Chyť mě, když to dokážeš / Catch Me If You Can (2002/132/USA/Krimi, Drama, Komedie, Životopisný) 86%

22.03.2018 10:23
JEDNOU VĚTOU
„Pravdivý příběh skutečného podvodníka."

OBSAH
Frank W. Abagnale je dnes mužem v nejlepším věku s pověstí špičkového odborníka, ale ještě než dosáhl plnoletosti, tedy jedenadvaceti let, pátrala po něm policie bezmála třiceti států a pro agenta FBI Carla Hanratthyo byl doslova noční můrou. V šestnácti se Frank (Leonardo DiCaprio) od svých vrstevníků příliš nelišil. Ale pak se jeho rodiče rozvedli a on měl pocit , že zůstal sám, proti celému světu a musí se bránit ze všech sil. Dělal to způsobem, který bere dech a zároveň svědčí o jeho zcela mimořádných schopnostech. Vyrobit si doklady a udělat se starším byla hračka. Dokázal však proniknout i do řad pilotů jedné z největších leteckých společností, aniž by složil jakékoli zkoušky. Diplom právníka, jak jinak než zfalšovaný, mu otevřel cestu stát se obhájcem a nějaký čas působil i jako dětský lékař na klinice. Žil v luxusních hotelech a procestoval kus světa, protože byl navíc i jedinečným padělatelem šeků. Jeho loupeže vyčíslil zoufalý agent FBI (Tom Hanks), s nímž si Frank dlouho pohrával jako kočka s myší, na závratnou sumu 2,5 milionů dolarů...(oficiální text distributora)


FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Příjemná retro hříčka Stevena Spielberga není vůbec špatným filmem. Samotný příběh má našlápnuto na zajímavý děj a zvučná jména jsou jen ku prospěchu věci. Tvůrci se však vzdávají vyššího pohledu na věc a místo zajímavého vývoje charakterů jednotlivých hrdinů a sond do jejich duší nám předkládají jen povrchní studii a sledují jednotlivé epizody ze života Franka Abagnaleho jen z nadhledu. Samotné vyvrcholení filmu, které mělo být překvapivým dovětkem a zároveň vzkazem, že i legálně se dá vydělávat veliké množství peněz, je bohužel zbytečně zaplácáno a vyjde tak vniveč. Ono je tam vůbec dost scén, jejichž vystřižení by bylo jen ku prospěchu věci, neboť působí docela rušivě a hlavně zbytečně, ponechání však nijak zásadně nebrzdí příběh... Celkově je film horší než kniha, jejíž dovětek byl o poznání temnější a dobrodružnější. Frankovo dlouholeté věznění v malé cele by mělo mít i uvnitř filmu své místo, protože se stalo velikou epizodou v jeho životě, a právě ono mu pomohlo přehodnotit svůj dosavadní život. V zásadě se však Spielbergovi povedlo natočit hravou vtipnou komedii, která nijak zásadně nedrhne, ale ani naplno nevyužívá svůj vnitřní potenciál... 70%  (Dudek) 3*

Naprostá bomba. Bezchybný snímek, který je nejen komedií, ale i příjemnou exkurzí do života podvodníka. Vše je úžasně stylizované do retra (období 50-60. let) nepřekonatelná a herecké výkony boží. Steven Spielberg připravil vyvážený a vtipný filmy, v kterém je Leonardo DiCaprio překvapivě velmi sympatický. Nemohu najít jedinou chybu ve snímku, který splňuje naprosto všechno co by měl. Spokojenost maximální a nekonečná. (Djkoma) 4*

Retrofilm o geniálním mladistvém podvodníkovi slibuje rozvernou krimikomedii á la 60. léta. To by se ho ale nesměl chopit Spielberg a zatlačit slibný námět do kouta vážnosti, klišé a pathosu. Já vám nevím, ale s každým dalším filmem S. S. ve mně sílí podezření, že si z nás ten člověk jednoduše dělá srandu. Naláká nás na pestrobarevný a hezky opentlený balíček, který koupíme, otevřeme a zjistíme, že je víceméně prázdný. Spielberg pak počítá utržené dolary, spokojeně si mne ruce a říká "Ha ha, zase naletěli..." ;-) Ale abych nebyl nespravedlivý - herci jsou bez výjimky výteční, stylové titulky a hudební motiv á la Henry Mancini mě taky potěšily. A scéna prvního setkání Hankse s DiCapriem v hotelovém pokoji je jednou z několika dokonalých. 60% (Oscar) 3*

