Ďáblova lest (TV film) Ďáblova lest

05.03.2016 18:57

Krimi / Drama

Česko, 2009, 60+64+65 min

Obsah

Znalec černé magie Ivan Trojan a policejní komisař Jiří Dvořák pátrají po pachateli série rituálních vražd. Napínavý kriminální příběh inspirovaný existencí tajemné Ďáblovy bible.(oficiální text distributora)

DÍL 1: Nočním lesem prchá dívka (H. Vagnerová), v šoku a zakrvácená vběhne pod auto. Lékařka (B. Munzarová) v nemocnici zjistí, že dívka není zraněná, ale přesto zavolá kriminální policii. Vedou ji k tomu některé zvláštní znaky na těle dívky, která mezitím upadla do bezvědomí. Inspektor Sumara (Jiří Dvořák) je vyrušen z dovolené a povolán k zvláštnímu případu. Všechno nasvědčuje tomu, že dívka měla být obětí tajemného rituálu, černé mše. Když ji posléze Sumara vyslechne, zjistí, že pracovala jako studentka archeologie na výzkumu v bývalém benediktinském klášteře v Podlažicích. Do pátrání se zapojuje znalec satanských sekt, religionista doktor Runa (Ivan Trojan), který podle pomalování na těle dívky usoudí, že šlo o okultistický rituál vzývající ďábla. Sumarovi je na pomoc přidělena mladá spolupracovnice Šímová (Anna Geislerová), která byla údajně přeřazena za trest z Prahy. V téže době je ještě nalezeno mrtvé tělo studenta, vykazující podobné znaky. Sumara se začíná obávat, že půjde o sérii vražd, které může mít na svědomí nebezpečný šílenec…
DÍL 2: Kriminalisté Sumara a Šímová vyslýchají zatčeného Dana Ferinčáka, podezřelého z vraždy a násilného činu, zatímco jejich spolupracovník doktor Runa se snaží rozluštit šifry z útržku pergamenu, nalezeného na místě činu. Je přesvědčen, že pergamen i rituály nějak souvisejí s existencí Ďáblovy bible. Stejný magický znak se totiž nacházel i v nedávno objevených hrobech uprostřed kláštera v Podlažicích. Právě v benediktinském klášteře v Podlažicích se na počátku 13. století Ďáblova bible nacházela. Podle dochované legendy ji tam prý s pomocí ďábla za jedinou noc napsal jakýsi mnich, kající se z těžkého hříchu. Tajemný původ knihy umocňuje neobyčejně sugestivní, přes půl metru vysoký obraz ďábla. Není právě toto děsivé vyobrazení v samém středu mohutného svazku klíčem k rozluštění záhady celé knihy, která možná není jen zajímavým souborem starých textů, ale i varujícím proroctvím; kultovním předmětem, který zřejmě sehrával důležitou roli v jakémsi tajném magickém rituálu? A co se nacházelo na několika dalších listech, které byly pečlivě vyříznuty? Kdo a proč je odstranil? Rozluštění všech těchto hádanek může Runu přivést na stopu sériového vraha. Když policie najde další oběť tajemného rituálu, je jasné, že nebude poslední.
DÍL 3: Doktor Runa je přesvědčen, že sériovým vrahem může být někdo, kdo se dostal k tajemnému listu, který před staletími z Ďáblovy bible záhadně zmizel. Podaří se mu dokonce přijít na klíč, podle kterého si vrah vybírá své oběti – je to magická číselná tabulka. Všechno nasvědčuje tomu, že vize otce Toderika se naplňuje. Runa dál intenzivně spolupracuje s kriminalisty Sumarou a Šímovou, i když oni o jeho teorii pochybují. Když ale beze stopy zmizí kdesi v Podlažicích Runova dcera Iveta, i kriminalisté pochopí, že Runa může mít pravdu. Pátrání se rozjede naplno. Zatímco Sumara se Šímovou odjíždějí na místo, kde by mohli dopadnout vraha při činu, Runa se s přítelem své dcery Ferinčákem snaží splnit poselství otce Toderika. K završení plánu fanatického šílence zbývá poslední oběť. Podaří se kriminalistům dopadnout vraha včas, nebo to budou Runa s Ferinčákem, kdo zachrání nejen tuhle poslední oběť? Zdá se, že jde opravdu o mnohem víc, než jen o jeden lidský život. Blíží se zásadní střet s ďáblem u Brány nebes.

Producent - Ceská Televize
https://www.csfd.cz/film/248636-dablova-lest/prehled/#