Dlouhý polibek na dobrou noc / The Long Kiss Goodnight (1996/114/USA/Akční, Thriller, Drama, Mysteriózní, Krimi) 65%

23.03.2018 17:02
JEDNOU VĚTOU
„Jde o tajnou agentku, a její existence je nebezpečná pro jisté mocné.“

OBSAH
Ztracená paměť může být pro G. Davisovou smrtelně nebezpečná! Přesvědčí se o tom v okamžiku, kdy jí někdo usiluje o život. Režisérova manželka hraje učitelku, která trpí ztrátou paměti. Záhadná minulost však začne narušovat její klidný život, proto se rozhodne znovuobjevit vlastní zapomenutou identitu. S pomocí soukromého detektiva se noří pořád hlouběji do minulosti zahalené rouškou tajemství. Během intenzivního pátrání zjistí, že ve skutečnosti se jmenuje úplně jinak, dokonce je tajnou agentkou, zapletenou do komplotu, namířeného proti nejvyšším vládním kruhům.(oficiální text distributora)


FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Béčkové až to není hezké, ale jednoznačně jde o upřímný film, který si nehraje na velké áčko, které vypustil Hollywood do světa, aby trhal divácké rekordy. Renny Harlin natočil velmi zábavnou jízdu, v které se to hemží všemocnými ženami s rozdvojenou osobností, černochy s tvrdými hláškami, protivníky a velmi dobrými herci. Ať jde o Geen Davis, která dala své hrdince vše možné i nemožné ze sebe, přes Samuela L Jacksona, který snad neumí hrát špatně až po Briana Coxe. Pokud někdo hledá zábavnou a trhlou akční záležitost, v které se opravdu neustále střílí, prohazuje "nechápavou" hlavní postavou zdí nebo střílí za jízdy na bruslích po zamrzlém jezeře, tohle je film pro vás. (Djkoma) 4*

Za extrovní roli Geeny Davisové (její blonďaté alter ego nemá chybu), za skvělého "hrdinu proti své vůli" , Samuela L. Jacksona, za pár opravdu vychytaných scének (třeba nádraží) a za hudbu Alana Silvestriho. Ale souhlasím, že ten závěr byl až moc explozivní a hlavní záporák celou dobu působí jako poněkud trapná figurka s opravdu vážným problémem:) Celkově 70%. (Gemini) 4*

Při hláškách čitelný rukopis Shanea Blacka, uhozené akční scény dalo by se říct až komiksového charakteru, občas momenty naznačující přítomnost autorské demence. Harlin si možná myslel, že mu to na sněhu vyjde i do třetice, ale z jeho vlekoucího se hudlana dostanete spíše opar. Překvapuje mě, jak to tady paní Harlinová schytává. Buďte rádi, že tenkrát neměl Renny za manželku třeba Helenu Růžičkovou. Dovedete si představit to vzedmutí hladiny pří scéně mučení na mlýnském kole? Geena se sice na part zabijáckého agenta hodí asi jako S.L.Jackson do role rekruta Ku-Klux-Klanu, ale já ji zazlívám maximálně to, že u scén ve spodním prádle nechala i přes chladné klima až moc prostoru mužské fantazii.. S přihlédnutím na rok vzniku i přítomnost Briana Coxe jakožto stvořitele poněkud zapomnětlivého elitního zabijáka mě napadá, že agentovi jménem Bourne by se vlastně mělo říkat Baltimoreová v kalhotách.. (Gilmour93) 2*

OLDIES FILMU
railer jistě potěší svým hudebním podkresem fanoušky CSI (a v závěru zkouší trochu matrixáckých motivů... v obojím byl první, protože vzniknul v roce 1996) a zažil jsem ho v premiéře ještě v dřevních dobách trailerového rozmachu. Jako by to bylo včera. Zvlášť bych vypíchnul scénu s krájením mrkve, protože to je ukázkový příklad budování atmosféry. Pak už jenom nakráčí na scénu Samuel L. Jackson s charakteristickou detektivní hučkou, Brian Cox nasadí další ze svých převleků (ten člověk vypadá v každém filmu ÚPLNĚ jinak) a divák ještě stihne zvednout obočí nad vlasovou proměnou Geeny Davis. V téhle ukázce se toho opravdu děje hodně a jestli jsem si něco odnesl, tak je to poučení o tom, co dělat, když vám na chodbě vybuchne granát. Musíte běžet jako o život k nejbližšímu oknu a doufat, že je pod ním hektarový rybník. :) Shane Black sice nesype hlášky do každé scény, ale jeho rukopis a jistota ze scénáře přímo kapou. A i kdyby se tolik nemluvilo, Geena Davis dovede nasadit tak skálopevný výraz, že byste jí bez ceknutí odevzdali celoroční plat i vlastní dítě. Film bezesporu má svoje chyby, ale trailer je svojí koncentrací nepropouští na povrch, takže se usaďte a užijte si dnešní jízdu.