VELKÁ RECENZE
Frank Abagnale je jako ostatní jeho vrstevníci, ovšem pouze do té doby než se jeho rodiče rozvedou.Zoo na útěku Frank to nějak psychicky neunese a dá se na dráhu šekového podvodníka. Ze začátku mu nic nevychází, a nekryté šeky od něj nikdo nechce vzít, ale když jednou Frank na ulici uvidí pilota spoustu letušek z taxíku, nechá se inspirovat a seženu si uniformu pilotů, a vydávající se za redaktora školních novin jde zjišťovat, jak že to u pilotů je s penězi.
Za chvíli už je z Franka "příkladný" pilot, který si bez problémů nechává proplatit šeky Pan Amu, ale když se doví, že po něm jde agent FBI Carl Hauratthy ze sekce odhalování šekových podvodů, musí svůj job změnit a pro změnu se vydává za lékaře na dětské klinice, kde se stačí zamilovat. Když už mu Carl začne šlapat na paty, nestane se ničím jiným, než právníkem.
Příběh je natočen podle skutečných životních událostí Fraka W. Abagnale, který dosud žije v Americe a pracuje, už s Carlem na oddělení odhalování šekových podvodů a je považován za nejlepšího odborníka. Za svoji zločineckou kariéru stihl okrást banky o více než dva a půl milionu dolarů.
Film začíná v televizní šou, kterou jsem pochopil, že je udělána na způsob našich zlatíček. Frank a další dva figuranti předstupují před publikum a vyprávějí o životě. To je jediný okamžik, kde je televizní pořad a potom už nic, jako by na to režisér zapomněl. Frank vypráví o tom jak ho Carl dostal z francouzského vězení, a jak že se do tohoto vězení dostal. Prvních přibližně dvacet minut je naprosto nezajímavých, ale ne zas tak, že se na to nedá koukat. Je to tam prostě navíc. O co, že jde v těch dvaceti minutách. Scénarista se nám pokouší vylíčit Frankovu rodinou situaci, která pravděpodobně vedla k tomu, že se takhle zkazil. Jediné co je na nich dobré jsou herecké výkony Christophera Walkena, který hraje Frankova otce. A když už nic jiného, budete poučeni pomocí historky o dvou myších co spadly do mléka.
Piloti jsou přeci známí svojí promiskuitouDo tempa se dostane film až po té co se Frank hned první den v nové škole začne vydávat za suplujícího učitele francouzštiny. Okamžitě, kdy začne psát na tabuli své jméno objeví se vám lehký úsměv na rtech a jenom zíráte, jak si je Frank sebejistý. Franka ztvárnil Leonardo DiCaprio a přestože nepatří mezi mé oblíbené herce musím uznat, že svou roli zvládl skvěle a exceluje v ní od začátku do konce. Agenta FBI Carla zahrál Tom Hanks a ten za Leonardem také nezaostává. Další slabý moment filmu je konec, kdy Frank již pracuje pro FBI a kdy se rozhoduje zda se má vrhnout zpět do života podvodníka, nebo zůstat u FBI. Carl mu totiž dal jasně na výběr, ale řekl mu, že jestli znovu uteče, tak ho opět chytí.
Samozřejmě nechybí nezbytné titulky, jak to bylo dál, ale vcelku je film Chyť mě, když to dokážeš příjemnou, i když trochu rozvleklou komedií, z let šedesátých. Málem bych zapomněl vám připomenout, že nesmíte zapomenout koukat po různých rekvizitách, protože jich je ve filmu dost, počínaje starodávnými vozidly, až po nálepky u flašek, které Frank sbírá.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Šestnáctiletý Frank Abagnale tráví Vánoce roku 1963 s otcem a matkou, Francouzskou Paulou. Navenek úspěšný obchodník je však vyšetřován pro daňový podvod a marně se snaží zachránit svůj podnik další půjčkou. Rodina je nucena se přestěhovat do menšího bytu a nedlouho poté Frank přistihne matku s otcovým přítelem. Následuje rozvod a na otázku, zda zůstane s matkou nebo otcem reaguje Frank útěkem. Neúspěšně se pokusí inkasovat padělaný šek, ale je všímavý a tak se rozhodne změnit identitu. Už před časem se mu v nové škole dařilo několik dnů úspěšně vydávat za profesora francouzštiny. Tentokrát si pořídí uniformu pilota PanAm a pod jménem Frank Taylor úspěšně inkasuje peníze v bance, která odmítla jeho padělaný šek. Zjistí, že piloti mimo službu mohou létat zadarmo a vydá se na výlet do Miami. S pomocí uniformy a suverénního vystupování získává snadno peníze i úspěch u žen. Od okouzlené bankovní úřednice se dozví vše potřebné o šecích a zdokonalí své padělatelské vybavení. Pozve na luxusní oběd otce, který je pyšný na synovy úspěchy, ale kvůli daňovému úřadu si od něj odmítne vzít jako dar nové auto. Po stopách podvodníka jde pedantský a poněkud komisní agent Hanratty. Podaří se mu ho vystopovat v luxusním hotelu v Hollywoodu, pohotový Frank se však vydává za agenta CIA a podaří se mu uprchnout dřív, než Hanratty zjistí, že naletěl.
Frank odloží uniformu pilota a začne se vydávat za lékaře. Podaří se mu na základě falešného diplomu a doporučení získat místo šéflékaře na pediatrii v New Orleans. Přestože informace o nové profesi získává především z televizních seriálů a veškerou léčbu nechává na svých podřízených, daří se mu dlouho úspěšně svou roli hrát. Sblíží se s naivní zdravotní sestrou Brendou, kterou rodiče kvůli potratu vyhnali z domu. Frank ji požádá o ruku a tím jí umožní vrátit se k rodině. Aby se zalíbil jejímu otci, vydává se za právníka. Zkušený muž sice podvod odhalí, ale přesto mu nabídne místo ve své kanceláři a přiměje ho ke studiu práv. Frank se pomalu usazuje a sní o tom, že dá opět dohromady své rodiče. Jako každý rok o Vánocích i tentokrát volá agentu Hanrattymu. Žádá ho o příměří, protože se chce usadit a začít nový život. Neúmyslně však agentům poskytne stopu, která téměř vede k jeho dopadení. Frank je nucen uprchnout přímo ze zásnubní oslavy. Zklamanou Brendu sice agenti přemluví ke spolupráci a roli návnady, Frank však lest prohlédne a opět unikne. Odletí za hranice a v následujících měsících inkasuje šeky po celém světě. V roce 1969 se mu Hanratty dostane na stopu v malé francouzské vesnici.

