Dannyho parťáci / Ocean's Eleven (2001/116/USA/Krimi, Komedie, Thriller) 83%

25.09.2018 09:33
JEDNOU VĚTOU
„3 kasina, 11 chlápků, 150 milonů babek."

OBSAH
Lupič Danny Ocean je mužem akce. Ještě neuplynulo ani čtyřiadvacet hodin od chvíle, kdy byl propuštěn z věznice v New Jersey a už plánuje další kšeft. Za jednu noc hodlá Danny spolu s týmem jedenácti specialistů přepadnout najednou hned tři kasina, která ve svých sejfech skrývají stopadesát milionů dolarů. Všechna kasina patří Terrymu Benedictovi, který shodou okolností právě žije s Dannyho bývalou ženou Tess. Je to náhoda nebo motiv? To ví pouze on. V každém případě riskuje nejen svůj život, ale také možnost opět se s Tess sblížit. Pokud se mu jeho takřka neuskutečnitelný plán podaří zrealizovat, potom naopak získá všechno...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Dlouho mi nebylo tak dobře u srdce. Komedie z prostředí lupičů v tom nejelegantnějším podání. Traffic byl sice úžasný, ale tady je na Soderberghovi vidět, že si chtěl režijně odpočinout. Film nejede ani ve zběsilém ani v pomalém tempu. Jede v pohodovém, které vyhovuje jak jemu, tak i divákovi. Žádné zbytečné scény, které by film prodlužovali. Taky žádná zbytečná akce, efektní kamerové průlety, výbuchy (vlastně párkrát to bouchne, ale žádná megalomanie) a nedej bože automobilové honičky. Dávám za pravdu těm, kteří tvrdí, že není důležité jestli nakonec kasino vykradeno bude nebo ne. Jde o to, jak to bude provedeno. Fikaně! Tohle je to jediné co mě napadá. Sice možná až moc a filmově, ale tady nejde o umění, ale o zábavu. Klobouk dolů pane režisére. Ansábl hereckých hvězd nepředvádí oscarové herectví, to je pravda, ale je vidět že se všichni dobře baví, stejně jako režisér. Dokonce i Andy Garcia, kterého jsem tak trošku litoval, protože jej mám zafixovaného jako kladného hrdinu. Juliu Roberts jsem vzal jako sympatický doplněk ke skvělému filmu. Jak jsem řekl, tak dobře u srdce mi nebylo. Dvě hodiny v parádní herecké společnosti, při jednom parádním úkolu. (Isherwood) 5*

Oceanova jedenáctka navrací lidu peníze prosázené v kasinech s takovou noblesou, že to musí s výjimkou pana Benedicta (skvělý Garcia) ocenit všichni. Líbivá forma Dannyho parťáků spolu s elegancí a šarmem hlavních hrdinů vám pomůže zapomenout na to, že vlastně sledujete neuvěřitelnou hloupost, kdy si lupiči odnáší v osmi lidech najednou 1,5 tuny bankovek ve sportovních taškách a po celý film z mostu nepokrytě močí na Murphyho zákon: „Když se něco může pokazit, tak se to pokazí.“ Scéna navrácení manželské důvěry "zapněte si kanál 88" byla jen pomyslná třešnička na dortu, ale znáte to, když je něco sexy, ledacos tomu odpustíte.. (Gilmour93) 4*

Zlodějští fajnšmekři poprvé v akci. Výsledek se očima diváka nachází těsně pod vrcholem. Režisérsky nevyzpytatelný chameleon Steven Soderbergh odsunul umělecké ambice a předhodil nám látku, která je zatraceně poctivá a chce pohodově zabavit i ty nejvíc zapšklé diváky-vědátory. Sofistikované podrazy a úprky na poslední chvíli byly vždycky vděčným diváckým tématem. Tuhle skupinku nenechavců předně docela solidně poznáme, tak nějak nás ovšem stejně nejvíc zajímá ústřední trio/kvarteto, ostatní tu jen přicmrndávají, aby ten velký plán klapl. Akci nám nahrubo představí, ale pak samozřejmě stejně budeme hltat samotnou hru, která má nebo spíš by měla mít svá zaběhnutá pravidla. Tahle chmatácká krimikomedie zaujme hlavně chytrým scénářem, tahem na bránu, pohodovou atmosférou a luxusním hereckým obsazením. Moderní bezpečnostní systémy pro ně nebudou problém, odměnou je nějakých 160 milionů dolarů a tak trochu osobní motivace hlavního kápa. Jak vidno, všichni se při natáčení dobře bavili a onu pohodu spolehlivě přenášejí na diváka. Herci jsou ukáznění, nikdo se nesnaží nějak vytlačit jiného (samozřejmě každému mohl scénárista napsat nějaký opravdu sólo výstup), navrch se vzdali tučných honorářů a jsou tu prostě proto, že chtěli být součástí téhle party. Já jsem rád, že jsem se coby divák znovu také zúčastnil. Opět to bylo moc fajn. (castor) 4*

