Černý jestřáb sestřelen / Black Hawk Down (2001/145/USA, Velká Británie/Drama, Historický, Válečný) 87%

13.03.2018 09:34
JEDNOU VĚTOU
„Šli do mírové operace, čekalo je krvavé peklo. Příběh hrdinů, kteří nepřišli včas.“

OBSAH
Část elitní jednotky armády USA je v roce 1993 poslána do somálského Mogadishu, aby se stala součástí mírové operace Spojených národů. Úkolem mise je unést několik vysokých důstojníků somálského diktátora. Jde o součást strategického plánu na potlačení občanské války, která zuří po celé zemi. Ovšem zdánlivě bezpečně naplánovaná mise se obrátí nesprávným směrem. Rangers i veteráni musí bok po boku bojovat proti zdrcující přesile a prchat za nepřátelskými liniemi dokud se záchrannému konvoji nepodaří vyrazit k jejich záchraně. V těžkém boji umírají přátelé, formují se vztahy, chlapci se stávají muži a vojáci se učí jak vypadá skutečná tvář války a hrdinství.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Jako drsný akční film s válečnou tématikou... proč ne... Má to všechny atributy dobré akce – švih, napětí, dramatičnost a naturalistickou přímost. Podobnou, jaká zdobila Ryana. Narozdíl od něj však naštěstí postrádá silného agitačního ducha, byť po myšlenkové stránce je film také značně schematický a patetický. Nicméně vzhledem k úžasně absorbující atmosféře rozpáleného Mogadiša, dobrým hereckým výkonům (především Erica Bany a Ewana McGregora) se jedná o klasické "must-see" pro fanoušky filmů americké provenience. K tomu všemu nutno přidat výtečný soundtrack Hanse Zimmera, skvělou kameru a Ridleyho Scotta, který akční scény umí jako málokdo. Vytknout pak lze jen zmíněnou myšlenkovou klišovitost a občasnou zmatenost... ale jako drsný akční film s válečnou tématikou... proč ne... víc bych za tím nehledal. (Marigold) 4*

Po trochu nudném začátku přichází exhibice pana Režiséra. Krvavá, syrová, drsná řežba, natočená tak impozantně, že si člověk musí říct "...jak to sakra ten Scott dělá?". Škoda té neproměněné nominace na Oscara. Mistr Scott by si ho konečně už zasloužil. Také je nutno ocenit, že se v tomto filmu divák nedočká podobné hyperpatriotické hrůzy jako na konci "Ryana". Po formálně dokonalém, ale dějově hloupém Gladiatorovi si u mně Ridley opět spravil reputaci. (Lima) 4*

V době, kdy jsem měl na občance sotva zaschnutý inkoust a úspěšně složil přijímačky na střední, vyrazil jsem do kina na válečný film od Ridleyho Scotta, tvůrce, který mi pár týdnů předtím v televizi zprostředkoval nefalšovanou hrůzu při setkání se slizkým mimozemšťanem. A bylo to... impozantní! Tehdy jsem odložil knížky a zamiloval se do velkého plátna. Navíc jsem využil nástupu počítačů i konexí na lidi s vysokorychlostním internetem k tomu, abych začal hltat filmy. Ve velkém. A Černý jestřáb sestřelen byl jeden z nich. Viděl jsem ho tehdy doma snad 20x. A teď, asi po desetileté pauze, jsem se k němu vrátil a nic se nezměnilo. Vlastně se to celé umocnilo. Ta nosná myšlenka o nesmyslnosti války je opravdu chatrná, ale o to ani nešlo. V rámci žánru je totiž tento film unikum. Z hlediska tvůrčí zručnosti ve zprostředkování válečné bitvy dokázal Scott s celým štábem dosáhnout maxima. Idziakowa ruční kamera v ulicích, širokoúhlé kamerové celky na vznášející se helikoptéry, zvuková stopa posílající rachot samopalů skrz celý obývák, rytmický střih udávající tempo spolu s Zimmerovou burácející hudbou. Každý šroubek, každá matka je utažena naplno. Chápu tehdejší konkurenci, ale fakt, že z oscarového klání vytěžil snímek v technických kategoriích pouze dvě sošky, mi hlava nebere. Ale čert vem ceny, tady nemám sebemenších pochyb, že ve výše vypsaném bude film udivovat i za další dekádu. Tady už není co překonávat. (Isherwood) 5*

