Colombiana / Colombiana (2011/104/Francie/Akční, Krimi, Drama, Thriller) 62% -Originál DVD-

05.03.2018 15:51
JEDNOU VĚTOU
„Jako dítě byla přítomna vraždě svých rodičů v Bogotě, nyní se z ní stává chladnokrevný vrah.“

OBSAH
Mladá dívka, která byla jako dítě svědkem vraždy svých rodičů, vyroste v chladnokrevného zabijáka. Ve dne pracuje pro svého strýce jako nájemný vrah a zbytek volného času věnuje pátrání po gangsterovi zodpovědném za smrt svých rodičů.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
No jo, jedný malý čoko holce zabijou rodinu, tak někam zdrhne už ani nevím kam , protože film jsem viděl 4 dny zpátky, tam vyhledá nějakýho svýho známýho varana co se jí z nepochopitelných ujme, ona řekne že chce umět zabíjet, varan se na ní významně koukne, pak je střih a velká čoko holka už to kolem sebe rube. Samozřejmě zabijí jen ty co zabíjej, když by šel přes silnici mravenec tak ho přenese, protože žijeme v 21. století a jsme k sobě korektní a tak neexistuje, že by v akčním filmu zvadla kytka, protože to by bylo hrozně drsný, kdyby v akčním filmu umřel někdo jiný než zlý lidi. Samozřejmě se taky nekouří, nepije, nefakuje, ale zase je to barvený digitální a může na to jít celá rodina i s pejskem, zkrátka pořádně cool akční film. (Enšpígl) 2*

Před samotnou projekcí si je potřeba uvědomit a hlavně přiznat, do čeho vlastně jdete. Tady jde pouze o ódu na božské tělo Zoe Saldany, které bylo nutné zachovat i pro další generace. V tomto ohledu je vše v pořádku. Zoe vystřídá titěrná tílka, kalhotky a samozřejmě nechybí nějaký ten latex. Pokud ale někdo hledá chytrý scénář, tak má smůlu, protože Besson evidentně při přípravě žabích stehýnek znovu nechtěně smíchal nové koření s podezřelým bílým práškem, kterého se údajně léta nedotknul (prý od Kurýra 3) a podle toho to také dopadlo. (Djoker) 3*

"Nehezký, přehnaně hubený, sycený nealko nápoj kolového typu" (no nezní to líp, verbale?) je pod patronátem Bessona nebohou paní pomstou. Chtělo by se říct skvělé a vězte, že desetiletá křehká dívenka manipulující s víkem od kanálu není to, co bych v rámci žánru netoleroval, leč vyskytly se závažné nedostatky - málo podařené akce, nedostatek invence a Decepticon Megaton krutě selhávající na poli dramatu. Bohužel, Lucu, Léon je už jen loňským sněhem a ta kolumbijská orchidej, co chce jen píchat, či vraždit, mu může leda tak zalívat fíkus. Jedna nestabilní hvězda navrch za Cliffa Curtise a Cashovo "Hurt", neboť to místy opravdu bolelo.. (Gilmour93) 3*

