Kopretiny pro zámeckou paní / Kopretiny pro zámeckou paní (1981/85/Československo/Komedie) 63% -Originál DVD-

06.10.2023 01:33
JEDNOU VĚTOU
„Stačí jediný pohled, aby se dcera kastelána zamilovala do prázdninového průvodce hradu...“

OBSAH
Prázdninová komedie o holkách krásně praštěných. Patnáctiletá Kateřiná Krásná žije se svými rodiči - kastelány na hradě Krabonoši. Je "otrávená" pomyšlením, že stráví svoje prázdniny v neútulné pokladně hradu. její - podle jejího názoru - nudný život na Krabonoši je narušen příchodem studenta Petra, který by měl na hradě dělat průvodce. Katka se do něj zamiluje a marně se snaží upoutat jeho pozornost a to opravdu všemi způsoby, dokonce i fingovanou krádeží vzácných korbelíků z hradní sbírky. Katka má sice průšvih, ale ten konečně přiměje Petra, aby si jí všiml.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Určitě vřele doporučuju všem normálním holkám, zejména těm, kteří prožívají svoje první, druhé, ale klidně i poslední lásky. Ale i já jako kluk jsem velmi spokojen. Po dlouhý době je Kačka zase jedna z toho vzácného druhu holek sympošek - čeledi prdloň obecný a zejména v první části měla kvalitní hlášky a její závěrečný čin jí samozřejmě zcela schvaluji a plně podporuji. S kopretinama pro Kačku, zámeckou pání, bych neměl ani nejmenší problém. A Bouzov ? No jasně, už vím co budu dělat o jednom letním víkendu. (Enšpígl) 4*

Chytilová light. Neškodně blbá letní komedie pro dospívající dívky čerpá z politicky neutrálního prostředí fiktivního hradu (ve skutečnosti se natáčelo na Bouzově) a z neafektovaného projevu Sylvy Julinové (která se kromě tohoto prázdninového zpestření hraní více nevěnovala). Přesto, přirozeně, nejsou Kopretiny dobově zcela bezpříznakové. Vícekrát se do dialogů vkrádá problematika kradení (chlácholivé konstatování, že se kradou jenom slepice; dotaz, zda kvůli zlodějům nejsou na hradě vystaveny jenom repliky), postavy venkovanů projevují ve vztahu k vysmívanému „Pražáčkovi“ chorobný provincionalismus, protagonistka se navzdory snaze filmu více akcentovat dívčí hledisko (kluci jsou trapní, rodiče ničemu nerozumí) v závěru projeví jako „koza“, kterou musí na správnou cestu navést chápavý příslušník VB. Neméně příznačná pro normalizaci je otcova zničující neschopnost seberealizace, neboť hlavní slovo patří manželce (nečinnost mužů vs. aktivita žen, považovaných za politicky méně nebezpečné) a časové situování děje do prázdninových dnů, kdy dochází k pomyslnému zastavení času. Vcelku se ale filmu daří setřást ze sebe dobu svého vzniku. Atmosféra nevinných letních hrátek, narušena pouze rušivě seriózním pokusem o znásilnění, je nakažlivá, výchovný rozměr snesitelný a půl hvězdičky rád přidám za retro laskominy v podobě nevyholeného podpaží a trička s Mickey Mousem. 55% (Matty) 3*

Pubertální a hlavně znuděná holka s poetickým jménem Kateřina Krásná o prázdninách pracuje v pokladně hradu a sní o lásce. S příchodem studenta a budoucího průvodce na hradě Krabonoš (ve skutečnosti přejmenovaný Bouzov) vše nabere reálné rozměry a Katka se zamiluje. Hartl je jako ňoumovitý student perfektní a Julinová sympaticky neokoukaná a v podpaží nevyholená (v té době letěl prales). Romantický ráz filmu se snaží navodit i hudba renomovaného Karla Svobody. Romantika se nakonec přece jen nedostaví. Vyřeší se to příjemnou komedií, se kterou se nic nedá pokazit. Na filmu se podepsal výrazně zub času a podobných filmových počinů vznikalo v minulosti hodně, zvláště zesnulý režisér Pinkava rád točil pro mládež, ačkoliv kvantita převyšovala kvalitu. Mám však pocit, že tenhle nějak vedle známých a osvědčených titulů zapadl. Předabování některých herců bylo příliš do zvukových bubínků bijící (Husák, Tříska a spol). 60% (kongik) 3*

