Křeček v noční košili (TV seriál) / Křeček v noční košili (TV seriál) (Komedie / Sci-Fi Československo / Západní Německo, 1987, 4 h 24 min (Minutáž: 43–45 min)) 77% -Originál DVD-

06.10.2023 01:31
JEDNOU VĚTOU
„Co zažil Kája v pradědečkově noční košili...“

OBSAH
Kdo ví, jak se stalo, že si Kája Berka na návštěvu k dědečkovi a babičce do Ružbachu zapomněl vzít s sebou pyžamo. Prababička mu ochotně půjčila noční košili po pradědečkovi, o němž se v rodině tradovalo, že byl směšný snílek a vynálezce nesmyslných předmětů. Jedině prababička pokládala svého zesnulého manžela, profesora na místním gymnáziu, za zneuznaného génia. Kája, poté, co prosnil noc v pradědečkově noční košili, dal babičce plně za pravdu. Nejenom, že zažil v pradědečkově vyučovací hodině výlet do pravěku, ale dozvěděl se tady důležitou informaci. Jeho starší bratr Radim, konstruktér velké automobilky, se už dávno trápí se svým vynálezem převratného významu. Pradědeček prozradí Kájovi, že na podobném vynálezu auta, které bude jezdit zadarmo a bez škodlivých zplodin, sám kdysi pracoval a důležitou dokumentaci zakopal na zahradě.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Byly to spíš křeče v noční košili, ale co, ono tehdy nebylo z čeho vybírat. Pro děti to měla být jakási pozvánka do světa dospělých, která měla ukázat, že lidi jsou svině a kdo nekrade, okrádá rodinu a že bez ostrých loktů se může kdejaký neználek zahrabat. Milé děti, vezměte si příklad ze starého pana Křečka, takhle se dělá kariéra. Zapomeňte na naivitu mladého Brodského. Když opominu tento kontex, jednalo se o legrační a dobrodružné fantasy, kde si tvůrci udělali perfektní kličku ohledně cestování časem, prostě si oblékli pradědečkovu noční košili. (Segrestor) 4*

Geniální komedie poznáte tak, že jim lidé smějí v jakékoliv době. Ač je seriál starý k dnešku 33 let, humor nevyčpěl což není u takto starých záležitostí běžné. Já si jej osobně řadím k záležitostem typu Návštěvníci, nebo Létající Čestmír. To byl tehdá skutečně zlatý věk sci-fi komedií pro děti a pokud se pamatuji, dospělí na to koukali s námi, protože krom Dallasu to byla zajímavá a svěží náhrada všech těch normalizačních socialistických seriálů co běžely v pátek večer. Filmů o cestování časem je celá řada, ale ovládat někoho v jeho hlavě, to myslím doposud nebylo překonáno :-). Viděno po letech, baví to stále stejně. Dávám tedy za 4 údery kladívkem ! (Big Bear) 4*

Och, když jsem tento seriál viděl znovu po letech, užasl jsem, jak je vlastně trapný a jak moc se na něm podepsal zub času. (A to přitom není zas tak starý, nota bene při vědomí toho, že znám filmy staré 50 i více let, které vůbec nezestárly, a jsou tedy v pravém slova smyslu nadčasové). Většina hereckých výkonů (obzvláště u představitelů dětských rolí) je děsivá, pronášené repliky jsou povětšinou zcela stupidní, a situační i slovní humor je často za hranicí nesnesitelné trapnosti. Sorry, ale nebudu kolem něčeho chodit v devótní úctě jen proto, že jsem to jako malej zbožňoval - viděno dnešnímu očima je tenhle seriál dost strašný a při jeho sledování v první řadě vnímám skoro jen to, jak byly pozdní osmdesátky v Československu vrcholně trapný (móda, účesy, bytový design, hovorová čeština, dostupná elektronika, tehdejší auta, apod.). Bože, kácet tyhle modly z dětství mě fakt netěší! (Vančura) 3*

