Bounty / The Bounty (1984/132/Velká Británie, USA/Drama, Historický) 68%

13.03.2018 09:25
JEDNOU VĚTOU
„Vzrušující a pravdivé líčení událostí na pověstné lodi Bounty, která brázdila jižní moře koncem 18. století.“

OBSAH
Loď Bounty pluje na Tahiti. Na břehu námořníci zapomenou na disciplínu a na zpáteční cestě se část posádky vzbouří, posadí kapitána do člunu a loď se vrátí na ostrov. Po osmnácti letech se tam najde poslední člen posádky, pár tahitských manželek a několik potomků vzbouřenců. Kapitán, který se na člunu šťastně dostal do přístavu, se musel před soudem zodpovídat za ztrátu lodě, ale přitom byl osvobozený.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Pokud je tento film něčím zajímavý, tak je to vynikajícím výkonem Anthonyho (nejlepšího herce vůbec), který z dříve zcela negativní figury dělá komplexní postavu, které jsem díky tomu přál víc než Gibsonovi, který tu hraje spíše než hrdinu nezodpovědného floutka, co myslí jen na sebe. Mel měl při natáčení skandálek s nějakou Tahiťankou a problémy s pitím (prý ho dost znervózňoval Anthony, který pil v tom vedru jen minerálku. Ovšem Anthony si tyhle problémy vyřešil už před nějakými 10 lety, kdy se málem upil k smrti - od té doby je abstinent a geniální herec - kupodivu to jde dohromady). (Anthony) 4*

Často si říkám, proč vymýšlet krkolomné dobrodružné příběhy, když život sám jich přináší bezpočet a není nutné si je přibarvovat. Vzpoura na lodi Bounty je nejznámější námořnickou vzpourou lidských dějin a jako taková se hned několikrát objevila na filmovém plátně. Právě tohle zpracování považuju za nejpodařenější především proto, že se neveze na vlně laciné romantiky a barvotiskových emocí a snaží se naopak o co nejrealističtější pojetí s propracovanými charaktery a z logiky věci vycházející motivací jednotlivých protihráčů. Tomu dění na lodi se zkrátka dá věřit a přitom to nic neztrácí na napětí a poutavosti příběhu. Přitom je ten film silně podhodnocený, což je zvlášť bolestivé v porovnání se starší verzí s Marlonem Brando v hlavní roli, kde naopak sentimentální vzpomínky pracují pro glorifikaci tohohle starého kousku se směšně černobílými charaktery a nevěrohodným pojetím. Není to sice čistých 5*, ale v takovém případě rád zamhouřím oko. Výpravný film se skvělým hereckým obsazením a tomu odpovídajícím hereckým výkonem. Celkový dojem: 90 %. (gudaulin) 5*

Příběh vzbouřenecké posádky i dějiny ostrova Pitcairn (Pitcairnova ostrova) jsou součástí evropského kulturního povědomí. Pohled na toto filmové ztvárnění je věcí náhledu: dostát možnostem literární předlohy či usilovat o vlastní filmové ztvárnění překračující tyto limity dané spisovatelskou inspirací? Donaldsonovo dílo vyváženou syntézou líbezné filmové řeči a až dokumentární věrnosti zejména tichomořských exteriérů pokračuje a pohybuje se v první možnosti. Dosažený výsledek, podložený mimořádným kvalitním hereckým obsazením, je určitě pozoruhodný. A myslím, že právě proto již dnes i klasický. Počet hodnocení je přitom v příkrém nepoměru k počtu komentářů (90) i zařazení ve filmotékách (kolem 160-170). Dílo je tedy vnímáno především jako akční (dobrodružná) zábava a podstatně méně jako skutečný příběh tragédie jednoho kapitána a osobitého životního rozuzlení dramatu podstatné části vzbouřenecké posádky. Podle mého názoru to však nemění nic na umělecké hodnotě tohoto mimořádně zdařilého filmového převyprávění klasické literární "lehké" předlohy. (sportovec) 5*

