Byli jednou dva písaři... (TV seriál) Byli jednou dva písaři...

02.03.2016 10:49

Komedie

Československo, 1972, 10x45 min

Obsah

Francie, 19. století: Na lavičce v parku se jednoho odpoledne setkají dva postarší pánové, Bouvard (Jiří Sovák) a Pécuchet (Miroslav Horníček). Zapovídají se a zjistí, že jsou oba dva písaři a mají necelý měsíc do penze. Kromě toho je pojí společné zájmy o vědu, literaturu a umění. Když pak Bouvardovi zemře kmotr a odkáže mu velkorysou částku, Bouvard si vzpomene na svého přítele, zakoupí statek na venkově a oba tam odjedou oddávat se vědám. Jejich diletantské pokusy pěstovat melouny, konzervovat jídlo nebo rozbít atom končí obvykle naprostou katastrofou, staříci přesto nepolevují a žijí životem, po jakém vždy toužili.

Obsah dílů
1. série
DÍL 1: Dědictví (Dědictví) - Na začátku se dozvíme jak se pánové seznámili. Zároveň se pan Bouvard dozví, že po svém nemanželském otci zdědil 250 000 franků. Za tyto peníze se rozhodne zakoupit statek v Chavignol... a příběh plný humoru se může začít rozvíjet.
DÍL 2: Meloun (Meloun) - Úvodní díl nám pověděl, jak se pánové seznámili. Zároveň se pan Bouvard dozvěděl, že po svém nemanželském otci zdědil 250.000 franků. Za tyto peníze se rozhodl zakoupit statek v Chavignol, aby tam mohli společně se svým přítelem realizovat své vědecké a objevitelské touhy. A v dnešním pokračování začnou tím, že se pokusí o zcela novou pěstitelskou metodu.
DÍL 3: Návštěva (Návštěva) - Pánové Bouvard a Pécuchet se ve třetím dílu nazvaném Návštěva chystají k neotřelému architektonickému počinu v zahradě svého venkovského sídla.
DÍL 4: Kozel (Kozel) - Ve čtvrtém dílu, nazvaném "Kozel", pánové Bouvard a Pécuchet předjímají moderní vědecké objevy v oblasti křížení živočišných druhů. Na statku v Chavignol se pokoušejí o vědecké křížení kozla s ovcí, což bude mít následky málem tragické a pouze geniální Bouvardův nápad zachrání oba písaře před hněvem davu.
DÍL 5: Likér (Likér) - V páté epizodě seriálu nazvané "likér" se pánové Bouvard a Pécuchet znovu snaží přesvědčit své okolí o genialitě svých vědeckých počinů. Přinese objev nového likéru úspěch?
DÍL 6: Anatomie (Anatomie) - Ani oblast medicíny, konkrétně anatomie, není ušetřena vědecké iniciativy pánů Bouvarda a Pécucheta.
DÍL 7: Divadlo (Divadlo) - Sedmý díl seriálu se jmenuje "Divadlo" a jak už název napovídá, od přísně vědeckých disciplín si pánové Bouvard a Pécuchet na chvíli odskočili do umělecké sféry.
DÍL 8: Tělocvik (Tělocvik) - V osmém dílu seriálu s názvem "tělocvik" jsou pánové Bouvard a Pécuchet připraveni pustit se do zkoumání teorie a praxe tělovýchovy.
DÍL 9: Lebkozpyt (Lebkozpyt) - Ani frenologie - neboli teorie o vztahu duševních vlastností a tvaru lebky - není uchráněna před vpádem objevitelské vynalézavosti pánů Bouvarda a Pécucheta.
DÍL 10: Svatba (Svatba) - Pánové Bouvard a Pécuchet, hrdinové příběhu Gustava Flauberta, spolu se svými vynikajícími hereckými představiteli Jiřím Sovákem a Miroslavem Horníčkem se závěrečným dílem nazvaným "Svatba" s diváky seriálu rozloučí.

 

Producent - Ceskoslovenská Televize

https://www.csfd.cz/film/71446-byli-jednou-dva-pisari/prehled/