Devět královen (Podraz) / Nueve reinas (2000/109/Argentina/Krimi, Thriller, Mysteriózní) 71% -Originál DVD-

19.05.2022 23:22
JEDNOU VĚTOU
„Vytvořili svět přesvědčivější než je sama skutečnost“

OBSAH
Juan (Gastón Pauls) se jednoho rána pokusí nemotorně uplatnit stejný podvod na dvě různé pokladní v samoobsluze. Když je odhalen, ujme se ho muž, který ho celou dobu tajně pozoroval. Marcos (Ricardo Darín) se však za policistu pouze vydává: ve skutečnosti je zkušeným podvodníkem, jenž si nevinně vyhlížejícího mladíka vytipoval jako svého nového komplice. Juan se pod Marcosovým vedením rychle vypracuje v mistra přetvářky, který umí šikovně manipulovat s city svých bližních a vymámit na nich prakticky libovolnou částku. Před sehranou dvojicí je teď úkol ukrást a výhodně prodat vzácný aršík devíti známek z období Výmarské republiky nazvaný "Devět královen". Tu vlastní ostražitá dáma jménem Berta (Elsa Berenguer). Špičkoví podvodníci rozjíždějí smrtonosně elegantní hru, v níž neváhají překvapovat jeden druhého. Kromě pravých známek je však ve hře i jejich dokonalá kopie z padělatelské dílny Bertina bratra Sandlera (Óscar Núnez). Důležitou roli sehraje i bohatý sběratel Vidal Galdolfo (Ignasi Abadal) a Marcosova krásná sestra Valeria (Leticia Brédice), jež se sourozencovým životním stylem zásadně nesouhlasí. (oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Podraz na argentinský způsob aneb Také artový film může být zábavný. Klasické schéma – dva podvodníci (zdánlivě učitel a žák) dostanou jedinečnou příležitost jak přijít k slušné sumičce peněz, jenže jejich perfektní plán brzy nabere povážlivých trhlin. Ve hře je tentokrát arch známek – Devět královen –, rodinné vztahy jednoho z podrazáků a možná i vyšší morální principy. Jde vůbec někomu o víc než balík peněz? Co všechno jsou lidé pro peníze ochotni udělat? Kdo v dnešní společnosti jedná morálně a kdo už nikoliv? Existují vůbec nějaké bariéry? Nečekaně svěží filmový závan z Jižní Ameriky kolem vás profrčí bez zdlouhavého otálení (film se odehrává během jediného dne), přičemž mimo jiné stihne velmi dobře pobavit. Sympatičtí herečtí představitelé dokáží i pouhým pohledem obhájit to, co dělají. Sice si uvědomují, že to není fér, ale zároveň dokonale zapadají do zbytku komunity, kde všichni kradou, podvádějí, vraždí... takže jaképak výčitky svědomí? Kdo na to žaludek má, ať to dělá a ti ostatní nechť poctivě makají – jsou to jejich životy. Tato teorie možná mnoho věcí příliš zjednodušuje, ale rozhodně má něco do sebe. Pominuli-li pak ne docela neprůstřelný scénář, nejvíc mě naštval konec, protože jsem si celou dobu říkal, že tentokrát se podrazit nenechám, ale nechal. 80% (Matty) 4*

"Jednou jsem prodal semínka ostnatého drátu." Podvádět se má s lehkostí a tohle je velmi slušná instruktážní příručka, kterak se to má dělat. Já na to tedy nemám talent ani žaludek, ale přesto mě Marcos s Juanem hodně bavili při svých kouscích, při kterých je dodržování pravidel fair play považováno přinejmenším za nevhodné. Navíc jsem rád, že ze země fotbalu a telenovel poměrně nečekaně přicestoval snímek, který je celkem ponurý, ale přesto vtipný, chvílemi napínavý a možná i trošku překombinovaný. Od něčeho takového se občas rád nechám povodit za nos. (Jara.Cimrman.jr) 4*