VELKÁ RECENZE
Zoe Saldana je kost. A kůže. Vypadá jako ramínko, její sniperka váží víc než ona sama, ale kupředu ji pohání odhodlání pomstít smrt svých rodičů. Však to znáte - kolumbijské gangy, usvědčující důkazy, tratoliště krve a zázrakem přeživší devítiletá hoflčička, které by mohl parkourové schopnosti závidět i Jason Bourne. Režisér třetího Kurýra Olivier Megaton si - vybaven notami od samotného Bessona - čile půjčuje i v ostatních trvalkách akčního žánru a neváhá vykrádat ani vlastní archivy. Proto v Colombianě najdete spoustu více či méně přiznaných inspirací a jen minimum čehokoliv kolumbijského. Naštěstí nekontrolujeme kvóty a chceme si spíš užít odpočinkovou akci. A té je tu překvapivě hodně.
Pokud se přenesete přes to, že Zoe Saldana není moc sympatická a opravdu je tak rachitická, že by mohla sama sebe poslat v obálce a vyskočit na svůj terč během ranního pročítání pošty, můžete se zájmem zkoumat, jak nám Megaton od nešťastného Kurýra vyrostl. Když se tu nikdo nepere, je akce celkem přehledná, ve slunci a skotské koupaný vizuál je příjemný na oko, a i když děj po úvodní půlhodince trochu ztratí na atmosféře a tempu, nedá se říct, že by se s tím hlavní hrdinka nějak mazala. Nic jiného ostatně chatrné bessonovské zápletce nezbývá - to abyste neměli čas řešit neschopnost policie, FBI a CIA vypátrat holku, co nosí na veřejnosti pušku přes rameno jako koště a své cíle likviduje podle pravidel naučených z bondovek (bazének se žraloky je snad až moc opulentní).
Colombiana je bezpochyby filmem blbým, ale po řemeslné stránce téměř neprůstřelným. Megaton nedělá chyby a opisuje jednotlivé scény z Mission: Impossible, Leona nebo Zjizvené tváře. Dokonce i zabití jednoho ze záporáků je do puntíku okopírované (problém je, že nevím odkud… kdo by chtěl pomoci vyhnat brouka z hlavy, ať se hlásí v komentářích). I na povědomé scény se ale dobře kouká a stopáž mizí před očima (107 minut je ale přesto až moc… prostředek by mohl projít menší liposukcí). Potíž je snad jen právě ta Zoe Saldana. Je sexy, ale charisma byste v ní hledali stejně marně jako tukové buňky. Hlavní záporáci i agenti vládních agentur o hrdince mluví se stejným respektem jako o postavách Stevena Seagala ("Plíží se jako mlha. Když ji zahlédnete, je to většinou to poslední, co v životě uděláte."), ale ten působí i ve své nynější těžkotonážní variantě sympatičtěji než anorektická holka s přepáleným make-upem.
I v Losers byla Saldana záživnější a zajímavější, a to tam hrála v podstatě druhé housle. Tady táhne film ke dnu, kdykoliv nepraskají kosti a netříští se kulky. Pravdou je, že se tu nemůže opřít ani o vlastní ani o cizí repliky. Michael Vartan je pro kohokoliv, kdo neviděl alespoň tři sezóny Aliasu, jen anonymním komparsistou, Jordi Mollá kdysi dávno v Mizerech 2 taky nic moc nepředvedl a Lennie James jako buldok z FBI se svými patnácti minutami slávy už může leda tak počítat padlá víčka. Přes všechnu jízlivou kritiku ale Colombiana představuje snesitelný průměr. Nezaslouží si sequel a ani se ho vzhledem ke komerčním ohlasům nedočká, ale je pořád lepší než další vynucený Kurýr vzniknuvší z konstelace Bessonovy tvůrčí krize a Stathamova přebytku volného času. Totéž se obávám bude platit i o druhých 96 hodinách. Bessonova metoda pokus-omyl skoro znemožňuje opakovaný vstup do stejné řeky. Snad se mýlím a Megaton nenechá Liama Neesona "jen" vydělávat na nájem.

DABING
1.DABING (DVD)
V českém znění: Jitka Moučková - Zoe Saldana (Cataleya), Jaromír Meduna - Lennie James (Ross), Marek Holý - Michael Vartan (Danny Delanay), Pavel Rímský - Cliff Curtis (Emilio Restrepo), Ivan Jiřík - Jordi Molla (Marco), Marek Libert - Callum Blue (Richard) + Tony Dalton (člen americké ambasády), Otto Rošetzký - Charles Maquignon (seržant Bill Attwood), Milan Slepička - Angel Garnica (Pepe), Ludvík Král - Jesse Borrego (Fabio), Bohuslav Kalva - Graham McTavish (šerif Warren) + Steve Herson (cestovní agent), Jan Szymik - Beto Benites (Don Luis), Vojtěch Hájek - Billy Slaughter (Ryan), Veronika Veselá - Reem Kherici (dívka), Lucie Svobodová - Cynthia Addai-Robinson (Alicia) + Nikea Gamby-Turner (Shari) + Andrea Helene (ředitelka) + Julie Nicolet (dívka), Filip Jančík - Max Martini (agent Robert Williams), Daniela Bartáková - Ofelia Medina (babička), Eva Miláčková, Tereza Chudobová - Mylene Pilutik (CIA dívka), Anna Nemčoková - Amandla Stenberg (desetiletá Cataleya), Zbyšek Horák - Sam Douglas (William Woogard + titulky)
Překlad: Martin Massaniec
Zvuk: David Pavlíček
Produkce: Leoš Lanči
Dialogy a režie: Veronika Veselá
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska ve studiu Pro-Time 2012