VELKÁ RECENZE
Psal se rok 1787. Přesně osmadvacátého dubna. Britské lodi Bounty, nacházející se nedaleko Tichomořského souostroví Tahiti, velí mořeplavec William Bligh, mimo jiné účastník slavné Cookovy výpravy v letech 19761979. Přesně v tento den odmítne posádka v čele s Blighem nastoupit do služby. Film může začít.
Vzpoura byla ve skutečnosti velmi nemilosrdně potrestána. Bligh byl pak vysazen i s dalšími sedmnácti muži na malý člun, na kterém se posléze doplavil až na indonéskou Jávu, kde objeví několik nových ostrovů. Taková prý byla realita, která se stala předlohou známého románu a samozřejmě i několika jeho filmových adaptací. Prvním, koho téma této významné námořní vzpoury zaujalo, byl americký filmař Frank Lloyd. Natočil svůj film bez problémů a skrupulí v hollywoodském bazénu a na ostrově Catalina a sklidil poměrně slušný divácký úspěch. Despotického kapitána si zahrál Charles Laughton, Fletchera, jenž se s ním často dostává do křížku, Clark Gable.Slavný román byl ovšem zfilmován ještě dvakrát. V roce 1961 vznikla asi nejznámější filmová verze Vzpoura na Bounty, kterou natočil Lewis Milestone a kterou již několikrát viděli i čeští televizní diváci. Hlavní dvojici hrdinů ztělesnili Marlon Brando jako Fletcher a Trevor Howard. Plných třiadvacet let pak atraktivní téma proslulé vzpoury odpočívalo v pomyslném šuplíku. Až v roce 1984 jej oživil filmový producent Dino De Laurentiis, který se rozhodl vytěžit zpříběhu hned dva filmy najednou. Scenáristou se měl stát Robert Bolt, režisérem David Lean oba úspěšní spolutvůrci slavného výpravného filmu Lawrence zArábie. Problém nastal, když Laurentiisovi došly finanční prostředky. To sice nebylo v jeho producentské kariéře nic neobvyklého, nicméně způvodního velkolepého záměru musel dosti slevit. Nakonec byl tedy natočen pouze film jeden - nazvaný prostě Bounty. Režíroval jej novozélandský režisér Roger Donaldson a do hlavních rolí byli obsazeni Mel Gibson a Anthony Hopkins. Navzdory hvězdné dvojici, na jejíž diváckou popularitu producent i režisér spoléhali, však snímek nijak zvlášť neuspěl. Gibsonův Fletcher Christian postrádá Brandovu mnohovrstevnatou výbušnost a Hopkinsův poněkud laskavější kapitán Bligh také nepůsobí nijak démonicky. Tak jako tomu bývá u většiny remaků, nepodařilo se jeho tvůrcům zopakovat švih a atmosféru poutavého Milestoneova snímku zroku 1961. Faktem zůstává, že vzpouru na lodi Bounty filmy proslavily jako máloco. A možná, že i souostroví Bounty, které leží v Tichém oceánu jihovýchodně od Nového Zélandu a kterému dal jméno právě jeho objevitel kapitán William Bligh. Mimochodem, potomci těchto vzbouřenců z Bounty a jejich krásných tahitských žen žijí údajně dodnes na polynéském ostrově Pitcairn.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Loď Bounty vyplula 23. prosince 1787, aby z ostrova Tahiti dopravila na Jamajku sazenice chlebovníku. Její kapitán, poručík William Bligh, prosadí v touze obeplout zeměkouli trasu vedoucí kolem Hornova mysu, přestože je příliš riskantní. Prudká bouře u mysu ho však donutí změnit plány, a tak se loď vydá k cíli pod novým kursem. Potíže vyvolávají časté spory nejen mezi mužstvem, ale také mezi Blighem a jeho zástupcem Fryem, a vyvrcholí v okamžiku, kdy Bligh svého zástupce zbaví funkce a na jeho místo jmenuje svého přítele, poněkud lehkomyslného prvního důstojníka Fletchera Christiana. Skutečné problémy však nastanou až poté, kdy v říjnu 1788 přistála Bounty na Tahiti. Domorodým králem Tynahem byli sice díky početným darům přijati pohostinně, dlouhé čekání až sazenice vyrostou natolik, aby přežily plavbu, však postupně demoralizuje celou posádku.
Muži navazují známosti s místními domorodými dívkami, množí se nedbalost ve službě, a dokonce se objevují první případy dezerce. Když loď konečně vypluje, opět navzdory protestům kapitánova zástupce směrem k Hornovu mysu, dojde ke vzpouře. Lodi se v noci zmocní muži vedení Fletcherem Christianem. Kapitána a devět mužů, kteří se vzpourou nesouhlasili, vysadí do člunu vybaveného nejnutnějšími zásobami a sami se vrátí s lodí na Tahiti. