Daredevil / Daredevil (2003/103/USA/Akční, Dobrodružný, Thriller, Drama) 52%

03.04.2020 07:57
JEDNOU VĚTOU
„Byl všude, kde si ho žádala spravedlnost!“

OBSAH
Malý Matt Murdock nešťastnou náhodou oslepl. Jeho táta je boxer a právě se chystá ke klíčovému zápasu s černým protivníkem. Mafie si přeje, aby Murdock prohrál. Ale ten manipulátory neuposlechne a je proto zavražděn. Matt je sice slepý, ale ostatní jeho smysly znásobily intenzitu. Musí se pomstít. Střih. Dospělý Murdock se stal brilantním obhájcem. Jeho zásadou je obhajovat jen nevinné. Po jednom procesu, ve kterém se utkal s mafiánským žalobcem, jde Matt se svým partnerem a kamarádem na oběd. Do restaurace zabloudí nádherná dívka. Murdock ji cítí všemi smysly. Ale ona si myslí: "Kdo je ten divný a drzý mladík?" Dívka jménem Elektra dá Mattovi pocítit, že se umí bránit. Asijská bojová umění má v krvi. A smutek v duši, přišla o matku. Mladí lidé se po bojovném začátku do sebe zamilují. Svět kolem Matta ve dne a jeho alter ego - maskovaného mstitele "Daredevila - muže beze strachu" v noci, je nelítostný. Je v něm Wilson Fisk (Michael Clarke Duncan) král neboli Kingpin newyorského zločinu, který jde po krku každému, kdo by mu jen trochu stál v cestě, krutý a přesný zabiják Colin Farrel jako Bullsey (= trefa do černého), je tu i investigativní žurnalista Ben Urich. Scéna za scénou, akce za akcí - celý New York žije existencí superhrdiny Daredevila v červené pláštěnce a jeho zázračnou schopností být všude, kde si to žádá spravedlnost...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Proč se točí filmy jako daredevil? Jak někdo může dát takovému projektu zelenou? Co je ta za scénaristu, který takovou to hrůzu napíše. Který režisér tohle může natočit? Proboha to tady nikdo na tomhle světě nemá mozek? To, že záporák naprosto přehrává všechny ostatní herce dohromady a tragické bojové sekvence nudí, není nic proti tomu, že hlavní role je tragicky zahraná ne-herecem Benem Affleckem. Hudba je nudná, stereotypní a ohraná. Jediná hvězdička je za záporáka Colina Farrella. (Djkoma)

Dětsky naivní, ale dětem rozhodně nedoporučovaná další comicsovka. To přesně je Daredevil, jen další comicsovka, i přes to obsazení, v průměru dost slušnou vizuální stránku a (když jsme na té scéně comicsů) takřka legendární jméno Graema Revella. Nutno říci, že v případě Daredevila nění moc z čeho vyjít, osobně ho vnímám jen jako (opět) tuctového přisírku ve světě skutečně velkých a zajímavých postav/hrdinů a ani Elektra na tom není o nic líp. Ale Jennifer je zkrátka Jennifer;) Za ni, za efektní ztvárnění vidění Bena Afflecka (jehož postava by si co do pojetí spravedlnosti mohla rozumět s mladým Batmanem, ale bohužel mu nesahá ani po kotníky) a za libového ultrazáporáka Colina Farrella dávám tři hvězdy, ale je to padesát procent a víc ani ránu. Jen doufám, že režisér Johnson stihnul vyzrát a Ghost Ridera, který má mnohem víc co nabídnout, nezvrzá jako tohle. (Gemini) 3*

Nemám rád Bena Afflecka a komiksové adaptace, které do nekonečna variují odvar z Burtonova Batmana mi lezou na nervy... proto ani moc nechápu, proč se mi Daredevil tak líbil. Možná proto, že slepý hrdina je sympaťák, Farell věren tradici výtečný, hudba poslouchatelná, choreografie standardní (byť místy chaotické) a atmosféra i díky tragédii v závěru filmy decentně potemnělá. Nelze přehlížet, že režisér Johnson je ledva lehce naprůměrný a žádné velké vizuální hody nám nenabídne, dokonce i dar hlavního hrdiny používá dost neinvenčně. Navzdory tomu je Daredevil velmi příjemný a snadno stravitelný film, který sice nemůže konkurovat komiksové špičce, ale ve své váhové kategorii stačí. (Marigold) 3*

OLDIES FILMU
Mark Steven Johson je špatný režisér, ale na ploše necelých dvou minut se to dá docela jednoduše zamaskovat. Stylový začátek, hluboký hlas vypravěče v pozadí a spousta akce na rozjezd zakončená skokem plavmo někam do ulic. Do toho se občas střihne nějaká vtipná nebo drsňácká hláška, hudebně se to podkreslý neurážejícím MTV rockem, který byl v roce 2003 v kurzu, a můžeme servírovat. Rychlé střihy a ďábelské tempo zakryjí fakt, že Ben Affleck působí v roli slepce stejně divně, jako Blšany v Lize mistrů a romantické pošťuchování mezi ním a Jennifer Garner je hodně naivní. 105 vteřin dobré akce ale všechno vynahradí. Pár rychlých prostřihů na obrovského Michaela Clarka Duncana a nějaká ta hláška z úst irského likvidátora Colina Farrella také potěší. Když si navíc kameraman udělá místo i na pár hodně stylizovaných záběrů s měsícem v úplňku, převládne v srdci fanouška akčních a comicsových filmů spokojenost. Člověk by snad i Johnsonovi odpustil, že v celovečerní podobě film není zdaleka tak zábavný. Přesto se musí uznat, že už to nemá takové grády, jako tehdy. Pořád jde ale o dobře udělanou krátkou akční podívanou.

VELKÁ RECENZE
Malý Matt Murdock nešťastnou náhodou oslepl. Jeho táta je boxer a právě se chystá ke klíčovému zápasu s černým protivníkem. Mafie si přeje, aby Murdock prohrál. Ale ten manipulátory neuposlechne a je proto zavražděn. Matt je sice slepý, ale ostatní jeho smysly znásobily intenzitu. Musí se pomstít. Střih. Dospělý Murdock se stal brilantním obhájcem. Jeho zásadou je obhajovat jen nevinné. Po jednom procesu, ve kterém se utkal s mafiánským žalobcem, jde Matt se svým partnerem a kamarádem na oběd. Do restaurace zabloudí nádherná dívka. Murdock ji cítí všemi smysly. Ale ona si myslí: "Kdo je ten divný a drzý mladík?" Dívka jménem Elektra dá Mattovi pocítit, že se umí bránit. Asijská bojová umění má v krvi. A smutek v duši, přišla o matku.
Mladí lidé se po bojovném začátku do sebe zamilují. Svět kolem Matta ve dne a jeho alter ego - maskovaného mstitele "Daredevila - muže beze strachu" v noci, je nelítostný. Je v něm Wilson Fisk král neboli Kingpin newyorského zločinu, který jde po krku každému, kdo by mu jen trochu stál v cestě, krutý a přesný zabiják Colin Farrel jako Bullsey (= trefa do černého), je tu i investigativní žurnalista Ben Urich. Scéna za scénou, akce za akcí - celý New York žije existencí superhrdiny Daredevila v červené pláštěnce a jeho zázračnou schopností být všude, kde si to žádá spravedlnost....
Daredevil patřil do světa postaviček, vytvořených v době prosycené napětím a nejistotou. Všudy přítomná hrozba a strach z nukleárních zbraní inspirovala Marvelova spisovatele a umělce Bill Everetta, aby vytvořil řadu superhrdinů. Současně vylíčil tyto superhrdiny jako skutečné lidi, se skutečnými problémy, se kterými se mladí diváci, kteří čtou komiksy, mohou ztotožnit. V tomto skutečném životě atomového věku, lidé více než jindy vyhledávají hrdiny. V roce 1964, kdy Lee a Everett uvažovali o nové tvorbě, napadlo legendární tvůrce komiksů, že ještě nikdo nevytvořil slepého super hrdinu. Lee, prováděl důkladný průzkum a zjistil, že lidé, kteří přišli o zrak, mají vyvinutější ostatní smysly. Na rozdíl od ostatních Marvelových postaviček, Daredevil zůstal člověkem. V důsledku podivné nehody, Daredevil získá "radarový smysl", ale jinak se nijak významně nezmění.
Komiksová postava, která dostala filmový prostor krátce po prvním Spider-manovi, a hodně se od ní očekávalo. Bohužel, nadšení nebylo naplněno. Nějak se to nepovedlo. Scénář je děravý jak ementál, a je plný nelogičností. Bojové scény nejsou špatné do chvíle, kdy jsou nahrazeny počítačovou animací. Viditelně nerealistické. Zajímavé je ztvárnění způsobu Daredevilova vnímání. Myslím, že to se tvůrcům povedlo. Romantická vsuvka nebyla na škodu, nijak to výsledku však nepomohlo. Vznikl průměrný snímek, který se tváří více jako drama, než jako akční film. Příběh o slepém právníkovi, který v masce bojuje proti zločinu byla ohromná výzva, která bohužel nebyla využita.