2.DABING (Prima)
V českém znění: Jitka Moučková - Zoe Saldana (Cataleya), Otakar Brousek ml. - Lennie James (Ross), Daniel Rous - Cliff Curtis (Emilio Restrepo), Jan Šťastný - Jordi Molla (Marco), Ernesto Čekan - Max Martini (agent F.B.I. Robert Williams), Martin Stránský - Michael Vartan (Danny Delanay), Marek Holý - Callum Blue (agent C.I.A. Richard), Tomáš Juřička - Sam Douglas (William Woodgard), Irena Hrubá - Ofelia Medina (Mama), Zdeněk Maryška - Beto Benites (Don Luis Sandoval), Klára Jandová, Radovan Vaculík, Klára Nováková, Martin Sobotka, Lucie Svobodová, Jan Szymik, Martina Kechnerová a další
Překlad: Jana Bauerová
Dialogy: Anna Fialková
Zvuk: Tomáš Říha
Produkce: Libuše Witzová
Vedoucí dramaturg: Olga Potužáková
Vedoucí výroby: Kristýna Pavlíková
Šéfproducent: Jaroslav Richtr
Režie: Lucie Petra Svobodová
Vyrobila: FTV Prima, spol s r.o. ve studiu Audiotech v roce 2013

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOS
Premiéra ČR: 22.9.2011 H.C.E.
Premiéra Francie: 27.07.2011 EuropaCorp Distribution  
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 20.4.2012 H.C.E.
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 500 481
Tržby celkem - $ 64 856 065
Návštěvnost v ČR 4 162
Náklady (Rozpočet) - $ 40 000 000
 
Tvůrci a herci
Olivier Megaton (Režie), Luc Besson (Produkce), Ariel Zeitoun (Produkce), Nathaniel Méchaly (Hudba), Craig Walker (Hudba), Romain Lacourbas (Kamera), Camille Delamarre (Střih), John Papsidera (Casting), Patrick Durand (Scénografie), Olivier Bériot (Kostýmy), Damien Aubry (Zvuk), Véra Frossard (Masky), Suzi Ostos (Masky), Paige Reeves (Masky), David Ruiz Gameros  (Masky), Aya Yabuuchi (Masky), Luc Besson (Scénář), Robert Mark Kamen (Scénář), Zoe Saldana (Herec), Lennie James (Herec), Cliff Curtis (Herec), Michael Vartan (Herec), Graham McTavish (Herec), Callum Blue (Herec), Jordi Molla (Herec), Max Martini (Herec), Charles Maquignon (Herec), Beto Benites (Herec), Jesse Borrego (Herec), Cynthia Addai-Robinson (Herec), Amandla Stenberg (Herec), John McConnell (Herec), Reem Kherici (Herec), Affif Ben Badra (Herec), Julie Nicolet (Herec)
 
2011/104/Francie/Akční, Krimi, Drama, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Zoe Saldana (Cataleya) používa vo filme bojový štýl Krav Maga. Ten je známy z izraelskej armády a je určený na boj zblízka a rýchle zneškodnenie protivníka. Bojovú choreografiu vytváral ten istý tréner, ktorý pracoval na bojových sekvenciách snímky Agent bez minulosti (2002).
- Oblečení, které si na sebe Cataleya (Zoe Soldana) bere poté, co se poprvé objevuje ve filmu, je inspirováno oblečením, které nosila Mathilda (Natalie Portman) ve filmu Leon (1994).
- Natáčení probíhalo v New Orleans, Chicagu, Mexico City a francouzských studiích SPF.
- Cataleya (Zoe Saldana) se v Chicagu poprvé probudí v pokoji s plakátem z filmu Zjizvená tvář (1983).
 
Odkazy: