Křídla Vánoc / Křídla Vánoc (2013/110/Česko/Drama, Komedie) 60% -Originál-

06.10.2023 01:31
JEDNOU VĚTOU
„Zimní příběh o splněných přáních“

OBSAH
Velká část filmu se odehrává v nákupním centru v čase Vánoc. Prolnou se tu příběhy čtyř přátel, kteří zde pracují. Jedním je optik Tomáš (Richard Krajčo). Vystudovaný oční lékař má rád volnost a ženy, žije v obytném přívěsu na poli nedaleko obchodního centra, kde se prohání jeho kůň. Hezká Nina (Vica Kerekes) balí dárky ve stánku a provokuje výstředním oblékáním i přidrzlou otevřeností. Jejím krédem je nemilovat, aby nemohla být zraňována. Ráďa (David Novotný), nejstarší z přátel, pracuje v supermarketu jako manažer prodeje a bydlí s početnou rodinou v malém bytě. I když ji má rád, někdy by nejradši od toho chaosu utekl někam daleko.Zajíc (Jakub Prachař),čerstvěvystudovaný herec, marně obchází castingy a vlastně málokdo ví, jak se doopravdy jmenuje. Všichni ho vnímají v kostýmu ušáka, který rozdává dětem balonky. Každý z našich přátel má své touhy a sny a právě Vánoce jsou časem, kdy se mohou plnit. Dejme šanci zázrakům! Copak se pohádky nemohou žít?(Falcon)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Od všeho trochu. Trochu melancholické, trochu absurdní, tak trošku pohádkové, ale i lidsky dramatické. K tomu Richard Krajčo a jeho výběr muziky, který celý film výborně doplňuje. Vica Kerekes, která poprvé vypadá tak, že se nechce nikomu zalíbit. Kuba Prachař, kterej rychle pochopil, že ty černé vlasy mu nesluší a David Novotnej, kterej tady vypadá tak, jak kdyby chtěl začít fandit Slavii Praha. Líbilo se mně to. Mělo přesně to kouzlo Vánoce, o kterém v něm byla řeč. (Malarkey) 4*

Nádherná pohádka pro vyspělé. Ono, když o tom přemýšlím tak filmy, které Karin dělá, nemusí sednout úplně všem. Nejsou pro české prostředí příliš typické, ale o to víc se Karin Babinské vážím a fandím jí. Druhá věc je, že jsme z Karin zřejmě naladěni na stejnou vlnu, protože zatím všechny = dva její filmy se mně velmi líbily Tenhle film vnímám nejen jako zajímavě vyprávěnou pohádku, ale i jako zdvižený prst k tomu, co si vlastně přesně přejeme. Z hereckých výkonů se mně líbily všichni včetně Richarda Krajča, podle mě svou roli zahrál výtečně a Vice snad ani netřeba mluvit. Velmi vydařená vánoční pohádka o lidských vztazích a o našich touhách a vlastně tak trošku o nás samotných. Karin odvedla práci za kterou bych jí moc přál nějakou tu cenu, jediný co mám v merku počastovat kritikou je kamera. Makro detailní těkající záběry neladí příliš s příběhem a normální kamera by ještě více pomohla zimní atmosféře a zdůraznila, že hrdinové příběhu jsou obyčejní lidé, které mají stejné potřeby, touhy, sny a žijí podobné životy jako mnoho z nás. Zkrátka být kamera víc do klidu a nedělat z obyčejných hlavních hrdinů, rychlejma střihama a zoomem hrdiny akční, neměl bch problém vysolit pět hvězd. I tak se jedná o jedno z nejpříjemnějších českých překvapení posledních let a Karin budiž pochválena. (Enšpígl) 4*