O FILMU
Steven Spielberg po dvou sci-fi filmech z poslední doby (A.I. - Umělá inteligence, Minority Report) přešel do zcela odlišného žánru. Rozhodl se zfilmovat příběh jednoho z nejúspěšnějších podvodníků historie Spojených států Franka W. Abagnalea, jenž jej sepsal ve své životopisné knize, která vyšla v roce 1980. I když jeho příběh má v sobě určitý dramatický náboj a je ve své podstatě vážnou záležitostí, Spielberg jej zpracoval spíše v duchu retro komedie z 60. let (kdy se příběh z větší části odehrává), která si za úkol neklade nic víc, než příjemně pobavit. Do hlavních rolí režisér vybral charismatické hvězdy první velikosti: Leonarda DiCapria a Toma Hankse.

O NATÁČENÍ
Titul "Chyť mě, když to dokážeš" by mohl platit pro plán natáčení stejně tak jako pro příběh. Film byl natočen za pouhých 56 dní, nabitých k prasknutí, bylo použito 146 dekorací na exteriérech v centru a v okolí Los Angeles, New Yorku, Montrealu a Quebec City. Spielberg konstatuje: "hodně jsme se pohybovali - někdy i na tři exteriéry za jediný den - a já jsem v celém svém životě nepracoval rychleji.." Leonardo DiCaprio potvrzuje: "Byl to nejrychleji načasovaný film, na kterém jsem kdy pracoval. Neustále jsme byli v pohybu, ale bylo to dobré. Byli jsme jako divadelní skupina, neustále jsme tvořili nové věci a pak jsme se stěhovali na nový exteriér. Myslím, že to frenetické tempo dávalo celé skupině život a energii." K zachycení prudkého , pestrobarevného stylu té doby, Spielberg sestavil tvůrčí tým, do kterého patří jeho dávný spolupracovník kameraman Janusz Kaminski, střihač Michael Kahn a hudební skladatel Johny Williams. Poprvé se Spielbergem pracovala výtvarnice Jeannine Oppewallová a návrhářka kostýmů Mary Zophresová.

