Děda, postrach rodiny / The War with Grandpa (2012/94/USA/Komedie, Rodinný, Drama) 58%

22.03.2021 09:35
JEDNOU VĚTOU
„Jeho dům. Jeho pravidla."

OBSAH
Peter toho se svým dědou prožil hodně, vždycky k sobě měli blízko a oba byli pochopitelně nadšení z toho, že se má dědeček nastěhovat k nim domů. Ale chyba lávky. Dědečkovi má totiž připadnou Peterův pokoj, jeho území, jeho výsostné království. Stará přátelství jsou rázem zapomenuta, pouta zpřetrhána. Z dědečka se stal nepřítel číslo jedna a musí pryč z domu. Peter vyhlásí nesmlouvavou válku a nachystá na dědu sérii mistrně naplánovaných naschválů a karambolů. Leckdo by se po nich raději uklidil do domova důchodců, ale tenhle děda je z tvrdého těsta. Rozhodně se nevzdá, přijme válečný stav jako výzvu a pustí se do boje. Akci střídá protiakce, na jeden zákeřný naschvál je tu hned odpověď, po jednom šíleném nápadu na jedné straně přichází ještě bláznivější jako pomsta, na hrubý pytel se okamžité našije hrubá záplata. Války s dědou se stupňují a vítěz může být jen jeden. Rozhodne se na velké trampolíně, kam si Peter přivede posily ze školy a děda posily narozené před mnoha lety...(Bontonfilm)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Robert De Niro je na kordy s umanutým frackem kvůli jeho nenadále obsazenému pokojíčku, svádí boj se svojí fyzickou kondicí a pomyslně klátí doktorku Quinnovou. Prostě rodinná zábava, co by našla své uplatnění tak před dvaceti lety. Ano, skutečně na mě celý koncept působil značně obstarožně. To ovšem neznamená, že bych se obstojně nebavil. Gagů je na skladě totiž poměrně hodně, jsou sice vesměs monotematické až vděčně groteskní, ovšem je z čeho vybírat. Když se divák nepousměje u jednoho, o pár minut později přijde na řadu další humor, takže šance na vyklepání bránice pořád existuje. Herecká sestava je sympatická. De Niro a spol. se patrně bavil u natáčení dobře, jak se přesvědčíme v závěrečném sestřihu nepovedených záběrů z natáčení. Odskočení k rodinné komedii charakternímu herci nikterak neublíží. Vždyť na to nebyl až tak sám. Doprovodila ho Uma Thurman a Rob Riggle a dětští herci minimálně získali za kamaráda slavného strýčka. Scénář je bohužel dost slabý a sestává ze stále obdobných a kolovrátkových situací, kdy si děda versus vnuk dělají schválnosti. Režírujicí Tim Hill není typem režiséra, co by málo zdatný scénář povýšil na skvělý film. Z tohoto dědy a jeho vylomenin ovšem divácká újma nehrozí. 6/10 (kingik) 3*

No, neřekl bych úplně, že ten překlad sedí: Děda, postrach rodiny? Spíš Válka s dědou nebo tak nějak a nebo rovnou líp: De Niro záchrana filmu, protože ten jedinej film taky zachranuje a když se připojil do tý prankový války, tak už bylo i pár směšných scén aspon, jinak to vypadalo ze začátku daleko hůř. Zpracování a hudba nic moc a proto film působí naprosto levně a céčkově, herci ten malej kluk, kterej není moc sympatickej a jinak celkem potěšili Walken, Riggle a Cheech, který měli taky pár vtipných sekvencí, ale nejvíc to opravdu držel De Niro, kterej je ve všech ohledech naprosto senzační. Díky němu film nepůsobí tak blbě, jakým by ve skutečnosti byl. Takhle je to milá komedie s mírnou dávnou pitomých vtípků, ale když není do čeho jiného kopnout, tak proč né. (SeBig) 3*

Děda, postrach rodiny, který by se dal v pohodě brát jako jakýsi "spin off" fotrolotrovské trilogie, do komediálního světa díru sice nikdy neudělá, je však zahrán a natočen sympatickým způsobem, aniž by tvůrci sklouzávali k nechutnostem či otravně uječeným postavám, jimiž se to v amerických komediích jen hemží. Divákovi je naservírován vcelku prostý příběh o dědovi a jeho vnoučkovi, okořeněný solidními pranky, gerontosauřími vtípky a okatými, ale i tak nenásilnými moudry o důležitosti rodiny. Palec nahoru za obsazení staré gardy - De Niro, Walken, Seymour a Marin opravdu zaváleli. (Stanislaus) 3*

