Kukuřičné děti / Children of the Corn (1984/93/USA/Horor, Thriller) 53% -Originál DVD-

06.10.2023 00:01
JEDNOU VĚTOU
„Podle povídky Stephena Kinga vznil v roce 1984 horor s hororovu atmosférou, jejíž působivost dala vzniknout hned několika pokračováním."

OBSAH
Mladí milenci se na své cestě napříč Amerikou zastaví v malém městečku v Nebrasce a dozví se šokující věc. Jednoho dne před třemi lety zde děti, na příkaz démona zvaného ‘‘Ten co chodí mezi řádky‘‘, zabili všechny dospělé... V mysteriózním hororu natočeném na motivy povídky Stephena Kinga.Dvanáctiletý kazatel přijíždí do malého městečka obklopeného nekonečnými lány kukuřičných polí. Ovládne místní děti a přikáže jim zabít všechny dospělé, aby jejich krev přiživila úrodu. Dětem je zakázáno tančit, hrát nebo zpívat a když je jim osmnáct, musí se obětovat kukuřičným polím. Některé z nich se pokusí utéct, ale krvelačný Malachai je uloví. Pár mladých milenců na cestě napříč zemí uvidí na cestě mrtvého mladíka, přivezou ho do zdánlivě pustého městečka a potkají tam jeho vyděšenou sestru. Dívka se jim snaží vysvětlit co se zde děje a varovat je před ďábelskou nadvládou teroru, ale dvojice jej brzy pocítí na vlastní kůži. Živí dospělí nejsou v Gatlinu vítáni, takže musí udělat vše, aby unikli z posedlého městečka živí... Literární předlohou dnes již kultovního snímku byla povídka mistra hororu Stephena Kinga.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Přestaň Sáro Connorová blbnout s těma harantama v kukuřici a běž se raději připravovat na Soudný den.. Solidně dusivá atmosféra nekonečných lánů, děti se srpy vedené dvojicí Pepa Melen v saku (Isaac) plus rezavý výkvět každé polepšovny (Malachai) a vše srážející nadpřirozený závěr plný optimismu. A přitom stačilo k zahnání všeho zla sebrat těm nebohým dětem z Gatlinu Bibli a vrátit jim PC hry, cigára, levné krabicové víno a popcorn z mikrovlnky.. (Gilmour93) 2*

Je hodně zvláštní, že léta páně 1984 vzniklo žánrově vybroušené sci-fi Terminátor, komediální Krotitelé duchů nebo třeba dobrodružný Indiana Jones a Chrám zkázy. V rámci svého žánru nadmíru povedené kousky. Bohužel v osmdesátých letech v drtivé většině ale horory dělat neuměli. Většina špatných hororů je alespoň vtipná, Kukuřičné děti jsou otravným a dosti amatérským paskvilem s jen velmi zřídka kdy dusivou atmosférou. Dialogy jsou na úrovni žáka základní školy, situace a vztahy jsou vykreslené se spletitostí leporela. Pobaví snad jen spratek Isaac a rezavý ucho Malachai.. jinak jsem tam nic jiného neviděl. (castor) 2*

Takové pěkné městečko duchů uprostřed nekonečných polí s dětskou sektou... a taková nuda. Začne to pěkně svižně (vyvraždění Gatlinu, titulky s dětskými obrázky ilustrujícími následný vývoj), ale potom, co ústřední pár srazí v polích děcko, se děj začne táhnout a až do konce ničím nepřekvapí. Režisér navíc moc nezvládá budovat napětí ani atmosféru a vizuálně je to nuda s několika směšnými efekty na konci. Takže docela nudné béčko, i když potenciál tu rozhodně byl. Ale Isaac a Malachai byli obsazeni skvostně. (choze) 2*

