Kopytem sem, kopytem tam / Kopytem sem, kopytem tam (1988/128/Československo/Komedie, Drama) 72%

06.10.2023 01:33
JEDNOU VĚTOU
„Abyste vědeli, milí diváci, že se to nevyplácí... Moralita Věry Chytilové podle povídky Pavla Škapíka“

OBSAH
Choroba AIDS sa stala východiskom pre skúmanie povrchných vzťahov medzi ľuďmi a symbolom smrteľného ohrozenia, stresovej situácie, ktorá odhaľuje podstatu jednotlivých charakterov. Traja sympatickí tridsiatnici veselo užívajú život, namiesto lásky striedajú sexuálne partnerky a cenu života im pripomenie až ohrozenie AIDS. Film o apatii, nihilizme, nivelizácii hodnôt, epikurejskom egocentrizme so samovražednými dôsledkami. Euforické eskapády ako zúfalá snaha premôcť pocit odcudzenia v spoločnosti. Významným prínosom sa stala účasť amatérskeho divadla Sklep, ktorá dodáva filmu originálnu poetiku, hravú recesiu a osobité hrecké prejavy T. Hanáka, M. Šteindlera a D. Vávru. Námetom a scenáristickou spoluprácou sa uviedol mladý absolvent FAMU P. Škapík. V chytilovsky hektickom tempe rozprávania upúta rozháraná kompozícia obrazu (farebne sýtej tónine dominuje červená), nervný strih, dekomponovaná hudba, pulzovanie a ostré jazdy p"sobivej kamery, snímajúcej v najnemožnejších uhloch a sklonoch. Dômyselný humor a efektné pózerstvo sú predvádzané natoľko okázalo, až je vlastná amorálna podstata skutkov prehlušovaná a ostrosť pohľadu na zdeformovanú realitu sa rozptyľuje.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Trýznivá lehkost bytí normalizační bohémy. Nejhorší na tom je, že existenciální vibrace toho filmu vůbec neztratila na naléhavosti. Výtečné ironické pásmo prázdnoty oficiální kultury a nonkonformního boření se v blátě nudy. K tomu Chytilčino ústřední téma vztahu mužů a žen zpracované v tradičně sžíravém a bizarně obnaženém živočichopisu, který mocně podporuje fraškovitá a deklamativní poetika divadla Sklep. Symbolický konec jedné éry. (Marigold) 4*

Tvůrčí a režijní přístup první dámy českého filmu a věčné rebelky Věry Chytilové se prolnul s poetikou divadla Sklep a vznikl osobitý a výjimečný film, který už není postaven jen na recesi a dadaistickém přístupu sklepáků, ale slouží v subjektivním rastru paní režisérky vyšším cílům... téměř sociologická sonda o odcizení člověka. Lakmusový papírek nese jméno AIDS... Ve své době to byl velmi kultovní film, stejně jako prakticky všechno, na co sklepáci sáhli...respektive k čemu je normalizační schvalovací komise pustily... (Radek99) 4*

Pozdější (ale mnou dříve zhlédnutý) film se Sklepáky Kouř, to je, jak už jsem psal, kult. Ale tohle je… hodně špatný film. Přitom Sklepáci jako herci nejsou špatní, vlastně první polovina tohoto filmu taky není vyloženě špatná, ale od druhé poloviny se zřejmě naši hoši ze Sklepa snažili hrát, jako by byli na divadle a nijak to nekrotili. To chápu, protože od toho tam má být režisérem, aby je nějak nasměroval či krotil (v tomto případě režisérka) a bohužel, nepodařilo se. Kopytem sem, kopytem tam je zoufalý film, který ví, co chce říct, ale trvá mu to jako hladovému… vy víte co. Tam kde Kouř věděl, kde skončit, tady film jede přes čáru dobrých 40 minut. Za těch pár pěkných obnažených slečen a Hanáka ještě těch 40 % dám, ale vím, že tenhle film už nikdy víc vidět nemusím. (viperblade) 2*