VELKÁ RECENZE
Robert De Niro je hereckou legendou, jež má na svém kontě neskutečné množství filmových klenotů. Jenže asi všichni vidíme, že už aspoň dekádu si vybírá role hodně divokým způsobem a za jednoho skvělého Irčana bohužel dostaneme totální a často hodně útrpné záležitosti typu Děda je lotr, Velká svatba či Sezóna zabíjení, u nichž si divák většinu stopáže jen klade otázku, proč slavný herec na tyto role vůbec kývl. U jeho novinky Děda, postrach rodiny se ten důvod dá najít celkem snadno. De Niro chtěl zkrátka asi natočit typickou rodinou bžundu pro svoje vnoučata a ještě se u toho potkat s pár starými bardy. Jenže i přesto se řadí jeho nový zářez mezi další z řady titulů, které by jeho fandové asi s klidem oželeli.
Samotná zápletka je prostá, jak jen na rodinnou zábavu být může. Dědeček Ed se po smrti své životní lásky nastěhuje do dceřina domu. Jenže to znamená, že se jeho vnuk musí z milovaného pokoje odstěhovat na půdu. Klučina ovšem hodlá svoje oblíbené místečko získat zpátky a vyhlásí dědovi válku, během níž na sebe oba začnou klást pastičky a dělat si naschvály. Z námětu to ještě vypadá, že bychom mohli dostat příjemnou podívanou pro celou rodinu, která se navíc evidentně snaží jet ve stopách podobných kousků z devadesátých let v čele se Sám doma či Dennis - postrach okolí. Ve výsledku ale tahle snaha prakticky nefunguje a bude bavit asi opravdu jen ty nejmenší.
Hlavní problém snímku pak asi nemusíme hledat příliš dlouho, stačí se jen podívat na jméno režiséra. Tim Hill má totiž na svém kontě takové žánrové podprůměrnosti jako druhého Garfielda či Alvina a Chipmunky. A to už by vám mohlo o kvalitách jeho nového filmu leccos napovědět. Děda, postrach rodiny je totiž komedie toho nejjednoduššího zrna, v níž nefunguje prakticky nic. Scénám s pastičkami chybí patřičná hravost, postavy jsou tu až příliš jednoduché, vedlejší figurky v čele s kamarády dědy i vnuka zůstaly prakticky nevyužity a humor zde v některých pasážích opravdu bolí.
Většina humorných pasáží se zde totiž vážně skládá z toho, že zde někdo „vtipně“ padá, nebo do něčeho narazí. Hubu si zde rozbije De Niro, Uma Thurman, Christoher Walken… vlastně zde neexistuje téměř žádná postava, jež by aspoň jednou rádoby komicky nespadla. Od Tima Hilla se můžou i tvůrci stupidních českých komedií učit. A pokud vám tohle jako výpověď „kvalit“ zdejšího humoru nestačí, je zde samozřejmě i řada dementních running joků, v nichž třeba De Nirovi spadnou opakovaně kalhoty/ručník a Rob Riggle půl minuty vyjeveně čumí na jeho penis a zděšeně křičí.
I když si pak zprvu divák říká, že s jednoduchým humorem musí být u tohoto žánru kvůli cílovce přeci jen trochu benevolentnější, zdejší tvůrčí nenápaditost a opravdu nepovedený „cartoonovský“ humor už mi s přibývající stopáží přišly čím dál otravnější. Což člověka dvakrát zamrzí právě i kvůli hereckému obsazení. Robert De Niro a Christopher Walken si zde odehrají svoje a je vidět, že si to celé snaží aspoň trochu užívat. I přesto by je ale člověk radši viděl po letech spolu v něčem mnohem kvalitnějším. Uma Thurman či Jane Seymour si sem pak přišly jen pro výplatu a dětské osazenstvo se zde počítá mezi to otravnější, které už nechcete nikde nikdy vidět. A takhle jednoduše by se dal ostatně zhodnotit celý snímek.
Uznávám, nemám podobné klišovité rodinné taškařice amerického stylu moc rád. Jsou všechny na jedno brdo, humor je zde většinou velmi prostý a nechybí v nich ani nějaká ta moralitka na závěr. Děda, postrach rodiny patří přesně do tohoto ranku, navíc zde ale chybí jakákoliv nápaditost či snaha přijít alespoň s trochu originální a svěží scénkou. Jen se tu pod dohledem podprůměrné režie padá na zem a variují věci několikrát viděné. V devadesátých letech (a nejen v nich) tento styl procházel a měl i jisté kouzlo, v tomto podání je ovšem jen dokonalou ztrátou času. Příznivci hodně nenáročné zábavy, kteří chtějí své ratolesti u filmu za všech okolností zabavit, nechť si klidně přidají k mému hodnocení bod k dobru. Kino však můžete i tak s klidem vynechat.