VELKÁ RECENZE
 Když se tak člověk podívá na dějiny moderního hororu, zapřemýšlí si nad tím, jaký je asi nejčastější autor, který se objevuje pod titulkem „Podle románu (příběhu, povídky, apod.)“. Ano, odpověď na sebe nenechá dlouho čekat. Je to samozřejmě Stephen King. Jen malému množství autorů se dostalo toho, že většina jejich rozsáhlé bibliografie byla zfilmována. Vedle Kinga je pak často uváděn Alexandre Dumas starší. Skoro se tak zdá, že ať přijde King se sebejednodušším nápadem, ten se okamžitě promění ve zlato. Pro něj samotného určitě, když prodává práva, ale často i pro ty, kteří podle jeho děl natáčejí filmy.
Ne, nebudeme si nalhávat, že každý film, který je podle Kinga natočený, je čisté potěšení. Naopak, někteří režiséři to prostě nezvládají. A abychom byli úplně upřímní, v některých případech ani příběhy samotné nejsou takové, aby se pro zpracování na filmové plátno hodily. Přesvědčil nás o tom sám Stephen ve svém vlastními silami režírovaném filmu „Vzpoura strojů“ a bohužel nás o tom přesvědčuje i Fritz Kiersch ve snímku „Kukuřičné děti“.
Příběh „Kukuřičných dětí“ se odehrává v malém městě v Nebrasce, konkrétně se to město jmenuje Gatlin. Film se jakž takž drží předlohy, i když si rozhodně pamatuji, že ústřední pár nebyli takoví pohodáři, jako jsou Peter Horton a Linda Hamilton, které to slušelo i před tím, než z ní James Cameron udělal Sarah Connor, matku nejdůležitějšího člověka v boji proti SkyNetu.
Pár se dostává do Gatlinu, kde nachází prázdné město. My víme proč, protože jsme toho byli svědkem v úvodní scéně. Dle mého názoru je právě v tomhle problém filmu. Už od začátku je jasné, o co tady jde. Právě úvodní scéna v kavárně je tou nejsilnější a člověk tak získává pocit, že ty nejlepší nápady filmaři vystříleli hned na začátku, aby potom mohli jen nastavovat obyčejnou kaši, která nemá čím překvapit. Samozřejmě, že ty děti budou pořád stejně drsné, samozřejmě, že ještě někoho zabijí, a samozřejmě, že ústřední pár vydrží až do úplného konce.
Pozitivem filmu jsou dětské herecké výkony, hlavně představitelé Joba, Sarah, Isaaca a Malachaie jsou ve svých rolích skutečně výteční a jsou těmi, kdo vytváří děsivou atmosféru celého snímku, která se ale místy rozmělňuje. Až moc běhání, které nikam nevede, až moc řečí, které nemají význam. Jako děsivá pohádka – trochu by to mohlo připomínat „Jeníčka a Mařenku“ – by film mohl fungovat, ale tvůrci se vydali nepříliš vhodným směrem a prostě udělali z příběhu jen další rádoby horor, který se jim navíc podařilo roztáhnout do celkem šesti dalších pokračování a jednoho televizního remaku. Někdy se dá vydělávat na skutečně jednoduchých povídkách celé roky.

DABING
1.DABING (VHS)
V českém znění: Martin Dejdar - Peter Horton (Burt + všechny mužské role)
Vyrobilo: Studio Orbis pro LARS 1991

2.DABING (Markíza)
V českém znění: Aleš Zbořil - Peter Horton (Burt), Jana Musilová - Linda Hamilton (Vicky), Luboš Ondráček ml., Pavel Vacek, Jiří Balcárek, Jiří Brož, Veronika Vlková, Pavla Horňáková, Martin Sláma, Tomáš Čisárik, Zdeněk Junák, Jan Macháček, Marie Sobotková, Kristýna Kopřivová, Tereza Hrubá, Hugo Hluchý a další
Mistr zvuku: Emil Kopřiva
Produkce: Petra Kubíková
Asistentka režie: Monika Macků
Překlad: Dan Sobotka
Dialogy: Roman Kosek
Režie: Daria Hrubá
Vyrobilo: Filmové studio Attack ve spolupráci se studiem Špilberk pro televizi Markíza

3.DABING (DVD, Cinemax)
V českém znění: Michal Holán - Peter Horton (Burt), Jitka Ježková - Linda Hamilton (Vicky), David Štěpán - Robby Kiger (Job), Viktorie Taberyová - Anne Marie McEvoy (Sára), Vojtěch Hájek - John Franklin (Isaac), Oldřich Hajlich - Courtney Gains (Malachiáš), Jan Rimbala, Roman Hajlich, Milan Slepička, Kristýna Valová, Rozita Mary Erbanová, Petra Tišnovská, Jiří Hromada, Zuzana Schulzová, Radka Malá, Bohuslav Kalva, Jana Hermachová, Jan Szymik, Jaroslav Horák, Filip Jančík (titulky)
Překlad: Martin Brát
Produkce: Milena Čapková
Zvuk: Jan Šléška, Miloš Sommer
Dialogy: Jitka Tošilová
Režie: Filip Jančík
Vyrobilo: Studio Soundwave pro Řitka video v roce 2009

