Delta Force 2: Kolumbijská spojka / Delta Force 2: The Colombian Connection (1990/107/USA/Akční) 37%

12.08.2021 20:59
JEDNOU VĚTOU
„Další nasazení elitního amerického komanda pod vedením Chucka Norrise."

OBSAH
Ramon Cota chladnokrevně zavraždil nevinnou matku i dítě, a navíc je šéfem obchodu s drogami do USA. Když se plukovník Scott McCoy a jeho partner pokusí předvést Cotu před soud, jejich úsilí vyjde naprázdno, protože Cota je zproštěn viny prakticky bez trestu. Scottův přítel, který není schopen ovládnout svou zuřivost, se na Cotu u soudu vrhá. Když jsou odtrženi, slibuje Cotovi pomstu. Jenže Cota je nebezpečný zločinec, se kterým není radno si začínat, a není pro něj problém zavraždit kohokoli… Když se oddíl vojáků pokusí zasáhnout a Cotu a jeho bandu odstranit, jsou vojáci přemoženi a zajati jako rukojmí. McCoy osobně vede brigádu členů parašutistické výsadkové jednotky, aby zachránil rukojmí. Při tom chce konečně  dostal Cotu... (TV Prima)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Jednička byla na Norrisovu celkovou úroveň filmů docela pecka. Dvojka se mi ale fakt výrazně nelíbila. Jednak absolutně nesnáším Billyho Draga, který je zde ve více záběrech, než jsem schopen snést a jednak i když od poloviny je zde nonstop akce, prostě mi to naprosto nesedlo. Nesympatičtí herci, trapná akce, trapné hlášky, nelogický výstup Norrise na horu, který ho stál málem život, ale při následujících soubojích neměl ani škrábanec ... Navíc se film bere strašně vážně a působí neskutečně trapně. I když třeba technicky, kamerově a trikově je docela dobře zvládnut, prostě je to strašná trapárna. Dobré jsou jen záběry na Norrisův trénink v bojových uměních, ale všechno je stejně tak sestříhané, že to dnes již také působí lacině a hloupě ... (Flipnic) 1*

Filmy s Chuckem Norrisem postrádají jedno, obavu o hlavního hrdinu. To může být zničená třeba celá planeta Země, ale je jasný, že Churk Norris to přežije a bude ve vesmíru běhat místo ní kolem slunce.  (Enšpígl) 2*

Nostalgická vzpomínka na léta, kdy Chuck Norris, Schwarzenegger a spol. bojovali proti bezpráví a násilí. V těchle případech mě ale vždycky nejvíc pobaví, jak jeden z našich hrdinů vidí, jak je někdo utlačován (tady majitel restaurace), tak nasadí několik svých elegantních chvatů a solidně rozmlátí polovinu restaurace, bytu apod. Majitelé mu musí být vděční..  (Castor) 1*

VELKÁ RECENZE
Chuck, pouze s knírem, hned na začátku zachrání spolubojovníka a pak docela na dlouho zmizí ze scény. A to je dobře, na řadu se totiž dostane vcelku napínavá etuda s únosem letadla teroristy a Chuck vám vůbec nechybí. Po nějaké době se pochopitelně roztočí nudný, ale velmi rychle odbytý, kolotoč "zásadních rozhodnutí na nejvyšších místech" a do akce je nasazena protiteroristická jednotka number one Delta Force, vedená již notně zestárlým Lee Marvinem.
Chybí však eso v rukávu, major McCoy. Naštěstí tu však máme sdělovací prostředky a McCoy si po zhlédnutí reportáže o únosu sbalí svůj konečně plně obnovený plnovous a sluneční brýle do každého počasí a na poslední chvíli stihne letadlo se svými zelenými kamarády. Mezi nimi vyniká nad jiné především Steve James, sice dosti upozaděný, přesto zažije své dvě minuty slávy ve své nejsilnější disciplíně, tedy v parodii na akci. Chuck sám samozřejmě postupně získává veškerou pozornost a byť má sebou komando těch nejlepších amerických vojáků, je vám záhy naprosto jasné, že bez Chucka by proti teroristům neměli ani nejmenší šanci. McCoy se stává bohem pomsty, nesmiřitelným a nezničitelným, přesto a za všech okolností naprosto ledově klidným. Přes všechen svůj um však nedokáže odvrátit smrt stejného spolubojovníka a kamaráda, kterého na začátku s takovým rizikem zachraňoval. Evidentně zdrcený McCoy však ani ve smutku neztrácí svůj pověstný klid a svou stále stejně kamennou tváří dává jasně najevo, co si o zbytečné smrti svého přítele myslí.
O minutu později však konečně dojde k projevu emocí i u McCoye, když s úsměvem podává ruku plukovníkovi, aby mu pomohl naskočit do letadla. Ano, Chuckovi stačí jedna jediná minuta, aby se zcela vyrovnal se smrtí bližního, případně zapomněl, že se ještě natáčí... Sázím na to druhé. Chuckovi prostě nelze dát nízké hodnocení. (PetrPan)

