Cesta Černého měsíce / Black Moon Rising (1986/100/USA/Akční, Sci-Fi, Thriller) 50% -Originál DVD-

08.06.2022 04:24
JEDNOU VĚTOU
„Zkušený zloděj, který musí pro FBI ukrást disketu."

OBSAH
Absolutně nepřekonatelný zloděj, který se umí dostat i na nejnepřístupnější místa, dostane od FBI úkol. Z centrály podezřelé firmy má ukrást disketu s tajnými údaji, ke kterým se státní orgány nemůžou dostat legálně. Schová ji do superauta nazvaného Černý měsíc, které jeho konstruktéři vezou do Los Angeles. Auto však ukradne zlodějka Nina, která pracuje pro zdánlivě počestného obchodníka. Ten vede gang zlodějů drahých, luxusních aut.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Člověk akorát čeká, kdy už konečně Tommy Lee Jones skočí s tím autem z jednoho mrakodrapu na druhý (samozřejmě až na samotném konci), jak to viděl v trajleru. Od režiséra asi tak stejně záživného BITEVNÍHO KAMIONU, také postaveného jen na titulním vozidle. (choze) 2*

Osmdesátkový filmy mám rád, ale tohle mě nijak zvlášť nebavilo. To auto je docela hi tech na svoji dobu. Nepostrádá to ani tu typickou zábavnost a naivitu. Problém je v tom, že pro mě to nebylo zábavný dost. Pár dobrých scén. Jinak jsem se vesměs nudil a ani Lee Jones ani Hamiltonová to zrovna nevytrhli.40% (Wacoslav) 2*

Klasické osmdesátkové béčko, které ve mě sice rozechvívalo příjemně nostalgické vibrace, ale současně je tlumilo narůstajícím pocitem nudy. Z čehož plyne, že Tommy Lee Jones byl sice tvrďák i v osmdesátých a Linda Hamilton vykročila od Sáry Connorsové z T1 směrem k Sáře v T2, byť do cíle měla ještě hodně daleko, ale český Ferat po všech stránkách převálcoval Černý měsíc, a ani přitom nemusel létat, a já bych se měl konečně poučit, že některé vzpomínky by si člověk neměl bourat reprízami. (nash.) 2*

VELKÁ RECENZE
Soudní přelíčení s vysoce postaveným politikem je ohroženo, protože chybí důkazy. Profesionální zloděj Quint je proto donucen agentem FBI Johnsonem k riskantní loupeži. Z trezoru mocné korporace má ukrást počítačový záznam obsahující jediné kompromitující informace, které lze u soudu použít. Quintovi se sice podaří překonat veškeré bezpečností nástrahy a záznam ukrást, přesto však neunikne pozornosti ochranky a vzápětí má v patách nejen hvízdající kulky, ale také bezpečnostní jednotku vedenou svým nelítostným bývalým kolegou Marvinem Ringerem, který okamžitě pochopí, co a proč bylo ukradeno. Když už se zdá, že Quint neunikne a záznam se vrátí zpět do rukou firmy, rozhodne se zloděj svůj lup ukrýt.
Náhoda mu přihraje pod ruku prototyp luxusního sportovního auta na revoluční vodíkový pohon, který právě trojice jeho konstruktérů převáží do Los Angeles, aby pro jeho výrobu získali sponzora. Sotva se Quintovi podaří zbavit pronásledovatelů, objeví se agent Johnson. Pokud se Quintovi nepodaří během několika hodin získat záznam zpět, nebude moci posloužit jako usvědčující důkaz. Situaci navíc zkomplikuje banda zlodějů aut, která pracuje pro zdánlivě počestného obchodníka, ve skutečnosti bohatého gangstera Eda Rylanda. Ta totiž auto pojmenované konstruktéry Černý měsíc společně s dalšími luxusními vozy ukradne a dopraví do podzemního komplexu, kde se kradené vozy upravují a připravují k dalšímu prodeji. Zdá se, že o luxusní vůz bude nadcházející noci opravdu velký zájem.
Uloupit se ho totiž chystá nejen Quint, který potřebuje ukrytý záznam, a trojice konstruktérů, kterým vůz patřil, ale také sympatická zlodějka Nina, která vůz pro Rylanda ukradla. Propadla totiž kouzlu nádherného vozu a když jí ho Ryland odmítl přenechat jako odměnu za její služby, rozhodla se ho prostě znovu ukrást. A protože přístup do Rylandova sídla je téměř nemožný, musí nakonec všichni spojit síly, aby se k černému zázraku dostali. Jenže i když to zvládnou, zbývá ještě cesta zpátky, a to s tak nápadným vozem, jakým je Černý měsíc bude ještě obtížnější. Navíc je tu nejen bdělý Ryland a jeho muži, ale také Marvin Ringer, který už ví, kde je ukryt ukradený důkaz, který by mohl poškodit zájmy jeho zaměstnavatelů.
 martin.mickey.stusak
V 80. letech byli příběhy o zlodějnách v zájmu státu velmi in. Filmů na takovéto téma vzniklo bezpočet a tento je jeden z nich. Vláda chce něco, co bylo nečekaně schováno do rychlostního testovacího auta, které bylo záhy ukradeno zlodějskou mafií. A tak zlodějíček najatý vládou má co dělat, aby onu věc získal. Akční příběh je technicky natočen dle možností své doby a atmosfericky se od jiných nijak neliší. Drží si tempo a každou minutou se pořád něco děje. A tak nejen že nenudí, ale zanechá i příjemný zážitek. A díky dnes už neobvyklému designu onoho rychlostního testovacího auta působí i značně nostalgicky.