Ocenění:
Academy Awards
2003 - Christopher Walken (Vedlejší herec) (nominace)
2003 - John Williams (Hudba) (nominace)

Golden Globes
2003 - Leonardo DiCaprio (Nejlepší herec - drama) (nominace)

BAFTA
2003 - Christopher Walken (Nejlepší herec ve vedlejší roli)
2003 - Jeff Nathanson (Adaptovaný scénář) (nominace)
2003 - John Williams (Hudba) (nominace)
2003 - Kostýmy

Los Angeles Film Critics Association
2002 - Christopher Walken (Nejlepší herec ve vedlejší roli) (nominace)

DABING
V českém znění: Michal Jagelka - Leonardo DiCaprio (Frank Abagnale Jr.), Aleš Procházka - Tom Hanks (Carl Hanratty), Jaroslav Satoranský - Christopher Walken (Frank Abagnale), Zlata Adamovská - Nathalie Baye (Paula Abagnaleová), Bohuslav Kalva - Martin Sheen (Roger Strong), Michaela Kuklová - Amy Adams (Brenda Strongová), Květa Fialová - Nancy Lenehan (Carol Strongová), Bedřich Šetena - James Brolin (Jack Barnes), René Slováčková - Jennifer Garner (Cheryl Annová), Dana Morávková - Elizabeth Banks (Lucy), Jana Páleníčková - Ellen Pompeo (Marci), Julie Alexandridisová, Hana Czivišová, Jan Hanžlík, Jana Hermachová, Radana Herrmannová, Jaroslav Horák, Marek Hrazdil, Jiří Hromada, Václav Knop, Vladimír Kudla, Marcela Kyselová, Michal Michálek, Antonín Molčík, Antonín Navrátil, Vilém Omcirk, Jakub Racek, Karel Richter, Otto Rošetzký, Zuzana Schulzová, Miloslav Študent, Bohdan Tůma
Překlad: Natálie Nádassy
Dialogy a režie: Ladislav K.J. Novák
Vyrobilo: Studio Virtual 2003

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 13.2.2003
Premiéra USA: 16.12.2002 DreamWorks
Premiéra Kanada: 25.12.2002 DreamWorks
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.10.2003 (DVD) UPCR
Poprvé na DVD: 29.9.2003 Universal
Poprvé na Blu-ray: 29.9.2003 Universal

Tržby v ČR - Kč 13 588 504
Tržby celkem - $ 352 114 312
Návštěvnost v ČR 135 548
Náklady (Rozpočet) - $ 52 000 000
 
Tvůrci a herci
Steven Spielberg (Režie), Walter F. Parkes (Produkce), Steven Spielberg (Produkce), John Williams (Hudba), Janusz Kaminski (Kamera), Michael Kahn (Střih), Debra Zane (Casting), Jeannine Oppewall (Scénografie), Mary Zophres (Kostýmy), Jeff Nathanson (Scénář), Frank Abagnale Jr. (kniha) (Předloha), Leonardo DiCaprio (Herec), Tom Hanks (Herec), Christopher Walken (Herec), Martin Sheen (Herec), Amy Adams (Herec), James Brolin (Herec), Brian Howe (Herec), Frank John Hughes (Herec), Steve Eastin (Herec), Chris Ellis (Herec), Ellen Pompeo (Herec), Jennifer Garner (Herec), Elizabeth Banks (Herec), James Morrison (Herec), Margaret Travolta (Herec), Alex Hyde-White (Herec), Lilyan Chauvin (Herec), Robert Curtis Brown (Herec), Nathalie Baye (Herec), Christina Cindrich (Herec), Shane Edelman (Herec), Stephen Dunham (Herec), Kam Heskin (Herec), Amy Acker (Herec), Jessica Collins (Herec), Sarah Lancaster (Herec), John Finn (Herec), Nick Zano (Herec), Jamie Anderson (Herec), Kelly Cohen (Herec), Ashley Cohen (Herec), Brian Goodman (Herec), Nancy Lenehan (Herec), Jaime Ray Newman (Herec), Thomas Kopache (Herec), Kaitlin Doubleday (Herec), Steve Witting (Herec), Jesse Heiman (Herec), Frank Abagnale Jr. (Herec), Jasmine Jessica Anthony (Herec), James DuMont (Herec), Candice Azzara (Herec), Andy Signore (Herec), Jean-François Blanchard (Herec), Jim Antonio (Herec), Dave Hager (Herec), Kyle Davis (Herec), Ritchie Montgomery (Herec), Jillian Clare (Herec), Guy Thauvette (Herec), Jeremy Howard (Herec)
 
