Demolition Man / Demolition Man (1993/115/USA/Akční, Komedie, Sci-Fi, Thriller) 77%

13.03.2018 10:21
JEDNOU VĚTOU
„Sylvester Stallone v roli rozmrazeného nepoddajného policisty, který umí rozdávat rány i polibky a jen tak mimochodem ještě uplete svetr."

OBSAH
Los Angeles 1996 - policista John Spartan, řečený Demolition Man, v souboji s napůl geniálním, napůl šíleným zločincem Phoenixem způsobí nešťastnou náhodou smrt dvaceti rukojmí v troskách explodujícího domu. Trest je vykonán hibernací - zmrazením na desítky let. Pro Phoenixe za jeho zločin, pro Spartana za neúmyslné zabití...San Angeles 2032 - dokonalé město, plné harmonie, míru a bezpečné telepatické lásky. Jen kdesi v podzemí živoří skupina "špatných" lidí, věřících ve svobodný život. Když zločinec jako Phoenix během řízení o podmínečném propuštění (čistě formálním) uprchne do této nenásilné oázy míru, policii nezbývá než přivést k životu i Spartana, aby zachránil celé město.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Skvělý akční film s komediálními prvky (a tím nemyslím výkon Slye Stallona:)) ve kterém zmíněného držitele Oscara naprosto gumují záporák Snipes a tichý "velký bratr" Nigel Hawthorne alias Dr. Cocteau. Scénáristi lehce lízli myšlenku ceny za dokonalou společnost a využili ji právě jako prvky absurdní komedie (viz slovní narušení morálního statutu a spol.), kterou lemuje kvalitní akce. (Gemini) 3*

Komedie na sta honů je cítit ze všech stran. Sylvester Stallone a Wesley Snipes se prostě pro tu dobu nedokázali narodit nebo spíš ji nedokázali pochopit. Dělají si co chtějí, divák se baví, hlášky padají jedna za druhou a právě proto je to tak geniální. Oni si ty role evidentně užívají, naprosto fantastickým způsobem nutno dodat. K tomu zajímavé roličky v rolích herců, které víceméně znám a mám je rád: Jack Black, Rob Schneider nebo Denis Leary. To pro mě dělá film hlavně komedií, komedií vítězící nad akčností, která ale dokáže velet scénám v obouch případech, ať už zábavností a parádností se týče. Demolition Man je prostě muž, který se s nikým a ničím nesere. Tohle je sice z jinýho filmu, ale přesto to porovnání se sem hodí. Kdo nemá rád tenhle film jakoby nežil pro akční filmy mládí. Kór pro tento obzvláště. --- Copak ty nevíš, k čemu vede tekutý transfer? - Jasně. Děti, cigaretka, vyjídání ledničky. (Malarkey) 5*

Pro někoho je kultovní Pulp Fiction, pro mě Demolition man. Kdo nezná žádnou hlášku, kdo nezná žádný pozdrav, kdo nezná ty nejlepší scény... Ten jako by nežil. Jeden z nejlepších filmů obou hvězd Silvestra Stalloneho a Wesley Snipese. Marco Brambilla je pan Nikdo, ale předvedl kus odvahy a slušné režie, která pozvedá DM na vrchol zábavy pro všechny milovníky akce. Mimo jiné i potěší schopnost scénáristů vidět do budoucnosti viďte pane presidente Schwar... Jednoznačně nejvtipnější Slyův film. (Djkoma) 5*