DABING
1.DABING (Nova)
V českém znění Jaromír Meduna - Tommy Lee Jones (Quint), Dana Batulková - Linda Hamilton (Nina), Bohuslav Kalva - Robert Vaughn (Ed Ryland), Ladislav Cigánek, Bohumil Švarc, David Novotný, Jiří Čapka, Filip Čáp, Zdeněk Rumpík, Roman Hájek, Jaroslav Vlach, Jindřich Hinke, Pavel Skřípal, Daniel Margolius, Jiří Valšuba, Jiří Ployhar, Jan Szymik, Monika Hladová
Překlad: Blažena Kukulišová
Zvuk: Milan Blažek
Produkce: Ivana Prejdová, Jiří Beránek
Dialogy a režie českého znění: Marie Fronková
Vyrobila: Česká produkční 2000 pro Cet 21 s.r.o. 2002

2.DABING (Film+)
V českém znění: Pavel Rímský - Tommy Lee Jones (Quint), René Slováčková - Linda Hamilton (Nina), Jaroslav Kaňkovský - Robert Vaughn (Ed Ryland), Libor Hruška - Richard Jaeckel (Earl Windom), Jan Maxián - Dan Shor (Billy Lyons), Libor Terš - Bubba Smith (Johnson), Bohdan Tůma - Lee Ving (Marvin Ringer), Martin Stránský - Don Keith Opper (Emile French), Stanley DeSantis (iniciátor), Zdeněk Mahdal - Vincent Pandoliano (muž), Milan Slepička - Keenan Wynn (železný John), Richard Angarola (Dr. Melato), Zdeněk Podhůrský - David Pressman (zloděj v obchodě, titulky), Zuzana Skalická - Lisa London (zrzka) a další
Překlad: Jiří Pondělíček ml.
Technická spolupráce: Karel Machek
Zvuk: Radomír Petrik
Vedoucí výroby: Leoš Lanči
Produkce: Zdeněk Mahdal
Dialogy a režie českého znění: Zdeněk Podhůrský
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska ve studiu Pro-Time v roce 2009

3.DABING (DVD)
V českém znění: Martin Stránský - Tommy Lee Jones (Quint), Pavel Soukup - Richard Jaeckel (Earl Windom), Jan Schánilec - Bubba Smith (Johnson), Vladimír Čech - Robert Vaughn (Ed Ryland), Antonín Navrátil, René Slováčková, Zbyšek Horák, Radek Hoppe, Bohdan Tůma, Jaroslav Horák, Michal Holán, Stanislav Lehký, Milan Slepička, Roman Hájek, Hana Czivišová a další
Překlad: Martin Brát
Produkce: Milena Čapková
Zvuk: Miloš Sommer, Vít Mazánek
Dialogy a režie českého znění: Jan Žáček
Vyrobilo: Studio Soundwave pro Řitka Video v roce 2009

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 10.1.1986 New World Pictures
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 4.5.2009 Řitka video
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 6 500 000
 
Tvůrci a herci
Harley Cokeliss (Režie), Douglas Curtis (Produkce), Joel B. Michaels (Produkce), Lalo Schifrin (Hudba), Michail Suslov (Kamera), Todd C. Ramsay (Střih), Linda Francis (Casting), Bryan Ryman (Scénografie), Jack Buehler (Kostýmy), David Lewis Yewdall  (Zvuk), Sheri Short (Masky), Annie Maniscalco (Masky), John Carpenter (Scénář), William Gray (Scénář), Desmond Nakano (Scénář), Tommy Lee Jones (Herec), Linda Hamilton (Herec), Robert Vaughn (Herec), Richard Jaeckel (Herec), Lee Ving (Herec), Bubba Smith (Herec), Dan Shor (Herec), William Sanderson (Herec), Keenan Wynn (Herec), Nick Cassavetes (Herec), Don Keith Opper (Herec), Townsend Coleman (Herec), Lisa London (Herec), William Marquez (Herec), Al White (Herec), Carl Ciarfalio (Herec), Richard Angarola (Herec), Stanley DeSantis (Herec), Dave Adams (Herec), Doug MacHugh (Herec), David Pressman (Herec), Bill Moody (Herec)
 
1986/100/USA/Akční, Sci-Fi, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Natáčelo se v americkém státě Kalifornie v lokalitách Los Angeles A Lancaster.
- Jeff Bridges, Don Johnson, Tom Berenger a Richard Dean Anderson, ti všichni byli zvažováni do role Quinta (Tommy Lee Jones).
- Film měl premiéru na filmovém festivalu Mystfest konaném v červenci 1986 v Itálii.
- Automobil Černý měsíc byl v roce 1996 prodán do soukromých rukou. Další majitel, plukovník americké armády ve výslužbě, vůz používal při přehlídkách až do své smrti. V roce 2012 se auto objevilo na eBayi, kde bylo k prodeji za 15 tisíc amerických dolarů.
- Hlavní hvězda filmu, automobil Černý měsíc, se původně jmenoval Concordia II a byla to designová studie kanadského studia Trebron Design. Vznikla v roce 1977 jako technologická demonstrace a do roku 1984 zůstala v podstatě zapomenuta. Pro film ji pak upravili stylisté Bernard Beaujardin a Francis Cardolle. O osudu auta po skončení natáčení není nic bližšího známo.
 
Odkazy