Četa / Platoon (1986, 120/Velká Británie, USA / Drama, Válečný) 88%

12.03.2018 15:21
JEDNOU VĚTOU
„Slavné válečné drama nás zavádí do vietnamské džungle.“

OBSAH
Do Vietnamu přijíždí další várka nováčků. Je mezi nimi i bývalý student Chris Taylor, který nechal školy, aby mohl bojovat za svou vlast. Je zařazen do čety, která téměř okamžitě vyráží na noční přepad a rovnýma nohama se ocitá v "džungli" nevyjasněných a často nesmírně nenávistných vztahů, které panují mezi americkými vojáky pěšího pluku. Je jen těžko pochopitelné, že všichni vlastně bojují za stejnou věc. Z vyděšeného nováčka Chrise se pomalu stává voják, kterého jen tak něco nerozhází. V dopisech babičce se ale přiznává, že takhle si válku ve Vietnamu nepředstavoval, a to ho ještě čekají mnohá překvapení. Zažívá i první ztráty, při nichž mu před očima umírají kamarádi. Největší šok ho ale čeká ve vietnamské vesnici, kde je svědkem neobyčejně krutého a brutálního chování seržanta Barnese. Jeho řádění udělá přítrž teprve seržant Elias, který se s ním popere. Od té chvíle proti sobě stojí dva nesmiřitelní nepřátelé: seržant Barnes a seržant Elias. I vojáci pomalu vytvoří dva tábory, z nichž každý stojí na straně jednoho z nich.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Vietnamská válka nepodaná tak filozoficky a existencionálně jako v Apokalypse, ale skrze neméně působivě a dramaticky ztvárněné postavy se skvělou ukázkou proměny člověka v zeleném pekle...u Charlieho Sheena vidíte jak to začíná a u Willema Dafoea a Toma Berengera jak to může skončit, záleží jen na síle vaší vůle...spojte si tyhle dílky skádačky dohromady se skvělou režií a kamerou, patřičně realistickými efekty a atmosférickou hudbou a nemůžete získat nic jiného než šestihvězdičkovou výpověď o šílenství, kterého jsou schopni jenom lidé... (Gemini) 5*

Oliver Stone je bezesporu skvělý režisér. To bych o něm prohlašoval, i kdyby nenatočil nic jiného, než tento film. Četa je rozhodně nejrealističtější válečné drama, a to počítám i slavného "Vojína Ryana". Neuvěřitelné válečné peklo ve vietnamské džungli jako by přesahovalo z obrazovky až do vašeho obýváku. Divák sám má chvílemi dojem, že se plíží potmě džunglí a netuší odkud padne výstřel, nebo naopak leží v zákopu, střílí snad na vše, co se pohne, a stejně nepřátel neubývá. Také herecké výkony jsou brilantní. Odmyslíme-li si začátečníka Charlieho Sheena, jenž už nedokázal tuto svou roli asi nikdy překonat, stojí za zmínku dvě jména - Willem Dafoe a Tom Berenger. Oba hrají svým způsobem narušené muže, a oba je hrají naprosto precizně. Stone na tento film navázal ještě další dvě díla s tématikou vietnamské války, ale tam už se zaměřil spíše na vyrovnávání se bývalých vojáků s psychickými stopami, které v jejich mysli válka zanechala. V Četě jde ve větší části filmu o přímé zobrazení onoho šílenství, které ve Vietnamu probíhalo a které dodnes dělí Ameriku na dva tábory. (Radyo) 5*

Jsou lidé, co Četu odsuzují. Říkají, jak moc je přeceňovaná, že v ní není všechno až tak jak by mělo. Mě se líbí a je mi jedno jestli je to správný názor. Tenhle film je výborný! Není v tom žádné idealistické “všichni v četě drží spolu a všechno je v ní v pohodě“. Je to víc válka něž většina jiným, ale podobných filmů. Neshody, znásilňování, vraždy, šikana nováčků, smrt, život, štěstí, smůla a možná i ten osud. To všechno patří k válce a ani v nejmenším to není všechno. Tento film je o hodně jiný než např. Full metal jacket, ale je to hodně způsobem točení obou režisérů. Stone jistě čerpá z vlastní zkušenosti. Což u Kubricka celkem pochybuji (ne kvůli věku, ale kvůli celkovému pocitu z jeho osoby). Kubrick více ukazuje psychiku a rozpoložení lidí. Četa ukazuje co se dělo. Snaží se vyjádřit, kde je podle ní pravda. Ukazuje válku, která byla válkou velmi zvláštní a v Americe jistě velmi kritizovaná. Četa je skvělý film a zaslouží si plné hodnocení i za výborného mladíčka Charlieho Sheena a dvojici Dafoe/Berenger. (Djkoma) 5*