OLDIES FILMU
S čím větším odstupem se na Černého jestřába dívám, tím více si ho cením. Podobně to funguje s trailerem. Na první pohled se zdá, že expozice do příběhu uvádí snad až moc dlouho. Příliš prostoru pro telefonáty manželkám, všechny ty sladké řeči o hrdinství a rozumy z bitvy ústy mužů, kteří v ní sami nikdy nebyli. Ale jakmile si to zopakujete - jednou, dvakrát ... dojde vám, že tahle příprava je stejně jako ve filmu samotném nezbytnou součástí emotivní stránky příběhu. Akci to dodává úplně jiný rozměr a během traileru s postavami žijete mnohem víc, než je ve světě reklamních spotů zvykem. K tomu všemu je i jinak nudný úvod prošpikovaný prolínačkovými vychytávkami a hudbou, která by u jiných filmů mohla znamenat vrchol traileru. Ten tady přichází až s Mobym a jeho melodickým tázáním sebe sama "Why does my heart feel so bad". Společně se Scottovými výstižnými vizuály tvoří perfektní symbiózu, která znamená jasných pět hvězdiček. Věřte mi, je to o zvyku. Jakmile tomuhle traileru přijdete na chuť, nebudete se ho moct nabažit.

VELKÁ RECENZE
Kniha Černý jestřáb sestřelen, kterou uvádí nakladatelství Pragma na tuzemský trh souběžně s premiérou stejnojmenného filmu, má podtitul Příběh moderní války. Film, za jehož režii byl Ridley Scott nominován na Oscara, by mohl nést podtitul Moderní válka před kamerou. A v tom je rozdíl.
Autor knihy, novinář Mark Bowden, třebaže v jeho reportážně úsečných větách nechybějí emoce, vypráví více méně faktografický příběh. V epilogu jej věnuje vojákům přeživším v roce 1993 děs v somálském Mogadišu: „Vrátili se do vlasti, která se nestará o jejich vzpomínky. Jejich boj nebyl ani triumf, ani porážka, tak se o něj nikdo nezajímá.“ Jinými slovy: Bowden dokumentuje případ.
Ale hraný film, v němž byl efektnímu vypravěči Scottovi rovnocenným partnerem kameraman Slawomir Idziak, by potřeboval víc než skutečnou událost, víc než tragickou kauzu, která stála životy osmnáct amerických vojáků a stovky Somálců.
Ze vskutku bravurně snímaných bojů jako by probleskovala režisérova ctižádost vyrovnat se slavnému prologu Spielbergova snímku Zachraňte vojína Ryana - scéně vylodění, kde se řízený armádní postup mění v děsivě neřízený, nepřehledný a nezvratný chaos, v masakr beze smyslu. Jenže Ryan měl kromě silné akce i silné, nejednoznačné „civilní“ dilema: kolik životů stojí za oběť kvůli jedinému člověku jen proto, že je posledním synem své matky. Zato Černý jestřáb sestřelen je ryze armádním, vlastně profesním filmem s kolektivním hrdinou - s příslušníky elitních jednotek, kteří každou nebezpečnou misi berou jako riziko povolání. Ne snad nadšeně, ale samozřejmě.
Věcná samozřejmost se stala i účinným úvodem Scottova pohledu. Dokud lenošivě čekají na povel, kamera si v mužstvu vybírá jednotlivé typy - idealistu, baviče, náhradníka povolaného z kanceláře od vaření kávy; jejich tváře si už připravuje k příštím dějům. Jakoby mimochodem se vojáci modlí i vtipkují, lepí si na boty krevní skupinu a prožívají kastovní napětí uvnitř armádní elity, kde někteří jsou „ještě elitnější“. Do helikoptér nastupují jako jiní do tramvaje, cestou „do práce“ jim hraje dravá generační hudba. Let nad idylickou pláží ještě dává naději, že mise - tedy zatčení hrstky místních pohlavárů - by mohla skončit coby rutinní záležitost bez zkřiveného vlásku. Ale nad městem už je nebe černé kouřovými signály z hořících pneumatik, do hudby prosakují táhlé názvuky modliteb z mešit.
A pak se plán vymkne z rukou a u monitoru ve vzdáleném štábu bezmocně sedí velitelé, neboť vidí, co vojáci jen tuší: roje Somálců v uzoučkých uličkách, děti se zbraněmi, léčku za každým oknem. „Go, go, move, move,“ - víc slov se do výbuchu násilí nevejde. Už neexistuje logika kdo, koho a proč trefí, pouze vědoucí hrůza, jaká trýzeň ze strany fanatického davu čeká ty z Američanů, kteří snad pád sestřelených vrtulníků přežili.
Moderní válka před kamerou je zde sečí zákeřnou a chaotickou, zabíranou z drtivé blízkosti ve zběsilém tempu. Na smysly útočí působivě - ale sebebrilantnější řemeslo, má-li podat jen zprávu o krvi, se stává monotónní. Scott zkrátka sugestivně a bravurně nasnímal jatka. Toť vše.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Snímek Černý jestřáb sestřelen je aktuální příběh založený na skutečných událostech. Zprávou o hrdinství elitní skupiny amerických vojáků vyslaných do Magadišu v Somálsku v rámci mírové operace Organizace spojených národů v říjnu 1993. Jejich úkolem je unést dva vysoké somálské důstojníky jako součást strategie na potlačení občanské války a hladu, které devastují zemi. Američtí vojáci tváří v tvář feudálním somálským poměrům, kdy jeden klan už po tisíciletí bojuje proti jinému, však brzy pochopí, že původně plánovaná mírumilovná mise může vzít nečekaný obrat. Čeká je nejstrašnější boj zblízka od dob Vietnamu. V Mogadišu se totiž proti americkým vojákům postaví každý muž, žena i dítě a promění celé město ve smrtící bojovou zónu. Poté, co jsou sestřeleny dvě bojové helikoptéry Black Hawk (Černý jestřáb), změní se původně mírová mise v zoufalý zápas za záchranu bojové techniky a vojáků. Proti rozzuřeným hordám bojují bok po boku mladí příslušníci elitních jednotek Rangers i veteráni speciálních sil Delta Force. 3. října 1993 mají všichni pouhých osmnáct hodin na to, aby zachránili, co se dá.
Černý jestřáb sestřelen sleduje příběh výjimečných mužů ve složité situaci krok za krokem na zemi, ve vzduchu i v řídícím centru. Většina událostí je nahlížena očima seržanta Matta Eversmanna, idealistického mladého Rangera. Jeho charakter prochází bolestivou zkouškou, když musí neočekávaně převzít velení malé skupinky, která chrání obklíčenou budovu. Dalšími postavami, s nimiž se divák ve filmu setká, jsou: Grimes je milovník desek a silné kávy, který vždycky toužil po dobrodružství. Potká ho v ulicích Mogadiša, daleko od bezpečí svého psacího stroje. Poručík Danny McKnight je chladnokrevným velitelem "Ztraceného konvoje", který pod palbou somálské milice hledá zbytky sestřelené helikoptéry. Seržant "Hoot" Gibbson je pro všechny své kolegy v elitních speciálních jednotkách legendou. Jeff Sanderson je důstojníkem Delta Force, jehož vysokou profesionalitu prověří bitva. Generálmajor William F. Garrison sleduje celou operaci z velícího centra. Mike Durant je pilotem druhé helikoptéry sestřelené nad městem. Cliff Wolcott je oblíbený a kamarády přezdívaný Elvis. Pilot helikoptéry, který padne jako první v boji.

