Daniel Landa - Večer s písní Karla Kryla pro český národ

16.01.2018 10:06
Záznam neveřejného koncertu z roku 2004, který zahájil činnost řádu Ordo Lumen Templi. Daniel Landa. Záznam obsahuje 13 písní, dokumenty o natáčení a rozhovor s Danielem Landou.
RECENZE DVD
Začíná být pomalu, leč jistě samozřejmostí, že určité zásadní koncertní události jsou zaznamenávány a vydávány nejen na tradičním cédéčku, ale též na DVD. Nejinak je tomu u nejnovějšího počinu Daniela Landy zvaného "Večer s písní Karla Kryla pro český národ". Zveme vás tedy k počtení o tom, kterak se vydařila DVD podoba tohoto záznamu.
Toto DVD zaznamenává stejný večer 11. června 2004 ve stejné Basilice Minor sv. Petra a Pavla na Vyšehradě jako CD, o kterém si můžete počíst zde. Myslím, že je celkem třeba podotknout, že zmíněná recenze cédéčka byla psána dříve, než jsem měl možnost shlédnout toto DVD, tudíž je ovlivněná pouze a jedině tím, co možno slyšeti na albu. Možná se ptáte, zda je DVD verze natolik odlišná, že by mohla změnit náhled na zvukovou verzi záznamu? Těžko říci, rozhodně ale mění náhled na "Večer s písní Karla Kryla" jako takový, a to z prostého důvodu - je zde zaznamenán celý, tedy včetně celkem pro vyznění vystoupení podstatných promluv Daniela Landy a jeho přátel mezi jednotlivými písněmi.
Skladeb se na DVD dočkáme stejných a ve stejném pořadí jako na CD, ovšem bez dvou studiových bonusových písní. Možná trochu trik na zapřisáhlé fanoušky, aby zakoupili oba nosiče, ale proč ne, cédéčko tím získává své kouzlo. O ztvárnění Krylových geniálních dílek (zpěv, aranže atd.) se nebudu rozepisovat, opakoval bych již jednou napsané v recenzi alba. Pojďme se věnovat tomu, co z CD neuslyšíte. Tak v prvé řadě zvuk v dolby kvalitě. DD 2.0 je velmi tiché a příliš placaté na to, aby byl důvod v tomto formátu poslouchat příliš mnoho. To prostorové formáty DD 5.1 a DTS jsou jiného ražení - krásně plné, plastické, každý nástroj a hlas skvěle čitelný. Osobně doporučuji DTS, které díky jemné, sotva znatelné ozvěně dává i posluchači sedícímu v obývacím pokoji pocit, že se ocitl skutečně v kostele.
Jak již bylo řečeno, mezi písněmi hovoří jak Landa, tak jeho hosté. Josef Zámečník a Alena Schutová krátce citují ze Starého a Nového Zákona, kteréžto výňatky Landa doplňuje o svůj výklad či své chápání přečteného. Polský kněz Zbigniew Czendlik a biskup Václav Malý pak hovoří takříkajíc sami za sebe. Nejčastějším mluvčím večera je ale pochopitelně hlavní protagonista. Vyslechl jsem jeho slova, myslím, celkem pozorně a tudíž doufám, že jsem vyhověl jeho žádosti, která zazní z reproduktorů ihned po vložení DVD do přehrávače: "Zdravím a byl bych rád, kdyby z tohoto DVD zaznělo to, co tam je, a ne to, co tam není!". Daniel Landa je vskutku národní a lidský buditel, lepší slovo mě nenapadá. Pokud mu při jeho proslovech hledíte do očí, zjistíte, že vše, co praví, myslí naprosto vážně a upřímně. Možná proto, a nebo snad protože jsem měl před lety možnost s ním dělat rozhovor a promluvit si tváří v tvář, mu v tomto ohledu naprosto věřím. Problémem dle mého názoru není, že hovoří o pojmech jako vlast, pravda, síla, přátelství, dobro nebo láska, naopak je dobře, že o nich vůbec někdo hovoří. Problém je v tom, kolik patosu při tom na člověka dolehne. Landa tato sama o sobě velká slova činí ve svých ústech ještě většími. A přidá-li se k tomu jeho znechucení okolním světem nebo alespoň některými jeho aspekty (a nic na tomto znechucení nemění ani to, že už ví, že svou pravdu druhým do hlavy nevtluče a vtlouci ani nemůže), vychází z toho všeho nakonec podivný patvar, do kterého mi Krylův odkaz básníka zrovna dvakrát nezapadá. S lecčíms se dá souhlasit, něco působí naivně, někdy člověka z toho všeho zvedání praporů a vzhlížení k hrdinům trochu mrazí, a to si pak říkám: co s tím má společného Karel Kryl a jeho odkaz? Leč dosti filozofie a hurá zpátky k DVD.
Kromě kompletního záznamu "Večera" se dočkáme pochopitelně i nějakého toho bonusu. V menu, hudebně podmalovaném celou skladbou "Morituri te salutant" (jak protivná dokáží být menu DVD podmalovaná třeba jen opakující se půlminutovou ukázkou), se nabízí vedle výběru jednotlivých písní koncertní klip "Karavana mraků" v obrazovém formátu 4:3 (koncert je s obrazem širokoúhlým) se zvukem DD 2.0, což je položka poněkud zbytečná, neb skladba je se stejnými záběry i součástí koncertu. Dále zde máme sedmnáctiminutový rozhovor s Danielem Landou na téma společnost, politika, Bůh a cesta k němu a samozřejmě Karel Kryl. Zajímavé povídání, pokud skutečně posloucháte, co Landa vlastně říká, čímž samozřejmě nijak neupírám ctěnému čtenáři nárok na nesouhlas s řečeným. A na závěr jsem si ponechal bonus nejlepší, a sice třičtvrtěhodinový dokument "Z příprav". Sledovat Landu zkoušejícího se sborem a hudebníky Krylovy písně je vskutku velice zajímavé, místy dokonce poučné. Ukazuje se zde naplno, že je především muzikantem - stačí sledovat, jak mu zazáří oči, když sbor konečně zazpívá nějakou pasáž podle jeho představ. Jen je škoda, že dokument není datován, protože mám dojem, že ukazuje důvod, proč nejsou aranže skladeb na tomto koncertu tak nápadité, jak bych očekával - vypadá to totiž, že na přípravy bylo žalostně málo času.
"Večer s písní Karla Kryla pro český národ" je počinem rozhodně zajímavým, rozhodně přínosným a DVD s jeho záznamem je vyvedeno velice kvalitně. Celé vyznění by bylo jistě ještě lepší, kdyby se Daniel Landa v kompozici večera a zejména ve svých promluvách nesoustředil výhradně na to, CO chce sdělit, a nějakou energii věnoval také tomu, JAK to sděluje. Netvrdím, že je forma důležitější než obsah, ale na druhou stranu - napsal snad někdy Karel Kryl verš s nějakým formálním nedostatkem? Já takový neznám.
 
