Chaos / Chaos (2005/106/USA, Kanada, Velká Británie/Akční, Drama, Krimi, Thriller) 63%

27.02.2018 10:10
JEDNOU VĚTOU
„Dva policajti, rekrut a postarší veterán, sledují bankovního lupiče.“

OBSAH
Čtyři maskovaní zločinci v Seattlu přepadnou banku a zaujmou rukojmí. Jejich velitel Lorenz je odhodlán mluvit o podmínkách jejich propuštění jedině se suspendovaným ale zkušeným policejním detektivem Quentinem Connersem. Vše vyhlíží jako pouhé zdržování. Pro rychlé vyřešení případu je Quentinovi Connersovi vrácen odznak a pro jistotu přidělen mladý kriminalista Shane Dekker. Společně se pokusí držitele rukojmí překvapit, ale lupičům se podaří z banky uniknout. Přestože mají v rukou nějaké stopy, jsou neznámí lupiči stále o krok vpředu. Navíc se zdá, že celý případ nedává žádný smysl.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Byly doby, kdy Ryan Phillippe patřil mezi velké naděje Hollywoodu. Nevím co se s tím klukem stalo, jestli mu nechodili kvalitní nabídky, nebo se rozhodl jít svou cestou, ale jeho dualita výběru scénářů (crash X chaos apod.) je obdivuhodná. Nebojí se risknout své jméno v průměrném filmu, ale také se dokáže dostat do opravdu strhujících dramat. Snad se v budoucnosti bude rozhodovat jen pro filmy jako byli Nebezpečné známosti nebo Crash. Wesley Snipes naopak svou cestu našel a jde po vyšlapaných stopách několika dalších podobných herců jako je Steven Seagal nebo van Damme. Jeho cesta do propadliště filmových dějin a pouze béčkové a televizní produkci je prakticky nevyhnutelná. Poslední z trojce je Jason Statham, který to stíhá na všechny strany, ale jedno je jisté, a to že skáče po hlavě do čehokoliv co ho zaujme. Jen čas ukáže kam jeho hvězda vystoupá. Bohužel Chaos je jeden z filmů, v kterých je hodně chyb a jeden dva zvraty v celém ději nezachrání sterilní zábavu od šedého průměru. (Djkoma) 3*

"Halóó tady Wesley Snipes," "No ahoj brouku tady Jason Statham, něco potřebuješ ?" Ne, má bílá lásko, jen jsem tě chtěl slyšet a teď ti řeknu do telefonu něco drsnýho, protože jsme v akčním filmu, můžu? " "No jasně Weslíčku, ty můžeš všechno," "Ty jsi sladkej Jasonku, tak hele jdu na drsnou hlášku." "I chaos potřebuje řád" "Jééé tak to bylo teda drsný, teď si diváci budou lámat hlavu co si mě tím chtěl vlastně říct a tady můj novej kolega, kterýmu produkce už nedala telefon, protože jsme jen levný "béčko" to na konci celý odhalí." Tím chci jenom říct, že když v akčním filmu hrajou dva ostrý hoši, není v něm žádná akce a ranaři se ani jednou neporvou, jen si telefonují jak přihřatý veverky, jsem jak závodní auto, který režisér vytáčí do červenýho a je nebezpečný vytáčet závodní auto do červenýho, mohlo by bouchnout. (Enšpígl) 2*

Atraktivní téma ještě jaro nedělá. Banda zlodějů napochoduje do banky, udělá v ní rozruch, zalarmuje desítky policistů a pak zmizí. Bez peněz. Šéf zlých hochů má ovšem plán. A zdá se, že nebude jediný. A tvůrci se třesou, aby nám mohli odkrýt pointu, která leckomu dojde o pár desítek minut dřív. A to nehoním machra, tak to prostě je. Chvíli sázíme na budování atmosféry, jindy vystřihneme průměrnou akční naháněčku. Ač se příběh tváří sofistikovaněji, není. Ač se akční momenty tváří, že chtějí v rámci žánru udělat díru do světa, neudělají. Divák to příliš nepobírá, zvlášť když mají ve svém čele Wesleyho Snipese a Jasona Stathama. Žádná akce nezvedne ze židle, a to je sakra průšvih. Ryan Phillipe hraje druhé housle, akční polohy jsem mu příliš nevěřil. Kombinace zlodějského a akčního filmu v tak trochu televizním balení, která mohla dopadnout o poznání lépe. Ale vlastně i hůř. (castor) 3*