O NATÁČENÍ
Od chvíle, kdy si producent Jerry Bruckheimer přečetl knihu Marka Bowdena, věděl, že ji chce převést na plátno. "Zamiloval jsem se do ní.Vždycky jsem měl rád příběhy o bratrství mezi muži, kteří zachraňují život svého kamaráda s větší vervou než svůj," říká producent. "A přesně tohle příslušníci elitních jednotek Rangers a Delta Force dělají. Je pro ně daleko důležitější dostat kamaráda do bezpečí než zachránit sama sebe. Hrdinství v boji je atraktivní námět pro jakýkoliv film." Novinář Mark Bowden začal na knize pracovat asi dva a půl roku po skutečných událostech. Začal se zajímat o muže, kteří se účastnili bojů: kdo to byl, jaké byly jejich pocity. Seznámil se s otcem Jamieho Smithe, který padl v této bitvě. Ten ho pozval na slavnostní ceremoniál k poctě svého syna a tam se Bowden setkal s dalšími dvanácti příslušníky jednotek Rangers, kteří společně s Jamiem bojovali v Mogadišu. Všichni souhlasili, že se nechají vyzpovídat. Bowdenova kniha ČERNÝ JESTŘÁB SESTŘELEN: Historie moderní války vyšla v roce 1999. Bruckheimer oslovil režiséra Ridleye Scotta, kterého kniha okamžitě nadchla. Mohl se stejně jako v Gladiátorovi soustředit na studii mužů v bojové akci, u které nezáleží na čase, kdy se odehrává. Nastal však problém, jak boj, který trval šestnáct hodin, nahustit do dvouapůlhodinového filmu. Bruckheimerovi a Scottovi v tom nakonec pomohl mladý scénárista Ken Nolan. "Kniha sleduje osudy více než stovky vojáků. My jsme do scénáře vybrali asi čtyřicet postav a sledujeme bitvu jejich očima," vysvětlil Bruckheimer.
Východní Afrika na severu Zatímco před padesáti lety se všechno natáčelo v Hollywoodu, dnes se Paříž filmuje v Paříži, Tokio v Tokiu a Káthmándú v Káthmándú. Bohužel Somálsko je v současnosti stejně nebezpečné, jako bylo v roce 1993. "Mogadišu je zakázaná a nebezpečná zóna," vysvětluje výtvarník scény Arthur Max. "Nakonec jsme se proto rozhodli pro oblast okolo hlavního města Rabat na atlantickém pobřeží Maroka, kde je terén i architektura připomínající Mogadišu." Do Maroka jezdí natáčet mnoho společností z celého světa, takže je tu k dispozici kvalitní technický štáb. Casting na mezinárodní úrovni Do filmu bylo potřeba obsadit čtyřicet důležitých rolí. Ridley Scott se neomezil při hledání herců jenom na Ameriku a nakonec obsadil kromě Američanů i několik Britů a jednoho Dána. "Hledal jsem dobré herce a bylo mi jedno, odkud jsou," říká. "Všech těch čtyřicet postav je důležitých. Spousta herců nám řekla, ale já tam mám jen čtyři scény, a já musel odpovědět, ale opravdu dobré scény." Nejdůležitější však bylo obsadit role Everesmanna a Hoota Gibbsona. Pro tu první měl Bruckheimer brzy jasno: Josh Hartnett, jeden z nejtalentovanějších mladých amerických herců, který zazářil v Pearl Harboru. Australský herec Eric Bana udělal na Scotta a Bruckheimera dojem už při prvních setkáních a roli seržanta Gibbsona nakonec dostal. Pro třetí důležitou postavu získal Scott Ewana McGregora, jehož hvězda na hollywoodském nebi stále stoupá. Herec vzpomíná, že ho nabídka zastihla v honduraské džungli. Když souhlasil, doporučil mu režisér, aby absolvoval trénink ve výcvikovém středisku armády. "Řekl jsem, že mám pocit, jako bych ten výcvik právě absolvoval," směje se McGregor. Tom Sizemor a William Fichtner už hráli ve filmech produkovaných Bruckheimerem, Pearl Harboru, Nepříteli státu a Skále. Sizemore je veterán válečných filmů, kromě Pearl Harboru hrál taky ve Spielbergově snímku Zachraňte vojína Ryana. Roli generálmajora Williama F. Garrisona režisér nabídl americké legendě Samu Shepardovi, dramatikovi, který získal Pulitzerovu cenu a patří k nejuznávanějším světovým autorům. Shepard přiznal, že mu zůstal v mysli obrázek těla amerického vojáka vlečeného ulicemi Mogadiša a zaujaly ho i detaily v Bowdenově knize, a proto bez problémů souhlasil.
