Čelisti IV : Pomsta / Jaws: The Revenge (1087/89/USA/Thriller, Horor) 14% -Originál DVD-

22.02.2022 08:26
JEDNOU VĚTOU
„Tentokrát je to osobní .... Boj na život a na smrt začíná!“

OBSAH
Ellen Brody (Lorraine Garyová) stále žije v prímorskom mestečku Amity aj po smrti svojho manžela Martina. V mestečku vládne predvianočná atmosféra a Ellen Brodyová spolu so synom Seanom (Mitchell Anderson) chystajú oslavu. Sean, člen miestneho policajného zboru, je však neplánovane odvolaný k porušenej bóji na mori neďaleko prístavu. Keď sa vyberie na more, aby vec prešetril, napadne ho obrovský biely žralok a Sean útok neprežije. Ellen sa nevie spamätať zo šoku a prijme pozvanie svojho druhého syna Michaela (Lance Guest) a jeho ženy Carly (Karen Youngová), aby sa odsťahovala k nim na Bahamy. Michael však čoskoro zistí, že nebezpečný žralok sa presťahoval tiež. Zaútočil na Michaela a jeho kamaráta Jakea, a neskôr aj na Michaelovu dcéru Theu, ktorá sa s kamarátkami plavila pri pobreží. Carla zúri, že ju Michael neinformoval o žralokovi, ale Michael s Jakeom to zatajili zámerne, aby nerozrušili Ellen a nezbabrali jej pobyt na Bahamách. Napriek tomu sa to Ellen dozvie a je presvedčená, že žralok cieľavedome prenasleduje jej rodinu. Preto sa na Michaelovej lodi vyberie na samostatnú misiu s cieľom zabiť žraloka. Podarí sa Michaelovi, Hoagieovi a Jakeovi nájsť Ellen skôr, ako sa stane obeťou žraloka...?(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Panečku, to je námět! Další žralok v řadě, co Brodyovým nedá chvíli klidu. Zabiják si tentokrát připlaval ze studených vod rovnou na Bahamy, aby si tu s posledními členy lidské rodiny vyřídil své účty. PROČ a JAK jí našel, na to se mě však neptejte. Závěrečný díl série je jedno neskutečné WTF. Logika se utopila už někde s trojkou a napětí chcíplo s Williamsovým odchodem. Jediným kladem čtyřky zůstává asi ten žralok, který tu vypadá přece jen o trošičku líp než minule. Ale opravdu jen trošičku. Bohužel pro něj i pro nás se zase moc nenažere. Tvůrcům se tak podařilo spláchnout tuhle sérii úplně do hajzlu a od té doby se nenašel nikdo s takovou drzostí, aby jí z těch sraček vyhrabal. Ať odpočívá v pokoji. (Bloody13) 1*

Po tragickém třetím díle jsem si řekl, že přesto skusím shlédnout čtyřku. Myslel jsem si samozřejmě že to bude hovadina, ale na druhou stranu jsem si říkal, že to bude i možná o něco lepší, když jsem viděl v titulcích Lorraine Garyovou (která se mi v prvních dvou dílech líbila jako ženská i jako herečka) a Michaela Cainea, kterého mám rád. Opak je pravdou. Je to přinejmenším stejná chujovina jako trojka. Příběh po několikátý omletý, žralok dokonce vydává zvuky (?), Lorraine Garyová buď hodně chlastala, nebo měla spoustu starostí, jinak si její vizáž nedokáži vysvětlit (věk nepočítám), Michael Caine dělá co může, ale nijak filmu nepomůže, protože se pachtí v hustém bahně, které se jmenuje vylízaný scénář a příšerné triky. (sud) 0*

Vím, že se žralok umí dostat do Benátek, víru tornáda či telefonní budky, ale aby se věnoval stalkingu po severní polokouli a ve své pomstychtivosti si vedl notes, koho z Brodyovic rodiny ještě sežrat, to jsem netušil.. Možná by byla atraktivnější premisa, že žralok dostal infarkt, když policejní náčelník Martin Brody snědl na moři svého syna, ale nebudeme se v tom babrat, hlavně že má Michael Caine nový dům.. Přál jsem si, aby tu gumovou hračku do bazénu ztloukl Jason Statham, ale musím ještě pár dnů počkat.. (Gilmour93) 2*

VELKÁ RECENZE
Policejní náčelník Martin Brody před časem zemřel na infarkt vyvolaný v důsledku jeho celoživotního strachu ze žraloků. Jeho manželka Ellen Brody stále žije v přímořském městečku Amity, stejně jako její syn Sean, který nyní pracuje jako člen policejního sboru. V předvánoční náladě se Brodyovi chystají oslavit Štědrý den, když je Sean neplánovaně odvolán, aby se postaral o porušenou bóji nedaleko přístavu. Když však vypluje na moře, je napaden obrovským žralokem, který ho zabije. Když se to doslechne jeho bratr Michael, který právě studuje mořskou biologii, přijede se svou manželkou Carlou a pětiletou dcerou Theou do Amity a pozvou šokovanou Ellen, aby strávila V ánoce u nich na Bahamách. Letadlo pilotuje Hoagie Newcombe, který se do Ellen na první pohled zamiluje.
Po příletu se Ellen seznámí také s Michaelovým přítelem Jakem, který bydlí v sousedství a stejně jako Michael studuje mořskou biologii. Společně proto často vyjíždějí na moře. Jednoho dne je však napadne obrovský žralok, a Michael se domnívá, že je to ten samý, který zabil Seana. Později stejný žralok napadne také člun, na kterém se na moře vydala Thea se svými kamarádkami. Žralok poškodí člun a zabije ženu, jež dívky doprovázela. Šokovaná Carla se na Michaela zlobí, že jí o žralokovi nic neřekl, ten však mlčel, protože nechtěl ještě víc rozrušit Ellen, která se vzpamatovává se své ztráty za pomoci sympatického Hogieho. Ta nyní věří, že žralok pronásleduje její rodinu a že při útoku na člun byla jeho cílem Thea. Tajně proto sebere Michaelovu loď a vydá se na moře, aby žraloka našla a zabila ho. Michael, Hoagie, a Jake se vydávají po jejích stopách v naději, že ji najdou dřív, než ji žralok objeví a zabije.
Po opravdu velmi nepovedené trojce mi připadají Čelisti IV jako vcelku zajímavá podívána. Samozřejmě s prvním filmem je zbytečné Čelisti IV srovnávat, navíc ústřední monstrum je překvapivě mnohem hůře zpracované, než bychom od filmu z roku 1987 čekali, ale příjemná Lorraine Gary a překrásné bahamské exteriéry mají své kouzlo