VELKÁ RECENZE
Poučka o tom, že i když máte dokonale promazaný stroj, jedna jediná součástka ho může rozbít, má něco do sebe. Chaos je toho nejlepším důkazem. Na papíře to všechno vypadá skvěle. Vynikající herecké obsazení, atraktivní a prověřené téma, ale v kolonce režisér se jeví podezřelé jméno. Co je sakra Tony Giglio zač a proč točí film se Snipesem a Stathamem? Na druhou stranu je nefér odepsat režiséra hned v prvním odstavci, takže na výsledný verdikt si počkejte až na konec recenze (nebo zmáčkněte page down).
Chaos se z traileru tvářil jako kombinace zlodějského a akčního filmu. A přesně na půl je to i ve skutečnosti. Hned na začátku napochoduje muž jménem Lorenz se svými kumpány do banky, vynutí si poslušnost zaměstnanců i klientů a začne vydělávat. Vyjednávání s Lorenzem se ujímá problematický, ale zatraceně drsný detektiv Quentin Conners, který má k ruce mladého kolegu Shana Dekkera. Lorenz je neústupný a zdá se, že vyjednávání nebude brát konce. Po neúspěšném útoku policejního komanda a výbuchu v bance ve všudypřítomném zmatku Lorenz a jeho banda zmizí. Co v bance dělali? Proč si neodnesli peníze? A kdo je vůbec muž jménem Lorenz? To jsou otázky, které budou muset Conners s Dekkerem vyřešit. Hon na podivné zločince začíná a ne každý je tím, kým se zdá být.
Když bych měl Chaos k něčemu přirovnat, bude to určitě nedávný Leeho Spojenec. Také zde je nadprůměrně chytrý zloděj s bezchybným plánem, proti kterému stojí kontroverzní policajt. Tony Giglio ale není Spike Lee a Jason Statham v žádném případě není Denzel Washington, takže vyjednávání a napětí budované dialogy tu slouží spíš jako rozjezd pro druhou část – pro tu akční. Ano, Chaos se tváří jako sofistikovaná detektivka, ale v podstatě jde jen o klasickou policejní naháněčku obalenou složitějším příběhem, který zas až tak dobře nefunguje. Zvraty nejsou příliš uvěřitelné, postavy nejsou moc zajímavé a chaotický a zoufale neoriginální děj se úplně třese na to, aby se konečně už dostal k závěru a postavil diváka před pointu, která není nijak překvapivá, a už vůbec ne originální.
K akčním filmům ale jednodušší zápletky patří a když to odsýpá, není na co si stěžovat. Bohužel Chaos se v pomyslném tolerovatelném průměru drží i během akčních scén. Občas někdo vystřelí, někdo někoho praští a v polovině filmu je delší honička, při které motorkář Phillippe vypadá tak trochu jako hňup. Opět platí to, co u scénáře. Koukat se na to dá, občas je to celkem zábava, ale když už si poněkolikáté člověk pomyslí „když už to do hajzlu začne“ a přitom má už půl filmu za sebou, je někde chyba. Na Chaos bylo evidentně dost málo peněz, akce působí až příliš televizně a krom dvou malých výbuchů se nedočkáme žádné spektakulárnější scény (na vybuchující kamiony zapomeňte) nebo pořádné přestřelky. Kdyby si alespoň Giglio vyhrál s barvami a vizuální stránkou filmu, ale Chaos vyhlíží nezajímavě a nudně i tady.
Naštěstí jsou tu herci, kteří slabší scénář a matné zpracování dokázali vytáhnout do koukatelnosti. Jason Statham je opět nakrátko ostříhaný a vypadá jako borec, ale tentokrát nehraje šíleného magora z Cranku ani stoicky klidného Franka Martina z Kurýrů. Je to klasický drsný policajt, ale žádný superman. Přesto tvrďák Conners Stathamovi sedí. Ryan Phillipe je naproti tomu slušňák, ale i on už párkrát dokázal, že mu nějaká ta akce problémy nedělá: Proto i tady dokáže přitvrdit. Krom zmíněné honičky Philippe všechno ustál bez problémů, i když vedle Stathama hraje trochu druhé housle. Wesley Snipes si v poslední době točí akční béčka v koprodukci s Rumunskem, ale ze svého hereckého umění nic nezapomněl. Lorenz sice nedosahuje geniality Simona Phoenixe z Demoliton Mana, ale i tak si Snipes druhou stranu barikády evidentně hodně užívá. Ale v klobouku vypadá jako debil.
Díky této trojici Chaos celkem příjemně utíká. Je tu spousta chyb, neoriginální a nenápaditý scénář, nudná režie a televizní kamera, ale Statham, Phillippe a Snipes mají takové množství charismatu, že dokázali film vytáhnout o nějaké dvě hvězdičky výš. Oproti tomu Tony Giglio si zaslouží pořádný pohlavek. Je zodpovědný jak za režii, tak za scénář, takže se na nic vymlouvat nemůže. Mít k dispozici takové obsazení někdo trochu talentovanější (ať už jako režisér nebo jako scénárista), mohl být Chaos další stathamovskou akční oddychovkou. Takhle je to průměrná nuda po obsahové i formální stránce, která může děkovat hercům za to, že se dostala k solidnímu hodnocení.