Trénink Herce však pobyt ve výcvikovém táboře americké armády neminul. Navštívili Fort Benning v Georgii, kde se cvičí jednotky Rangers, Fort Bragg v Severní Karolíně pro speciální síly včetně Delta Force, jejíž existenci Spojené státy dosud nepřiznaly, a Fort Cambell v Kentucky, kde se cvičí piloti. "Cítili jsme, že je důležité, aby se herci stali aspoň na čas součástí armády," vysvětluje Bruckheimer. "Udělali jsme to už při natáčení Pearl Harboru a poslali jsme herce do opravdového výcvikového tábora. Není nad realitu. Chtěli jsme, aby herci cítili k vojákům respekt a porozuměli tomu,odkud čerpají své psychické i fyzické síly. Když mluvíte s někým, kdo prošel bojem, vždycky vám řekne, že mu život zachránil kamarád nebo výcvik." Josh Hartnett prošel výcvikovým táborem jednotek Rangers. "Učili jsme se jak se pohybovat a myslet jako Ranger. Vtloukali nám do hlavy své slogany, kterými se učí zvládat různé situace." "Hodně jsme pochodovali, ale taky jsme se hodně učili ve třídě. Nakonec jsme museli projít vesnicí, kde nás mohl kdykoliv někdo zastřelit," říká Ewan McGregor. "Samozřejmě, že mě zastřelili, ale psychologické aspekty tréninku Rangers jsou fascinující. Navíc jsme se setkali i s pár vojáky, kteří se stali předobrazem našich postav." Také pro Toma Sizemorea to byl zážitek: "Najednou máte dvě stě nejlepších kamarádů a každý z nich je pro vás ochotný umřít. Lhal bych, kdybych říkal, že jsem to pochopil. Asi v sobě nemám to, abych riskoval vlastní život pro záchranu kamaráda nebo aspoň jeho těla, pokud padl. Je to zkrátka jiný typ osobnosti... je to Ranger."
Natáčení Štáb filmu byl mezinárodní. Největší část tvořili Maročané z nejrůznějších koutů země a druhá velká skupina byla z Velké Británie. Dále byli ve štábu specialisté na stavbu scény z Itálie, asi padesát Američanů a stejný počet Chorvatů, krajanů producenta Branka Lustiga. Nejlepší kaskadéři byli z České republiky. Somálce představovali Afričané z nejrůznějších koutů kontinentu, kteří žijí či studují v okolí Rabatu. Padesát z nich, kteří hráli somálské vojáky, prošlo speciálním tréninkem. Nejdůležitější postavy pak hráli černí britští herci. Samotné natáčení pak připomínalo těžko popsatelný zmatek: stovky herců a komparsu v uniformách i tradičních somálských oděvech, vybuchující ohně, nad vším kroužily helikoptéry a kolem tisícovky fascinovaných zevlounů. "Vypadalo to jako zmatek, ale byl to organizovaný zmatek," říká výkonný producent Branko Lustig. "Všichni věděli, co mají dělat. Každý mluvil jiným jazykem, ale když Ridley zařval Akce!, všechno fungovalo." Všichni byli fascinováni především perfekcionismem a profesionalitou režiséra Ridleye Scotta. Hlídal každý detail a nikdy nevycházel z klidu. Každou scénu měl pečlivě rozkreslenou do storyboardů, pro které se vžil název Ridleygramy. "Ridley je vizuální génius," říká Josh Hartnett. "Když jeho náčrtky pak porovnáte s výsledným obrazem, je to totéž." K tomu se připojil i Ewan McGregor: "Nevzpomínám si, že bych kdy pracoval s režisérem, který tak přesně ví, co chce. Nikdy ho nic nevyvedlo z míry, je absolutně precizní." "Na světě není nikdo druhý, kdo by pracoval pod takovým tlakem a zůstal přitom tak klidný," souhlasí Eric Bana.