VELKÁ RECENZE
Kalendář ukazuje rok 1967 a do probíhající vietnamské války nastupuje nováček Taylor (Sheen). Do armády vstoupil jako dobrovolník s vědomím, že dělá dobrou věc. Na místě ho však čeká šok a deziluze. První věc, kterou ve Vietnamu uvidí, jsou těla padlých amerických vojáků, připravená v pytlích k transportu zpět do vlasti. Vzápětí se ocitá přímo v poli, kde čelí přehlížení ze strany svých spolubojovníků. Během jedné akce v džungli je také neprávem obviněn z toho, že usnul na hlídce, umožnil tak nepříteli přiblížení a způsobil smrt jednoho z vojáků.
Jeden ze seržantů čety, Elias (Dafoe), stojí na nováčkově straně, druhý, Barnes (Berenger), pak proti němu. Postupem času se však Taylorova pozice zlepšuje a daří se mu sblížit s některými z vojáků. Zatím však dochází k eskalaci konfliktu mezi oběma seržanty. Důvodem je incident, při němž chtěl Barnes postřílet obyvatele vesnice, v níž se našly zbraně a zásoby pro partyzány. Elias mu v tom zabrání a vyhrožuje vojenským soudem. Spor obou mužů se přenáší i na ostatní, každý z nich má za sebou své příznivce. V průběhu jedné operace se Američané dostanou pod palbu nepřítele. Barnes využije situace, kdy se v okolí nenachází svědci a na Eliase vystřelí. Seržant sice přežije, avšak nepodaří se mu včas dostat se k vrtulníku, na jehož palubě se vojáci stahují z oblasti. Taylor je přesvědčený, že Barnes Eliase zabil, avšak nemá pro to žádné důkazy. Četa se následně na místo boje vrací znovu a buduje silnou obranu. Dochází k nočnímu útoku na jejich pozice, v jehož průběhu je zabito velké množství Američanů. Taylor utrpí zranění a upadne do bezvědomí, z něhož se probírá až ráno, po skončení bitvy. Prochází bojištěm a narazí na seržanta Barnese. Zastřelí ho a rezignovaně zůstává sedět. O něco později přijíždějí americké posily. Taylor je, vzhledem k utrpěnému zranění, poslán zpět do Spojených států.
Jeden z nejznámějších a nejlepších válečných filmů nejen na téma vietnamské války, ale v rámci žánru obecně. Jedná se také o jeden z názorných příkladů, jak se traumatická zkušenost Američanů s Vietnamem promítá při natáčení filmů. Režisér Stone sem otiskl své vlastní dojmy z vietnamské války a vytvořil atmosférický, působivý, ale zároveň také velmi syrový a depresivní celek. Neoslavuje zde bojující vojáky a dává divákovi jasně najevo, že ve válce ve skutečnosti neexistují vítězové, ale pouze poražení, přičemž ti šťastnější z nich se alespoň vrátí domů s děsivými vzpomínkami v hlavě.
Na tomto špinavém pozadí se pak rozehrává drama dvou mužů, z nichž každý chtěl pro své vojáky to nejlepší, ale kteří se radikálně neshodli na tom, jakým prostředky toho dosáhnout. Zůstává na divákovi, zda bude stát na straně lidsky smýšlejícího Eliase, anebo naopak nekompromisního Barnese. Natáčení samotné probíhalo na Filipínách, kde museli herci mimo jiné absolvovat jakousi variantu vojenského výcviku, kdy se účastnili namáhavých pochodů v terénu a učili se zacházet se zbraněmi. Tento fakt se kladně projevil na realistickém zpracování. Na