VELKÁ RECENZE
V roce 1996 je celé Los Angeles semeništěm zločinu a násilí. Policistovi Johnu Spartanovi říkají “Demolition Man”, protože dostane i sebelepšího zločince. Jedním z nich je Phoenix, který drží jako rukojmí asi třicet lidí. Phoenix (Wesley Snipes) si tak se Spartanem (Sylvester Stallone) vyřizuje nějaké účty. Do děje se dostáváme jakoby ke konci dlouhého příběhu, kdy už všechno vybuchuje a končí pro zásadového policistu i sadistického zločince špatně. Dostávají se za smrt rukojmích do kryogenického vězení, kde je oba nechávají zmrazit a pouští na svobodu až téměř po čtyřiceti letech.
Budoucnost města LA je ale jiná, než zločinem protkaný rok 1996. Lidé žijí v jakési mírumilovné symbióze, kde je zakázáno páchat jakékoliv násilí. Uprchlý zločinec Phoenix tak pro ně představuje zásadní problém, protože policie té doby není na podobné chování vybavená a může jeho řádění akorát nečinně přihlížet.
Velmi pozitivně naladěná, upřímná a špatnostmi netknutá mladá policistka Huxleyová (Sandra Bullock) dostává Spartana na starost. Během Phoenixova řádění totiž vymysleli plán, že by mohl policista z jeho doby vědět, jak brutálního zločince zpacifikovat. Nejde to ale tak snadno. Zatímco Phoenixovi během zmrazení nahrávali do mozku program zacházení se zbraněmi a technologiemi budoucnosti, policista Spartan se v rámci rekonvalescence učil akorát pletení a háčkování šál a svetrů.
Během potíží, na něž Spartan s Huxleyovou naráží, se oba policisté z rozdílných časových období o sobě dozvídají spoustu zajímavých věcí. Nadávky jako “kurva, kretén, podělanej debil” jsou v budoucnosti postihovány pokutami půl kreditu. Prostředí města je jaksi automatizované, sterilní a nevinné. Dalo by se říct, že je to tak v pořádku, nicméně všechno není jak na první pohled vypadá. V podzemních kanálech a stokách žije větší odbojová tlupa lidí, kteří odmítají konvenční způsob života. Mají rádi nezdravé jídlo, alkohol, sex, nadávky a odvaz, jež je na povrchu legálně neakceptovatelný. Nejdříve se zdá, jakoby šlo o nějaké retardované osobnosti, neschopné se přizpůsobit civilizovanému způsobu života. Na druhou stranu se dozvídáme, že kromě impotence bránit se proti brutálnímu zločinci Phoenixovi, je společnost budoucnosti lehce manipulovatelná společenskými konvencemi a zásadami tamní vizionářské církve.
Ztvárnění této reality poměrně hodně připomíná současnou situaci ve společnosti. Nicméně prvky jako “zločin”, “násilí” a “sex” jsou dnes poměrně obvyklé, a přitom lidé dávají společenským konvencím téměř stejný význam. Není tedy realistické nechat se dívat na podobné záležitosti z příběhu jako na něco opravdového. Když si někdo zvykne nadávat sprostě, ještě to neznamená, že dokáže být odvázaný. Huxleyovou ale historické záznamy 20. století fascinují s až dětinskou naivitou. Příběhy o násilí, dobrodružství, expresivní vyjadřování, to všechno ji přitahuje i k policistovi Spartanovi. Na rozdíl od svých kolegů Huxleyová přichází během stíhání Phoenixe na poměrně zásadní věc. I když se na lidi z minulosti všichni dívají z patra, je Spartan mnohem zodpovědnější a zásadovější člověk než oni. Ve sterilním prostředí s mnoha “užitečnými” pravidly se totiž učíme především jak být ostatními akceptováni. Pokud někdo plave proti proudu, dělá to často jen ze zapšklosti, žárlivosti, nebo protože si není jistý sám sebou dostatečně na to, aby v konvenční komunitě obstál.
Pokud však kvůli různorodým osobnostem něco jako být společensky akceptován nikdo v podstatě nedokázal, člověk jako policista Spartan si začal vytvářet zásady, které dodržoval hlavně kvůli sobě.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Píše se rok 1996. Život v Los Angeles připomíná peklo. Chaos, bezpráví a zločin zvítězily nad slušností a pořádkem. Boj proti bujícímu zločinu připomíná válku. Jedním z nejtvrdších, ale nejúspěšnějších policistů je seržant John Spartan, který během tří let služby dopadl tisíc zločinců, ale pro své demoliční metody dostal přiléhavou přezdívku Demolition Man. Ve chvíli, kdy se rozhodne zneškodnit cynického vraha Simona Phoenixe, však exploduje budova i se třemi desítkami rukojmích. Protože nikdo netuší, že rukojmí už byli v době výbuchu mrtví (povraždil je Phoenix se svými muži), je John Spartan odsouzen k sedmdesáti letům zmrazení v kryovězení stejně jako zločinec Phoenix.
Rok 2032. Život v megapoli San Angeles připomíná ráj. Slušnost a pořádek zvítězily nad zločinem a chaosem. Alespoň se to tak zdá na první pohled. Už více než patnáct let nedošlo k vraždě a střelnou zbraň lze vidět jen v muzeu. Změnila se i společnost. Sex je výlučně bezkontaktní a elektronický, za sprostá slova se platí pokuty, lidé se vyhýbají fyzickému kontaktu, dokonce i při sportu, a jsou neustále zdvořilí. Nesolí, nepepří, nejedí maso a vůbec žijí velmi zdravě. A do takového světa je rozmrazen psychopat Simon Phoenix. Zařízne se do něho jako nůž do másla. Změkčilí policisté, kteří dávno odvykli střetu se zločinem, si s ním nedokáží poradit a tak je třeba najít někoho, kdo by to dokázal. Takový je jen jeden. John Spartan. Jenže i ten je u ledu. Z nařízení policejního ředitelství je tedy povolán k životu a brzy zjistí, že v Phoenixově útěku něco nehraje, ostatně stejně jako v celém tom idylickém světě.