Ocenění:
Academy Awards
2002 - Střih
2002 - Mix zvuku
2002 - Ridley Scott (Režie) (nominace)
2002 - Sławomir Idziak (Kamera) (nominace)

BAFTA
2002 - Sławomir Idziak (Nejlepší kamera) (nominace)
2002 - Nejlepší střih (nominace)
2002 - Zvuk (nominace)

DABING
1.DABING (VHS, DVD, TV)
V českém znění: Zdeněk Hruška - Josh Hartnett (Eversman), Libor Terš - Eric Bana (Hoot), Radovan Vaculík - William Fichtner (Sanderson), Luděk Čtvrtlík - Jason Isaacs (Steele), Pavel Vondra - Ewan McGregor (Grimes), Pavel Soukup - Ron Eldard (Durant), Vladimír Brabec - Sam Shepard (Garrison), Miroslav Saic - Tom Sizemore (McKnight), Zbyšek Pantůček - Jeremy Piven (Wolcott) + Treva Etienne (Firimbi), Radek Hoppe - Orlando Bloom (Blackburn) + Tom Guiry (Yurek), Bohuslav Kalva - Glenn Morshower (plukovník Tom Matthews), Tomáš Karger - Brian Van Holt (Struecker) + Kim Coates (Wex), Petr Burian - Matthew Marsden (Dale Sizemore) + Carmine Giovinazzo (Goodale), Jiří Čapka - Steven Ford (Cribbs), Jaroslav Kaňkovský, Filip Jančík - Tom Hardy (Twombly), Filip Švarc - Charlie Hofheimer (Smith) + Ioan Gruffudd (Beales), Rudolf Kubík - Danny Hoch (Pilla) + Gabriel Casseus (Kurth) + Tac Fitzgerald (Thomas), Michal Michálek - Ian Virgo (Waddell) + Enrique Murciano (Ruiz), Jaroslav Horák - Željko Ivanek (Harrell) , Roman Hájek - Nikolaj Coster-Waldau (Gordon), Marek Libert - Johnny Strong (Shughart), Hynek Dřízhal, Libor Bouček - Hugh Dancy (Schmid) + Chris Beetem (Joyce), Šárka Brázdová, Jiří Valšuba - George Harris (Atto), Ludvík Král - Gregory Sporleder (Galentine) + Richard Tyson (Busch) a další
Spolupracovali: Barbora Wildová
Zvuk: Miloš Sommer, Roman Čapek
Produkce: Milena Čapková
Dialogy a režie: Karolína Průšová
Vyrobily: ABZ divize Bontonfilms 2002

2.DABING (Prima)
V českém znění: Martin Písařík - Josh Hartnett (Eversman), Marek Holý - Eric Bana (Hoot), Vladislav Beneš - William Fichtner (Sanderson), Jiří Dvořák - Jason Isaacs (Steele), Saša Rašilov - Ewan McGregor (Grimes), Ladislav Županič - Sam Shepard (Garrison), Libor Terš - Tom Sizemore (McKnight), Jakub Saic - Nikolaj Coster-Waldau (Gordon), Ladislav Cigánek - Kim Coates (Wex + titulky), Petr Gelnar - Richard Tyson (Busch), Vojtěch Hájek, Josef Pejchal, Radovan Klučka, Richard Fiala, Filip Švarc - Ron Eldard (Durant), Jiří Ployhar, Petr Lněnička, Bohdan Tůma - George Harris (Atto), Petr Neskusil, Radovan Vaculík - Glenn Morshower (Matthews), Michal Holán, Martin Sobotka - Danny Hoch (Pilla), Kristina Jelínková, Ivan Jiřík - Zeljko Ivanek (Harrell) a další
Překlad: Tomáš Studený
Dramaturgie: Hana Pernicová
Zvuk: Petr Kočík
Produkce: Libuše Witzová
Vedoucí výroby: Kristýna Pavlíková
Vedoucí dramaturg: Olga Potužáková
Šéfproducent: Jaroslav Richtr
Dialogy a režie: Jiří Sádek
Vyrobila: FTV Prima spol. s r.o. ve studiu AudioTech v roce 2017