2002/132/USA/Krimi, Drama, Komedie, Životopisný
 
Zajímavost k filmu
- Frank Abagnale (Leonardo DiCaprio) kúpil na aukcii tlačiareň MICR (Magnetic Ink Character Recognition).
- Vo filme Frank Abagnale senior (Christopher Walken) otvára na 16. narodeniny svojho syna bežný účet so sumou 50 amerických dolárov. V skutočnosti išlo o sumu 200 dolárov u Westchester v pobočke Chase Manhattan Bank, ktoré Frank junior (Leonardo DiCaprio) nikdy nepoužil. Film sa so skutočnosťou rozchádza aj pri Frankovom stretnutí s agentom FBI. Kým v snímke ho Carl Hanratty (Tom Hanks) zatýka v hotelovej izbe, v reáli ho prvýkrát videl až po zatknutí. Takisto sa Frank senior v skutočnosti stal poštovým úradníkom, už keď mal jeho syn 14 rokov.
- Skutočná identita hlavného vyšetrovateľa FBI Carla Hanrattyho (Tom Hanks) bola odhalená až po jeho smrti v roku 2005. Išlo o agenta menom Joe She, ktorý sa zúčastnil aj na vyšetrovaní vraždy Johna F. Kennedyho.
- Vo filme je uvedené, že Frank Abagnale (Leonardo DiCaprio) ukradol 4 milióny amerických dolárov, no v skutočnosti to bolo 2 a pol milióna.
- Podľa niektorých zdrojov je režisér Steven Spielberg tiež považovaný za ďalšieho podvodníka, nakoľko údajne začlenil do príbehu aj životný príbeh ďalšieho falšovateľa a podvodníka Michaela Saba.
- V roku 1980 chceli film natočiť bratia Coenovci. V roku 1986, keď vlastnil práva filmu Hall Bartlett, uvažoval obsadiť do hlavnej úlohy hercov ako Tom Cruise, Eddie Murphy alebo David Hasselhoff.
- V rozhovore k vydaniu knihy v roku 2003 reálny Abagnale povedal, že film je na 80% pravda. Vo svojom predslove išiel ešte ďalej a uviedol, že film na 90% skutočne vystihuje podstatu jeho životného príbehu.
- Frank Abagnale (Leonardo DiCaprio) vlastnil v skutočnosti až 50 legitímnych licencii vodiča a pilota, ktoré si sám vyrobil.
- Kresby v začiatočných filmových titulkoch sú hold americkému grafickému dizajnérovi Saulovi Bassovi.
- Frank na základě zfalšovaného záznamu z Harvardu složil advokátní zkoušky v Louisianě regulérně díky někdejší možnosti opakovat je stále znovu a znovu. Stačilo natrefit na příznivé složení otázek a poučit se ze svých minulých chyb.
- Niektoré časti filmu boli neskôr parodované v epizóde seriálu Simpsonovci (od r. 1989) s názvom "Chyť ich, ak to dokážeš".
- Skutečný Frank Abagnale Jr. je stejně vysoký jako jeho herecký představitel Leonardo DiCaprio. Oba mají na výšku shodně 183 cm.
 
Odkazy
 

Hrají:

Leonardo DiCaprio, Tom Hanks, Christopher Walken, Martin Sheen, Nathalie Baye, Amy Adams, James Brolin, Brian Howe, Frank John Hughes, Steve Eastin, Chris Ellis, John Finn, Jennifer Garner, Nancy Lenehan, Ellen Pompeo, Elizabeth Banks, Guy Thauvette, Candice Azzara, Kaitlin Doubleday, Thomas Kopache, Margaret Travolta, Jimmie F. Skaggs, Alex Hyde-White, Lilyan Chauvin, James Morrison, Robert Symonds, Robert Curtis Brown, Steve Witting, Wendy Worthington, Brian Goodman, Sarah Lancaster, Ritchie Montgomery, Jim Antonio, Shane Edelman, Morgan Rusler, Dave Hager, Kyle Davis, Jaime Ray Newman, Amy Acker, Robert Peters, James DuMont, Sarah Rush, Malachi Throne, Alfred Dennis, Stephen Dunham, Brandon Keener, Jasmine Jessica Anthony, Jeremy Howard, Jack Knight, Jamie Anderson, Kam Heskin, Gerald R. Molen, Jessica Collins, Frank Abagnale Jr., Roger Léger, Jean-François Blanchard, Alex Bisping, Ashley Cohen, Kelly Cohen, Steven Meizler, Kitty Carlisle, Nicole Andrews, Honor Blackman (a.z.), Jillian Clare, Brian Reed Garvin, Jesse Heiman, Beverly Lynne, Andy Signore, Nick Zano, Jonathan Brent, Jan Munroe, Robert Ruth, Kelly Hutchinson, G. Larry Butler, Mike Baldridge, Matthew Kimbrough