OLDIES FILMU
Když Soderbergh točil první Dannyho parťáky, věděl, co bude jejich nejsilnější stránkou. Stylovost a herci. A přesně to doslova nacpal i do traileru. I na dvou minutách totiž má Danny Ocean a jeho parta charisma. George Clooney ze sebe sype jednu hlášku za druhou, jeho parťák Brad Pitt se objevuje v divných kostýmech a do toho všeho buď šikovný Číňan skáče jako opice nebo pořád něco vybuchuje. Ty nejlepší fóry jsou správně vypíchnuté a k tomu všemu hraje velmi příjemný jazz a objeví se i pár nenucených originálních střihů. Zkrátka totální trailerová pohoda, která se člověku usadí v hlavě a usnadní mu rozhodování, jaké DVD si má večer pustit. Všichni se na první pohled výborně baví a je zatraceně obtížné odmítnout jejich pozvání do světa, ve kterém jde sice o velké peníze, ale především o velkou zábavu. Julia Roberts je sice v traileru stejně matná a nezajímavá jako ve filmu, ale tím se snad nikdo odradit nenechá. Ukázka na první Dannyho parťáky servíruje potenciálnímu divákovi přesně to, co dostane od filmu. Stylovou zábavu, charismatické herce a nádherně pohodovou atmosféru. Než tedy vyrazíte do kina na trojku, připomeňte si jedničku alespoň touhle ukázkou.

