Příliš velká šance / Příliš velká šance (1984/87/Československo/Krimi, Psychologický) 64%

06.10.2023 00:01
JEDNOU VĚTOU
„Drama muže, který marně ukrýval zločin."

OBSAH
Tragickým hrdinou příběhu je mladý biolog dr. Petr Gabriel, čestný, pracovitý a slušný vědec, který obětoval veškerý svůj čas výzkumu léku proti infekční žloutence. Cestou na svou chatu se seznámí s pohlednou stopařkou Olgou, ale společně strávený večer zcela nečekaně končí tragicky. Když se totiž podnapilý Petr vrací na chatu poté, co svou novou milenku vezl do Kladna, srazí autem malého chlapce. Odváží ho do nemocnice, ale když zjistí, že chlapec cestou zemřel, zpanikaří a s vidinou ztráty práce, kariéry i dosavadního života ukryje tělo v malé jeskyni. Vzápětí vše ještě zhorší, když se pokusí svalit vinu na dvojici nevinných mladíků, kteří se v době tragické nehody vloupali do jeho chaty. Zpočátku vypadá jeho verze událostí nejen pravděpodobná, ale také podložená řadou důkazů i svědectví. Nejen Olga však záhy pochopí, že chlapce zabil on, i když neúmyslně. Také vyšetřovatel major Válek z pražské kriminálky má pochybnosti a dr. Petr Gabriel začíná chybovat.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Ono není tak těžké si domyslet jak to asi celý dopadne , přesto ten film má v sobě určitou dávku nápětí až do konce. Nejspíš to bude tím, jak říká kolega sud, že spíš než kriminálka, hraje film na psychologickou strunu hlavní představitele, kterého velmi dobře ztvárnil Jan Kanyza. Pan Lukavský hrál sice menší roli, ale taky se mě velmi líbil. S tou písničkou to mám stejný jako kolega dobytek a s filmem vlastně taky. (Enšpígl) 3*

Odloučený biolog nejdřív sbalí na hlas Clooneyho stopařku a na chatě do ní vypustí nektar lásky. Pak v šeru a s alkoholem v krvi přejede poloslepé dítě, mrtvé tělo schová a aby toho nebylo málo, ještě načapá hlasy Františka a Homera, jak mu bílí chatu. No řekněme si na rovinu, že kdyby v rámci autostop-seznamky udržel libido na uzdě a pod vycpanou hlavou srnce si na chatě pomohl od tenze svižnou pravačkou, všechno by bylo v pořádku.. Lehce psychologická krimi o tom, jak trpaslík Kanyza přes noc vyrostl a jak některá svědomí odmítají hryzat a jen tak výhrůžně cvakají zuby. Bylo jasné, že nějaká chyba v komplikovaném krycím plánu přijde a vyšetřovatel Lukavský si ji vychutnal po columbovsku.. P.S.: Nevím, jaká za to byla trestní sazba, ale já bych ho nechal v cele nepřetržitě poslouchat tu Hapkovu italskou odrhovačku. Pár dnů by bylo jako doživotí.. (Gilmour93) 3*

Nadprůměrný psychologický film, kterému k vysokému stupni hodnověrnosti pomáhají i důvěrně známé reálie osmdesátých let. Kdo by chtěl ve filmu hledat kriminální příběh, bude asi zklamán jeho čitelností a jasným vývojem, ale není tomu tak v devadesáti procentech všech kriminálních případů? Veškerá pozornost je pak nasměřována k vnitřnímu vývoji hlavní postavy, která se zmítá ve víru nejrůznějších pocitů viny, povinnosti a strachu, a u které nám rozhodně není jasné, zda v nich utone či nikoliv. (Pohrobek) 4*

