Cesta za živou vodou / Askeladden - I Soria Moria slott (2019/102/Norsko/Rodinný / Fantasy / Dobrodružný) 69%

01.12.2020 12:09
JEDNOU VĚTOU
„Statečný farmářský syn Espen se vydává hledat živou vodu, aby zachránil své dva bratry a královské rodiče princezny Kristin."

OBSAH
Fantasy pohádka Cesta za živou vodou volně navazuje na předchozí snímek Cesta za králem trollů, v němž jsme poprvé potkali dobrosrdečného Espena, jeho dva bratry, krásnou a odvážnou princeznu Kristin. Espenovo nové dobrodružství začíná poněkud nešťastně. Kristinini rodiče, král Erik a královna Viktorie, jsou otráveni a z tohoto hrozného činu jsou falešně obviněni oba Espenovi bratři. Oba nešťastníci jsou ihned uvrženi do nejhlubšího vězení a čekají na popravu. To by ale nebyl Espen, aby nenašel způsob, jak chytře a mazaně situaci vyřešit! Přesvědčí princeznu Kristin, aby se s ním vydala hledat bájný zámek Soria Moria, který je prý celý postaven z ryzího zlata. Zde se podle dávných pověstí ukrývá pramen zázračné živé vody a s její pomocí chce Espen zachránit život krále i královny i svých bratrů. Ale existuje vůbec takový zámek? Není to jen báchorka? A je v něm živá voda? Není to celé jen Espenův výmysl a trik, jak odvést pozornost a oddálit popravu jeho bratrů? Možná ano. Na každé povídačce je ale zrnko pravdy, a tak se Kristin s Espenem vypraví na nejistou cestu plnou kouzel, dobrodružství, lásky, ale i nebezpečí. Musí jednat rychle, v patách je jim totiž banda proradných Dánů, kteří nenávidí jejich království víc než cokoli jiného, a chtějí Espena a Kristin za každou cenu zastavit. Pokud Espen a Kristin neuspějí, bude to znamenat konec nejen pro bratry a království, ale možná pro celý svět!(CinemArt)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Sympatický prosťáček Espen a odvážná princezna Kristin se vydávají na dlouhou a nebezpečnou cestu k tajemnému zámku, kde chtějí najít živou vodu, kterou potřebují, aby zachránili Kristininy rodiče a Espenovy bratry. Čeká je dlouhé putování plné nebezpečí, humoru, monster i zloduchů s lidskou tváří. A hrozně příjemně se na to kouká. Cesta za živou vodou má blíž k dobrodružnému filmu než ke klasické pohádce a díky působivé výpravě, hrozně fajn hrdinům a rychlému tempu se u ní budou bavit diváci bez ohledu na věk. (MrHlad) 4*

Je to chlup lepší než první díl, ale vážně jen o chlup. Líbí se mi ten nadhled a představitel Espena svou postavu pojal skvěle, jako rozverného mladíka, který se snaží být vždy optimistický a vždy najít řešení problému, většinou za pomoci něčeho, co někde sesbíral. Kamera je slušná, i když někdy barvotisková, a docela by mě zajímalo, co vše se točilo v ČR, protože ten český štáb byl docela rozsáhlý. Pokud jde o příběh, hodně mi vadilo, že Espen s princeznou překonávali různé překážky, a ti Dánové, co šli za nimi jak přesně věděli, kde je hledat?, jak překonali moře, zvlášť když jich bylo tolik?, jak si přečetli deník v norštině? apod. Celé to i mohlo být kratší, některé scény byly úplně zbytečné a podzápletka s bratry nenabízela nic vtipného ani zajímavého. Jinak to ale docela pobaví, jako každá pohádka dobře skončí, a kdybych to viděl ve svých 12 letech, asi bych byl nadšený. Ale musím ocenit ten pozitivní náboj, který film má. (honajz) 3*