VELKÁ RECENZE
Stewen Sodenberg se pustil do předělávky, dnes už klasiky, Dannyho jedenáctky (v tomto filmu hrál mimo jiné i Frank Sinatra a Dean Martin) z roku 1960. Děj začíná propuštěním Dannyho Oceana (buhví jak se to skloňuje :->) z věznice a jeho setkáním s Rusty Ryanem, jenž také nemá svůj rejstřík zrovna čistý. Tohle je vzpoura, už nebudeš náš šéf...A když už se dva lumpové sejdou po hromadě, vyloupne se z toho plán, jak přijít ke spoustě penězům. Jak jinak než ilegálně. Jelikož v Las Vegas nikdy nikdo nevyloupil žádné kasíno, je to celkem bláznivý nápad a vůbec, když se rozhodnou vybrat sejf tří kasín najednou. A tak začnou shánět kumpány na téměř dokonalý zločin. Ale ví vůbec někdo, že nejde jen o peníze? A o co tedy jde, když ne o ně?
Děj se zdá být jednoduchý, ale i přesto se ve filmu skrývá spousta překvapení, které zápletku ještě více zapletou. Sice Dannyho parťáci nemají tak skvělé obsazení, jako Dannyho jedenáctka před lety, ale stejně v tomto filmu je k vidění tolik hvězd, jako v žádném jiném, z těch hlavních za zmínku stojí George Clooney, Bratt Pitt, Matt Damon a Julia Roberts. Ale ani ostatní herci v hraní nezaostávají, bohužel to místy vypadá, že Matt Damon neumí hrát, řekl bych, že tomu jedinému z celé jedenáctky jeho role vůbec nesedla. Jelikož kasíno, kde se před lety Dannyho jedenáctka natáčela, bylo v roce 2001 srovnáno se zemí, muselo se natáčet jinde, ale Stewen Sodnberg si nenechal tuto příležitost ujít a záběry hroutícího se kasína zakomponoval i do svého filmu. I když scénář čerpá především z původního filmu, je zde dostatek dokonalých hlášek, dokonce i přes veliký počet hlavních postav dochází k rozehrání jejich charakterů, ale i přesto jsou Dannyho parťáci filmem, který se téměř neliší od jiných gangsterek, snad jediné, co je na něm jiné, je vyhýbaní se žánrovým klišé. Dannyho parťáci je prostě film ideální na nedělní odpoledne. Nemusíte totiž přemýšlet nad složitými dějovými zvraty, ale i tak se můžete krásně bavit.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Sotva je okouzlující zloděj Danny Ocean podmínečně propuštěn z vězení v New Jersey, okamžitě se pustí do přípravy další velké akce. Hodlá vyloupit trezor kasina Mirage, který patří k nejlépe střeženým a to nejen v Las Vegas, a je považován za nedobytný. Dodávají se sem peníze z dalších dvou kasin patřících Terrymu Benedictovi a podle odhadu by tu na Dannyho mělo čekat téměř sto padesát milionů dolarů. Společně s falešným karetním hráčem Rustym přesvědčí boháče Reubena, aby jejich akci finančně zabezpečil a začne dávat dohromady tým složený s druhořadých kriminálníků různých specializací a je odhodlán udělat z nich dokonale sehraný tým.
Vedle Dannyho a Rustyho se členy týmu stane krupiér Frank, bratři Virgil a Turk Malloyovi, kteří jsou skvělými řidiči, mistr odposlechu Livingston Dell, který kdysi pracoval pro FBI, pyrotechnik Basher Tarr, ohebný čínský artista Jen, postarší zloděj Saul Bloom a zručný kapsář Linus Caldwell. Tým se začne na akci důkladně připravovat. Sbírají podrobné informace o zaměstnancích i bezpečnostních systémech. Získají identifikační kartu povolující vstup do zákulisí kasina a vybudují dokonalou repliku jeho podzemních prostor, kde trénují jednotlivé kroky loupeže.
Rusty zjistí, že milenkou majitele kasina Benedicta je umělecká kurátorka Tess, bývalá manželka Dannyho a pochopí, že pro jeho komplice jde především o osobní mstu. Vzápětí přípravy zkomplikuje nejen skutečnost, že Benedict náhodou odhalí slabinu elektrické sítě, kterou chtěli lupiči využít, ale také fakt, že zahlédne Dannyho, který se setká s Tess. Plán se však přes tyto obtíže rozjíždí. Saul se vydává za bohatého kšeftmana a přesvědčí Benedicta, aby mu u něj v trezoru krátkodobě uložil důležitou zásilku. Netuší totiž, že v kufříku je zařízení, které lupičům pomůže proniknout do trezoru. Do zákulisí proniknou bratři Malloyovi, kteří pomohou dopravit do trezoru důmyslně ukrytého Jena, Linus do střežené zóny pronikne jako kontrolor asociace heren a společně s Frankem ukradne bezpečnostní kódy.
Odvážnou fintou pronikne do trezoru i Danny. Dannyho parťáci otevřou sejf. Vše jde hladce, a pak zazvoní Benedictův mobil a Rusty majiteli kasina oznámí, že ho právě okrádají, že trezor je plný výbušnin a pokud nenechá lupiče odejít s osmdesáti miliony, přijde o všechno. Benedict však nehodlá o své peníze přijít a to je chvíle kdy udělá chybu, na kterou Danny čekal.

Ocenění:
César Awards
2003 - Nejlepší zahraniční film (nominace)

DABING
1. DABING (VHS)
V českém znění: Jan Kanyza – George Clooney (Danny Ocean), Michal Dlouhý – Brad Pitt (Rusty Ryan), Nela Boudová – Julia Roberts (Tess Oceanová), Michal Jagelka – Matt Damon (Linus Caldwell), Pavel Šrom – Andy Garcia (Terry Benedict), Dalimil Klapka – Carl Reiner (Saul Bloom), Pavel Rímský – Elliott Gould (Reuben Tishkoff), Bohdan Tůma – Scott Caan (Turk Malloy), Martin Sobotka – Casey Affleck (Virgil Malloy), Libor Terš – Bernie Mac (Frankie Cattone + titulky), Filip Švarc – Don Cheadle (Basher Tarr), Radovan Vaculík – Edward Jemison (Livingston Dell), Bohuslav Kalva, René Slováčková, Irena Hrubá, Marek Libert, Karel Chromík, Jiří Valšuba, Zdeněk Hess, Roman Hájek
Překlad: Vladimír Fuksa
Zvuk: Tomáš Bělohradský ml.
Produkce: Stanislav Wszolek
Vedoucí výroby: Jaroslav Richtr
Dialogy a režie: Martin Těšitel
Vyrobilo: AW Studio Praha pro Warner Home Video 2001