DABING
V českém znění: Petr Pospíchal - Robert De Niro (Ed), Tobiáš Haertl - Oakes Fegley (Peter), Dana Černá - Uma Thurman (Sally), Adéla Habachová - Poppy Gagnon (Jenni), Zdeněk Mahdal - Rob Riggle (Arthur), Jiří Plachý - Cheech Marin (Danny), Jan Vlasák - Christopher Walken (Jerry), Adéla Nováková - Laura Marano (Mia), David Štěpán - Isaac Kragten (Steve), Matěj Havelka - Juliocesar Chavez (Billy), Karolína Křišťálová - T.J. McGibbon (Emma), Dagmar Čárová - Jane Seymour (Diane), Pavel Tesař - Faizon Love (ostraha v obchodě), Jindřich Žampa - Colin Ford (Russell), Jan Köhler - Drew Scheid (Zlý Osmák), Anežka Saicová - Lydia Styslinger (Lisa), Dana Pešková - Joanie Stewart (Carla), Kateřina Petrová - Veronica Alicino (sestra Alice), Jaroslav Horák - Leon Lamar (pronajímatel loděk), Jakub Saic, Rudolf Kubík, Kryštof Racek, Patricie Soukupová, Zbyšek Horák (titulky)
Překlad: Zuzana Pelíšková
Zvuk: David Pavlíček
Výsledný mix: Michal Vašica
Produkce: Miroslav Vitvar
Vedoucí výrobního štábu: Zdeněk Mahdal
Dialogy a režie: Jiří Balcárek
Pro Bontonfilm vyrobila Tvůrčí skupina Josefa Petráska ve studiu Pro-Time - 2020

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 10.9.2020 Bontonfilm
Premiéra USA: 9.10.2020
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 6 304 321
Tržby celkem - $ 38 000 000
Návštěvnost v ČR 39 047
Náklady (Rozpočet) - $ 40 700 000

FILMY V SÉRII
Děda je lotr gastonrolinc.webnode.cz/news/deda-je-lotr-dirty-grandpa-2016-102-usa-komedie-58/
Komedie, USA, 2016
Režie: Dan Mazer, Hrají: Robert De Niro, Zac Efron

Děda, postrach rodiny gastonrolinc.webnode.cz/news/deda-postrach-rodiny-the-war-with-grandpa-2012-94-usa-komedie-rodinny-drama-58/
Komedie / Rodinný, USA, 2020
Režie: Tim Hill, Hrají: Robert De Niro, Uma Thurman
 
Tvůrci a herci
Tim Hill (Režie), Phillip Glasser (Produkce), Marvin Peart (Produkce), Rosa Morris Peart (Produkce), Aaron Zigman (Hudba), Greg Gardiner (Kamera), Peter S. Elliot (Střih), Craig Herring (Střih), Roe Baker (Casting), John Collins (Scénografie), Christopher Hargadon (Kostýmy), Michael J. Benavente (Zvuk), Marc Fishman (Zvuk), Gabriel J. Serrano (Zvuk), Ashleigh Chavis (Masky), Tom J. Astle (Scénář), Matt Ember (Scénář), Robert De Niro (Herec), Uma Thurman (Herec), Jane Seymour (Herec), Christopher Walken (Herec), Rob Riggle (Herec), Laura Marano (Herec), Cheech Marin (Herec), Oakes Fegley (Herec), T.J. McGibbon (Herec), Juliocesar Chavez (Herec), Heather Johansen (Herec), Drew Scheid (Herec), Joshua Childs (Herec), Kendrick Cross (Herec), Veronica Alicino (Herec), Larry Rippenkroeger (Herec)
 
2012/94/USA/Komedie, Rodinný, Drama
 
Zajímavost k filmu
- Po závěrečných titulcích následují nepovedené scény z filmu.
-  Film měl několik neúspěšných dat vydání, 21. dubna 2017, 20. října 2017 a 23. února 2018.
-  Peter Decker (Oakes Fegley) hraje ve svém pokoji českou videohru „Medieval Engineers“.
-  Film byl natočen asi za 6 týdnů. Natáčelo se v Atlantě v Georgii.
-  Založeno na příběhu stejnojmenné knihy od amerického autora Roberta Kimmela Smitha.
 
Odkazy