Chlapci a chlapi (TV seriál) Chlapci a chlapi

04.03.2016 17:27

Drama

Československo, 1988, 11x60 min

Kamera:

Alois Nožička

Hrají:

Martin Zounar, Eva Vejmělková, Rostislav Kuba, Kamil Halbich, Milena Dvorská, Zdena Hadrbolcová, Míla Myslíková, Bronislav Poloczek, Jaroslav Moučka, Ladislav Županič, Kateřina Lojdová, Jiří Krampol, Ivana Andrlová, Jiří Štěpnička, Roman Hájek, Jaroslava Adamová, Václav Mareš, Vladimír Javorský, Jiří Kopta, Mário Kubec, Boris Slivka, Peter Pilz, Antonín Hardt, Marcel Rošetzký, Petr Rychlý, Petra Vančíková, Libuše Havelková, Michaela Dolinová, Ivan Vyskočil, Michal Dočolomanský, Monika Žáková, David Prachař, Tomáš Juřička, Mirko Musil, Josef Bláha, Zdeněk Podhůrský, Jitka Asterová, Vladimír Salač, Ludmila Roubíková, Jana Drbohlavová, Klára Jandová, Rudolf Jelínek, Josef Langmiler, Sabina Laurinová, Jan Teplý st., Vladimír Hrabánek, Jan Faltýnek, Roman Hemala, Ivo Niederle, Zdeněk Ornest, Simona Postlerová, Peter Rúfus, Petr Skarke, Hana Militká, Věra Tichánková, Bohumil Švarc st., Věra Uzelacová, Jana Vychodilová, Miloš Zavřel, Vlastimil Zavřel, František Kreuzmann ml., Peter Marcin, Viktor Maurer, Slávka Hozová, Marta Richterová, Svatopluk Schuller, František Švihlík, Tomáš Vacek, Jiří Valšuba, Eva Čížkovská, Ingrid Timková, Miroslav Zounar, Jiří Rumpík, Dana Bartůňková, Monika Schullerová, Ondřej Malý, Věra Koktová, Ján Gubala, Vlastimil Čaněk, Tomáš Sedláček, Veronika Borovcová, Jindřich Hrdý, Stanislava Jachnická, Milan Duchek, Jakub Špalek, Bohumil Švarc ml., Markéta Valentová, Alena Kreuzmannová, Viktor Vrabec, Svatopluk Mikeska, Antonín Molčík, Antonie Valentová, Jana Vaňková, Silvia Petöová, Richard Genzer, Tomáš Borůvka, Katarína Brychtová, Luděk Čtvrtlík