VELKÁ RECENZE
 Petr Schulhoff (1922–1986) si scénář o muži neschopném nést vlastní vinu napsal pro sebe, režii Příliš velké šance však nakonec ze zdravotních důvodů musel přenechat kolegovi Otakaru Fukovi. Protagonistou vyprávění je perspektivní mladý vědec, který zaviní smrt malého chlapce. Protože doktor Gabriel ví, že řízení v opilosti znamená konec jeho snu o šéfovském místě, rozhodne se svést vinu na dvojici zlodějíčků. Zkušený major Válek však vycítí, že něco není v pořádku – a na provinilého protagonistu nastraží léčku… V hlavní roli psychologické krimi s morálním naučením se objevil Jan Kanyza. Roli jeho protivníka ztvárnil Radovan Lukavský. Partu půvabné stopařky, s níž doktor Gabriel prožije chvilkové milostné dobrodružství, se ujala Julie Jurištová, v jejíž herecké kariéře patřil rok 1985 k vůbec nejplodnějším.
Mladý biolog dr. Petr Gabriel dostane v ústavu, kde pracuje, velkou životní šanci. Má převzít vedoucí místo za staršího nemocného kolegu. Vyjede si na chatu. Cestou zastaví mladé elegantní stopařce Olze Králové. Během krátké doby oba zatouží po vzájemném poznání. Olga souhlasí,aby navštívili Petrovu chatu.Tady popijí víno a stanou se z nich milenci. Večer Petr odveze Olgu k autobusu do Kladna.Na zpáteční cestě srazí malého chlapce,který zemře dřív, než ho Petr stačí odvézt do nemocnice. Petr si uvědomí,že tato tragedie bude pro něho znamenat konec dosavadního života a konec vědecké kariéry, neboť řídil pod vlivem alkoholu. První rozhodnutí - ukrýt chlapcovo mrtvé tělo v jeskyni - je začátkem jeho morálního pádu. Pokusí se svalit vinu na dva zlodějíčky, kteří na něho zaútočili v chatě. Aby odvrátil od sebe pozornost, musí připravit „důkazy“ proti agresivním mladíkům a musí lhát a lhát. Vyšetřovatel z pražské kriminálky se však nenechá oklamat. Jeho podezření brzy zamíří na Petra. S kolegy na něho nastraží past, do níž se Petr Gabriel chytí.

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 1.09.1985
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

FILMY V SÉRII
Vražedné pochybnosti gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/cca/
Československo, Krimi / Drama, 1978
Režie: Ivo Toman, Hrají: Miroslav Macháček, Ilja Racek

Kdo přichází před půlnocí gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/aea/
Československo, Krimi, 1979
Režie: Zbyněk Brynych, Hrají: Josef Vinklář, Jiří Bruder¨

Radikální řez gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/ccb/
Československo, Krimi, 1983
Režie: Dušan Klein, Hrají: Věra Vlčková, Ilja Racek

Příliš velká šance gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/ccc/
Československo, Krimi / Psychologický, 1984
Režie: Otakar Fuka, Hrají: Jan Kanyza, Julie Jurištová
 
Tvůrci a herci
Otakar Fuka (Režie), Ladislav Novotný (Produkce/Vedoucí výroby), Petr Hapka (Hudba), Andrej Barla (Kamera), Ján Chaloupek (Střih), Zbyněk Hloch (Scénografie), Marta Kaplerová (Kostýmy), Alena Zoubková (Kostýmy), Roman Hloch (Zvuk), Tomáš Kuchta (Masky), Petr Schulhoff (Scénář), Jan Kanyza (Herec), Julie Jurištová (Herec), Radovan Lukavský (Herec), Stanislava Bartošová (Herec), Vlastimil Zavřel (Herec), Bronislav Poloczek (Herec), Barbora Štěpánová (Herec), Jiří Datel Novotný (Herec), Miloslav Homola (Herec), Tomáš Juřička (Herec), Zdeněk Ornest (Herec), Jiří Novotný (Herec), Olga Blechová-Matušková (Herec), Petr Burian (Herec)
 
1984/87/Československo/Krimi, Psychologický
 
Zajímavost k filmu
- Autor scenára Petr Schulhoff chcel film aj režírovať, ale kvôli veľkým bolestiam a postupujúcou rakovinou, ktorou trpel to nebolo možné.
 
Odkazy