Ďábelská svůdkyně / Last Seduction, The (1994/106/USA/Krimi, Drama, Thriller) 63% -Originál DVD-

19.05.2022 22:58
JEDNOU VĚTOU
„Jedním dechem miluje i vraždí - v banku je smrt, vězení a milion horkých dolarů."

OBSAH
Když Clay Gregory přinesl domů milion dolarů, jež utržil za riskantní obchod s drogami, rozhodla se jeho krásná žena Bridget, že to je ten správný okamžik a příležitost, kterou ji osud již podruhé nenabídne a tak se i s uvedenou okrouhlou hotovostí snaží navždy zmizet z Clayova života. Na radu svého cynického právního poradce Griffitha se pokusí schovat v nudném provinčním městečku Benton, které je ale pro ni a její plány příliš těsné. Zvlášť když povedený Clay vysílá po její stopě zručného pátrače, soukromého detektiva Harlana. Bridget nutně potřebuje spojence a umí ho získat a tak jí nedá příliš práce sbalit snaživého naivu Mikea Swalea, který tenhle zapadákov rovněž nepokládá za svou konečnou stanici. Opojený milováním se žádoucí Bridget se Mike rychle stane bezmocným nástrojem v jejím ďábelsky důmyslném a chladnokrevném plánu. Neboť v té nebezpečné hře dva hráči přebývají. V banku je smrt, vězení a milion dolarů - a Bridget rozdává karty karty, aby o svoji výhru nepřišla. Chladný thriller v moderní parafrázi stylu "film noir" přináší temné poselství o přetvářce, zradě a zoufalství. Na festivalu detektivních filmů v Cognacu získal cenu kritiků.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Začátek filmu s dost nedůvěryhodnou scénkou ohledně předání peněž mě moc nenažhavil, ale po útěku hlavní hrdinky to začalo být docela zajímavé. To, jak manipulovala s muži...no na druhou stranu, Linda Fiorentino je pro mě všechno, jenom ne femme fatale, takže jsem se musel všem těm hlupákům docela smát. A přestože jsem málem zlomil hůl i nad ní, když po zpackaném telefonátu zůstávala hloupě dál na místě, překvapila mě nakonec opravdovou prohnaností a dobrým plánem. Jen škoda trochu useknutého závěru. I za občasný docela fungující humor lepší 3*. (Sarkastic) 3*

Najlepší Dahlov film je Red Rock West s Cageom a Hopperom, ale aj táto po ňom nasledujúca ďalšia variácia na neo-noir stojí za pozornosť. je to kus poctivej žánrovej remeselnosti, naozaj krásna, zvodná a diabolská femme fatale/bitch fiorentino a správne natvrdlý berg s unudeným a apatickým pullmanom v rôznych slovných prestrelkách a pekne napísaných dialógoch. (Jordan) 3*

Pořád se od toho dalo čekat víc. Příběh osudové, zkažené ženy, která fascinuje téměř každého muže možná skýtal větší možnosti, ale John Dahl s tím zametl trošku nedbale. Nicméně jednou se na to podívat dalo, ale nic extra jsem ve filmu neobjevil. Mimochodem na místě Lindy Fiorentino bych si dovedl představit i jinou herečku. Jiný režisér by asi k filmu zvolil jiný styl a vyrazil by z něj větší erotické dusno. (kingik) 3*

VELKÁ RECENZE
Bridget Gregoryová s manželem Clayem dostanou od překupníků kokainu více než 700 000 dolarů. Po této náročné akci Clay doma, hlavně díky přebytku nervozity, uhodí svou ženu. Tím ji ale smrtelně naštve. Bridget se rychle vypaří z domu i s balíkem peněz. Brzy vymyslí dábelský plán, jak odstranit manžela pomocí naivního mladíka Mikea, který se do ní zamiluje v jednom bistru. Ani s ním však nehraje čistou hru…
Příběh krásné, osudové zkažené ženy, která fascinuje téměř každého muže, natočil režisér John Dahl. Ten položil důraz na hlavní herecké obsazení. Herec Bill Pullman, představitel manžela Claye Gregoryho je znám ze snímků áhodný turista, Návrat Sommersbyho, Samotář ze Seattlu, Watt Yarp, Konec nevinnosti, Casper, Ztracená dálnice či Den nezásvislosti. Lindu Fiorentinovou, která představuje chladnou Bridget, jsme viděli ve filmech Dostanu tě!, Větší než život, Jade a Muži v černém. Úlohu Mikea Swalea vytvořil Petr Berg (Země policajtů, Collateral).
Od Ďábelské svůdkyně jsem nečekal bůhví co.Přece jenom,podle názvu to vypadá na béčkový porno.Ale místo toho jsem se dočkal filmu,který mě moc příjemně překvapil a nejenže je zatraceně dobře natočený,on byl dokonce i inteligentní a rafinovaný.Plán hlavní hrdinky je dokonale promyšlený,ve výsledku může překvapit,ale přesto perfektně funguje.Pro mě absolutně neznámý John Dahl vytrvale odkazuje na filmy noir,občas vytáhne nějaký vyloženě brilantní filmařský nápad a dokáže si pohrát s divákovým očekáváním.V tom mu výrazně pomáhají herci, Peter Berg mi se svým šampoňáckým zjevem moc přesvědčivý nepřišel,ale Bill Pullman je vyloženě oscarový a chlapi,ono se to ze začátku možná nezdá, ale Linda Fiorentino je SEXY.Ve výsledku se mi tahle kombinace thrilleru,kriminálky a zatraceně černé komedie líbila až překvapivě hodně.
Chladný thriller v moderní parafrázi stylu "film noir" přináší temné poselství o přetvářce, zradě a zoufalství. Na festivalu detektivních filmů v Cognacu získal cenu kritiků.