VELKÁ RECENZE
Dlouhý polibek na dobrou noc jsme dostali jednoho včera od režiséra Renny Harlina, když jsme si doma pustili tento výborný akční thriller, který režíroval. A musím sem hned napsat, že to byla pořádně nebezpečná jízda plná akčních scén, stříleček, překvapení a napětí. Ve filmu hrála hlavní ženskou roli moje méně oblíbená Geena Davis, která si posledních osm let vůbec nepamatovala, živila se jako učitelka a se svou dcerou a manželem spokojeně žila v domečku kdesi v USA. V jejím vzpomínání jí nepomohli ani soukromí detektivové, z nichž jednoho z nich jménem Mitch Henessey si zahrál v hlavní mužské roli Samuel L. Jackson, opět můj neoblíbený herec.
Na začátku jsme byli především zvědaví, kdo že to vlastně hlavní hrdinka s anamnézou v minulosti byla, po automobilové nehodě se jí začaly vzpomínky vracet a její zjištění bylo opravdu hodně překvapující - bývala totiž tajnou agentkou jménem Charly Baltimore, zapletenou do komplotu, namířeného proti nejvyšším vládním kruhům. Navíc se o ní její bývalí zaměstnavatelé dozvěděli z TV a od té chvíle se ocitla ve smrtelném nebezpečí, protože se jí chtěli za každou cenu jako nepohodlného svědka zbavit. A i když si v mnoha situacích dovedla poradit úplně sama, pomoc jejího nového parťáka Samuela se jí docela hodila.
Následovalo mnoho dramatických scének, třeba ta na nádraží, kde se Geena měla setkat se svým bývalým učitelem výcviku, se mi hodně líbila. Úžasné byly hlavně zpomalené záběry, které akcím dodaly ještě více dramatičnosti. Když už jsme tedy věděli, kdo Geena kdysi byla, byli jsme zvědaví, jakým směrem se film vyvine a jak vlastně skončí, protože to chvílemi vypadalo, že se bývalá agentka ke své rodině už nevrátí. Co bylo dál se nesluší už prozrazovat, ale akcí, střelby i humoru v podobě několika hlášek bylo dost a dost.
Zkrátka film se mi moc líbil a i když jsem ho původně ocenil čtyřmi cípatými, nakonec jsem se rozhodl ještě jednu přidat, takže Dlouhý polibek na dobrou noc ode mne získal plný počet pěti dlouhých hvězdiček *****. (jirkacek)

PODROBNÝ POPIS FILMU
Ztracená minulost může být někdy smrtelně nebezpečná. Přesvědčí se o tom učitelka Samata Cainová, která byla před osmi lety nalezena na pláži u New Jersey a na nic ze své minulosti si nepamatuje.
Má osmiletou holčičku Caitlin, hodného přítele a soukromého detektiva Mitche Hennessyho, kterého najala, aby pátral po její minulosti. Poté, co se objeví v televizi ve vánočním průvodu, je ve svém domě přepadena mužem, který ji zjevně zná a má s ní nevyřízené účty. Ve chvíli ohrožení života ho však Samantha ke svému překvapení zcela profesionálně zabije.
Ve stejnou dobu objeví Mitch stopu, která by mohla objasnit její ztracenou minulost a Samantha ve dvojitém dnu svého starého kufru ostřelovačskou pušku. Po dalším pokusu o její zavraždění Samantha zjistí, že ve skutečnosti se jmenuje Charlie Baltimorová a byla elitní vládní agentkou a nájemnou vražedkyní. Doba se však změnila a pro své zaměstnavatele se náhle stala hrozbou. Jenže zabít ji není tak snadné, jak by se zpočátku mohlo zdát a proto vrazi vyslaní jejími bývalými šéfy unesou její dcerku. A to byla chyba. Charlie je totiž odhodlána svou dceru zachránit a s pomocí Mitche rozpoutá malou soukromou válku, kterou nikdo z bandy zabijáků nemůže přežít.