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 21.2.2002 Falcon
Premiéra USA: 18.1.2002 Columbia/Sony
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.9.2002 Bonton Home Entertainment
Poprvé na DVD: 22.1.2007 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 19.6.2019 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 7 591 426
Tržby celkem - $ 172 989 651
Návštěvnost v ČR 75 271
Náklady (Rozpočet) - $ 92 000 000
 
Tvůrci a herci
Ridley Scott (Režie), Jerry Bruckheimer (Produkce), Ridley Scott (Produkce), Hans Zimmer (Hudba), Slawomir Idziak (Kamera), Pietro Scalia (Střih), Bonnie Timmermann (Casting), Arthur Max (Scénografie), David Murphy (Kostýmy), Ken Nolan (Scénář), Josh Hartnett (Herec), Ewan McGregor (Herec), Tom Sizemore (Herec), Eric Bana (Herec), William Fichtner (Herec), Ewen Bremner (Herec), Sam Shepard (Herec), Gabriel Casseus (Herec), Kim Coates (Herec), Hugh Dancy (Herec), Ron Eldard (Herec), Ioan Gruffudd (Herec), Tom Guiry (Herec), Charlie Hofheimer (Herec), Danny Hoch (Herec), Jason Isaacs (Herec), Željko Ivanek (Herec), Glenn Morshower (Herec), Jeremy Piven (Herec), Brendan Sexton III (Herec), Johnny Strong (Herec), Richard Tyson (Herec), Brian Van Holt (Herec), Nikolaj Coster-Waldau (Herec), Steven Ford (Herec), Ian Virgo (Herec), Tom Hardy (Herec), Gregory Sporleder (Herec), Carmine Giovinazzo (Herec), Chris Beetem (Herec), Matthew Marsden (Herec), Orlando Bloom (Herec), Enrique Murciano (Herec), George Harris (Herec), Razaaq Adoti (Herec), Treva Etienne (Herec), Pavel Vokoun (Herec), Ty Burrell (Herec), Boyd Kestner (Herec), Giannina Facio-Scott (Herec), Corey Johnson (Herec), Jason Hildebrandt (Herec), Zdeněk Hruška - Josh Hartnett (Eversman- Dabing), Libor Terš - Eric Bana (Hoot- Dabing), Radovan Vaculík - William Fichtner (Sanderson- Dabing), Luděk Čtvrtlík - Jason Isaacs (Steele- Dabing), Pavel Vondra - Ewan McGregor (Grimes- Dabing), Pavel Soukup - Ron Eldard (Durant- Dabing), Vladimír Brabec - Sam Shepard (Garrison- Dabing), Miroslav Saic - Tom Sizemore (McKnight- Dabing), Zbyšek Pantůček - Jeremy Piven (Wolcott) + Treva Etienne (Firimbi- Dabing), Radek Hoppe - Orlando Bloom (Blackburn) + Tom Guiry (Yurek- Dabing), Bohuslav Kalva - Glenn Morshower (plukovník Tom Matthews- Dabing), Tomáš Karger - Brian Van Holt (Struecker) + Kim Coates (Wex- Dabing), Petr Burian - Matthew Marsden (Dale Sizemore) + Carmine Giovinazzo (Goodale- Dabing), Jiří Čapka - Steven Ford (Cribbs- Dabing), Jaroslav Kaňkovský, Filip Jančík - Tom Hardy (Twombly- Dabing), Filip Švarc - Charlie Hofheimer (Smith) + Ioan Gruffudd (Beales- Dabing), Rudolf Kubík - Danny Hoch (Pilla) + Gabriel Casseus (Kurth) + Tac Fitzgerald (Thomas- Dabing), Michal Michálek - Ian Virgo (Waddell) + Enrique Murciano (Ruiz- Dabing), Jaroslav Horák - Željko Ivanek (Harrell) , Roman Hájek - Nikolaj Coster-Waldau (Gordon- Dabing), Marek Libert - Johnny Strong (Shughart- Dabing), Hynek Dřízhal, Libor Bouček - Hugh Dancy (Schmid) + Chris Beetem (Joyce- Dabing), Šárka Brázdová, Jiří Valšuba - George Harris (Atto- Dabing), Ludvík Král - Gregory Sporleder (Galentine- Dabing),
 