vysoké úrovni jsou i herecké výkony jednotlivých představitelů, přičemž Tom Berenger zde bez přehánění ztvárnil svou životní roli a jeho drsný zjizvený seržant se stal skutečným symbolem filmu. O Četě by se dalo psát dlouho, nicméně patří mezi natolik známé filmy, že by jakýkoliv další popis byl zbytečný. Jedná se o jeden z těch snímků, které lze ke zhlédnutí jednoznačně doporučit a který se v rámci svého žánru pohybuje na předních místech první ligy – pokud narazíte na jakékoliv pojednání o válečných filmech, můžete dát ruku do ohně za to, že tam najedete o Četě zmínku.
Není jistě bez zajímavosti, že silný kritický náboj ve snímku obsažený otevřel Četě cestu do kin v tehdejším východním bloku, díky čemuž jí mohli vidět i diváci v bývalém Československu.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Chris Taylor (Charlie Sheen) je mladý student, který opouští vysokou školu a dobrovolně se přihlásí do armády, aby sloužil své vlasti ve Vietnamu. Ihned po příletu do Vietnamu je konfrontován s drsnou realitou války: Na letišti jsou nakládány černé igelitové pytle s těly padlých Američanů.
Taylor je spolu s dalšími nováčky přidělen k třicetičlenné pěchotní jednotce Bravo Company, součásti 25. pěchotní divize, v blízkosti kambodžské hranice. Posláním jednotky je vyhledávat v džungli nepřítele a eliminovat je (Seek and Destroy). Psychické a fyzické vyčerpání z těžké služby zmírňuje počáteční Taylorův entuziasmus a nadšení. Obdivuje své zkušenější spolubojovníky a i přes jejich nechuť se s nimi snaží spřátelit.
Během jedné noční akce, kdy četa přespává v džungli, je jednotka napadena severovietnamskou armádou. Při útoku je jeden z nováčků zabit a další člen jednotky zraněn. Hněv ostatních se nespravedlivě obrací vůči Taylorovi, na něhož zkušenější člen shodí svou vinu. Dva nejzkušenější členové jednotky, soucítějící seržant Elias (Willem Dafoe) a tvrdý seržant Barnes (Tom Berenger) se přou o jeho vině. Taylor je lehce zraněn do krku a převezen do polní nemocnice.
Při útoku na jednu vesnici jsou nalezeny zbraně v rýži. Barnes vyslýchá rolníka, kterému poté zastřelí ženu a vyhrožuje zabitím i jeho dítěte. Americká jednotka ve vesnici zmasakruje několik dalších lidí. Barnesův postup viděl Elias, který mu přísahá, že ho za to dostane před vojenský soud. Na to je Elias během jedné z následujících akcí smrtelně postřelen Barnesem. Jen Chris ví, že to nebyli Vietnamci, ale Barnes.
Četa je vyslána do bojové oblasti a dostane rozkaz držet pozice. Boj je neúprosný, pozice jsou prolomeny. Je povolána letecká podpora. Válečné běsnění přežije jen několik málo vojáků, mezi nimi i Chris a Barnes. Chris bere do ruky pušku a pomstí smrt Eliase, Barnese zastřelí. Na místo dorazí posily a ranění a mrtví jsou odváženi na základnu. Chris se posléze dozvídá, že jeho roční turnus skončil a může se tak vrátit domů. Ve vrtulníku probíhá Chrisův vnitřní monolog, ve kterém oznamuje, že pro něj sice válka skončila, ale je svojí účastí v ní psychicky poznamenán a tak v něm bude do konce života.