VELKÁ RECENZE
 Stanislav Rudolf poskytl svými dívčími romány inspiraci řadě českých filmů. Jednou z divácky nejoblíbenějších adaptací spisovatelových děl jsou i Kopretiny pro zámeckou paní z roku 1981. Snímek realizoval osvědčený režisér Josef Pinkava. Hrdinkou příběhu, jehož přepisu se Pinkava ujal spolu se zkušeným scenáristou Stanislavem Petříkem, je patnáctiletá Katka Krásná. Ta přes léto musí prodávat lístky v pokladně hradu Krabonoš, kde pracují oba její rodiče. Dívka se zamiluje do studenta historie z Prahy, Petra, který přijel na hrad na prázdninovou brigádu. Mladík si však jejího citu nevšímá. Zhrzená Katka, aby ho potrestala, ukradne dva cenné exponáty z hradní expozice. Nakonec musí přiznat policii a rodičům pravdu. Petr dívčiny city začne opětovat… Režisér Josef Pinkava měl s příběhy mladých hrdinů značnou zkušenost (mj. Prázdniny s Minkou /1962/, Kočky neberem /1966/, Terezu bych kvůli žádné holce neopustil /1976/). S dílem Stanislava Rudolfa se setkal už v roce 1971, kdy adaptoval vděčný příběh o školačce s nadváhou Metráček. Kopretiny pro zámeckou paní pojal Pinkava jako oddechový prázdninový příběh se sympatickými hrdiny. Titulní roli v příjemném snímku ztvárnila neherečka Sylva Julinová, partu studenta Petra se ujal Jan Hartl. V roličce Roberta debutuje před filmovou kamerou tehdy dvacetiletý Pavel Kříž, kterého ve filmu nadaboval Roman Skamene.
Patnáctiletá Katka Krásná žije se svými rodiči na hradě Krabonoš.O prázdninách vypomáhá rodičům, kteří jsou na hradě zaměstnáni, v pokladně. Moc jí to netěší, nebude mít dost času na kamarádky a koupání. Na prázdninovou brigádu přijede na Krabonoš student historie. Katce se mladík zalíbí, ale ten ji nevěnuje pozornost. Katka mu proto dělá různé naschvály, hned první večer mu nasype do kávy pepř. Petr se dostane do konfliktu s Pavlušou, rozmazleným synem Těšíkových, kteří také pracují na hradě. Pavluša požádá své známé mladíky, aby Petra zbili. Katka vyslechne jejich rozhovor a utíká Petra varovat. Na cestě ji zadrží Pavluša, ale Petr, který je džudista, si s hromotluky poradí. Domnívá se, že cílem přepadení byla Katka. Ani po této příhodě však Petr nepochopí, že dívka se do něho zamilovala. Vezme si od správce Krásného dva korbely, aby je vyčistil. Katka se mu chce za jeho nevšímavost pomstít a korbely ukradne. Ztrátu vyšetřuje poručík VB Tyleček, jemuž se při výslechu Katka přizná. Otec je rozhořčen, jen matka tuší pravdu o své dceři. Tyleček s přehledem vyřídí celou záležitost a ještě s lehkou ironií otevře Petrovi oči. V noci se dívka probudí. V okně se objeví na šňůře Petrův magnetofon se dvěma kopretinami. Najednou se cítí šťastná.
 
Postavy a obsazení
• Sylva Julinová - Kateřina Krásná
• Jan Hartl - Petr
• František Husák - Katčin otec
• Zdena Hadrbolcová - Katčina matka
• Jana Tomšů - Ida
• Eva Holubová - Hanka
• Tomáš Vacek - Tonda
• Jiřina Jelenská - průvodkyně Těšíková
• Stanislav Tříska - Těšík
• Pavel Klůs - Pavluša
• Jiří Tomek - poručík VB
• Věra Tichánková - babička Kocourková

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČSSR: 1.9.1981
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 25.6.2007 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
 
Tvůrci a herci
Josef Pinkava (Režie), Vojtěch Kunčík (Produkce/Vedoucí výroby), Karel Svoboda (Hudba), Jiří Kolín (Kamera), Ivan Matouš (Střih), Zdeněk Rozkopal (Scénografie), Kristýna Novotná (Kostýmy), Radomír Koutek (Zvuk), Ctibor Kloupar (Masky), Věra Kotlanová (Masky), Jaroslav Petřík (Scénář), Josef Pinkava (Scénář), Sylva Julinová (Herec), Jan Hartl (Herec), František Husák (Herec), Zdena Hadrbolcová (Herec), Jiřina Jelenská (Herec), Stanislav Tříska (Herec), Věra Tichánková (Herec), Josef Chvalina (Herec), Lubor Tokoš (Herec), Antonín Navrátil (Herec), Pavel Kříž (Herec), Eva Holubová (Herec), Jiří Tomek (Herec), Tomáš Vacek (Herec), Jiří Růžička ml. (Herec), Vladimír Hrabal (Herec), Pavel Klůs (Herec), Ilona Willertová (Herec), Eva Sokolová (Herec), Helena Martinovská (Herec), Michal Katerinjuk (Herec), Eduard Halama (Herec)
 
1981/85/Československo/Komedie
 
Zajímavost k filmu
- Sylva Julinová se před „Kopretinami" ani po nich na stříbrném plátně neobjevila. Netoužila po dráze herečky, vystudovala LF UP v Olomouci, vdala se, má dceru a zavedenou praxi.
- Ve scéně, kdy má Katka (Sylva Julinová) na hradě kamarádku a v čase 48:14 pustí televizor, je na obrazovce lechtivý záběr z filmu Hra o jablko (1976).
- Roman Skamene namluvil Pavla Kříže, Lubomír Lipský Stanislava Třísku a Zdeněk Řehoř propůjčil hlas Františku Husákovi. Postavu Pavlušky Těšíka (Pavel Klůs) namluvil herec Jiří Lábus.
- Natáčelo se na hradě Bouzov, později se zde točila i pohádka O princezně Jasněnce a létajícím ševci.
- Autor příběhu, spisovatel S. Rudolf napsal také scénář k filmu Metráček.
- František Husák se během natáčení šel opalovat, ale tak se spálil, že se ten den nemohlo točit a muselo se čekat až trochu vybledne.
- Název Zámku Krabonoš si režisér půjčil z názvu jedné vesnice na jihu Čech.
 
Odkazy