VELKÁ RECENZE
Hlavním hrdinou je mladý Kája Berka, který při návštěvě u dědečka a babičky v městečku Ružbachu přespí v zapůjčené noční košili po svém pradědečkovi – a díky ní se ve snu přenese do doby, kdy pradědeček vyučoval na místní škole a svými geniálním vynálezy šokoval okolí. Při pokusu přenést jeho vynálezy do moderní doby si však tyto vynálezy přivlastní inženýr Křeček (mimo jiné proto, že právě s Kájovým otcem soupeřil o místo šéfkonstruktéra automobilky). Křečkovic rodina se hřeje na výsluní přízně médií, zatímco Berkovi jsou ostouzeni – a tak se Kája se svým kamarádem Alešem Chvojkou pomocí jiného pradědečkova vynálezu dostanou zloději do hlavy a začnou jej ovlivňovat a ovládat ve snaze zjednat spravedlnost
Má seriál z roku 1987 ještě něco do sebe nebo patří jen do archivu?
Dvojice režiséra a scénáristy Václava Vorlíčka a Miloše Macourka stojí za mnohými z nejkrásnějších a nejoriginálnějších pohádek či sci-fi příběhů naší kinematografie. Kromě nich mají ale na svědomí i několik seriálů či spíše minisérií.
Do alternativních realit se v rámci science fiction vydávali lidé nejrůznějším způsobem. Obvykle nějakým portálem nebo jinou „branou“, nicméně většinou něčím, co jasně ohraničovalo říši jednu a druhou.
Křeček v noční košili použil metodu správně ujetou a přitom velmi vtipnou. Pokud máte mezi předky možná lehce šíleného, nicméně geniálního vynálezce (většinou obojí), můžete při návštěvě prarodičů narazit na nejrůznější předměty a podivnosti. V tomto případě například na starou noční košili s monogramem RB, tedy Radim Berka.
Tahle košile má tu zvláštnost, že pokud v ní spíte, přenášíte se ve snu do doby, kdy pradědeček žil a vyučoval svým velmi svérázným způsobem. Byl zastáncem věrohodné výuky, takže součástí jeho hodin byly cesty časem, levitace předmětů, ovládání počasí nebo oživování kamen, věšáků, obrazů  či soch.
Když se tento geniální vynálezce setká se svým pravnukem, je potěšen, že jeho bratr (další pravnuk) se za prvé jmenuje taky Radim, za druhé také vynalézá. Naviguje proto Káju Berku k plánům Perpeta Mobile a dalších divů, které zakopal na zahradě školy. Díky tomu mohou jeho potomci plány realizovat s použitím moderní technologie.
Jenže ouha…Vynález je ještě před uvedením ukraden a představen pod jménem největšího konkurenta rodiny Berků, inženýra Křečka. Je samozřejmě nemožné vyrukovat s obhajobou založ060enou na snech a dávno mrtvém předkovi. Na druhou stranu se Kája Berka, jeho kamarád Aleš Chvojka a starší bratr Radim Berka nevzdávají. Když se dostanou k dalšímu plánku pradědečka, konkrétně zmenšovacímu aparátu, rodí se plán – vypravit se ve zmenšené verzi do hlavy zlodějského inženýra Křečka a donutit ho k přiznání na veřejnosti…
České fantastické i scifi seriály a filmy z Vorlíčkovy dílny se vyznačují tím, že se nikdy nespokojí jen s rutinními efekty typu několika záblesků světla a trochy kouře navíc. Kromě zmenšování a cestování časem skrze noční košili lze čekat dost pohybu po lidském těle, přehrávání vzpomínek, ovládání řeči boucháním do neuronů nebo třeba přístroj na plnění lidských snů a létající budovu školy.
Nic samozřejmě nebude tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. I protistrana nakonec vyšle po stopách dvou zmenšených chlapců vlastní „výsadek“, přijdeme o noční košili a možná se dostaneme i do hlavy někoho zcela jiného.
Tohle všechno navíc v podání perfektních českých i slovenských herců typu Miroslava Vladyky, Marka Brodského, Júlia Satinského, Jany Švandové, Jiřího Sováka, Ondřeje Vetchého, Zdeny Hadrbolcové, Marie Rosůlkové a dalších.