2001/145/USA, Velká Británie/Drama, Historický, Válečný
 
Zajímavost k filmu
- Kapitán Michael D. Steele (Jason Isaacs) velel později již jako plukovník i v operaci Irácká svoboda. Vedl tam v letech 2004-2006 3. brigádu 187. pěšího pluku 101. výsadkové divize. V roce 2006 byl ale pokárán v případu známém jako "Vraždy civilistů v operaci Železný trojúhelník". Do penze odešel v roce 2010.
- Spec. Shawn Nelson (Ewen Bremner) jako reálná osoba po návratu do USA opustil Rangers a pracoval ve Wyomingu jako průvodce v národním parku Grand Tetons. Později se ale vrátil k námořnictvu a zařadil se do výcviku jednotek SEAL.
- Podplukovník Danny McKnight (Tom Sizemore) je skutečnou postavou. Velel ztracenému konvoji a byl během bitvy raněn. Tažení v Somálsku přežil a dále sloužil u US Army až do 1. ledna 2002, kdy odešel do výslužby.
- Sfc. Norm "Hoot" Gibson (Eric Bana) není reálná postava. Jeho postava byla inspirována třemi skutečnými lidmi, a to na Sfc. Johnem Macejunasem, Sfc. Normem Hootenem a Sfc. Matthew Riersonem. Poslední jmenovaný byl zabit o dva dny později při minometném útoku na hangár Task Force Rangers.
- Svobodník Todd Blackburn (ve filmu Orlando Bloom) skutečně spadl z vrtulníku a poranil si páteř, když při slaňování jeden voják z Aididovy milice vystřelil po stroji z RPG. Tím pádem svobodník minul lano, jelikož se vrtulník snažil střele rychle vyhnout. Ze svých zranění se později plně zotavil.
- Randy Shughart (Johnny Strong) nosí hodinky značky Casio G-Shock.
- Když plukovník McKnight (Tom Sizemore) říká, že Somálci budou "napumpovaní" khatem, má na mysli tropickou rostlinu, jejichž listy se žvýkají a zvyšuje lidské odhodlání a snižuje pud sebezáchovy. Díky závislosti na této droze Aidid také udržoval bojovníky v milicích, protože se těžko shání.
- Divoké prase, které se podává v hangáru na americké základně, nebylo zastřeleno jednotkou Delta, jak ukazuje film, ale odstřelovačem jednotky SEAL Team 6 Howardem E. Wasdinem.
- Osman Atto ve skutečnosti nevypadal tak, jak je znázorněn ve filmu. Byl hubený a v zajetí se nechoval klidně a arogantně, ale byl velmi vyděšený.
- Pieseň, ktorá znie v scéne, keď Hoot (Eric Bana) zastrelí byvola a následne letia helikoptérou, je "Suspicious Mind" od Elvisa Presleyho.
- Príslušníci elitnej jednotky Delta Force používajú poloautomatické pušky M4A1 Carabine.
- Operácia na zaistenie Aidida v hoteli Olympic, ktorá je hlavnou témou filmu, mala názov "Irena".
- Scéna, kedy dvaja ostreľovači z Delta Force požiadajú o zosadenie pri zostrelenej helikoptére sa udiala aj v skutočnosti. Ostreľovačom Randymu Shughartovi a Garymu Gordonovi udelil kongres najväčšie vojenské vyznamenanie - medailu cti (Medal of Honor).
- Režisér Ridley Scott venoval film svojej matke Elizabeth Jean Scott, ktorá zomrela dva mesiace pred premiérou filmu.
- 101. Horská (modré barety) bola v skutočnosti jednotka Francúzskej légie. Kvôli neschválenej propagácií cudzineckej légie sa vo filme museli použiť neexistujúce modré barety.
- Film byl parodován v seriálu Simpsonovi.
- Na filmu spolupracovali také kaskadéři z České republiky.
- Celý film se natáčel v Maroku a neobjeví se v něm žádný somálský herec.
- Somálské vojáky ztvárnili členové marocké armády.
- Z natáčení si herci odvezli domů osm psů.
 
Odkazy