První část, ačkoli je tady v šedých číslech, se mi líbila velmi. Jednalo se o milou, vkusnou, dobrodružnou fantasy pohádku i pro nejmenší diváky, kteří "úplně opravdického, živého" trolla vidí prvně. Vnímala jsem ji trochu jako zjevení a o to větší radost mám, že se volné pokračování vydařilo ještě o fous lépe. Cesta za živou vodou je pohádka podle mého gusta, princezna je kočka, Espen velký sympaťák, sluší jim to spolu, dobrodružství, humor, sedmimílové boty, troll, skřeti, lidské zlo, i to pohádkové v kombinaci s krásnými kostýmy, výpravou, velkou hudbou, lokacemi, které se mi zdály sem tam také jako z našich luhů a hájů (stejně jako v první části, časem se snad dovíme, kde se natáčelo), no a v titulcích se odvíjí dlouhý seznam českých jmen, což našince vždycky potěší. Ode mě plný počet. Až pohádka vyjde, bude zařazena mezi "stálé domácí" k opakované projekci, mezi osvědčenou klasiku, která nám čas od času dobře padne. (marhoul) 5*

VELKÁ RECENZE
Režisér Mikkel Branne Sandemose se po úspěšné pohádce Cesta za králem trollů rozhodl natočit její volné pokračování a znovu vyslal dobrosrdečného sedláka Espena zachránit Norsko. Tentokrát je však situace komplikovanější – když to nezvládne, přijde o všechno.
Norsko si ještě ani nevydechlo od posledního dramatu a už jsou tady další potíže. Království totiž dobývají Dánové a válka je takřka za dveřmi. Aby všichni přišli na jiné myšlenky, rozhodne se královská rodina uspořádat velkolepou oslavu narozenin princezny Kristin. A u toho přece nesmí chybět ani její zachránce – dobrosrdečný zrzek Espen, kterému sice v žilách nekoluje modrá krev, ale selského rozumu má na rozdávání.
Espen spolu se svými dvěma bratry přijede na královský dvůr popřát princezně. Že je Kristin obklopena rádoby urozenými aristokraty a na její přátele čas nezbývá, se ale ukáže jako ten nejmenší problém. Během oslav totiž někdo otráví krále s královnou a z ohavného činu jsou obviněni Espenovi bratři. Jemu tak nezbývá než vyrazit hledat mytickou živou vodu z bájného království Sorie Morie, aby zachránil královskou rodinu, i tu svou. Spolu s Kristin tak vyrazí na cestu plnou nástrah, do země, kterou prý nikdo nikdy nespatřil. Existuje?
Mytická pohádka, ve které nechybí nadpřirozené postavy, tajemno, humor ani poučení, sice pochází z dílny severských tvůrců, byla ale z části natáčena u nás. Co s poměrně jednoduchou zápletkou a nikterak komplikovanými postavami dokázal Sandemose, nad tím by převážné většině tvůrců českých pohádek zůstal rozum stát. Nosný příběh, dobrý scénář a pohádkové postavy zbavené stereotypu přitom nejsou kdoví jakým objevem. Zdá se ale, že budou zaručeným receptem na pohádku, kterou i dospělí zhlédnou více než jednou.
Norové se i v Cestě za živou vodou drželi jednoduchosti a napsali scénář, který žánr pohádky netransformuje na kinematografické leporelo. Princezna je stejně chytrá a schopná jako její vyvolený. Espen zapomíná na maskulinní hrdost a dokáže uznat svou chybu. Ježibaba je i není taková, jakou bychom ji čekali. Vodník má bělostnou kůži, rohy, blankytné oči, hraje dušičkám na elektrické housle a má chuť lovit duše jako málokterý masový vrah. Norové se i v Cestě za živou vodou drželi jednoduchosti a napsali scénář, který žánr pohádky netransformuje na kinematografické leporelo.
Na čem si Sandemosův nový pohádkový příběh rovněž zakládá, jsou nejen dobře napsané postavy, ale i svižné, mnohdy vtipné dialogy nebo propracované, někdy i dost nekonvenční kostýmy mezi nimiž jednoznačně dominuje vodník podobnější tolkienovskému Glumovi než vodníkům, kterého vídáme ve středoevropských pohádkách.
Co se předešlé tvorby Mikkela Branne Sandemose týče, bude Cesta za živou vodou zřejmě jeho nejzdařilejším dosavadním režisérským počinem. Horor Ledová smrt III ani dobrodružný Ragnarok se nedočkaly kdoví jakého úspěchu. Bude tedy Sandemose dál točit pohádky? Můžeme jen doufat.