Seznam skladeb a autoři
DVD
1. Pasážová revolta (Karel Kryl/(Karel Kryl)
2. Bratříčku, zavírej vrátka (Karel Kryl/(Karel Kryl)
3. Čtení z knihy Daniel / Josef Zámečník
4. Marat ve vaně (Karel Kryl/(Karel Kryl)
5. Karavana mraků (Karel Kryl/(Karel Kryl)
6. Čtení z nového zákona / Alena Schutová
7. Salome (Karel Kryl/(Karel Kryl)
8. Žalm 71 (Karel Kryl/(Karel Kryl)
9. Zbigniew Czendlik / slovo
10. Lilie (Karel Kryl/(Karel Kryl)
11. Anděl (Karel Kryl/(Karel Kryl)
12. Václav Malý / prosba + rozsvěcení svíček
13. Morituri te salutant (Karel Kryl/(Karel Kryl)
 
Kateřina Hrodková (Produkce), - (Hudba), Tomáš Kobolka (Kamera), Vasil Skalenakis (Střih), Petr Ackermann (Zvuk), Kateřina Sittová (Masky), Dana Kleňková (Masky), Anna Pichová (Kostýmy), Markéta Pichová (Kostýmy), Daniel Landa (Scénář), Karel Kryl (Autor hudby), Karel Kryl (Autor textu)