Ocenění:
Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films - Saturn ´97 (USA)
1996 - Nejlepší herečka (Geena Davis) (nominace)

DABINGV českém znění: Monika Žáková - Geena Davis (Samantha Caine), Jiří Prager - Samuel L. Jackson (Mitch Henessey), Anežka Pohorská - Yvonne Zima (Caitlin Caine), Jiří Schwarz - Craig Bierko (Timothy), Ivan Richter - Tom Amandes (Hal), Rudolf Jelínek - Brian Cox (Nathan Waldman), Jaroslav Horák - David Morse (Luke), Miloš Vávra - Joseph McKenna (Jednooký Jack), Ivana Milbachová - Melina Kanakaredes (Trin), Michal Bürger - Edwin Hodge (Todd Henessey), Bohumil Švarc - G.D. Spradlin (Prezident), Petr Štěpánek - Larry King (Larry King), Radana Herrmannová, Karel Richter, Milan Bouška, Pavel Vondra, Roman Hájek, Oldřich Vlach, Jan Přeučil - Patrick Malahide (Leland Perkins + titulky).
Překlad: Barbora Švecová
Zvuk: Oldřich Wajsar, Studio Fontána
Produkce: Petr Tichý ml.
Dialogy: Lenka Kristofovičová
Režie: Petr Tichý
Vyrobilo: Studio Auvit

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 7.2.1997 Intersonic
Premiéra USA: 11.10.1996 New Line Cinema
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.09.1997 (VHS)
Poprvé na DVD: 10.2.2008 Palace Pictures
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 906 670
Tržby celkem - $ 95 500 000
Návštěvnost v ČR 24 166
Náklady (Rozpočet) - $ 65 000 000
 
Tvůrci a herci
Renny Harlin (Režie), Stephanie Austin (Produkce), Shane Black (Produkce), Renny Harlin (Produkce), Geena Davis (Produkce), Alan Silvestri (Hudba), Guillermo Navarro (Kamera), William Goldenberg (Střih), Mary Vernieu (Casting), Ronnie Yeskel (Casting), Howard Cummings (Scénografie), Michael Kaplan (Kostýmy), Shane Black (Scénář), Geena Davis (Herec), Samuel L. Jackson (Herec), Craig Bierko (Herec), Yvonne Zima (Herec), Tom Amandes (Herec), Brian Cox (Herec), Patrick Malahide (Herec), David Morse (Herec), Melina Kanakaredes (Herec), Kristen Bone (Herec), Rex Linn (Herec), Alan North (Herec), G. D. Spradlin (Herec), Shawn Doyle (Herec), John Stead (Herec), Joseph McKenna (Herec), Chad Donella (Herec), Edwin Hodge (Herec)
 
1996/114/USA/Akční, Thriller, Drama, Mysteriózní, Krimi
 
Zajímavost k filmu
- Brian Cox hrál ve filmu roli muže zodpovědné za vytvoření elitního zabijáka, jenž posléze ztratil paměť a musel znovu zjišťovat, kým byl. Tuto podivně specifickou roli si zopakoval ve dvou dalších filmech, a to jako plukovník Stryker ve filmu X-Men 2 (2003), kde byl zodpovědný za adamantiovou kostru Wolverina, a ve filmu Agent bez minulosti (2002), kde stál za výcvikem Jasona Bournea (Matt Damon).
- Před natáčením prošla Geena Davis výcvikem, přesto si zabodla nůž do nohy.
- V první verzi scenáře postava Mitche (Samuel L. Jackson) na konci filmu podlehne zraněním.
- Píseň Deana Martina "Let it snow, let it snow, let it snow", kterou v tomto filmu slyšíme ze Samanthina autorádia, použil režisér také v závěrečných titulcích jeho Smrtonosné pasti 2.
- V televizi v hotelu běží film The Long Goodbye (1973).
- Průměrná délka záběru ve filmu je 2,9 vteřiny.
- Kvůli scéně podvodného mučení musel režisér vyzkoušet, jak dlouho vydrží jeho tehdejší manželka Geena Davis pod vodou se zadrženým dechem. Zkoušeli to v jejich soukromé vaně.
- Scenárista Shane Black dostal za scénář honorář 3 miliony dolarů.
 
Odkazy