DABING
V českém znění: Zdeněk Piškula - Vebjorn Enger (Popelák), Ivana Korolová - Eili Harboe (Kristin), Matouš Ruml - Elias Holmen Sorensen (Pavel), Martin Písařík - Mads Sjogard Pettersen (Petr), David Novotný - Thorbjorn Harr (Otec), Miroslav Táborský - Gard B. Eidsvold (král Erik), Vanda Hybnerová - Gisken Armand (Ježibaba), Dana Černá - Synnove Macody Lund (královna Victoria), Veronika Gajerová - Sidse Babett Knudsen (Ohlmannová), Ondřej Brousek - Cyron Melville (Mogens), Jan Teplý ml. - Sigurd Holmen le Dous (Mikkelsen), Martin Preiss - Christian Skolmen (Svein), Jan Vondráček - Jan Gunnar Roise (ceremoniář), Sabina Rojková - Alexandra Gjerpen (Solfrid), Filip Tomsa - Jonas Strand Gravli (sluha), Malvína Pachlová - Magdalena Sittova (Cecilie), Jiří Ployhar - Rune Hagerup (Cato), Karel Richter - Nils Utsi (námořník), Otmar Brancuzský - Bjorn Myrene (strážný), Martin Zahálka, Igor Bareš, Jakub Saic, Daniel Krejčík, Pavel Vondra, Dalimil Klapka, Miloš Vávra, Lukáš Král, Martin Hruška, Kateřina Březinová, Ivo Novák, Martina Balážová, Milan Slepička, Vladimír Kudla, Zdeněk Maryška (titulky)
Překlad: Vojtěch Kostiha
Dialogy: Petra Hamouda
Produkce: Markéta Watzková
Zvuk: Pavel Balcar
Režie: Kateřina Březinová
Vyrobilo S Pro Alfa CZ a.s. v roce 2019

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 30.1.2020 CinemArt
Premiéra Norsko: 23.8.2019 Nordisk Film Nor.
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 1 346 215
Návštěvnost v ČR 9 469

REMAKE / POKRAČOVÁNÍ FILMU
Cesta za králem trollů gastonrolinc.webnode.cz/news/a0266/
Rodinný / Fantasy, Norsko, 2017
Režie: Mikkel Branne Sandemose, Hrají: Vebjorn Enger, Synnove Macody Lund

Cesta za živou vodou gastonrolinc.webnode.cz/news/cesta-za-zivou-vodou-askeladden-i-soria-moria-slott-2019-102-norsko-rodinny-fantasy-dobrodruzny-69/
Fantasy / Dobrodružný, Norsko, 2019
Režie: Mikkel Branne Sandemose, Hrají: Vebjorn Enger, Eili Harboe
 
Tvůrci a herci
Mikkel Branne Sandemose (Režie), Synnove Horsdal (Produkce), Ashild Ariane Ramborg (Produkce), Ginge Anvik (Hudba), Trond Tonder (Kamera), Christoffer Heie (Střih), Mette Holme Nielsen (Casting), Arwa Salmanova (Casting), Belinda Sorensen (Casting), Merete Bostrom (Scénografie), Karen Fabritius Gram (Kostýmy), Christian Schaanning (Zvuk), Ásta Hafórsdóttir (Masky), Dimitra Drakopoulou (Masky), Aleksander Kirkwood Brown (Scénář), Vebjorn Enger (Herec), Eili Harboe (Herec), Mads Sjogard Pettersen (Herec), Elias Sorensen (Herec), Sidse Babett Knudsen (Herec), Tómas Lemarquis (Herec), Thorbjorn Harr (Herec), Jonas Strand Gravli (Herec), Alexandra Gjerpen (Herec), Vegar Hoel (Herec), Cyron Bjorn Melville (Herec), Abigail Rice (Herec), Gard B. Eidsvold (Herec), Sigurd Holmen le Dous (Herec), Erik Hivju (Herec), Petronella Barker (Herec), Gisken Armand (Herec), Jan Gunnar Roise (Herec), Christian Skolmen (Herec), Iva Šindelková (Herec), Nils Utsi (Herec), Jonathan Tufvesson Larsson (Herec), Magdalena Sittova (Herec)
 
2019/102/Norsko/Rodinný / Fantasy / Dobrodružný
 
Zajímavost k filmu
- Snímek se natáčel nejen v Norsku, ale také v České republice.
 
Odkazy