Ocenění:
Razzies
2003 - Ben Affleck (Nejhorší herec)

DABING
V českém znění: Zbyšek Pantůček - Ben Affleck (Matt Murdock / Daredevil), Nikola Votočková - Jennifer Garner (Elektra Natchiosová), Jiří Hromada - Michael Clarke Duncan (Wilson Fisk / Kingpin), Marek Libert - Colin Farrell (Bullseye), Miroslav Saic - Jon Favreau (Franklin 'Foggy' Nelson), Ladislav Novák - Joe Pantoliano (Ben Urich), Jan Kalous - Leland Orser (Wesley Owen Welch), Vojtěch Kotek - Scott Terra (mladý Matt), Martin Kolár - Erick Avari, Paul Ben-Victor (Nikolas Natchios, Jose Quesada), Ludvík Král - David Keith (Jack Murdock), Jan Hanžlík - Derrick O'Connor (otec Everett), Marcel Vašinka - Lennie Loftin (Nick Manolis), Lucie Svobodová - Ellen Pompeo (Karen Pagevá), Bohdan Tůma - Kevin Smith (Jack Kirby)
Překlad: Petr Finkous
Režie: Michal Michálek

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 3.4.2003
Premiéra USA: 14.2.2003 20th Century Fox
Premiéra Velká Británie: 14.2.2003
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.9.2003 (VHS) Bonton Home Entertainment, 19.10.2003 (DVD) Bontonfilm
Poprvé na VHS: 1.10.2003 Bonton Home Entertainment
Poprvé na DVD: 13.1.2011 dvdcom
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 2 489 563
Tržby celkem - $ 179 200 000
Návštěvnost v ČR 25 752
Náklady (Rozpočet) - $ 78 000 000

REMAKE / POKRAČOVÁNÍ FILMU
Daredevil gastonrolinc.webnode.cz/news/daredevil-daredevil-2003-103-usa-akcni-dobrodruzny-thriller-drama-52/
Akční / Dobrodružný, USA, 2003
Režie: Mark Steven Johnson, Hrají: Ben Affleck, Jennifer Garner

Elektra gastonrolinc.webnode.cz/news/elektra-elektra-2005-95-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy-krimi-44/
Akční / Dobrodružný, USA, 2005
Režie: Rob Bowman, Hrají: Jennifer Garner, Goran Višnjič
 