Obsah dílů
1. série (1987)
DÍL 1: Ukradený vynález (Ukradený vynález) - Berkovi odjíždí na víkend k babičce do Ružbachu. Kája si však zapomene pyžamo doma a tak mu babička půjčí noční košili po pradědečkovi. Díky ní se ocitne ve škole, kde právě probíhá výuka dějepisu, při které se díky pradědečkovy vynalézavosti ocitají uprostřed doby kamenné. Profesor Berka zakope stroj času na zahradě. Ten se snaží po probuzení Kája najít. Kájovi otci byla v ústavu nabídnuta pozice vedoucího oddělení, která byla původně určena inženýru Křečkovi.
DÍL 2: Sehnat noční košili! (Sehnat noční košili!) - Poté, co Tomáš Křeček ukradl Radimovi vynález a inženýr Křeček si ho nechal patentovat, se Kája opět snaží za pomoci pradědečkovy noční košile dostat za pradědečkem, aby dokázal, že byl vynález ukraden. Ovšem babička mu noční košili nechce půjčit.
DÍL 3: Velká akce začíná (Velká akce začíná) - Poté, co Kájův kamarád Aleš usnul v pradědečkově noční košili a společně s ním zakopal změnšovací aparát na zahradě, jen čekají, než Radimův kolega Michal aparát sestrojí. Chystají se s Kájou vlézt do Křečkovy hlavy, aby ho přinutily se přiznat ke krádeži Radimova vynálezu. Ovšem akce ztroskotá hned na začátku poté, co kluci vlezou do špatného ucha. Alice Křečková zjistila, jak to ve sktečnosti s vynálezem bylo a odchází z domova.
DÍL 4: V pasti (V pasti) - Kájovi a Alešovi se povedlo vlézt do Křečkovy hlavy a pokouší se jim manipulovat, aby ho na blížící se tiskové konferenci donutili k přiznání. Dojde však k tragédii. Změnšovací aparát zmizel a hrozí, že kluci v takto miniaturní velikosti zůstanou. Profesor Berka vymyslí další přístroj, díky kterému nebude na světě hloupých lidí. Ovšem neobejde se bez vedlejších účinků.
DÍL 5: Zloděj v noční košili (Zloděj v noční košili) - Kája s Alešem, kteří se dostali do mozku inženýra Křečka, aby ho donutili k přiznání, že ukradl patent na automobil jezdící zadarmo se dostali do zoufalé situace. Aparát, kterým měli být po skončení úkol zvětšeni, zmizel. Přitom byl náhodou zvětšen zlodějův pomocník Zedral, který vyštve Káju s Alešem z Křečkova mozkového centra. Alice chce získat duplikát zmenšovacího vynálezu, ten se však dostane do rukou inženýra Křečka.
DÍL 6: Vlaštovko, leť! (Vlaštovko, leť!) - Kája s Alešem, kteří se dostali do mozku inženýra Křečka, aby ho donutili k přiznání, že ukradl patent na automobil jezdící zadarmo se dostali do zoufalé situace. Aparát, kterým měli být po skončení úkol zvětšeni, zmizel. Přitom byl náhodou zvětšen zlodějův pomocník Zedral, který vyštve Káju s Alešem z Křečkova mozkového centra. Alice chce získat duplikát zmenšovacího vynálezu, ten se však dostane do rukou inženýra Křečka.

Postavy a obsazení
• Ondřej Regazzo - žák Kája Berka
• Jiří Racek - žák Aleš Chvojka
• Marek Brodský - konstruktér Radim Berka, Kájův starší bratr
• Jiří Zahajský - inženýr Berka, Kájův a Radimův otec
• Božidara Turzonovová - Magda Berková, Kájova a Radimova matka
• Miroslav Vladyka - pradědeček Berka, vynálezce profesor lycea
• Marie Rosůlková - prababička Berková
• Jarmila Smejkalová - babička Berková
• Jiří Sovák - dědeček Berka
• Július Satinský - inženýr Karel Křeček
• Jana Švandová - paní Křečková
• Monika Effenbergerová - Alice Křečková, jejich dcera a Radimova láska
• Martin Mejzlík - Tomáš Křeček, Radimův sok v konstrukční kanceláři
• Ondřej Vetchý - soustružník Michal, Radimův kamarád
• Zdena Hadrbolcová - paní Chvojková, Alešova matka
• Luděk Kopřiva - ředitel lycea
• Karel Effa - školník lycea
• Václav Sloup - údržbář Zedral
• Alena Procházková - Kájova a Alešova učitelka
• Jaroslava Schallerová - Klára