VELKÁ RECENZE
V roce 1988 režisérka Věra Chytilová oslovila diváky výraznou generační tragikomedií, jejímiž hrdiny byli tehdejší třicátníci. Protagonisty sžíravého skupinového portrétu je parta přátel, která se baví popíjením, rozličnými žertíky a citově nezávaznými sexuálními dobrodružstvími. Kontrolor Pepe (Tomáš Hanák), veterinář Dědek (Milan Šteindler) a provozní František (David Vávra) jsou finančně zajištění a užívají si se svými podobně rozvernými přítelkyněmi života – ovšem jen do okamžiku, kdy furiantský Pepe zkolabuje a skončí v nemocnici. Zjistí se, že jeden člen party je HIV pozitivní – a dosavadní radostně sdílená promiskuita zahajuje paranoidní rozklad dříve přátelských vztahů... Téměř šedesátiletá Věra Chytilová, která se podílela na scénáři Pavla Škapíka, ve filmu neomylně pranýřovala nejen mravní marasmus konce osmdesátých let, ale i nekompatibilní vztahy mezi muži a ženami, které patří ke klíčovým tématům jejích filmů. Terčem režisérčina nesmlouvavě pronikavého odsudku se nestaly jen zacyklené oficiální struktury, ale i nová, okázale nonkonformní generace, která se potýká s nudou, odcizením, amoralitou a duchovní prázdnotou. Kongeniální spolupracovníky našla Chytilová v členech pražského divadla Sklep, kteří s plným nasazením ztvárnili hlavní hrdiny vyprávění, svobodně disponující jejich vlastní sarkastickou poetikou. Sklep se podílel i na generačním povídkovém filmu Pražská pětka (1988) a rytmikálu Tomáše Vorla Kouř (1990). Ve své době tabuizované téma AIDS se ve filmu Kopytem sem, kopytem tam stalo metaforickou hrozbou postihující jak nezodpovědné jedince, tak jejich okolí. Podíl na myšlenkově i vizuálně soustředěném snímku má i kameraman Jaroslav Brabec, který s Chytilovou dělal i její následující mozartovský snímek Mí Pražané mi rozumějí (1991). V roli Pepeho atraktivní milenky-cizinky se objevuje Chantal Poullainová, která excelovala už v Chytilové historické tragikomedii Šašek s královna (1987).
P.S. - Ve filmu jsou použity texty, úsloví a hymna divadla Sklep. Název dala filmu báseň: Kopytem sem kopytem tam, po deváté minul druhé den. Kopytem tam kopytem sem, odrazy zrcadel ve slunci hoří. Mé srdce z rámu těla kráká ven a večer jde vzhůru mé čelo v řadě. A povel Hrad! Můj povel Směr! Zapomněl deváté přes druhý den. A bubny keře vnímá silný tón. Kopytami bijí nerozum, kopytem sem kopytem tam. Činely voní v grotesce noci mé smrti jediné tympány řvou. Kopytem tam a kopytem sem. A stezkou prodírá se s kolem kolem Vydřího potoka Florian Targonelli. Čepice vyztužená nad mysl a rozum v poskoku malé radosti. Radost tvá malá víla nepokoje. A já padám oslněn její černí. Kopytami bijí nerozum.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Třicátníci kontrolor Pepe, veterinář Dědek a provozní František si užívají života. Láska je pro ně jen sex a tak střídají ženy, které jsou stejného ražení: extravagantní Jiřina, Františkova rozverná kolegyně Jana, mondénní zootechnička Hanka. Večery všichni tráví v restauracích a barech. Peníze jim nechybí, Pepe při kontrolách v restauračních zařízeních vždy inkasuje slušné částky jako úplatky. Na karlovarské kolonádě spatří Pepe krásnou Francouzsku a svede ji. Na horách se Pepe zase seznámí s Petrou. Tu však otec dobře hlídá a tak nakonec dívka uteče z domova za Pepem. Při návratu z hor se Pepemu udělá špatně a musí do nemocnice na pozorování. Tam ho navštíví celá rozjařená parta a z legrace si všichni nechají udělat krevní zkoušku. Výsledek je tragický, u jednoho nebo jedné je test pozitivní na AIDS. Nikdo však neví, komu patří. Od této chvíle se život party radikálně změní. Nejvíc Janě, která je těhotná. Každý ze tří mladíků může být otcem. Dědka i Františka zachvátí děs, apatický Pepe odejde. Na kolonádě ho sleduje dívka podobná Francouzce. Pepe od ní lhostejně odvrátí pohled.
 
