Dobrá čtvrť (TV seriál) Dobrá čtvrť

02.03.2016 10:29

Drama

Česko, 2005, 22x53 min

Obsah

Poslední srpnové ráno je plné slunce. Pro osmnáctiletou Zuzanu ale nemůže být smutnější. Spolu s rodiči a malými brášky se právě dnes stěhuje z honosné vily, kde prožila celé své dětství. Opouští nejlepší kamarády Káťu a Honzu, ještě naposledy si prohlíží zahradní altánek, aby si uchovala v paměti svůj holčičí ráj a pak už odjíždí z dobré vilové čtvrti rovnou na sídliště, do stísněného panelového bytu. Těsně před odjezdem se ve dveřích svého bývalého domova míjí s novým majitelem vily a jeho synem Michalem, které Zuzana pochopitelně vnímá jako nepřátele. Netuší, že s tímhle protivným klukem se znovu setkají už druhý den. Ve stejném gymnáziu, ve stejné maturitní třídě mají společně strávit celý školní rok. Že to bude docela peklo, je jasné od okamžiku, kdy Michal předstoupí před své spolužáky. Na prvním mejdanu k oslavě Katčiných narozenin dostává pokušitel svou první příležitost.(oficiální text distributora)
Obsah dílů
1. série (2005)
DÍL 1: Zpátky domů (Zpátky domů) - Osmnáctiletá Zuzana, její bratři a její rodiče se stěhují z honosné vily, kde strávila celé své dětství. Musí opustit své přátele i svá oblíbená místa. Když odchází, potká majitele nové vily a jeho syna Michala. Oba dva Zuzana vnímá jako nepřátele. A tak ji zrovna nepotěší, když zjistí, že s ním bude muset strávit celý školní rok na tom samém gymnáziu v téže třídě.
DÍL 2: Na vlastních nohách (Na vlastních nohách) - Zuzana utekla z domova, což se neobejde bez nalezení nového bydlení a samozřejmě peněz, aby měla z čeho žít. Ale sehnat si práci, aby měla zároveň dost času na studium, nebude žádná hračka. Navíc bude potřeba i pořádná dávka štěstí, což je něco, co Zuzaně chybí.
DÍL 3: Pandořina skříňka (Pandořina skříňka) - Zuzana už si našla práci, která ji zajistí nějaký ten peníz - po škole roznáší v hospodě pivo. Ale její sen o studiu medicíny se začíná čím dál více vzdalovat. Honza je jí vždy nápomocen, ale písemky za ní napsat nemůže. Navíc je profesorka velmi přísná, především, když jde o taháky, které krutě trestá. Zanedlouho dostane Zuzana lukrativní nabídku, aby nafotila několik aktů.
DÍL 4: Narozeniny k nezaplacení (Narozeniny k nezaplacení) - Tak velká nabídka se nedá odmítnout. Zuzana nafotí kolekci aktů pro luxusní kalendář a rázem se před ní otevírá nový svět, do života jí vstupují noví lidé. Holka v džínách se mění v elegantní slečnu. Je to jako sen. Dokonce dostane nečekaně nabídku, aby se ze školního kabinetu přestěhovala do vilové čtvrti, k třídní profesorce. Ve chvíli, kdy u Michala začíná velký mejdan, odjíždí Zuzana slavit svoje narozeniny domů, za svými rodiči a brášky. Zdá se, že období věčné smůly končí. Ale vždycky jsou nějaká ale. Pro Zuzanu, stejně jako pro Katku, Michala, Honzu i profesorku Svobodovou.
DÍL 5: Anděl na zemi (Anděl na zemi) - Když zradí nejlepší kamarádka, bolí to nejvíc. Zuzana v jediné chvíli ztrácí nejen Katku, ale i Honzu. Tím spíš se upíná k Michalovi, který je do ní zamilovaný až po uši. Všichni jsou přesvědčeni o Katčině vině a nikdo jí nevěří. A kdo zná pravdu, nepromluví. Katka je zoufalá, všichni se k ní otočili zády. K osudovému setkání dojde na velké párty, spojené se křtem luxusního kalendáře se Zuzaninými akty. Všichni přítomní muži očima mlsně svlékají andělsky nevinnou, krásnou blondýnu. Jeden z nich ještě netuší, že tenhle večer začíná malá soukromá jízda do pekel…
