Krakonoš a lyžníci / Krakonoš a lyžníci (1980/73/Československo/Komedie, Rodinný) 76% -Originál DVD-

06.10.2023 01:30
JEDNOU VĚTOU
„Dětský film o těžkém životě chudých sklářů, novodobém Krakonošovi a novém vynálezu, jakýchsi lyžích.“

OBSAH
Půvabný dětský film o těžkém životě chudých sklářů, novodobém Krakonošovi a zcela novém vynálezu, jakýchsi lyžích. Rozmarný příběh z počátku století se odehrává na zasněžených krkonošských svazích, kde Matěj a Jeník se svým starším bratrem Franckem vypomáhají ve sklářských hutích a financové marně honí v hlubokém sněhu proslulého pašeráka, který jim na lyžích, zcela novém vynálezu přivezeném z Norska, hravě uniká. A jednoho dne se oba kluci s pašerákem, který je pro ně ztělesněním všech vlastností pána hor Krakonoše, setkají a dokonce od něj dostanou jeden pár těch báječných létajících prkýnek, když mu pomohou uniknout před financy. Také hodný pan učitel začne společně s mladým lesníkem lyžování nadšeně trénovat a nic si nedělá ani z častých pádů. Zatímco v místní hospodě nacvičují ochotníci divadelní vystoupení a všichni ostatní se chystají na velkolepou slavnost, která jistě přiláká řadu hostů z Prahy a jiných velkých měst, financové líčí na lstivého pašeráka past, protože se od hostinského syna Vítka dozvěděli, kdy a kde se znovu objeví. Tomu se však podaří s pomocí Matěje, Jendy i ostatních lidí opět uniknout...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Nudná oslava vládce hor. Tenhle film jede v jedné linii, ze které v podstatě neuhne. Dětští ani dospělí herci nic nekazí, do toho hraje perfektní hudba Petra Hapky, ale aby mě děj nějak strhl, to se nestalo. A to se ve filmu hodně lyžuje, zasněžené hory působí až pohádkově a dobrou práci odvedli i kostyméři. Když bych si měl vybrat z celé škály českých filmů, které bych si pustil o svátcích, tenhle bych přehlédnul anebo spolehlivě vynechal. 40%  (kingik) 2*

Překrásný dětský film postavený na silně poetizovaném a idealizovaném vidění světa a doby přelomu století, trochu podobný idealizaci Divadla Járy Cimrmana. Tady se ovšem počítá s tím, že cílovým divákem je dítě, pročež královna československého dětského filmu režisérka Plívová-Šimková drží své filmové vyprávění výhradně v intencích narace dětského světa. Svět plný pohádek, mýtů o králi hor Krakonošovi zhmotněném v nepolapitelném pašírovi, svět dětských radostí a her, hojnosti sněhu i dobrodružství, do něhož přicházejí první magická dřeva - ski... Ten krásný sentiment idealizovaného pohledu na první české lyžaře (a co takový obraz idealizované české školy s buditelským učitelem...) je kouzelný a nezapomenutelný, navíc podpořený krásnou hudbou pana Hapky. Jako dítě jsem chtěl právě tohle prožít. To nádherné klukovské dobrodružství. Žít ve světě, kterému vládne nepolapitelný pašír, jemuž jsou financové leda tak pro smích... ,,...že, mistře Vichře?" (Radek99) 5*

Spolu s Pány kluky nejlepší film režisérky Plívové - Šimkové, který je v kontextu její tvorby netradičně zasazený do minulosti přelomu 19. a 20. století. Poeticky laděný snímek o minulosti kraje, kde režisérka vyrůstala, je primárně určený dětem a tomu odpovídá i volba filmové řeči a struktura vyprávění. Klukovská dobrodružství, hry a radovánky v konfrontaci s někdy ne zcela pochopitelným světem dospělých se proplétá s pověstí o vládci hor - Krakonošovi. Celkový dojem: 75 %. (gudaulin) 4*