Postavy a obsazení
• Tomáš Hanák - Pepa
• Milan Šteindler - Dědek
• David Vávra - František
• Tereza Kučerová - Jiřina
• Bára Dlouhá - Jana
• Chantal Poullain - Hvězda

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČSSR: 1.3.1989
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.2.1995 (VHS) Bonton Home Video, 27.9.2005 (DVD) Bontonfilm
Poprvé na VHS: 1.10.1995 Bonton Home Video
Poprvé na DVD: 1.9.2005 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
 
Tvůrci a herci
Věra Chytilová (Režie), Jaroslav Bouček (Produkce/Vedoucí výroby), Jiří Chlumecký (Hudba), Jiří Veselý (Hudba), Jaroslav Brabec (Kamera), Ivana Kačírková (Střih), Zbyněk Hloch (Scénografie), Daniela Flejšarová (Kostýmy), Petr Kolínský (Kostýmy), Miloslav Hůrka (Zvuk), Jan Dolejší (Masky), Martin Frič (Scénář), Jan Kaplan (Scénář), Jaroslav Žák (Scénář), Jaroslav Žák (kniha) (Předloha), Tomáš Hanák (Herec), Milan Šteindler (Herec), David Vávra (Herec), Ivana Kuntová (Herec), Tereza Kučerová (Herec), Renata Beccerová (Herec), Bára Dlouhá (Herec), Chantal Poullain-Polívková (Herec), Josef Kobr (Herec), Jiří Bartoška (Herec), Zdeněk Mucha (Herec), Pavel Vangeli (Herec), Jana Marková (Herec), Daniela Píchová (Herec), Dagmar Pušová (Herec), Magda Dolejšová (Herec), Dáša Neblechová (Herec), Marie Hradilková (Herec), Anna Gruberová (Herec), Věra Pokorová (Herec), Magda Weigertová (Herec), Daniela Šrajerová (Herec), Milan Štrich (Herec), Radim Vašinka (Herec), Petr Křiváček (Herec), František Olšovský (Herec), Břetislav Tetera (Herec), Jaroslav Kolísek (Herec), Štěpán Kučera (Herec), Miroslav Anton (Herec), Karel Sekera (Herec), Hana Menčíková (Herec), Naďa Vaňátková (Herec), Monika Herbichová (Herec), Martina Jirotková (Herec), Jitka Zelenková (Herec), Andrea Havlenová (Herec), Viktorie Knotková (Herec)
 
1988/128/Československo/Komedie, Drama
 
Zajímavost k filmu
- V čase 1.20.26 je na televizní obrazovce ukázka z filmu Výjimečná situace (1985).
- Film, na který se dívá Jiřina (Tereza Kučerová) v bytě Pepeho (Tomáš Hanák), který se zrovna vrátil z hor, se jmenuje Poklad hraběte Chamaré (1984).
- Tomáš Hanák se svým obsazením souhlasil až po nátlaku režisérky Chytilové a kolegů Vávry a Šteindlera. Ve stejné době totiž natáčel režisér Vorel film Kouř (1990), kde měl Hanák ztvárnit hlavní roli.
- Natáčelo se v Karlových Varech.
 
Odkazy