DÍL 6: Čas adventní (Čas adventní) - Vánoční svátky se blíží a nadílka v Dobré čtvrti začíná se značným předstihem. Haselbachovi mají důvod k radosti, když Zuzanin otec získává díky Petrovi Koreňovi práci v Německu. Michal řeší problém, jestli si má podat přihlášku na FAMU proti otcově vůli a potřeboval by víc odvahy. Jeho matka Simona mu ji dodává, kolik jenom může. Katka má konečně vztah, o který se zdánlivě s nikým nemusí dělit. Pro Honzu budou největším dárkem rodiče, kteří by měli na vánoční svátky přijet domů. Zato paní profesorka Svobodová by měla poprvé v životě trávit Vánoce s někým jiným, než s maminkou. A Zuzana? Ta dostává pozvání k velmi netradičnímu výletu…
DÍL 7: Nejsmutnější Vánoce (Nejsmutnější Vánoce) - Jakoby se letos v Dobré čtvrti soutěžilo, kdo si pořídí smutnější Vánoce. Profesorka Svobodová, se kterou se ve zlém rozešel Honys, se stává obětí pronásledování a psychického teroru. Katka po trpké zkušenosti s Prachařem a po těžké roztržce s otcem propadá smutku a možná i něčemu horšímu. Honza marně čeká na své rodiče, kteří se nemohou na Vánoce vrátit domů. A Zuzana nakonec zůstala v panelovém bytě sama s oběma brášky…
DÍL 8: Poprvé a naposled (Poprvé a naposled) - Michal se chystá na přijímací zkoušky na FAMU, i když ho pronásledují výčitky svědomí. Není snadné obejít tak autoritativního otce, jako je Peter. Zato Zuzana má najednou před sebou snadnou volbu. Teď už si nemusí dělat výčitky ani kvůli Petrovi ani kvůli Michalovi. Její domov je ale po otčímově návratu plný smutku a neštěstí, se kterým se všichni společně snaží smířit. Vůbec nejtěžší to asi bude pro Zuzaninu matku. O svém životě měla docela jiné představy. Honza se snaží vytáhnout Katku z průšvihu – ta ho ale krutě od sebe odhání a ještě agresivnější je na své nejbližší. Nespravedlivě obviňuje ze spiknutí snad celý svět.
DÍL 9: Do druhého kola (Do druhého kola) - Hned po začátku nového roku přichází jedna z velkých událostí, která předchází „zkoušce z dospělosti“. Maturitní ples je jen jednou za život a krásné i smutné zážitky z něj nic nevymaže. Studenti, kantoři i rodiče si ho užívají plnými doušky a se vším všudy. Potkat se tu musí i Peter se Zuzanou. Dokáží škrtnout to, co mezi nimi bylo? Proč se rozhodne Katka utéct z plesu bez vysvětlení, bez rozloučení? Jsou ale věci, před kterými neunikne. Tím spíše, když se uchýlí k tomu nejhoršímu možnému způsobu…
DÍL 10: Blýskání na horší časy (Blýskání na horší časy) - Dokáže Michal sebrat sílu, aby před matkou utajil zatím největší zklamání a bolest svého života? Možná jí bude mít mnohem víc, než by sám od sebe čekal. Ale nikdo mu teď nemůže pomoci, i když by asi všichni moc chtěli. Nikdo nedokáže pomoci ani Katce, která padá do propasti a odmítá všechny pokusy svého okolí svůj pád zbrzdit. Je v tom stejně sama jako Michal. A stejně jako Zuzana, která znovu utíká z domova.
DÍL 11: Poslední zvonění (Poslední zvonění) - Všechny nezvratné pravdy dětství přestaly platit. Rodiče se rozvádějí, lidé umírají, ti nejbližší si dokáží ubližovat tím nejhorším způsobem. A Dobrá čtvrť nemusí být zdaleka tak idylická, jak se kdysi Zuzaně zdálo. Když se nyní, a doufá, že už navždy, vrací do Dobré čtvrti, je to jiný člověk. Vyzrálejší, poučený, popálený vlastními krutostmi a prohrami. Dokáže se už dokonce podívat do očí Michalovi a odpustit Katce. I sama sobě.