Ocenění:
Razzies
1993 - Sandra Bullock (Nejhorší herečka ve vedlejší roli) (nominace)

DABING
V českém znění: Pavel Soukup - Sylvester Stallone (John Spartan), Bohdan Tůma - Wesley Snipes (Simon Phoenix), Ilona Svobodová - Sandra Bullock (Lenina Huxley), Bohuslav Kalva - Nigel Hawthorne (Raymond Cocteau), Steve Kahan (kapitán Healy), Michal Dlouhý - Benjamin Bratt (Alfredo Garcia), Dalimil Klapka - Bob Gunton (George Earle), Jiří Zahajský - Denis Leary (Edgar Friendly), Bill Cobbs (starší Zachary Lamb), Jiří Kodeš - Glenn Shadix (Bob), Grand L. Bush (mladý Zachary Lamb), Rob Schneider (Erwin), Adéla Draxlerová - Casey Wallace (Holčička) Helena Friedrichová - Vanna Bonta (Hlas počítače).
Překlad: Gina Dolejšová
Zvuk: Jaromír Svoboda
Produkce: Jaromír Šindelář
Režie: Jan Pecha
Vyrobilo: Studio dabing AB Barrandov pro Warner Home Video

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 17.2.1994 Guild
Premiéra USA: 8.10.1993 Warner Bros. US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 26.1.2011 (VHS) Magic Box
Poprvé na DVD: 1.10.1997 Warner Bros. CZ
Poprvé na Blu-ray: 26.1.2011 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 4 792 882
Tržby celkem - $ 58 055 768
Návštěvnost v ČR 200 655
Náklady (Rozpočet) - $ 57 000 000
 
Tvůrci a herci
Marco Brambilla (Režie), Michael Levy (Produkce), Howard G. Kazanjian (Produkce), Joel Silver (Produkce), Elliot Goldenthal (Hudba), Alex Thomson (Kamera), Stuart Baird (Střih), Ferne Cassel (Casting), Joy Todd (Casting), David L. Snyder (Scénografie), Bob Ringwood (Kostýmy), Daniel Waters (Scénář), Robert Reneau (Scénář), Peter M. Lenkov (Scénář), Sylvester Stallone (Herec), Wesley Snipes (Herec), Sandra Bullock (Herec), Nigel Hawthorne (Herec), Benjamin Bratt (Herec), Bob Gunton (Herec), Glenn Shadix (Herec), Denis Leary (Herec), Grand L. Bush (Herec), Steve Kahan (Herec), Chris Durand (Herec), Troy Evans (Herec), Bill Cobbs (Herec), Brandy Ledford (Herec), Jack Black (Herec), Jesse Ventura (Herec), Rob Schneider (Herec), John Enos III (Herec), Anneliza Scott (Herec), Dan Cortese (Herec), Carlton Wilborn (Herec), Andre Gregory (Herec), Bryan Hanna (Herec), Robert Grasmere (Herec)
 
1993/115/USA/Akční, Komedie, Sci-Fi, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Nápisy na zdech v "muzeu násilí" jsou provedeny stejným fontem, který byl použit v PC hře "Diablo" z roku 1996.
- Nôž, ktorý môžeme vo filme vidieť, navrhol a vyrobil Jack W. Crain.
- Po premiéře filmu byli tvůrci snímku obviněni maďarským spisovatelem Istvánem Nemerem, že 75 % děje filmu je plagiátem jeho literární Sci-Fi prózy „Holtak harca“, kterou napsal v roce 1986. István Nemer si ale nemohl dovolit finančně náročnou soudní při s hollywoodskými producenty, tak spor zůstal jen u přestřelek v médiích.
- Píseň „Demolition Man“, která doprovází závěrečné titulky, vyšla na albu skupiny The Police s názvem „Ghost in the Machine“ již v roce 1981. Sting tuto píseň speciálně pro film upravil a nazpíval znovu.
- V kanceláři Leniny (Sandra Bullock) je možné zahlédnout plakát k filmu Smrtonosná zbraň 3 (1992).
- V upravené DVD verzi je Taco Bell přejmenován na Pizza Hut, ale v bojové scéně s lupiči jídla je vidět logo Taco Bell, leptané do skla.
- Ve filmu je narážka na Arnolda Schwarzeneggera, v budoucnosti zde byl zvolen prezidentem a byla po něm pojmenována knihovna.
- Režisér a především kameramani museli při natáčení akčních scén krotit Wesleyho Snipese, držitele černého pásu v karate, neboť jeho kopy a otočky byly tak svižné, že si s nimi kamery často nevěděly rady.
- Vozidlo, se kterým vyjede John Spartan (Sylvester Stallone) z podzemí, je Oldsmobile 442 V8 z roku 1970.
 
Odkazy