2. DABING (Nova)
V českém znění: Jan Kanyza – George Clooney (Danny Ocean), Michal Dlouhý – Brad Pitt (Rusty Ryan), Nela Boudová – Julia Roberts (Tess Oceanová), Michal Jagelka – Matt Damon (Linus Caldwell), Vladislav Beneš – Andy Garcia (Terry Benedict), Otakar Brousek – Carl Reiner (Saul Bloom), Jiří Klem – Elliott Gould (Reuben Tishkoff), Martin Preiss – Scott Caan (Turk Malloy), Roman Hájek – Casey Affleck (Virgil Malloy), Lukáš Hlavica – Bernie Mac (Frankie Cattone), Svatopluk Schuller – Don Cheadle (Basher Tarr), Josef Carda – Edward Jemison (Livingston Dell), Pavel Šrom, Marek Libert, Ivo Novák, Markéta Zárubová, Evellyn Čapková, Ivo Hrbáč, Stanislav Lehký, Josef Nedorost, Marcel Rošetzký, Bedřich Šetena (titulky)
Překlad: Vladimír Fuksa
Zvuk: Petr Posolda
Produkce: Alena Drocárová
Úprava dialogů: Jiří Margolius
Režie: Petr Pospíchal
Vyrobila: Česká produkční 2000 a.s. pro Cet 21 spol. s.r.o. v roce 2005

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 7.3.2002
Premiéra USA: 7.12.2001 Warner Bros. US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.9.2002 (VHS) Warner Home Video
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: 18.10.2010 Magic Box
Poprvé na DVD: 9.9.2002 Warner Bros. CZ
Poprvé na Blu-ray: 1.12.2010 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 12 717 818
Tržby celkem - $ 450 717 150
Návštěvnost v ČR 115 668
Náklady (Rozpočet) - $ 85 000 000

FILMY V SÉRII
Dannyho parťáci gastonrolinc.webnode.cz/news/dannyho-partaci/
Krimi / Komedie, USA, 2001
Režie: Steven Soderbergh, Hrají: George Clooney, Brad Pitt

Dannyho parťáci 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/dannyho-partaci1/
Krimi / Komedie, USA, 2004
Režie: Steven Soderbergh, Hrají: George Clooney, Julia Roberts

Dannyho parťáci 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/dannyho-partaci2/
Komedie / Krimi, USA, 2007
Režie: Steven Soderbergh, Hrají: George Clooney, Brad Pitt

Debbie a její parťačky gastonrolinc.webnode.cz/news/a98/
Krimi / Komedie, USA, 2018
Režie: Gary Ross, Hrají: Sandra Bullock, Cate Blanchett
 
Tvůrci a herci
Steven Soderbergh (Režie), Jerry Weintraub (Produkce), David Holmes (Hudba), Steven Soderbergh (Kamera), Stephen Mirrione (Střih), Debra Zane (Casting), Philip Messina (Scénografie), Jeffrey Kurland (Kostýmy), Larry Blake (Zvuk), Christien Tinsley (Masky), Ted Griffin (Scénář), Charles Lederer (původní scénář), George Clooney (Herec), Brad Pitt (Herec), Julia Roberts (Herec), Matt Damon (Herec), Andy Garcia (Herec), Carl Reiner (Herec), Bernie Mac (Herec), Elliott Gould (Herec), Casey Affleck (Herec), Scott Caan (Herec), Don Cheadle (Herec), Eddie Jemison (Herec), Shaobo Qin (Herec), Henry Silva (Herec), Angie Dickinson (Herec), Wayne Newton (Herec), Joshua Jackson (Herec), Steven Soderbergh (Herec), Holly Marie Combs (Herec), Barry Watson (Herec), Shane West (Herec), Topher Grace (Herec), Jerry Weintraub (Herec), David Jensen (Herec), Scott L. Schwartz (Herec), Lennox Lewis (Herec), Thomas Rosales Jr. (Herec), Laurence R. Griffin (Herec), Robin Sachs (Herec), Vincent M. Ward (Herec), Brad Martin (Herec), Jeremy Dunn (Herec), Charles Halford (Herec), Wladimir Klitschko (Herec), David Leitch (Herec)
 