VELKÁ RECENZE
Zkušená režisérka Věra Plívová-Šimková do své filmografie v roce 1980 přidala další zdařilý, divácky úspěšný rodinný snímek. Debutující scenáristka Jana Knitlová nabídla osvědčené autorce filmů pro děti a mládež vyprávění odehrávající se na počátku 20. století v Krkonoších. Hrdiny příběhu situovaného do romanticky zasněžených exteriérů jsou sourozenci Jenda a Matěj Pelčovi, kteří načerno vypomáhají při práci ve sklářských hutích. Z každodenní rutiny kluky vytrhne proslulý pašerák, který uniká zlovolným ochráncům oficiální spravedlnosti – financům – na nejnovějším vynálezu pocházejícím z Norska: na lyžích. Muž, který pro obyvatele krkonošské vísky ztělesňuje vzpouru proti nespravedlivé c. a k. vrchnosti, nakazí svou vášní pro lyžování nejen zvídavé kluky, ale i jejich učitele. Honba na pašeráka však ještě zdaleka není u konce… Rozmarný příběh o tom, jak se do Krkonoš dostaly lyže, nabízí dětským divákům hravou podívanou plnou humoru, poezie a dobrodružství. Sociální otázky spojené s nuzným životem českých sklářů v poetizovaném vyprávění nezazní. V roli pašeráka, ve kterém malí hrdinové vidí samotného spravedlivého pána hor – Krakonoše –, se objevuje charismatický Karel Heřmánek. Postavu dobráckého učitele, který ve svých žácích podporuje vlastenecké cítění, ztvárnil Ondřej Havelka. Do dětských rolí si režisérka už tradičně vybrala neherce, jejichž přirozené výkony přispívají k autentické atmosféře celého snímku. Hravost vyprávění zvyšuje hudba Petra Hapky. Osvědčený kameraman Emil Sirotek pak z náročného natáčení na sněhu dokázal vytěžit vizuálně podmanivou poctu horské krajině, jež se živě proměňuje v době mezi masopustem a velikonocemi… Krakonoš a lyžníci patří právem mezi nejoblíbenější filmy pro děti a mládež realizované v sedmdesátých a osmdesátých letech.
Matěj a Jenda, dva z osmi dětí chudé krkonošské rodiny Pelčových, pomáhají ve sklářské huti, kde pracuje nejstarší bratr Francek. Před komisí kontrolující zákaz dětské práce se schovají do kádě. Zmeškají tříkrálovou koledu a ve všech chalupách je předběhnou kluci ze sousední vesnice. Cestou domů je však mine rychle se pohybující velký muž s krosnou. Finance, kteří záhadného člověka pronásledují, pošlou kluci na druhou stranu. Obr chlapcům poté poděkuje a druhý den je odmění. Z pohádek a pověstí, které se povídají v horách, kluci usoudí, že jde o Krakonoše. Lyže, zatím nazývané ski, které Krakonoš - ve skutečnosti pašerák - při svých cestách za hranice používá, se rychle šíří po horách. Učí se na nich jezdit děti, jejich hodný učitel i přísní financové. Syn hostinského Vítek, spolužák kluků Pelčových, chce být financem, aby získal lásku hezké Rózičky. Když zjistí, že ona o takového muže nestojí, je už pozdě. Vyslechl, kdy půjde „Krakonoš“ od hranic s kontrabandem a prozradil to vrchnímu financovi. Slavnost s maskami, lyžemi a průvodem ale pašeráka, kterému fandí všichni vesničané, zachrání. Zklamaní financové si alespoň s chutí dají dobrou, čerstvě propašovanou, vratislavskou pálenku.
 
Postavy a obsazení
• Karel Heřmánek - pašerák
• Milan Padalík - Janek Pelč
• Jan Kreidl - Matěj Pelč
• Viktor Král - Vítek Trompetr, syn hostinského
• Vanda Krňanská - Rózička Vichrová
• Ondřej Havelka - pan učitel
• Jiří Prýmek - vrchní financ
• Karel Augusta - hostinský Trompetr
• Václav Helšus - kolář Vichr
• Jiří Žák - otec Pelč
• Michaela Bendová - matka Pelčová
• Jiří Zahajský - skelmistr
• Václav Lohniský - financ
• Petr Rýdel - starší financ
• Vít Olmer - hrabě Weinach
• Jan Kehár - Josífek
• Miroslav Vladyka - lesní praktikant
• Michael Dymek - Francek Pelč
• Marie Horáková - Běta, Franckova žena
• Roman Čada - podomek
• Zora Ulla Keslerová - Vichrova žena
• Oldřich Navrátil - krajánek

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČSSR: 1.1.1981
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 24.1.1996 (VHS) AB Barrandov Home Video, 1.6.2005 (DVD) Centrum českého videa
Poprvé na VHS: 24.1.1996 AB Barrandov Home Video
Poprvé na DVD: 1.4.2005 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
 
Tvůrci a herci
Věra Plívová-Šimková (Režie), Zdeněk Troška (Asistent režie), Jaroslav Kučera (Produkce/Vedoucí výroby), Petr Hapka (Hudba), Emil Sirotek (Kamera), Eva Bobková (Střih), Vladimír Labský (Scénografie), Šárka Hejnová (Kostýmy), Marie Rosenfelderová (Kostýmy), Alena Zoubková (Kostýmy), Karel Jaroš (Zvuk), Jiří Hurych (Masky), Zdeněk Podskalský st. (Scénář), Milan Padalík (Herec), Jan Kreidl (Herec), Viktor Král (Herec), Vanda Krňanská (Herec), Ondřej Havelka (Herec), Karel Heřmánek (Herec), Jiří Prýmek (Herec), Karel Augusta (Herec), Václav Helšus (Herec), Jiří Žák (Herec), Michaela Bendová (Herec), Jiří Zahajský (Herec), Václav Lohniský (Herec), Petr Rýdel (Herec), Vít Olmer (Herec), Jan Kehár (Herec), Miroslav Vladyka (Herec), Michal Dymek (Herec), Marie Horáková (Herec), Roman Čada (Herec), Zora Ulla Keslerová (Herec), Oldřich Navrátil (Herec), Jindřich Khain (Herec), Jiří Krytinář (Herec), Karel Smrž (Herec), Daniel Netušil (Herec), Jan Cmíral st. (Herec), Luboš Hloušek (Herec), Jan Kraus (Herec), Jan Křížek (Herec), Jiří Lábus (Herec)
 
1980/73/Československo/Komedie, Rodinný
 
Zajímavost k filmu
- Kostýmy, ktoré si herci cez deň premočili na snehu, nestíhali uschýnať na radiátoroch, a tak sa ráno museli veľakrát obliekať do mokrých šiat.
- Točilo se tři měsíce v zimě.
- Zdeněk Troška zde působil jako pomocný režisér.
- Poslední film Romana Čady.
- Herec Václav Lohniský zemřel přímo při natáčení na horách.
 
Odkazy