4.DABING (Film+)
V českém znění: Filip Švarc - Peter Horton (Burt), Jana Páleníčková - Linda Hamilton (Vicky), Robin Pařík - Robby Kiger (Job), Kristýna Valová - Anne Marie McEvoy (Sára), Michal Holán - John Franklin (Isaac), Petr Neskusil - Courtney Gains (Malachai), Jakub Štěpán, Milan Slepička, Ludvík Král, Hana Kusnjerová, Klára Šumanová, Pavel Vondra, Rudolf Kubík, Radovan Vaculík, Petra Jindrová, Eva Miláčková, Bohuslav Kalva (titulky)
Překlad: Dana Hrbková
Technická spolupráce: Karel Machek
Zvuk: Vladimír Šimůnek
Vedoucí výroby: Bára Hornychová
Produkce: Zdeněk Mahdal
Dialogy a režie: Ivana Měřičková
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska ve studiu Pro-Time v roce 2010

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 9.3.1984 New World Pictures
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.11.1991 Lars
Poprvé na DVD: 2.11.2009 Řitka video
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 14 600 000
Náklady (Rozpočet) - $ 800 000
 
FILMY V SÉRII
Kukuřičné děti (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/cce/
USA, Horor / Thriller, 1984
Režie: Fritz Kiersch, Hrají: Peter Horton, Linda Hamilton

Kukuřičné děti 2: Poslední oběť  (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/cci2/
USA, Horor, 1992
Režie: David Price, Hrají: Terence Knox, Ned Romero

Kukuřičné děti: Přízrak města (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/cci/
USA, Horor, 1995
Režie: James D.R. Hickox, Hrají: Jim Metzler, Yvette Freeman

Kukuřičné děti: Zjevení (Originál) gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/https/
USA, Horor, 1996
Režie: Greg Spence, Hrají: Naomi Watts, Jamie Renée Smith
 
Tvůrci a herci
Fritz Kiersch (Režie), Donald P. Borchers (Produkce), Terrence Kirby (Produkce), Jonathan Elias (Hudba), Joao Fernandes (Kamera), Harry Keramidas (Střih), Linda Francis (Casting), Craig Stearns (Scénografie), Barbara Scott (Kostýmy), Gregg Barbanell (Zvuk), Herita Jones (Masky), George Goldsmith (Scénář), Stephen King (povídka) (Předloha), Peter Horton (Herec), Linda Hamilton (Herec), R. G. Armstrong (Herec), Courtney Gains (Herec), John Philbin (Herec), John Franklin (Herec)
 
1984/93/USA/Horor, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Film získal v roku 1984 hlavnú cenu - Zlatého havrana - na Bruselskom medzinárodnom festivale fantastických filmov.
- Film poslúžil ako inšpirácia pre pieseň "Disciples of the Watch" od americkej trash metalovej skupiny Testament.
- Na palubnej doske v aute Burta (Peter Horton) a Vicky (Linda Hamilton) je možné zahliadnuť zbierku poviedok "Nočná zmena" (Night Shift) od Stephena Kinga, v ktorej sa nachádza aj poviedka "Kukuričné deti".
- Název písně, kterou si malá Sarah pouští na gramofonové desce, je "Runaway" od Dela Shannona z roku 1961.
- Důvodem, proč vznikla další pokračování, spočívá ve smlouvě. Producent totiž od Stephena Kinga kromě práv na příběh získal i práva na název.
- Snímka vznikla podľa poviedky Stephena Kinga v čase, keď už boli s úspechom sfilmované mnohé jeho iné hororové príbehy (Carrie, Osvietenie, Cujo, Mŕtva zóna, Christine).
- Aj keď King o kukuričných deťoch napísal len krátku poviedku, zápletku filmári v nasledujúcich desaťročiach rozkúskovali do početnej série. Hoci King nenapísal pokračovanie, pokračovania sa na plagátoch kvôli účinnejšej reklame pýšili jeho menom.
- V původním příběhu se Isaac jmenoval William Renfrew a Malachai se jmenoval Craig Boardman.
- V původním traileru bylo jméno Stephena Kinga napsáno špatně a to jako Steven King.
- V původním příběhu měla být postava Lindy Hamilton dětmi zabita.
- Ve většině záběrů byla použita pravá kukuřice, pro obtížnější záběry byla vyrobena z polyuretanu.
- R.G. Armstrongem natočil své scény za jeden den.
- Kým film končí šťastne (manželský pár prežije a deti prestanú vraždiť), Kingova poviedka končí katastroficky (manželský pár bol zavraždený a deti vraždia ďalej).
 
Odkazy