2001/116/USA/Krimi, Komedie, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Basher Tar (Don Cheadle) nosí hodinky značky Tutima Flieger Chrono, Danny Ocean (George Clooney) nosí Hamilton Linwood Viewmatic i Luminox a Livingston Dell (Eddie Jemison) nosí Casio G-Shock.
- Natáčení bylo tak zběsilé, že herci měli stěží čas na jídlo. Brad Pitt se proto rozhodl, že Rusty bude prostě v každé scéně něco pojídat. Na konci je proto i zábavná scéna, kdy Rustyho začne pálit žáha a jídlo zahodí.
- Ačkoli má Don Cheadle velkou roli, v titulcích ho vůbec nenajdete. Je to proto, že jeho agent chtěl, aby bylo jeho jméno společně s Georgem Clooneym, Mattem Damonem a Bradem Pittem. Místo toho tam ale není vůbec. Společně s nimi je v titulcích až v pokračováních Dannyho parťácí 2 (2004) a Dannyho parťáci 3 (2007).
- Postava Holly (Holly Marie Combs) má stejné křestní jméno jako její představitelka.
- Ve scéně v restauraci při setkání Terryho Benedicta (Andy Garcia), Dannyho (George Clooney) a Tess (Julia Roberts) utrousí Benedict k náhodnému setkání Dannyho a Tess poznámku: „Of all the gin joints in all the world,“ což je odkazem na slavný film Casablanca (1942), kde se postavy dvou bývalých milenců skutečně náhodně v baru potkají.
- Kvůli superhvězdnému obsazení se objevil problém, a to sice v jakém pořadí seřadit účinkující v závěrečných titulcích. Režisér Soderbergh je nakonec seřadil podle toho, jak se ve filmu objevují. Stejné řešení bylo použito i ve druhém a třetím díle.
- Angie Dickinson, která v původním filmu z roku 1960 ztvárnila postavu, kterou remakuje Julia Roberts, si v nové verzi střihla malé cameo jako divačka během boxerského zápasu.
- Ve filmu hraje velké množství hollywoodských hvězd, a tak aby byl rozpočet filmu udržitelný, zřekly se všechny hvězdy svých obvyklých x-milionových honorářů a zahrály si za zlomek svých obvyklých platů.
- Film skončil na 500 místě v žebříčku 500 nejlepších filmů všech dob, který sestavil v září 2008 časopis Empire.
- Julia Roberts dostala scénář spolu s šekem na 20 dolarů a poznámkou od režiséra "slyšel jsem, že teď bereš za film 20." Šlo o narážku na to, že byla Julia Roberts vyhlášena v té době první herečkou, která bere 20 mil. za film.
- Tržby v USA za první víkend: 38 107 822 $ (3075 kin). Náklady na výrobu: 85 mil. $. Náklady na reklamu: 30 mil. $
- Postava Brada Pitta téměř v každé scéně něco jí. Podle Pitta prý proto, že celý gang Dannyho parťáků je natolik zaneprázdněný, že nemají čas jíst normálně, v sedě v restauraci. Ve skutečnosti byl ale sám Brad Pitt počas natáčení natolik zaneprázdněný, že neměl čas na oběd, a pro naplnění žaludku využíval scény před kamerou. A režisérovi se toto “rozšíření” jeho postavy zalíbilo, tak ho přenesly do celého filmu.
- Barák, ve kterém bydlí postava filmu Ruben Tischkoff', hraná hercem Elliottem Gouldem, se nachází v Palm Springs v Kalifornii, postavila ho jistá chicagská rodina a za jeho pronájem na pár dní natáčení producenti zaplatili $200 tisíc.
- Hned tento první díl série vydělal (při rozpočtu $85 milionů) pouze v amerických kinech úctyhodných $183 milionů. Celosvětově pak v kinech vydělal úžasných $451 milionů.
- Postavu Franka Cattona, kterou ztělesnil Bernie Mac, měl původně zahrát Danny Glover, který dal ale přednost filmu Taková zvláštní rodinka (2001).
- Postavu asijského atleta Yena ztělesnil Shaobo Qin, který nikdy předtím nestál před kamerou a byl vybrán ze spolku Pekingských akrobatů.
 
Odkazy