do církevních tvrzení a nauky a to nikoliv urážlivou formou, ale chytře a vtipně. Navíc si rozhodně si nemyslím, že by šlo o mainstreamový film. Kevin Smith zůstal svůj a herecké obsazení je už "kmenové" - Matt s Benem jako andělé-parchanti mají šmrnc, nechybí i známá dvojka režisér osobně alias Silent Bob a jeho vyhulenej parťák Jay, který opět chrlí jednu sexuálně podbarvenou hlášku za druhou a je opět komicky nechápavý. Azraelovi zabijáčtí pomocníci s hokejkami jsou cool a dokonce mi poprvé v životě tady nevadil užvaněnec Chris Rock coby 13. apoštol. To jsou mi věci....Chytrý Kevin, dobrý film. (Lima) 4*

Tak za prvé - Alanis JE bohyně;) Za druhé - institucionalizace víry je zlo, dříve nebo později. Za třetí - zatratit někoho do Wisconsinu ještě jde, mohli byste taky skončit na právnický fakultě v Plzni. Za čtvrté - Alane Rickmane, ty bys měl bejt bůh, aspoň podle tohohle filmu mi to přišlo jako fajn nápad:) Za páté - konečně film, který vás přesvědčí o tom, že na ženě není nejdůležitější "to jedno", protože Salma je úžasná i jako bezpohlavní anděl;) Za šesté - "negerská" satira, jakou předvádí na pokyn bělocha Smithe "bratr" Chris Rufus Rock, je opravdu úderná. Zvlášť když si vpomenete na ty panďuláčky co v maskáčích a s pár kily zlata kolem krku a na rukách mluví do hudby o tom jak má ten niga brotha těžkej život. Za sedmé - šťastná sedmička je stejnej blábol jako nešťastná třináctka, ale řečma o síle symbolu bych jen maskoval že nemám o čem psát:) Za osmé - sprostota jakou nás častuje především Jay nesahá ani po kotníky té sprostotě, která zneužívá děti (nejen pohlavně) a má při tom plnou hubu boží lásky. Navíc ta Smithovsko Jayovská je mnohem zábavnější. Za deváté - individuální prožitek ze zákona nového mám dnes a denně, při tom fofru s jakým se zákonoprodejci snaží bez ladu a skladu přiblížit EU, a řeknu vám že je to ještě větší grc než ten nový zákon co se prý má psát s velkými písmeny. A za desáté - výborná zábava budiž Smithovým poselstvím na věky věků ámen. (Gemini) 4*

VELKÁ RECENZE
Tento film natočil v současnosti můj nejoblíbenější režisér Kevin Smith (Celrks, Mallrats, Chasing Amy……mohli jste vidět na čt2, americkém nezávislém létě), Jeho postavičky Jay a Silent Bob (Kevin Smith) se prolínají v jeho každém filmu, dokonce i této akční komedii.Dva andělé Loki a Bartleby musí projít v jeden den branou kostela v New Jersey aby se dostali zpět do nebe a aby se cestou do Jersey nenudili, nakoupí si pár zbraní a potrestají nějaké ty hříšníky. Když se jednou v noci mladé dívce Bethanny, zjeví anděl a sdělí jí že je poslední dědička která má spasit existenci celého světa, nevěří ničemu……….
Ale poté co jí anděl vysvětlí, že když tyto dva andělé projdou branou kostela, zruší tím vešekerou existenci na zemi, a mají jí k tomu pomoci dva prorokové, uvěří, a kdo jínýmůže být lepší prorok, než Jay a jeho kámoš tichý Bob. Jay s Bobem zachrání Bethany život, a za odměnu po ní žádají sex Jona samozřejmě odmítá, ale zjistí že s nimi musí odjet do NewJersey a že jí musí pomoci zachránit svět. Tento film nesmíte brát vážně, je to komedie, která si utahuje z katolíků, takže se nedivte, když zjistíte že bůh je žena a ježíšek je černoch.
Herecké obsazení je naprosto vinikající: geniálně ukecaný Chris Rock, Svůdná Salma Hayek, a ani Hovnivý démonnezůstává pozadu
Hodnocení: Oproti předešlým Smithovým filmům je tento hodně akční, ale užijete si štavnatých dialogů, o sexu, víře a hřešení, já jsem se výborně bavil a vřele doporučuji všem co mají chuť na trochu andělské akce.

Ocenění:
Razzies
1999 - Salma Hayek (Nejhorší herečka ve vedlejší roli) (nominace)

DABING
V českém znění: Dagmar Čárová - Linda Fiorentino (Bethany), Rudolf Jelínek - George Carlin (kardinál Glick), Michal Jagelka - Matt Damon (Loki), Zdeněk Mahdal - Ben Affleck (Bartleby), Luděk Čtvrtlík - Alan Rickman (Metatron), Filip Švarc - Jason Mewes (Jay), Radovan Vaculík - Chris Rock (Rufus), Jitka Ježková - Salma Hayek (Serendipity), Martin Velda - Jason Lee (Azrael), Regina Řandová - Janeane Garofalo (Liz), Martina Randová - Betty Aberlin (Jeptiška), Milan Bouška, Pavel Šrom, Ludvík Král, Jiří Valšuba a další.
Překlad: Petra Valentinová
Zvuk: Tomáš Říha
Vedoucí výroby: Leoš Lanči
Produkce: Stanislav Wszolek
Dialogy a režie: Jan Pecha
Vyrobilo: AW studio Praha 2000