Ocenění:
Razzies
1987 - Nejhorší vizuální efekty
1987 - Nejhorší film (nominace)
1987 - Joseph Sargent (Nejhorší režisér) (nominace)
1987 - Nejhorší herec (nominace)
1987 - Lorraine Gary (Nejhorší herečka) (nominace)
1987 - Michael Caine (Nejhorší herec ve vedlejší roli) (nominace)
1987 - Michael De Guzman (Nejhorší scénář) (nominace)

DABING
V českém znění: Daniela Bartáková - Lorraine Gary (Ellen Brody), Otto Rošetzký, Jiří Plachý - Michael Caine - (Hoagie Newcombe), Libor Terš, Marcela Kyselová, Julie Alexandridisová, Pavel Tesař, Zuzana Hvízdalová, Bohumil Švarc ml., Lucie Kožinová, Radovan Vaculík, Ivo Novák, Josef Nedorost, Vladimír Kudla, Bohumila Dolejšová
Překlad: Milada Martínková
Zvuk: Milan Blažek
Produkce: Jaromír Šindelář
Dialogy a režie: Václav Merhaut
Vyrobila: DW Agentura s.r.o. pro Cet 21 v roce 2006

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 17.7.1987 Universal Pictures US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 4.10.2008 Sport
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 31 118 000
Náklady (Rozpočet) - $ 23 000 000
 
FILMY V SÉRII
Čelisti gastonrolinc.webnode.cz/news/a0144/
Thriller / Horor, USA, 1975
Režie: Steven Spielberg, Hrají: Roy Scheider, Robert Shaw

Čelisti II gastonrolinc.webnode.cz/news/a0131/
Thriller / Horor, USA, 1978
Režie: Jeannot Szwarc, Hrají: Roy Scheider, Lorraine Gary

Čelisti 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0123/
Thriller / Horor, USA, 1983
Režie: Joe Alves, Hrají: Dennis Quaid, Bess Armstrong

Čelisti: Odplata (Originál) gastonrolinc.webnode.cz/news/celisti-iv-pomsta-jaws-the-revenge-1987-89-usa-thriller-horor-14/ (originál)
Thriller / Horor, USA, 1987
Režie: Joseph Sargent, Hrají: Lorraine Gary, Lance Guest

Tržby celkem - $ 31 118 000
Náklady (Rozpočet) - $ 23 000 000
 
Tvůrci a herci
Joseph Sargent (Režie), Joseph Sargent (Produkce), Michael Small (Hudba), John McPherson (Kamera), Michael Brown (Střih), Nancy Nayor (Casting), John J. Lloyd (Scénografie), - (Kostýmy), Colin C. Mouat (Zvuk), John Stacy (Zvuk), John J. Stephens (Zvuk), Robert Thirlwell (Zvuk), B. Tennyson Sebastian II (Zvuk), Daniel C. Striepeke (Masky), Tony Lloyd (Masky), Michael De Guzman (Scénář), Peter Benchley (kniha) (Předloha), Lorraine Gary (Herec), Lance Guest (Herec), Mario Van Peebles (Herec), Michael Caine (Herec), Karen Young (Herec), Judith Barsi (Herec), Mitchell Anderson (Herec), Lynn Whitfield (Herec), Melvin Van Peebles (Herec), Tina Lifford (Herec), Elden Henson (Herec), James Martin (Herec)
 
1087/89/USA/Thriller, Horor
 
Zajímavost k filmu
- Jedná se o jediný film série, ve kterém se nevyskytují záběry skutečných živých žraloků.
- Herec Michael Caine byl během natáčení tak vytížen, že ani nedorazil na Oscary, aby si převzal ocenění pro nejlepšího herce ve vedlejší roli za film Hana a její sestry.
- Při scénce na policejní stanici v Amity si můžeme všimnout na zdi portrétu Martina Brodyho (hlavního hrdiny prvních dvou dílů série, kterého si zahrál Roy Scheider).
- Mario Van Peebles (Jake) si svou roli napsal sám.
- Poslední film Lorraine Gary (Ellen Brodyová).
- Murray Hamilton dostal nabídku zopakovat si svou roli starosty městečka, avšak zemřel na rakovinu ještě před začátkem natáčení.
- Události předchozího dílu Čelisti III (1983) byly ignorovány a film navazuje na Čelisti II (1978).
- Spoiler: Ve filmu zemřou pouze 2 lidé, nejméně z celé série.
 
Odkazy