Tvůrci a herci
Mark Steven Johnson (Režie), Arnon Milchan (Produkce), Gary Foster (Produkce), Avi Arad (Produkce), Graeme Revell (Hudba), Ericson Core (Kamera), Dennis Virkler (Střih), Armen Minasian (Střih), Eyde Belasco (Casting), Donna Isaacson (Casting), Dennis Virkler (Střih), Armen Minasian (Scénografie), James Acheson (Kostýmy), John A. Larsen (Zvuk), Tegan Taylor (Masky), Mark Steven Johnson (Scénář), Ben Affleck (Herec), Jennifer Garner (Herec), Michael Clarke Duncan (Herec), Colin Farrell (Herec), Joe Pantoliano (Herec), Jon Favreau (Herec), David Keith (Herec), Erick Avari (Herec), Paul Ben-Victor (Herec), Derrick O'Connor (Herec), Leland Orser (Herec), Scott Terra (Herec), Ellen Pompeo (Herec), Kevin Smith (Herec), John Rothman (Herec), Jude Ciccolella (Herec), Stan Lee (Herec), Coolio (Herec), Mark Margolis (Herec), Frank Miller (Herec), Pat Crawford Brown (Herec), Robert Iler (Herec), Kevin Spirtas (Herec), André Gordon (Herec), Christian Boeving (Herec), Bernard Williams (Herec), Greg Collins (Herec), Tanoai Reed (Herec), Michael Duisenberg (Herec), Sandra Teles (Herec), Josie DiVincenzo (Herec), Stefanos Miltsakakis (Herec), Kevin Porter (Herec), Greg 'Christopher' Smith (Herec)

2003/103/USA/Akční, Dobrodružný, Thriller, Drama
 
Zajímavost k filmu
- Součástí soundtracku je píseň Bring Me To Life (2003) od Evanescence.
- Počas celého natáčania Daredevila točila Jennifer Garner súbežne aj megaúspešný seriál Alias (2001). Herečka natáčala 7 dní v týždni. Päť dní v Los Angeles seriál Alias a potom sa presúvala na víkendy do New Yorku, aby natáčala svoje scény do Daredevila.
- Počas natáčania scén na streche, keď bojujú Elektra a Daredevil,  prišla Jennifer Garner takmer o život. Herečka sa zamotala do lán, ktoré jej mali pomôcť pri saltách vzad, keď sa zrazu v momente rútila strmhlav proti tehlovej stene. Už-už by si bola hlavu rozbila, keď zrazu priskočil Ben Affleck v kostýme Daredevila a zachytil ju do rúk. To bol aj začiatok ich budúceho vzťahu a manželstva, keď budúci pár začal randiť.
- O roli Elektry se ucházela také Lucy Liu a Neve Campbell.
- Hlavním asistentem při výběru lokací byl Čech žijící několik let v Los Angeles Pavel Štěrba.
- Twentieth Century Fox a Columbia Pictures začali pracovať na filme už v roku 1997, pričom o práva pôvodne súperili aj s Disneyho štúdiom. V roku 2000 ich však získala nezávislá spoločnosť New Regency, ktorej snímky distribuuje práve Fox.
- Jolene Blalock byla zvažována do role Elektry.
- Vin Diesel byl zvažován do role Bullseye.
- Do role Daredevila byli zvažováni Matt Damon, Edward Norton a Guy Pearce.
- Autor komiksové předlohy Stan Lee se ve filmu objeví jako nepozorný chodec zabraný do čtení novin, kterého Daredevil zachrání před srážkou s autem.
- Stan Lee se na filmu podílel rovněž jako producent.
- Kostým hlavního hrdiny navrhl James Atcheson, který oblékl mimo jiné i Tobeyho Maguirea ve filmu Spider-man (2002).
- Dvoumetrový herec Michael Clarke Duncan musel pro roli mafiána Kingpina přibrat na 150 kilogramů.
- Ben Affleck při natáčení nosil neprůhledné kontaktní čočky, aby věrohodně napodobil orientaci nevidomých.
- Jeho komiksový příběh se začal psát již v roce 1964.
 
Odkazy