Ocenění
Academy Awards
1987 - Nejlepší film
1987 - Oliver Stone (Režie)
1987 - Střih
1987 - Mix zvuku
1987 - Tom Berenger (Vedlejší herec) (nominace)
1987 - Willem Dafoe (Vedlejší herec) (nominace)
1987 - Oliver Stone (Původní scénář) (nominace)
1987 - Robert Richardson (Kamera) (nominace)


Independent Spirit Awards
1987 - Arnold Kopelson (Nejlepší film)
1987 - Oliver Stone (Nejlepší režie)
1987 - Oliver Stone (Nejlepší scénář)
1987 - Robert Richardson (Nejlepší kamera)
1987 - Willem Dafoe (Nejlepší herec) (nominace)

Golden Globes
1987 - Nejlepší film - drama
1987 - Oliver Stone (Nejlepší režie)
1987 - Tom Berenger (Nejlepší herec ve vedlejší roli)
1987 - Oliver Stone (Nejlepší scénář) (nominace)

Berlinale IFF
1987 - Oliver Stone (Stříbrný medvěd za nejlepší režii)
1987 - Oliver Stone (Zlatý Medvěd za nejlepší film) (nominace)

BAFTA
1988 - Oliver Stone (Nejlepší režie)
1988 - Nejlepší střih
1988 - Robert Richardson (Nejlepší kamera) (nominace)

New York Film Critics Circle
1986 - Nejlepší film (nominace)
1986 - Oliver Stone (Nejlepší režisér) (nominace)

DABING
1.DABING (VHS, DVD, Prima, Blu-ray)
V českém znění: Michal Dlouhý - Charlie Sheen (Chris), Daniel Dítě - Willem Dafoe (srž. Elias), Marcel Vašinka - Tom Berenger (srž. Barnes) + David Neidorf (Tex), Libor Hruška - Keith David (King), Mark Moses (por. Wolfe), Bob Orwig (Gardner), Zdeněk Mahdal - John C. McGinley (O'Neill) + Ivan Kane (Tony), Rudolf Kubík - Reggie Johnson (Junior), Zdeněk Vencl, Kamil Halbich - Kevin Dillon (Bunny) + Johnny Depp (Lerner)
Dále spolupracovali: Vladimíra Wildová, Olina Smíšková, Radka Lehká a Zdeněk Franc
Překlad: Pavel Kříž
Zvuk: Jindřich Stožický
Režie českého znění: Alice Hurychová
Vyrobil: Bonton Films pro Bonton Home Video 1995

2.DABING (Nova, STV, Prima)
V českém znění: Michal Dlouhý - Charlie Sheen (Chris), Otakar Brousek ml. - Willem Dafoe (srž. Elias), Pavel Šrom - Tom Berenger (srž. Barnes), Martin Zounar - John C. McGinley (O'Neill), Bohdan Tůma - Forest Whitaker (Big Harold + titulky), Filip Jančík - Johnny Depp (Lerner), Martin Sobotka - Kevin Dillon (Bunny), Jiří Schwarz - Keith David (King), David Suchařípa - Francesco Quinn (Rhah), Tomáš Juřička - Reggie Johnson (Junior), Ludvík Král - Mark Moses (por. Wolfe), Libor Terš - Corey Glover (Francis), Radovan Vaculík - Chris Pedersen (Crawford), Pavel Vondra - Bob Orwig (Gardner), Daniel Rous - Corkey Ford (Manny), Otto Rošetzký - David Neidorf (Tex) + J. Adam Glover (Sanderson), Roman Novotný, Luděk Čtvrtlík, Filip Švarc - Ivan Kane (Tony), Stanislav Lehký a další
Překlad: Jan Hančil
Zvuk: Svatopluk Cechel
Produkce: Zdena Sirotková, Jana Prášilová
Dialogy a režie českého znění: Jaromír Polišenský
Vyrobilo: Studio Dabing S Pro Alfa pro ČNTS Nova v roce 1997

3.DABING (MGM, ČT)
V českém znění: Petr Gelnar - Charlie Sheen (Chris), Marek Libert - Tom Berenger (srž. Barnes), Pavel Vondra, Ernesto Čekan - Reggie Johnson (Junior), Radovan Vaculík - Keith David (King), Libor Terš - Willem Dafoe (srž. Elias, více rolí), Jan Maxián - Kevin Dillon (Bunny), Bohdan Tůma- John C. McGinley (serž. O'Neill), Ivan Jiřík - Mark Moses (por. Wolfe) + Tony Todd (Warren), Svatopluk Schuller - Forest Whitaker (Big Harold), Jaroslav Horák, Bohuslav Kalva (titulky) a další
Překlad: Jidřich Vobořil
Produkce: Alena Hradcová
Zvuk: Alexandr Vrbata
Dialogy: Jidřich Vobořil
Režie: Petr Švéda
Vyrobilo: Studio Bär pro MGM v roce 2007

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 6.2.1987 Orion Pictures
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 1.3.2005 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 16.5.2011 Bontonfilm