Obsah

Seriál z vojenského prostředí vyrobila ČST v ČSSR - Hlavní redakce pořadů pro děti a mládež a Československá lidová armáda v roce 1988. V 11-ti dílech můžeme sledovat osudy odvedenců na základní vojenskou službu, jejich velitelů a rodin u motostřelecké roty v Hrádku a to od nástupu až do okamžiku kdy se stávají mazáky.
Obsah dílů
1. série (1988)
DÍL 1. Povolanci (Povolanci) - V prvním díle se seznámíme s hlavními hrdiny: urostlým Tomášem Soukupem, soustružníkem, který se nachází ve stadiu velké zamilovanosti do maturantky Hanky. Bodrým a růžolícím vesnickém synkem Honzou Bradáčem, zvaným Guláš, jemuž se stalo osudným jídlo a řezničina. Bledým, neduživým a trochu zakřiknutým opravářem televizorů Ctiborem Voříškem, zajímající se o film, který si brzy vyslouží přezdívku Kyslík. Sympatickým mužným traktoristou Vladem Rutkayem-Oteckem, který vypadá dospěleji a rozvážněji než ostatní a který musel doma opustit těhotnou manželku, a sportovně založeným, trochu frajerským Michalem Hlaváčkem, který už má lecos za sebou. To, že se všechny tak rozdílné povahy sešly, způsobil jeden povolávací rozkaz do Hrádku v Čechách.
DÍL 2. Od budíčku do večerky (Od budíčku do večerky) - Tomáš, Ctibor, Honza, Vlado a Michal prožívají první hodiny a dny nováčků ve vojenském útvaru v Hrádku. Každý z nich reaguje na nelehký přechod z civilu do vojenského prostředí po svém. Nejhůře tato z měna dopadá na nesmělého a uzavřeného Ctibora. Poznáváme také velitele přijímačové roty, mladého poručíka Ráže, který byl posléze povýšen na poručíka.
DÍL 3. Tak přísaháme (Tak přísaháme) - Hrdinové prožívají první, nejtěžší měsíc základní vojenské služby. Absolvují základní vojenský výcvik na střelnici, poznávají složité vojenské techniky a řadu dalších činností, které si musí nováček osvojit. Objevují se náznaky toho, jaký kdo bude voják a jak se v budoucnu vyrovná s náročnou službou. Skutečnými vojáky se však všichni stali až složením vojenské přísahy. Při této příležitosti se také většina z nich setkala se svými blízkými a milými a tento závan civilního života přinesl všem jen osvěžení.V závěru dílu se poprvé střetnou s mazáky, kteří jsou jejich novými spolubydlícími na rotě.
DÍL 4. Nový poručík (Nový poručík) - Po přísaze nastaly našim hrdinům všední vojenské dny. Honza, zvaný Guláš, poznává své nové kolegy v kuchyni, ostatním přibyl k běžným výcvikovým úkolům ještě nácvik na spartakiádu,vedený tělovýchovným náčelníkem, poručíkem Balášem. K motostřelecké rotě přichází také nový zástupce velitele pro věci politické, poručík Bílek. A hned od začátku se začínají projevovat rozpory mezi ním a nadporučíkem Rážem. K jejich vyhrocení dojde v okamžiku, kdy Vlado Rutkay dostane zprávu, že jeho dlouho očekávané dítě zemřelo při porodu. Citově založený Vlado se při návratu z nemocnice zaplete do rvačky a Bílek se snaží vypátrat kořeny celé mimořádné události. Vlado je nakonec odeslán do kursu pro řidiče.
DÍL 5. Zelené Vánoce (Zelené Vánoce) - Tomáš se rozhodne risknout během vycházky cestu domů. Setká se s Hankou v situaci, která vyústí v jejich rozchod. Rozcitlivělý Ctibor se ostře pohádá s maminkou a Michal dostane od Edity po několika polibcích pořádnou facku. Nadporučík Ráž konečně dostane dekret na byt v Hrádku, ale jeho žena z toho příliš radosti nemá. Nový rok na rotě začne průšvihem - poručík Bílek se rozhodl exemplárně potrestat opilého Michala.
DÍL 6. Supermazák (Supermazák) - Původní, zdánlivě nevinné šikanování nováčků, přerostlo v trestnou činnost. Hasman donutil nesmělého Ctibora, aby si místo něj dal rande s prodavačkou v Armě - Venuší. Jen díky Michalovi, kterému se Ctibor svěřil nedošlo při schůzce k nejhoršímu. Pokořený Hasman si na Ctiborovi vylil svou zlost a surově ho ztloukl. Celá událost by díky strachu a falešné solidaritě zůstala utajena, ale poručík Bílek se rozhodl, že šikanování na rotě odhalí a jeho úsilí bylo nakonec úspěšné. Přistihl Hasmana přímo "při činu".
DÍL 7. Zimní zkoušky (Zimní zkoušky) - Vše se začalo obracet k lepšímu. Tomáš se opět setkal s Hankou, otec nadporučíka Ráže se ujal péče o malého Martínka, Vlado se vrátil z řidičského kursu a všem se ulevilo od Hasmanova šikanování. Ale první dny cvičení přinesly další problémy. Vlado byl odvezen do nemocnice s akutním zánětem slepého střeva. Zima, sníh a nedobrovolná koupel způsobily Ctiborovo psychické zhroucení a tvrdé podmínky dělaly problémy i ostatním. V závěru Michal opět sebral Ctiborovi samopal.
DÍL 8. Samopal (Samopal) - Tomáš se dozvídá od Hanky, že čeká dítě. Tato radostná události jim ovšem značně zkomplikuje situaci.Probíhá soudní přelíčení s Hasmanem. Na Michala stále tíživěji dopadá neuvážený slib z civilu. Když se z něj pokusí vykroutit, je svými kumpány surově zbit. Najde ho Ctibor a jeho přítelkyně, knihovnice Anna, ošetří ho a poskytne mu dočasný úkryt.  Při první stráži se ale Michalovi podaří zadržet nebezpečné recidivisty a je odměněn za statečnost. Nadporučík Ráž zklamal důvěru svých nadřízených a požádal o přeložení na Obvodní vojenskou správu do Prahy. Blíží se spartakiáda.
DÍL 9. Trápení (Trápení) - Hrdinové tráví většinu času v Praze na Strahově, ve stanovém městečku na Vypichu. Spartakiády se nakonec neúčastní, jsou jen jako náhradníci. Hanka přijela Tomášovi oznámit, že jí vlastní matka vyhodila z domova. Bydlí zatím u jeho rodičů. Ctibor se doma seznamuje s novým partnerem své matky. Michal se seznamuje s lehkomyslnou dívkou, která ho přemluví, aby opustil bez dovolení tábor. Jeho nepřítomnost je zjištěna a Michal se opět dostává do průšvihu. Malá rotní kapela s prodavačkou Venuší odjíždí pod vedením poručíka Bílka na ASUT do Kroměříže. Vlado se tu setkává s Marií, ale ani toto setkání není moc příjemné. Nadporučík Ráž se připravuje k předání roty a odchodu do Prahy.
DÍL 10. Řádná dovolená (Řádná dovolená) - Hanka se pohádala se sestrou Tomáše, vrátila se k rodičům a připravuje se na svatbu. Před snoubenci však dál stojí řada problémů, hlavně otázka bytu. Ctibor jede na dovolenou do Prahy k mamince, zůstane tu jen několik hodin, protože vidí, že je přebytečný. Odjíždí zpět a nachází útočiště u knihovnice Anny, kde je mu přisouzena role ošetřovatele malé Aničky. Michal dostal další lekci od své mladičké, ještě nezletilé přítelkyně Lenky, při které přišel o tranzistorák a hodinky. Nadporučík Ráž chce odejít do Prahy s čistým stolem, proto nekompromisně odstraňuje všechny nedostatky na rotě. Také věci v kuchyni se díky Gulášovi pohnuly k lepšímu.
DÍL 11. Prověrky (Prověrky) - Uzavírají se příběhy všech hrdinů. Koná se svatba Tomáše a Hanky. Tomáš se rozhodne, že zůstane u armády a dostává byt. Ctibor představuje mamince svou dívku - knihovnici Annu, také Guláš představuje rodičům svou vyvolenou. Většina chlapců pomáhá Zuzaně na pionýrském táboře, kde dojde k požáru a nadporučík Ráž zachraňuje malého chlapce z hořící chatky. Vlado se sbližuje s Marií. Nadporučík Ráž se rozhodne zůstat u roty.

 

Producent - Ceskoslovenská Televize

https://www.csfd.cz/film/137660-chlapci-a-chlapi/zajimavosti/?type=film#