101 dalmatinů / 101 Dalmatians (1996/103/USA/Rodinný, Komedie, Dobrodružný) 55%

06.10.2023 01:29
JEDNOU VĚTOU
„101 živých dalmatinů - 101 % perfektní zábavy. Glenn Closeová a 101 flekatých psů v hlavních rolích“

OBSAH
Majitelka módního ateliéru je nadšena návrhem mladé návrhářky Anity, která se nechala inspirovat svým psím miláčkem, dalmatinkou Perdy. Když se však od ní dozví, že dalmatini mají jemnou srst pouze jako štěňata, pustí se do realizace ďábelského plánu. V rozpadlém klášteře na venkově začne shromažďovat skoupená či jejími poskoky Horácem a Kašparem uloupená štěňata dalmatinů. Mezitím se Anita díky své dalmatince seznámí s osamělým tvůrcem počítačových her Rogerem, který má dalmatina Ponga a problém s milionářem, pro něhož vytváří počítačovou hru. Stále ještě nedostal zaplaceno, protože nedokázal vytvořit patřičně povedeného padoucha. Netrvá dlouho a koná se svatba, a pak trvá jen o něco málo déle, než manželé Anita a Roger mohou svým mazlíčkům Pongovi a Perdě blahopřát k přírůstku do rodiny v podobě patnácti malých dalmatinů. Dlouho se však neradují, protože Cruella už má na ně políčeno. Její poskoci všechna štěňátka uloupí a dopraví do skrýše, kde už se bezcitný jirchář chystá stáhnout kůži z 99 malých dalmatinů. Tomu je samozřejmě třeba zabránit a postarají se o to zvířata, která se spojí a řádně vytrestají nejen Kašpara s Horácem a jirchářem, ale také samotnou Cruellu. (TV Nova)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Cruella De Vil přece. Už jenom za ten nápad si to zaslouží pár bodů nahoru. Vždyť je to furt tak hezké oproti samotnému pokračování, a proč by ne. Vždyť psíci jsou roztomilí plní černých puntíků a pro děti je to rozhodně něco k zabavení, ale když už to člověk zná jak svoje boty a v knihovně mu číhá kniha plná obrázků z tohoto filmu, rychle si to všecko rozmyslí a uvědomí, že zas tak dobré to rozhodně není. Jako rodinný film mi to určitě stačí a možná se psy je to jeden z nejlepších filmů, a jestli ne to, tak nejznámějších určitě. (Malarkey) 2*

Tak Cruella by ráda byla v něčem černobílém? Při pohledu na její afektované pojetí prostřednictvím G.Close bych to viděl na sněhobílou svěrací kazajku a černé polstrování cely v psychiatrické léčebně.. Průměrné zpracování slavného příběhu z pera Dodie Smith, při kterém děti potěší všechna ta roztomijá štěňátka dělající loužičky, dospělí čekají na závěrečné titulky a doktor House nestačí ani na funkci veterináře.. (Gilmour93) 3*

Tak tohle je odpočinkový rodinný film, který mám hodně rád. Vlastně s filmy 101 dalmatinů (mám teď na mysli kreslený i zfilmovaný příběh) mám spjatu svou vůbec první návštěvu kina v životě. Mohlo mi tehdy být asi pět nebo šest let, když mě rodiče poprvé vzali do kina, a bylo to právě na kreslený film 101 dalmatinů. Takže od té doby mám k tomuto příběhu pozitivní vztah, a nezáleží na tom, jestli to je animované nebo zfilmované. Každopádně má slabost pro "pruhované příběhy" mi nedovolí jít pod tři hvězdičky. Asi to je tím, že mám rád psy, asi tím, že dalmatin je má vysněná rasa, kterou bych rád vlastnil, anebo je to jen tím, že mám rád pejsky, ale tenhle příběh mě dostal. Přistihl jsem se dokonce, jak mi několikrát během filmu tečou slzy dojetí, a to jen na základě pohledu kamery do psích očí. Já mám prostě pejsky rád a mám pro ně slabost. A tak dávám tři hvězdičky s konstatováním, že se rád na tento film kdykoliv podívám znovu. (freddy) 3*

VELKÁ RECENZE
-

Ocenění:
British Academy of Film and Television Arts (BAFTA)
1997 - Nejlepší masky (nominace)

Golden Globes
1997 - Glenn Close (Nejlepší herečka - komedie/muzikál) (nominace)

DABING
V českém znění: Valérie Zawadská - Glenn Close (Kruela De Vil), Pavel Soukup - Jeff Daniels (Roger), Pavla Rychlá - Joely Richardson (Anita), Milena Dvorská - Joan Plowright (Nanny), Radovan Vaculík - Hugh Laurie (Kašpar), Pavel Vondra - Mark Williams (Horác), Jiří Prager - Tim McInnerny (Alonzo), Bedřich Šetena, Jan Nedvěd, Martin Velda, Rudolf Jelínek, Dalimil Klapka, Karel Richter, Inka Šecová, Jaroslav Kaňkovský, Ludvík Král, Vladimír Kudla, Jiří Knot, Petr Pospíchal, Pavel Chalupa, Jiří Ptáčník a další
Překlad: Daniela Margoliusová
Zvuk: Lubomír Zajíc
Produkce: Jaromír Šindelář
Umělecký dohled: Mariusz Arno Jaworowski
Dialogy a režie: Jaromír Polišenský
Vyrobilo: Barrandov Studio a.s. - Dabing 1997
Produkce: Disney Character Voices International, Inc.