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 24.prosince 1988 - 1.ledna 1989 Československá televize
Premiéra Západní Německo: 26.12.1988
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 1.9.2010 Česká televize
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
 
Tvůrci a herci
Václav Vorlíček (Režie), - (Produkce), Emil Viklický (Hudba), František Uldrich (Kamera), Miroslav Hájek (Střih), Ludvík Široký (Scénografie), Oldřich Bosák (Scénografie), Zuzana Bartová (Kostýmy), Jiří Lenoch (Zvuk), František Čížek (Masky), Ondřej Vogeltanz (Scénář), Karel Poláček (kniha) (Předloha), Ondřej Regazzo (Herec), Jiří Racek (Herec), Miroslav Vladyka (Herec), Marek Brodský (Herec), Július Satinský (Herec), Jana Švandová (Herec), Monika Effenbergerová (Herec), Božidara Turzonovová (Herec), Marie Rosůlková (Herec), Jiří Sovák (Herec), Jiří Zahajský (Herec), Jiří Strach (Herec), Luděk Kopřiva (Herec), Karel Effa (Herec), Ondřej Vetchý (Herec), Martin Mejzlík (Herec), Jarmila Smejkalová (Herec), Zdena Hadrbolcová (Herec), Alena Procházková (Herec), Josef Kubíček (Herec), Jaroslava Schallerová (Herec), Jana Kasanová (Herec), Milan Riehs (Herec), Václav Sloup (Herec), Otto Budín (Herec), Jiří Lír (Herec), Dalimil Klapka (Herec), Ladislav Trojan (Herec), Oldřich Velen (Herec), Karel Linc (Herec), Břetislav Slováček (Herec), Lubor Tokoš (Herec), Tomáš Jančařík (Herec), Zuzana Mixová (Herec), Marcela Martínková (Herec), Leoš Suchařípa (Herec), Ivo Niederle (Herec), Eva Klepáčová (Herec), Zdeněk Ornest (Herec), Jana Andresíková (Herec), Václav Kotva (Herec), Miloslav Štibich (Herec), Ota Sklenčka (Herec), Jana Synková (Herec), Hana Čížková (Herec), Roman Skamene (Herec), Vladimír Drha (Herec), Karel Houska (Herec), Filip Novák (Herec)
 
1987/264/Československo, Západní Německo/Komedie, Sci-Fi
 
Zajímavost k filmu
- Natáčelo se v Berouně.
- Alici Křečkovou (Monika Effenbergerová) namluvila herečka a dabérka Daniela Bartáková.
- V kabinetu pradědečka Radima je možné mezi různými vynálezy zahlédnout kvadrofonograf, hudební zařízení, které se původně objevilo ve filmu Tajemství hradu v Karpatech (1980).
- Hromada lokalit byla postavena v ateliéru. Například interiér školy z minulosti.
 
Odkazy
 

Hrají:

Ondřej Regazzo, Jiří Racek, Miroslav Vladyka, Marek Brodský, Július Satinský, Jana Švandová, Monika Effenbergerová, Božidara Turzonovová, Marie Rosůlková, Jiří Sovák, Jiří Zahajský, Jiří Strach, Luděk Kopřiva, Karel Effa, Ondřej Vetchý, Martin Mejzlík, Jarmila Smejkalová, Zdena Hadrbolcová, Alena Procházková, Josef Kubíček, Jaroslava Schallerová, Jana Kasanová, Milan Riehs, Václav Sloup, Otto Budín, Jiří Lír, Dalimil Klapka, Ladislav Trojan, Oldřich Velen, Karel Linc, Břetislav Slováček, Lubor Tokoš, Tomáš Jančařík, Zuzana Mixová, Marcela Martínková, Leoš Suchařípa, Ivo Niederle, Eva Klepáčová, Zdeněk Ornest, Jana Andresíková, Václav Kotva, Miloslav Štibich, Ota Sklenčka, Jana Synková, Hana Čížková, Roman Skamene, Vladimír Drha, Karel Houska, Filip Novák