Ona balí dárky, on pracuje v optice, ona je sarkastická pesimistka, on volnomyšlenkářský balič vdaných paniček. A teď do něj zřejmě vstoupilo něco nadpozemského. Jeho kolegové a přátelé řeší, zda je to nadpřirozený úkaz, nebo se prostě jenom zbláznil. Najednou si všichni něco přejí (ten pořádný úspěch v televizi nebo filmu, tamten víc životního prostoru, načež mu v autě zemře tchýně s tchánem). Do toho přicházejí další méně důležité postavy, ON se na NÍ začne koukat kapku jinak. A pak přijdou titulky. Kouzlo Vánoc v tom nevidím, křídla Vánoc odstřihla režisérka růžovými brýlemi. Ostatně se s postavami moc nenamáhá nic moc dělat. Prostě klade otázky, chce, abychom přemýšleli, ale právě tvůrci moc nedomýšleli, s čím vůbec přicházejí. Emocionální zákruty nefungují, herci nejsou špatní, ale že bych na někoho chtěl pochvalně ukázat prstem, tak to těžko (možná na Novotného). To, co filmaři naznačí, už v dalších desítkách minut zrovna dvakrát nezúročí. Podivný žánrový slepenec. Tři hvězdy s přivřenýma očima.. (castor) 3*

VELKÁ RECENZE
Od premiéry filmu Pusinky uběhlo již šest let a právě tak dlouho trvalo, než režisérka Karin Babinská natočila svůj další celovečerní snímek. Zatímco v dívčím road movie své útrapy snášely nezkušené mladice, nový film je už o něco starších lidech, kteří musí žít se svými minulými volbami a někdy nejistými vyhlídkami. Ještě však není ani zdaleka pozdě k nalezení řešení a příběh nás chce navnadit na sváteční atmosféru plnou naděje. Jak je pro naši dobu příznačné, odehrává se v nákupním středisku. To ale pouze upozorňuje na dnešní materialismus a překvapuje nás spirituální stránkou věci.
S optikem Tomášem (Richard Krajčo) se totiž údajně spojí andělský svět a poskytne mu možný klíč ke štěstí. Něco takového by nutně potřebovali hlavně Tomášovi přátelé – nepříjemná balička dárků Nina (Vica Kerekes), neúspěšný herec Zajíc (Jakub Prachař) a lehce frustrovaný manažer prodeje Ráďa (David Novotný). Každému z nich něco v životě schází, ale dokonce i nadpřirozená intervence si žádá lidskou výpomoc.
Tomáš získá jisté mystické schopnosti, které naruší jeho životní styl a mohou znamenat i obrat pro lidi, s nimiž se setká. Rozhodně jde o nejzvláštnější a nejriskantnější prvek Křídel, i když uvážíme jejich poselství o zázracích. Tomášovy vlastní nevysvětlitelné prožitky nijak nevnímáme, byť je pravda, že pro samotný scénář nejsou klíčové a překvapený optik reaguje realisticky, tzn., snaží se je spíš potlačit. Nastíněný zásah andělů cítíme díky náladě mezi osobami na zemi. Krajčo a Kerekes ze sebe hodně vydávají, když nechávají přátelství svých postav přerůstat v nesnadný románek. Hlavní mužský protagonista se dostává do lapálií, díky nimž máme postaráno o zábavu – nikoliv vaudevillovou, ale lehkou, jako ze života. Krajčo a jeho skupina Kryštof se podíleli na chytlavém emotivním soundtracku s pěknými českými i anglickými písněmi.
Všichni čtyři hrdinové si s sebou nosí nějaké trauma z rodiny a musí se s ním poprat, jak to ukazují hlavně Ráďa a Zajíc v méně romantické části snímku. Svátky poskytují možnost dát tyto všechny potíže do pořádku, každý však dospěje k nezapomenutelnému závěru a jak praví přísloví: „Konec dobrý, všechno dobré“. Ve velice milé dramatické komedii se naučíme jít za svými sny, ale také si dávat na vlastní přání pozor.
Na těchto křídlech může každý vnímavý divák doletět hodně daleko… Něžný snímek o naději, lásce a splněných přáních v naší kinematografii totiž nenalezneme moc často.
 