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 17.2.2000 Intersonic
Premiéra USA: 12.11.1999 Lionsgate US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.9.2000 Intersonic
Poprvé na DVD: 1.11.2005 Intersonic
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 1 224 215
Tržby celkem - $ 44 000 000
Návštěvnost v ČR 20 184
Náklady (Rozpočet) - $ 10 000 000
 
Tvůrci a herci
Kevin Smith (Režie), Scott Mosier (Produkce), Howard Shore (Hudba), Robert D. Yeoman (Kamera), Scott Mosier (Střih), Kevin Smith (Střih), - (Casting), Robert Holtzman (Scénografie), Abigail Murray (Kostýmy), Phil Benson (Zvuk), Jeannee Josefczyk (Masky), Kevin Smith (Scénář), Linda Fiorentino (Herec), Ben Affleck (Herec), Matt Damon (Herec), Alan Rickman (Herec), Salma Hayek (Herec), George Carlin (Herec), Chris Rock (Herec), Jason Lee (Herec), Jason Mewes (Herec), Kevin Smith (Herec), Bud Cort (Herec), Brian O'Halloran (Herec), Janeane Garofalo (Herec), Bryan Johnson (Herec), Guinevere Turner (Herec), Jeff Anderson (Herec), Scott Mosier (Herec), Dwight Ewell (Herec), Ethan Suplee (Herec), Alanis Morissette (Herec), Mark Joy (Herec)
 
1999/130/USA/Komedie, Fantasy, Dobrodružný
 
Zajímavost k filmu
- Když Mlčenlivej Bob (Kevin Smith) vyhodí z vlaku Lokiho (Matt Damon) a Bartlebyho (Ben Affleck), pronese hlášku "No ticket", v překladu "Neměli lístek". Tím odkazuje na film Indiana Jones a Poslední křížová výprava (1989), kde Indiana Jones (Harrison Ford) pronesl to samé, když z vlaku vyhodil nacistického důstojníka.
- Vzhledem k tomu, že film měl původně vznikat pod hlavičkou Disney studií, ale kvůli narůstající kontroverzi se o distribuci postarali Lions Gate, a tím pádem rozpočet klesl, hráli všichni herci za velmi nízké honoráře. Produkce jim tedy alespoň dovolila volnější režim, takže herci často opouštěli plac, aby například odjeli pracovat na jiných projektech.
- Ve všech filmech, ve kterých se objevují postavy Bob (Kevin Smith) a Jay (Jason Mewes), je také několik dalších opakujících se postav. Jednou z nich je Hicks, kterému se vždy mění křestní jména. V tomto filmu je televizní reportér Grant Hicks (Brian O'Halloran).
- Fráze "She can rebild you...", kterou pronese po oživení Bethany (Linda Fiorentino) Metatron (Alan Rickman), je parafrází na úvodní catch-phraze k seriálu The Six Million Dollar Man (od r.1974).
- Ve filmu je Loki (Matt Damon) Anděl smrti a Azrael (Jason Lee) démon, který chce páchat zlo. V mythologii je však Andělem smrti Azrael a Loki Norský bůh, který koná zlo.
- Ve scéně, kdy Golgoťan říká: "Žádný muž z ženy zrozen.", cituje Shakespearova Macbetha.
- Původně mělo film uvést studio Disney. Kvůli kontroveznosti snímku však jeho zástupci váhali, zda snímek vůbec realizovat. Poté však projekt poslal sám Harvey Weinstein, spolupředseda studia Miramax, společnosti Lion's Gate Films, která již s ničím neotálela.
- William Donahue z organizace Catholic League po několik měsíců film kritizoval a veřejně proti němu protestoval, aniž by jej předtím viděl. Poté jeho pracovníci zavolali do View Askew Production, založené Kevinem Smithem a Scottem Mosierem, a pro Donahua se pokusili dojednat speciální promítání. Od Smitha se však dočkali odpovědi: "Tak co tedy dělal posledních šest měsíců?"
- Ve scéně, kdy je Loki (Matt Damon) spatřen poprvé, přesvědčuje jeptišku, aby začala žít život ateisty. Později, když Loki (Matt Damon) a Bartleby (Ben Affleck) diskutují o průchodu skrz bránu, je na pozadí záběru možné spatřit stejnou jeptišku, odcházející opilou z kavárny a následovánou místním pracovníkem, který se jí snaží odebrat půllitr s pivem. Záběr obsahuje pouze originálním VHS verze, na Special Edition DVD se již scény nedočkáte.
- Ve chvíli, kdy se Kevin Smith a Scott Mosier doslechli, že je Alan Rickman fanouškem Smithova filmu Hledám Amy (1997), odhodlali se jej zeptat, zda by neztvárnil roli Metatrona. Když si Rickman přečetl scénář, měl na autorskou dvojici jen 2 otázky, a to ,zda by mohli zůstat věrní scénáři a jestli budou mít křídla pravá, nebo upravená pomocí CGI.
- Produkční návrhář Robert Holtzman se ve filmu objevil jako policejní důstojní a také jako businessman pod vlastním jménem Holtzman ve scéně v zasedací místnosti.
- V úvodní scéně na letišti je možné všimnout si Gwyneth Paltrow, sedící pár míst vedle postavy Bena Afflecka. Na natáčení se s ní nepočítalo, přišla jen jako Affleckova kamarádka, kterou pozval na filmování.
 
Odkazy