2. série (2008)
DÍL 1: Silvestrovské nalhávání (Silvestrovské nalhávání) - Je to už víc než půl roku, co jsme opustili Dobrou čtvrť i studenty gymnázia Kryštofa Haranta. Je právě 30. prosince a na gymnáziu probíhá florbalový turnaj, na který dorazili i loňští absolventi. Zuzana, která se nedostala na vysněnou medicínu a pracuje jako sanitářka, Honza, který studuje sociologii a pomáhá dědečkovi se Speedy Johnem. Dokonce se objevuje i Michal, který dorazil ze Švédska na vánoční prázdniny. Nikdo však zatím ještě neví, že přijel natrvalo. Nechybí samozřejmě ani Katka, která opakuje čtvrtý ročník gymnázia, poctivě abstinuje a chodí s Honzou. Ale i když se upřímně snaží vrátit vše do normálu, psychicky ji ničí permanentní dohled otce a jejích přátel, kteří ji stále hlídají a pozorují. Jaký bude vstup našich hrdinů do nového roku?
DÍL 2: Prázdné srdce (Prázdné srdce) - Někdy stačí jediný krok a život se obrátí naruby. Katka udělá fatální chybu, když vyrazí na výroční mejdan v Černobylu. Samozřejmě se tu setkává s Mrkváčem, z jehož spárů ji v poslední chvíli zachrání střapatý kluk s pořádně pádnou pěstí – Bondy. Studená sprcha čeká i Zuzanu – na večírku Filexi už ji nikdo nevítá, její sláva dávno pohasla a navíc je ještě terčem vtipů partičky postarších seladonů, mezi nimiž vyniká vysoký muž s ironickým úsměvem. Primář Palouš. Nejhorší chvíle však prožívá Simona Koreňová. Za dramatických okolností předčasně porodí chlapečka, který musí první týdny doslova bojovat o život.
DÍL 3: Všechno, co se nepovedlo (Všechno, co se nepovedlo) - Osudová přitažlivost je horší než vzájemné přitahování dvou magnetů. Katka je Bondym doslova uhranutá. Tenhle kluk ji nehlídá, ani věčně nepoučuje a Katčin život najednou dostal zářivé barvy a vůni dobrodružství i vášně. Dobrák Honza se vedle systémáka Bondyho ztrácí před očima. Katka ale nemá dost odvahy na to, říct Honzovi, že se mezi nimi objevil někdo třetí. Zuzana se v nemocnici potkává s Petrem. A i když se oba snaží být věcní a rozumní, ani jeden z nich ještě nedokázal zapomenout, co je k sobě nedávno tak pevně poutalo.
DÍL 4: Svítání nad Pacifikem (Svítání nad Pacifikem) - Katka už definitivně ztratila hlavu a v zápalu vášnivé lásky k Bondymu zapomíná brát ohledy na své nejbližší. Honza, otec i Zuzana, ani jeden z nich už pro ni nic neznamená, podlehla Bondymu jako před časem drogám. Když jí nabídne, aby s ním strávila čtyři dny na nepovoleném ravu, ani ji nenapadne otci nebo Honzovi zavolat, že odjíždí. A zoufalý Erhart už nemá kapacitu na to, věnovat se Jance, která si po jeho boku už připadá jako nudný inventář bytu. Jediný, kdo si nechce připustit, že Katka propadla nové lásce, je Honza. Hájí ji před dědou, před Zuzanou, hájil by ji třeba před celým světem. Jen si nepřiznat, že ztrácí svoje Kačátko jednou provždy.
DÍL 5: Šanghajský drak (Šanghajský drak) - Katka se vrací domů po čtyřdenním tahu s Bondym a ještě je dotčená, že otec umíral strachy, jestli ji nepotkalo nějaké neštěstí. Cítí se teď tak silná a dospělá, že se ani dlouho nerozmýšlí, když jí Bondy navrhne, aby s ním odjela na půlroční cestu po západní Evropě. Dokonce je ochotná vzdát i maturitu, která je pro společnost ryzích technařů jen směšnou formalitou. Zuzana je pozvána primářem Paloušem na večeři a čeká ji překvapení, které nakonec oběma vyrazí dech. Kdo by řekl, že Zuzana a ten šaramantní pán mají k sobě blíž, než by si dokázali představit v nejdivočejších snech.