DABING
1.DABING (VHS, Nova, JOJ)
V českém znění: Ladislav Županič - Chuck Norris (plukovník Scott McCoy), Jaroslav Kaňkovský, Oldřich Vlach - Richard Jaeckel (agent John Page), Petr Pospíchal - Billy Drago (Ramon Cota), Ivan Richter - Paul Perri (major Bobby Chavez), Bedřich Šetena - Gerald Castillo (Fogerty), Monika Žáková - Ruth de Sosa (Rita Chavezová) a Bohumil Švarc - John P. Ryan (generál Taylor, titulky)
Zvuk: Lubomír Zajíc
Produkce: Jaromír Šindelář
Překlad: Gabriela Zadražilová
Režie: Petr Šícha
Vyrobilo: AB Barrandov Studio Dabing pro Warner Home Video 1993

2.DABING (Prima)
V českém znění: Petr Pospíchal - Chuck Norris (plukovník Scott McCoy), Zdeněk Maryška - John P. Ryan (generál Taylor), Jakub Saic - Paul Perri (major Bobby Chavez), Jiří Valšuba - Mateo Gomez (Ernesto Flores), Tomáš Juřička - Billy Drago (Ramon Cota), Martin Zahálka - Richard Jaeckel (agent John Page), Jana Páleníčková, Jiří Krejčí, Oldřich Hajlich, Radovan Vaculík, Pavel Vondra, Ivana Milbachová, Svatopluk Schuller, Petr Gelnar, Radana Herrmannová, Bohdan Tůma, René Slováčková (titulky) a další
Překlad: Tomáš Bíla
Zvuk: Josef Mašek
Produkce: Veronika Dvořáková
Vedoucí výroby: Denisa Křížová
Vedoucí dramaturg: Daniel Košťál
Šéfproducent: Jaroslav Richtr
Dialogy a režie: Magda Landsmannová
Vyrobila: FTV Prima, spol. s r.o. ve studiu Barrandov Dabing 2018

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 24.8.1990 Metro-Goldwyn-Mayer
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Náklady (Rozpočet) - $ 16 000 000

REMAKE / POKRAČOVÁNÍ FILMU
Delta Force gastonrolinc.webnode.cz/news/delta-force-delta-force-1986-124-usa-izrael-akcni-thriller-55/
USA / Izrael, Akční / Thriller 1986
Režie: Menahem Golan, Hrají: Chuck Norris, Lee Marvin

Delta Force 2: Kolumbijská spojka gastonrolinc.webnode.cz/news/delta-force-2-kolumbijska-spojka-delta-force-2-the-colombian-connection-1990-107-usa-akcni-37/
USA, Akční, 1990
Režie: Aaron Norris, Hrají: Chuck Norris, Billy Drago
 
Tvůrci a herci
Aaron Norris (Režie), Yoram Globus (Produkce), Christopher Pearce (Produkce), Frédéric Talgorn (Hudba), Joao Fernandes (Kamera), Michael J. Duthie (Střih), - (Casting), Ladislav Wilheim (Scénografie),  Katherine Dover (Kostýmy), Tony Garber (Zvuk), Ilona Bobak (Masky), Lee Reynolds (Scénář), Chuck Norris (Herec), Billy Drago (Herec), John P. Ryan (Herec), Richard Jaeckel (Herec), Begonya Plaza (Herec), Paul Perri (Herec), Mark Margolis (Herec), Héctor Mercado (Herec), Chris Castillejo (Herec), Ruth de Sosa (Herec), Ned Hourani (Herec), Cris Aguilar (Herec), Eric Hahn (Herec), Michael Welborn (Herec), Dick Warlock (Herec), Don 'The Dragon' Wilson (Herec), Mateo Gómez (Herec), Peter Ladkani (Herec)
 
1990/107/USA/Akční
 
Zajímavost k filmu
- Zkorumpovaný generál Olmedo (Mark Margolis) používá při snaze zachránit Ramona Cotu (Billy Drago) americký lehký pozorovací vrtulník YOH-6A Cayuse.
- Vo filme si mali zahrať aj Michael Dudikoff a Steve James, ale Chuckovi Norrisovi sa pôvodná verzia scenára nepozdávala. Po jeho prepísaní sa už s obsadením Dudikoffa a Jamesa nepočítalo.
- Režírovať mal pôvodne Michael Winner, no Chuck Norris bol proti.
 
Odkazy