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 27.3.1997 Falcon
Premiéra USA: 27.11.1996 Buena Vista Pictures US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 10.11.1997 (VHS) H.C.E., 1.5.2000 (DVD) H.C.E.
Poprvé na DVD: 5.11.2001 Warner Bros. CZ
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 2 668 508
Tržby celkem - $ 320 000 000
Návštěvnost v ČR 117 085
Náklady (Rozpočet) - $ 67 000 000

FILMY V SÉRII
101 dalmatinů gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/ccj/
USA, Rodinný / Komedie / Dobrodružný, 1996
Režie: Stephen Herek, Hrají: Glenn Close, Jeff Daniels

102 dalmatinů gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/aaa22/
USA / Velká Británie, Dobrodružný / Komedie / Rodinný, 2000
Režie: Kevin Lima, Hrají: Glenn Close, Gérard Depardieu

Cruella gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/02-original-dvd/
USA, Komedie / Krimi, 2021
Režie: Craig Gillespie, Hrají: Emma Stone, Emma Thompson
 
Tvůrci a herci
Stephen Herek (Režie), John Hughes (Produkce), Ricardo Mestres (Produkce), Michael Kamen (Hudba), Adrian Biddle (Kamera), Trudy Ship (Střih), - (Casting), Assheton Gorton (Scénografie), Anthony Powell (Kostýmy), Rosemary Burrows (Kostýmy), Dean A. Zupancic (Zvuk), Lynda Armstrong (Masky), John Hughes (Scénář), Dodie Smith (kniha) (Předloha), Glenn Close (Herec), Jeff Daniels (Herec), Joely Richardson (Herec), Joan Plowright (Herec), Hugh Laurie (Herec), Mark Williams (Herec), John Shrapnel (Herec), Tim McInnerny (Herec), Hugh Fraser (Herec), John Benfield (Herec), Frank Welker (Herec), Margery Mason (Herec), Brian Capron (Herec), Hilda Braid (Herec), Michael Percival (Herec), Harry Fielder (Herec), Bill Stewart (Herec), Patrick Pinney (Herec)
 
1996/103/USA/Rodinný, Komedie, Dobrodružný
 
Zajímavost k filmu
- Dalmatin je plemeno zařazené do FCI sk honiči a barváři. Dříve doprovázel kočáry býval označován jako "kočárový pes". Průměrně se dalmatini dožívají 10-13 let. Štěňata se rodí bílá. Rasa má všestranné využití, zahrnující sport, lovecký výcvik, agility, dog dancing nebo se uplatní jako canisterapeutický pes.
- Dalmatin nemá skvrny hned po narození, a tak bylo v některých případech nutné puntíky domalovávat.
- Film vyvolal obrovskou dalmatinománii a spousta dětí si po zhlédnutí snímku tohoto psa pořídila. Ovšem po pár měsících se velmi zvýšil počet opuštěných a vyhozených dalmatinů.
- Ponga hráli 4 psi, Perditu 3. Kipper měl 3 psí herce a ovčák Fogey 2.
- Na natáčení byl přítomen zvěrolékař. Pejsci byli 2 týdny v izolaci, aby něco nechytili. I pak se ve studiu a všude, kde se natáčelo, dbalo na přísnou hygienu.
- Majitelé štěňat se všude pohybovali se svými pejsky, produkce jim platila pobyt v hotelu, stravování a dostali pochopitelně i honorář.
- Když během natáčení štěňata vyrostla, přišly na řadu jejich mladší kolegové. Ale protože neměli stejné skvrny, museli je maskéři sem tam upravovat.
- Psi v Jeffově hře jsou přesnou kopií kreslených postaviček z původního kresleného filmu 101 dalmatinů.
- Šest z původních patnácti štěňat se jmenují Lucky, Jewel, Dipstick, Fidget, Two Tone a Whizzer.
- Glenn Close zpočátku odmítla roli Cruelly kvůli problémům s rozvrhem, protože tou dobou zrovna hrála v divadle muzikál "Sunset Blvd.". Producenti následně nabídli roli Sigourney Weaver, která ale také odmítla. Tou dobou ale Close skončila své účinkování na Broadwayi, a když se jí producenti zeptali podruhé, nabídku přijala.
- Jeff Daniels (Roger) přiznal, že se mu na natáčení několikrát stalo, že uslyšel autoritativní hlas přikazující psovi: "Sedni!" načež se okamžitě svalil na židli, aby následně slyšel: "Ne ty, Jeffe."
- Když se Glenn Close objevila na scéně jako Cruella ve své děsivé paruce, kostýmu a make-upu, jeden z psů hrající Perdyho se opakovaně pokoušel odplížit se.
- Hughovi Grantovi byla nabídnuta hlavní role Rogera.
- Herci měli natřenou kůži šťávou z masa, aby přiměli psy je olizovat. Např. tvůrci natřeli Jeffu Danielsovi tváře syrovým párkem, aby ho štěňata začaly ve vhodné chvíli olizovat.
- Auto, které Cruella DeVil vlastní, je Panther DeVille.
- Na film bylo použito 217 dalmatinů.
- Počítačová hra s dalmatíncami v hlavnej úlohe s Cruellou ako hlavným záporákom na základe úspechu filmu skutočne vyšla. V roku 1997 Disney vydal hru "101 Dalmatians: Escape From DeVil Manor" na počítač a finálny level má presne tú podobu, ktorá je odprezentovaná vo filme.
 
Odkazy