Moje první láska / My Girl (1991/102/USA/Komedie, Drama, Romantický, Rodinný) 73%

06.10.2023 01:29
JEDNOU VĚTOU
„O věcech života a smrti pohledem malého děvčátka.“

OBSAH
Vada (Anna Chlumsky) je hypochondrické děvčátko žijící v excentrické domácnosti, v jejimž čele stojí její ovdovělý otec Harry (Dan Aykroyd) - zaměstnanec pohřební služby. Její svět se obrátí vzhůru nohama ve chvíli, kdy se otec zamiluje do Shelly De Voto (Jamie Lee Curtis), která začala pracovat ve stejném podniku jako kosmetička. Stydlivý kluk ze sousedství - Thomas J. (Macaulay Culkin - Sám doma) Vadě jediný rozumí - sdílí s ní závist, první lásku, strach a pomůže jí vyrovnat se s její nejbolestnější ztrátou... (Bonton Home Video)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Kdo by byl v roce 1991 řekl, že takové dítě, jako je Macaulay Culkin, skončí v dospělosti na fetu. Co se potkávám s jeho dalšími filmy z dětství, tím více tomu nerozumím. Nevím totiž, kde jinde byste v devadesátých letech vyhrabali roztomilejší dítě do filmu, než byl právě on. Jinak se jedná o standardní srdceryvný příběh. Na jedno shlédnutí dobré, ale podruhé bych se této životní realitě do očí koukat nemusel. (Malarkey) 3*

Moc rád se k téhle hořké komedii vracím. Hypochondrická Anna Chlumská, stydlivý Macaulay Culkin, ovdovělý bručoun Dan Aykroyd a jeho nová pomocnice v pohřebním ústavu Jamie Lee Curtis. To vše v pensylvánském balení z léta roku 1972, kdy se tančilo v karavanu, hrálo bingo, líbalo u vody, lezlo po stromech, bezstarostně jezdilo na kolech, ale i ztrácelo své nejbližší.. nadmíru okouzlující záležitost!! (castor) 4*

Rodinný snímek o děvčeti a jejím kamarádovi, dalo by se říct klasický příběh z amerického maloměsta o dětském přátelství a prvním polibku. Ale pár netradičních prvků by se našlo: Vadin otec je majitelem pohřebního ústavu - morbidní a netypické místo pro výchovu dítěte. Druhá věc vybočující z obvyklosti je tragédie, u amerických filmů vídaná jen málokdy. A právě absence happyendu je pro mě zdrojem častého dilematu: 3* nebo 4*? Nakonec nezbývá než připustit, že chvilkama je to nuda a Vada je fracek na pár facek:-). Tedy 3* a hezkých 69% pro příjemný film na nedělní odpoledne. (Phobia) 3*

VELKÁ RECENZE
Děj se odehrává v roce 1972 v Madison, Pensylvánii. Vada Sultenfuss (Anna Chlumsky) je jedenáctiletá dívka, která je hypochondr a chová se jako kluk. Harry Sultenfuss (Dan Aykroyd), Vadin otec, je neohrabaný vdovec který své dceři nerozumí a tak ji neustále ignoruje. Díky jeho povolání (ředitel pohřebního ústavu) slouží dům Sultenfussovýh jako pohřební ústav. Díky tomu se u Vady objevila závislost na smrti. Vada tíhne ke své nemocné babičce Gramoo, která trpí Alzheimerovou chorovou a jejíž duševní stav Vadu ovlivňuje. Harryho bratr Phil, který žije nedaleko, rodinu často navštěvuje a pomáhá ji.
Vada se stýká se svým nejlepším přítelem Thomasem J. Sennettem (Macaulay Culkin), s neoblíbeným chlapcem jejího věku, který je alergický "na všechno". Ostatní dívky je škádlí a myslí si, že jsou víc než přátelé. Thomas J. Sennet Vadu často doprovází k lékařovi, který ji ujišťuje, že není nemocná a že nemá v krku zaseklou žádnou kuřecí kost.
Vadino léto začíná skvěle. Skamarádí se se Shelly DeVoto (Jamie Lee Curtis), s novou kosmetičkou pohřební služby, která ji zajišťuje tolik potřebné vedení. Také je okouzlena panem Bixlerem, jejím učitelem v páté třífdě. Když se dozví, že vede letní školu tvůrčího psaní, ukradne Shelly peníze z dózy na sušenky aby se do školy mohla přihlásit. Když ji pan Bixler doporučí aby psala o tom co je v její duši, Vada se bojí, že zabila svou matku, která zemřela dva dny po porodu. Brzy se vše začne rozpadat.
Harry a Shelly se dají dohromady, což začne mít vliv na Vadin postoj vůči Shelly. Jednou v noci Vada přeruší jejich rande na hře binga a na pomoc si pozve Thomase J. Senetta. 4. července, když přijede Shellyn exmanžel Danny, Vada bezvýsledně doufá, že si vezme Shelly zpátky. Později je Vada šokovaná když Harry a Shelly oznámí jejich zasnoubení a reaguje na něj útěkem společně s Thomasem.
Vada si později začíná všímat změn v sobě samé, když běhá po domě a křičí že krvácí. Shelly ji vlídně vysvětlí, že její první menstruace je naprosto přirozený proces. Když Vada zjistí že ji mají pouze dívky, nechce vidět Thomse J., který přijde po chvíli. Po pár dnech ale spolu sedí pod stromem u řeky, kde sdílí nevinný první polibek.
Jednoho dne v lese Vada a Thomas J. narazí na včelí úl, který Thomas J. srazí k zemi. Vada při tom ztratí svůj milovaný prstýnek nálad a tak ho začnou hledat. Po chvíli ale přestanou, když je přeruší včely vylétávající z úlu,
Harry musí Vadě doručit onu tragickou zprávu o Thomasově smrti, což ji tak raní, že odmítá opustit svůj pokoj.
Když nastane den Thomasova pohřbu, Vadiny emoce jsou tak silné, že uteče. Dojde k domu pana Bixlera, se kterým chce zůstat. Přijde ale na to, že se chystá oženit se. Vrátí se na místo, kde se ona a Thomas J. scházeli a přemítá si v hlavě, co se stalo.
Když se Vada vrátí domů, všem se uleví když zjistí, že je v pořádku, včetně Shelly, kterou Vada přijme za svou budoucí nevlastní matku.
Vadin smutek urovná spor mezi ní a jejím otcem. Ten jí vysvětlí, že matčina smrt nebyla její vina a že se podobné věci stávají.
Ke konci léta se Vada a její otec setkají s paní Sennettovou, která stále  truchlí nad smrtí svého syna. Daruje Vadě její prsten nálad, který Thomas J. našel a Vada se ji pokouší utěšit.
V poslední den kurzu tvůrčího psaní Vada přečte báseň, kterou napsala o ztrátě svého nejlepšího přítele.