Ocenění:
BAFTA
1995 - Linda Fiorentino (Nejlepší herečka v hlavní roli) (nominace)

New York Film Critics Circle
1994 - Linda Fiorentino (Nejlepší herečka)

Los Angeles Film Critics Association
1994 - John Dahl (Cena pro zástupce nové generace)

DABING
1.DABING
V českém znění Kateřina Brožová - Linda Fiorentino (Bridget Gregory), Zdeněk Mahdal - Bill Pullman (Clay Gregory), Pavel Vondra - Peter Berg (Mike Swale), Kamil Halbich, Michal Pavlata, Karel Gult, Jaromír Meduna, Jiří Zavřel, Jan Hanžlík, Eva Kubíková, Pavel Pípal a další.
Dramaturgie: Ladislav Kadlec
Střihová spolupráce: Jiří Šesták
Hudební spolupráce: Eva Javůrková
Asistentka režie: Eva Veverková
Zvuk: Zdeněk Dušek
Produkce: Otakar Svoboda
Překlad a dialogy: Pavel Dominik
Režie: Elmar Kloss
Vyrobila: Tvůrčí skupina Aleny Poledňáková a Vladimíra Tišnovského, ČT 1997

2.DABING
V českém znění Vilma Cibulková - Linda Fiorentino (Bridget Gregory), Jan Vondráček - Bill Pullman (Clay Gregory), Antonín Navrátil - Peter Berg (Mike Swale), Marcel Vašinka - J.T. Walsh (Frank Griffith), Ivan Vyskočil - Bill Nunn (Harlan), Svatopluk Schuller, Radovan Vaculík, Jindřich Hinke, Josef Nedorost, Radana Herrmannová, Jitka Schneiderová, Pavel Rošetzký, Jana Tabrea, Ivo Novák, Bedřich Šetena (titulky).
Zvuk: Martin Václavík
Produkce: Ivana Prejdová, Jiří Beránek
Překlad a dialogy: Pavel Dominik
Režie: Petr Pospíchal
Vyrobila: Česká produkční 2000 v roce 2002

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 12.1.1995 Falcon
Premiéra USA: 26.10.1994 October Films
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 25.3.2009 Filmhouse
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 5 842 603
Náklady (Rozpočet) - $ 2 500 000
 
Tvůrci a herci
John Dahl (Režie), Jon Shestack (Produkce), Joseph Vitarelli (Hudba), Jeff Jur (Kamera), Eric L. Beason (Střih), David Rubin (Casting), Debra Zane (Casting), Linda Pearl (Scénografie), Terry Dresbach (Kostýmy), Jon Johnson (Zvuk), Camille Henderson (Masky), Steve Barancik (Scénář), Linda Fiorentino (Herec), Peter Berg (Herec), Bill Pullman (Herec), Bill Nunn (Herec), J. T. Walsh (Herec), Dean Norris (Herec)
 
1994/106/USA/Krimi, Drama, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Linda Fiorentino byla za svůj výkon kritiky chválena, na Oscara však nominována být nemohla, protože snímek byl před uvedením v kinech vysílán v televizi.
- Linda Fiorentino měla mít při milostných scénách dublérku, rozhlodla se je však natočit sama
- V jedné scéně se Bridget (Linda Fiorentino) představuje jako Mrs. Neff, což je narážka na film Pojistka smrti (1944).
- Oblíbeny film Samanthy ze seriálu Sex ve městě.
 
Odkazy