Postavy a obsazení
• Richard Krajčo - Tomáš
• Vica Kerekes - Nina
• David Novotný - Ráďa
• Jakub Prachař - Zajíc
• Vanda Hybnerová - Ludmilka
• Vilma Cibulková - Zajícova matka
• Lenka Dolanská Vlasáková - Míla
• Viktor Preiss - Tomášův otec

Ocenění:
Český lev
2013 - David Novotný (Nejlepší vedlejší herec)
2013 - Alois Fišárek (Nejlepší střih)
2013 - Richard Krajčo (Nejlepší hudba)

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 14.11.2013 Falcon
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 5.11.2014 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 30 911 653
Návštěvnost v ČR 237 042
Náklady (Rozpočet) - Kč 16 000 000
 
Tvůrci a herci
Karin Babinská (Režie), Veronika Schwarczová (Produkce), Richard Krajčo (Hudba), Martin Douba (Kamera), Alois Fišárek (Střih), Jiří Sternwald (Scénografie), Marek Cpin (Kostýmy), Jiří Klenka (Zvuk), Jana Radilová (Masky), Jana Červenková (Masky), Karin Babinská (Scénář), Richard Krajčo (Herec), Vica Kerekes (Herec), Jakub Prachař (Herec), David Novotný (Herec), Vanda Hybnerová (Herec), Lenka Vlasáková (Herec), Viktor Preiss (Herec), Vilma Cibulková (Herec), Zdena Hadrbolcová (Herec), Stanislav Zindulka (Herec), Milena Steinmasslová (Herec), Zdeněk Bařinka (Herec), Radovan Masár (Herec), Magda Reifová (Herec), Martina Preissová (Herec), Tomáš Juřička (Herec), Maria Pavlovová (Herec), Jitka Jirsová (Herec), Alena Vondrášková (Herec), Aneta Vrzalová (Herec), Milan Šimáček (Herec), Dominika Býmová (Herec)
 
2013/110/Česko/Drama, Komedie
 
Zajímavost k filmu
- Keď Vica Kerekes zistila, že sa má celý film odohrávať v nákupnom centre, povedala nie. „Ja nákupné centrá nemám rada," povedala. Nakoniec ju však presvedčila vlastná agentka, aby na kasting šla. A tam ňou boli všetci ohúrení.
- Herec a spevák Richard Krajčo chcel pôvodne účinkovanie vo filme odmietnuť. Dôvodom bol názov snímky, ktorý ho okamžite odradil. Navrhol zmenu názvu na Krídla, ale režisérka trvala na pôvodnej verzii. Nakoniec sa po prečítaní scenáru rozhodol, že v ňom hrať chce.
- Kůň hlavního hrdiny se jmenuje Rosie, v překladu "Růžena", ale na začátku filmu bylo zřetelně vidět, že se jedná o koně, a nikoli o klisnu.
- Původně mělo jít o muzikál, ale při psaní scénáře, které zabralo rok a půl, se Karin Babinská rozhodla, že půjde o romantický film.
- Venkovní scény se točily při teplotě -18 °C.
- Při natáčení filmu režísérka Karin Babinská svedla Richarda Krajča, který následně opustil svou původní rodinu.
- Filmovou hudbu nahráli pouze 4 lidé, a to Richard Krajčo, hudebník a producent Dalibor Cidlinský a kluci z kapely Nebe, tedy Petr Harazin a Štěpán Petrů.
- Film se natáčel v Praze a v Liberci.
- „Chcela som nakrútiť film, ktorý by v tejto pesimistickej dobe ľudí potešil a dal im nádej, že môžu pohnúť svojím životom a ovplyvniť jeho správny smer," vyjadrila sa režisérka a scenáristka Karin Babinská.
- Když scenáristka a režisérka filmu Karin Babinská předložila scénář Richardu Krajčovi, řekla, že jej napsala přímo pro něj.
 
Odkazy