DÍL 6: Poslední večer (Poslední večer) - Katka chystá odjezd s Bondym do Francie, jen ještě musí sehnat peníze na cestu. Dlouho se nerozpakuje a rozhodne se ukrást otci jeden z jeho vzácnějších fotoaparátů. Teď už nebere ohledy na nikoho a na nic, hlavně, když bude s Bondym. Svobodná, volná a šťastná. Honza se jí ale nechce tak snadno vzdát a snaží se jakýmkoliv způsobem Katku přimět, aby se k němu vrátila. Nešťastná láska ho doslova rve na kusy a Honza už ztrácí veškerou sebeúctu, jen aby dostal Katku zpět. Šťastnější životní fázi prožívá Michal – po boku exkluzivní makedonské modelky Danici a s prací pro zpravodajskou agenturu se konečně cítí jako dospělý, úspěšný muž.
DÍL 7: Velikonoce (Velikonoce) - Honzova nešťastná smrt je tragickým zlomem v Katčině životě. Obviňuje se z jeho smrti a odřízne se od celého světa. Zavřená v bytě, jen se svým otcem a kocourem, odmítá návštěvy, nebere mobil ani Bondymu. Jako by ji přestalo těšit žít, jako by ztratila veškerou důvěru v budoucnost. S pocity marnosti a zoufalství se potýká i Peter, kterého Simona už nemůže ani vystát a nakonec ho vyštve z domova. Malý Šimon, který měl občerstvit jejich vztah a dát mu novou perspektivu, se stal příčinou jejich naprostého odcizení.
DÍL 8: Nekonečné regály (Nekonečné regály) - Katka už nechce dál pokračovat ve studiu a rozhodne se nastoupit do hypermarketu jako pomocná síla. Chce zmizet z Dobré čtvrti, zbavit se lidí, kteří ji znají a vědí, jakou na sobě nese vinu. Před velkým rozhodnutím stojí i děda Opelík. Všechno, o co tolik let usiloval, proč dřel až do úmoru a proč riskoval, celý ten jeho malý fastfoodek ztratil smysl. Všechno to přece dělal pro Honzu, pro toho nepraktického snílka a budoucího sociologa, aby se mu v životě dobře vedlo a najednou tu po vnukovi zbyl jen pytel se svršky, prázdný gauč, horolezecké lano, které mu nedokázalo zachránit život.
DÍL 9: Krok do prázdna (Krok do prázdna) - Jediný večer stačil, aby se mezi Petrem a Zuzanou zase vzkřísilo v plné síle to, nad čím oba téměř před rokem zaklapli víko. Pořád se ještě milují, dokonce ještě víc než dřív. A Peter má teď navíc pocit, že už ho nevážou žádné závazky k rodině. Simona ho přece sama vyhání z domova a odstrkuje od sebe i od Šimona. S Michalem, který se odpoutává od rodiny a chystá se oženit s Danicou, se mu povedlo jen ustálit jejich vztahy na vzájemně korektním chladu, takže se tím víc fixuje na Zuzanu. Katka může být spokojená – v hypermarketu se doslova schovala sama před sebou a před svojí minulostí. Ale je to jen zdání, jen iluze, kterou už brzy rozbije na padrť člověk, kterého se Katka panicky bojí.
DÍL 10: Poslední kapka (Poslední kapka) - Peter s Michalem jsou uvězněni ve sklepení rozpadlého statku kdesi v horách, na samotě. Jejich situace se zdá beznadějná a Peter je přesvědčen, že za jejich únosem stojí Danica a podivná společnost gangsterů kolem ní. Nemají ani ponětí, co je čeká a co únosci chtějí. O tom, co se stalo s Petrem a Michalem, však Danica nic neví a ještě netuší, s jakou nabídkou za ní Dragan přichází. Hořká nabídka, kterou nelze odmítnout, čeká i Katku. Mrkváč ji totiž nechce jen tak pustit ze svých spárů a nebere na svoji oběť žádné ohledy.
DÍL 11: Hrst levandule (Hrst levandule) - Katku převáží sanitka do nemocnice, kde se jí ujímá doktor Jakub Hanzlík. Když se dívka konečně probere z bezvědomí, je psychicky zcela na dně a ani trochu ji netěší, že jí lékaři zachránili život. Ví, že má Mrkváče a svoji minulost v Černobylu stále v zádech a že jim neunikne. Je jen otázkou času, kdy se její otec dozví, jak si před rokem vydělávala na drogy. Michal s Petrem se pokusí o útěk ze statku v horách a na Michala už brzy čeká hořké prozření, až se dozví, jakou roli hrála Danica v jejich únosu a jaký byl důvod jejího rychlého odjezdu z Čech. Ani Zuzaně se nevyhne závěrečné bilancování jejího vztahu s Petrem a trpká chvíle, kdy musí překonat sama sebe, aby měla sílu splnit si svůj životní sen.

Producent - Ceská Televize
https://www.csfd.cz/film/215397-dobra-ctvrt/prehled/#