DABING
1.DABING (VHS)
České znění připravili: Jana Páleníčková - Anna Chlumsky (Vada Sultenfuss), Jiří Plachý - Dan Aykroyd (Harry Sultenfuss), Jan Kalous - Macaulay Culkin (Thomas J. Sennett), Miriam Chytilová - Jamie Lee Curtis (Shelly DeVoto), Gustav Bubník, Zuzana Schulzová, Jiří Zavřel, Antonín Navrátil, Jan Morávek, Dagmar Vacková, Karolína Průšová, Vladimíra Wildová.
Vyrobil: Bonton - divize Bontonfilms

2.DABING (Prima)
V českém znění: Mariana Franclová - Anna Chlumsky (Vada Sultenfuss), Zbyšek Pantůček - Dan Aykroyd (Harry Sultenfuss), Ondřej Balcar - Macaulay Culkin (Thomas J. Sennett), Jitka Moučková - Jamie Lee Curtis (Shelly DeVoto), Martin Sobotka - Richard Masur (Phil Sultenfuss), Jan Maxián - Griffin Dunne (pan Bixler), Jiří Krejčí - Ray Buktenica (Danny), Irena Máchová, Roman Hájek, Michal Gulyáš, Bohuslav Kalva, Hana Talpová, Alice Šnirychová, Petr Burian, Jiří Ulrich, Jan Köhler, Saša Horáková, Sára Nygrýnová a další
Překlad: Pavel Matějka
Zvuk: Pavel Balcar
Produkce: Kristýna Smetanová
Vedoucí výroby: Marie Přívratská
Vedoucí dramaturg: Daniel Košťál
Šéfproducent: Jaroslav Richtr
Dialogy a režie: Miriam Chytilová
Vyrobila: Médea Promotion Dabing, člen skupiny Médea Group pro FTV Prima 2016

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 26.6.1992
Premiéra USA: 27.11.1991 Columbia/Sony
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.4.1993 (VHS) Bonton Home Video
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 121 500 000
Náklady (Rozpočet) - $ 17 000 000
 
Tvůrci a herci
Howard Zieff (Režie), Brian Grazer (Produkce), James Newton Howard (Hudba), Paul Elliott (Kamera), Wendy Greene Bricmont (Střih), Mary Colquhoun (Casting), Joseph T. Garrity (Scénografie), Karen Patch (Kostýmy), Carlos Delarios (Zvuk), Allen Weisinger (Masky), Laurice Elehwany (Scénář), Anna Chlumsky (Herec), Macaulay Culkin (Herec), Dan Aykroyd (Herec), Jamie Lee Curtis (Herec), Richard Masur (Herec), Griffin Dunne (Herec), Ann Nelson (Herec), Jane Hallaren (Herec), Peter Michael Goetz (Herec), Tom Villard (Herec), Lara Steinick (Herec), Shane Obedzinski (Herec), Kevin Scott Richardson (Herec), Kurt Smildsin (Herec), Anthony R. Jones (Herec)
 
1991/102/USA/Komedie, Drama, Romantický, Rodinný
 
Zajímavost k filmu
- Anna Chlumsky a Macaulay Culkin byli v roce 1992 nominovaní na MTV Movie Awards za nejlepší filmový polibek.
- Na postavu Thomasa bol pôvodne zvažovaný Elijah Wood.
- Na postavu Harryho Sultenfussa boli zvažovaní Chevy Chase, Bill Murray a Steve Martin.
- Scenáristka filmu Laurice Elehwany sa vyjadrila, že príbeh filmu je inšpirovaný jej kamarátkou z detstva, ktorá žila v pohrebníctve.
- Anna Chlumsky a Macaulay Culkin natočili svoju bozkávaciu scénu až na 15. krát.
- Macaulay Culkin (Thomas) zinkasoval za svoju rolu rovný milión amerických dolárov, čo bol desaťnásobok honoráru, ktorý zobral za svoj najväčší filmový hit Sám doma (1990). Stal sa tak prvým detským hercom, ktorý obdržal takúto sumu za vedľajšiu rolu.
 
Odkazy