Tržby celkem - $ 138 500 000
Náklady (Rozpočet) - $ 6 000 000
 
Tvůrci a herci
Oliver Stone (Režie), Arnold Kopelson (Produkce), Georges Delerue (Hudba), Robert Richardson (Kamera), Claire Simpson (Střih), Pat Golden (Casting), Warren McLean (Casting), Bob Morones (Casting), Bruno Rubeo (Scénografie), Kathryn Morrison (Kostýmy), Oliver Stone (Scénář), Charlie Sheen (Herec), Willem Dafoe (Herec), Tom Berenger (Herec), Forest Whitaker (Herec), Francesco Quinn (Herec), John C. McGinley (Herec), Richard Edson (Herec), Kevin Dillon (Herec), Keith David (Herec), Johnny Depp (Herec), Mark Moses (Herec), Tony Todd (Herec), Dale Dye (Herec), Oliver Stone (Herec), Bob Orwig (Herec), Chris Castillejo (Herec), Warren McLean (Herec), Henry Strzalkowski (Herec), Nick Nicholson (Herec), Eric Hahn (Herec), Chris Pedersen (Herec), Brad Cassini (Herec), Brad Cassini (Herec), Michal Dlouhý - Charlie Sheen (Chris- Dabing), Daniel Dítě - Willem Dafoe (srž. Elias- Dabing), Marcel Vašinka - Tom Berenger (srž. Barnes) + David Neidorf (Tex- Dabing), Libor Hruška - Keith David (King- Dabing), Mark Moses (por. Wolfe- Dabing), Bob Orwig (Gardner- Dabing), Zdeněk Mahdal - John C. McGinley (O'Neill- Dabing), Rudolf Kubík - Reggie Johnson (Junior- Dabing), Zdeněk Vencl, Kamil Halbich - Kevin Dillon (Bunny- Dabing),
 
1986/120/USA, Velká Británie/Válečný, Drama, Akční
 
Zajímavost k filmu
- Whiskey, kterou po nejikoničtější scéně filmu pije Barnes (Tom Berenger), je Jack Daniel's. Tato značka byla založena roku 1875 v Tenesse, tedy přesně 100 let před koncem války ve Vietnamu.
- Československé útočné pušky SA 58, které vojáci najdou ve vesnici Veitkongu, se skutečně pašovali ze Zbrojovky Uherský Brod přes Hamburk, Gibraltar a Indický Oceán. Poté byly tajně po dílech dopraveny z Číny do Severního Vietnamu.
- Běžní vojáci jsou ozbrojeni puškou M-16A1 rifle, pouze seržant Elias (Willem Dafoe) a stábní seržant Barnes (Tom Berenger) mají M-16A2. Verze A1 pálí plnou dávkou a vojáci tak plýtvají střelivem, zatímco pozdější verze A2 tento problém řešila možností přepnout zbraň do režimu krátkých dávek o třech nábojích.
- Oliver Stone chtěl do některé z rolí obsadit Jamese Woodse, hvězdu svého předchozího filmu Salvador (1986). Při vzpomínce na hektické a náročné natáčení v Mexiku, Woods odmítl. Přestože později Woods projevil zájem o roli v JFK (1991), nechtěl znovu spolupracovat se Stonem a ti dva se nakonec znovu setkali až o devět let později při natáčení filmu Nixon (1995).
- Charlie Sheen údajně po návratu domů z Filipín políbil americkou zemi.
- Do role seržanta Eliase byl zvažován Jeff Bridges.
- V jednu dobu chtěl Oliver Stone obsadit do role seržanta Barnese Mickeyho Rourka a do role ostříleného seržanta Eliase Nicka Nolteho. Oběma byly role nabídnuty, ale oba odmítli.
- Jedná se o první film, ve kterém mohli své jméno v titulcích najít tehdy začínající herci menších rolí Francesco Quinn, Bob Orwig, Reggie Johnson, Mark Moses, Corey Glover, Paul Sanchez, Ivan Kane a řada dalších.
- Film je věnován památce těch, "teří bojovali a padli ve Vietnamu".
- Jde o jeden ze tří filmů o válce ve Vietnamu, vydaných během 9 měsíců v období mezi lety 1986-87. Těmi ostatními jsou Olověná vesta (1987) a Hamburger Hill (1987).
 
Odkazy