DABING
V českém znění: Martin Stránský - Jason Statham (detektiv Quentin Conners), Michal Jagelka - Ryan Phillippe (detektiv Shane Dekker), Dana Černá - Justine Waddell (detektiv Teddy Gallowayová), Jan Šťastný - Henry Czerny (kapitán Martin Jenkins), Bohdan Tůma - Wesley Snipes (Lorenz), Marek Libert - Nicholas Lea (detektiv Vincent Durano), Radovan Vaculík, Jaroslav Horák, Zuzana Skalická, Šárka Vondrová, Libor Terš, Lucie Kožinová, Pavel Vondra, Svatopluk Schuller, Lukáš Jurek, Jakub Saic, Stanislav Lehký a další
Překlad: Petr Vacek
Zvuk: Miloš Sommer
Produkce: Milena Čapková
Dialogy: Otto Rošetzký
Režie českého znění: Martin Těšitel
Vyrobilo: Studio Soundwave pro HCE v roce 2008

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 17. 1. 2005
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 6.10.2008 H.C.E. (DVD)
Poprvé na DVD: 1.10.2008 H.C.E.
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 7 000 248
Náklady (Rozpočet) - $ 30 000 000
 
Tvůrci a herci
Tony Giglio (Režie), Michael Derbas (Produkce), Huw Penallt Jones (Produkce), Gavin Wilding (Produkce), Trevor Jones (Hudba), Richard Greatrex (Kamera), Sean Barton (Střih), Heike Brandstatter (Casting), Coreen Mayrs (Casting), Chris August (Scénografie), Bobbie Read (Kostýmy), James Kusan (Zvuk), Tanya Howard (Masky), Tony Giglio (Scénář), Jason Statham (Herec), Ryan Phillippe (Herec), Wesley Snipes (Herec), Henry Czerny (Herec), Justine Waddell (Herec), Natassia Malthe (Herec), Mike Dopud (Herec), Nicholas Lea (Herec), Jessica Steen (Herec), John Cassini (Herec), Ty Olsson (Herec), Pascale Hutton (Herec), Aaron Douglas (Herec), Keegan Connor Tracy (Herec), Terry Chen (Herec), Kimani Ray Smith (Herec), Rob LaBelle (Herec)
 
2005/106/USA, Kanada, Velká Británie/Akční, Drama, Krimi, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- V scéne, keď Shane (Ryan Phillippe) naháňa na motorke podozrivého na červeno bielom Forde pick up, tak si môžeme všimnúť, že čelné sklo auta je v jednom zábere rozstrieľané a v ďalšom celé.
- Při důkladném sledování akční scény, kdy Lorenz (Wesley Snipes) násilně popravuje Chrise Leiho (Terry Chen), si lze všimnout, že hlaveň jeho zbraně zůstává během samotného výstřelu bez pohybu, což není ve skutečnosti možné.
- Je možné zaznamenat, že prostředí, kterým Dekker (Ryan Phillippe) během pronásledování na motocyklu projíždí, se nemění. Stejnou ulicí projede rovnou čtyřikrát, dokonce vždy stejným směrem.
- Ve scéně, kdy Dekker (Ryan Phillippe) projede skleněnou výlohou obchodu, je možné si všimnout, že se sklo vysype ještě dřív, než dojde ke kontaktu motocyklu se sklem. (Conspi)
- Přestože se děj odehrává v USA, policejní vrtulník i soukromý tryskáč mají kanadskou registrační známku začínající písmenem C. Stejně tak pobočky pizzerie Panago se nachází pouze v Kanadě. Podobně ulici "W. Cordova", kde se odehrává automobilová honička, můžeme najít pouze v kanadském Vancouveru.
 
Odkazy