Podobné filmy mám v oblibě. Dobře, Devět královen do hlubin žánru asi nic podstatného nepřináší, ale skvěle pobaví a to je to, co jsem chtěl. Argentina není jen zemí tupých telenovel bez mozku. Právě tenhle film má mozek a šmrnc. Prostředí Argentiny tvůrci využily bezezbytku. Jistá neoriginalita se dá pokárat, naštěstí větší nebezpečí, a to předvídatelnost, nedostává příliš šancí. Zajímavé je, že jednoho z hlavních hrdinů jsem podle tváře poznal. Kdo to byl? Jeden nechutný (a samosebou intrikující) záporák z jisté telenovely... (sinp) 4*

VELKÁ RECENZE
Juan (Gastón Pauls) se jednoho rána pokusí nemotorně uplatnit stejný podvod na dvě různé pokladní v samoobsluze. Když je odhalen, ujme se ho muž, který ho celou dobu tajně pozoroval. Marcos (Ricardo Darín) se však za policistu pouze vydává: ve skutečnosti je zkušeným podvodníkem, jenž si nevinně vyhlížejícího mladíka vytipoval jako svého nového komplice. Juan se pod Marcosovým vedením rychle vypracuje v mistra přetvářky, který umí šikovně manipulovat s city svých bližních a vymámit na nich prakticky libovolnou částku.
Před sehranou dvojicí je teď úkol ukrást a výhodně prodat vzácný aršík devíti známek z období Výmarské republiky nazvaný "Devět královen". Tu vlastní ostražitá dáma jménem Berta (Elsa Berenguer). Špičkoví podvodníci rozjíždějí smrtonosně elegantní hru, v níž neváhají překvapovat jeden druhého. Kromě pravých známek je však ve hře i jejich dokonalá kopie z padělatelské dílny Bertina bratra Sandlera (Óscar Núnez). Důležitou roli sehraje i bohatý sběratel Vidal Galdolfo (Ignasi Abadal) a Marcosova krásná sestra Valeria (Leticia Brédice), jež se sourozencovým životním stylem zásadně nesouhlasí.
I podvodníci se musí někdy otáčet aby měli nějaký zisk a když se objeví příležitost, den je obzvlášť dlouhý. A podle toho je dlouhý i tento film. Jsou dva, mají plán a jdou k věci. Snímek sleduje jejich počínání, jejich trable a jisté soupeření mezi sebou. Atmosféra snímku je pozvolná a neuspěchaná, ale vůbec nenudí. Nedá se odhadnout, jak se bude příběh vyvíjet a jak to všechno vlastně skončí. Fabián Bielinsky nejen napsal scénář, ale dokonce si to i sám zrežíroval, takže je vše podle jeho představ a velice se mu to povedlo. Jeden z mála povedených podvodnických filmů, který stojí za shlédnutí.

Ocenění:
British Independent Film Awards (BIFA)
2002 - Nejlepší zahraniční nezávislý film (neaglicky mluvený) (nominace)

DABING
-

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 6.3.2003
Premiéra USA: 2.9.2001 (Telluride Film Festival)
Premiéra Argentina: 10.3.2007 (Mar del Plata Film Festival)
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.10.2003 (VHS) Intersonic, 26.1.2004 (DVD)
Poprvé na VHS: 1.12.2003 Intersonic
Poprvé na DVD: 26.1.2004
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 12 420 000
Náklady (Rozpočet) - $ 1 300 000
 
Tvůrci a herci
Fabián Bielinsky (Režie), Pablo Bossi (Produkce), César Lerner (Hudba), Marcelo Camorino (Kamera), Sergio Zottola (Střih), Martín Carranza, Veronica Pascual (Casting), Daniela Passalaqua (Scénografie), Mónica Toschi (Kostýmy), Fabián Bielinsky (Scénář), Gastón Pauls (Herec), Ricardo Darín (Herec), Leticia Brédice (Herec), Alejandro Awada (Herec), Graciela Tenenbaum (Herec), Antonio Ugo (Herec), Pochi Ducasse (Herec)
 
2000/109/Argentina/Krimi, Thriller, Mysteriózní
 
Zajímavost k filmu
- Film se natáčel v Argentíně v lokalitách (Puerto Madero, Buenos Aires) v květnu 2000.
 
Odkazy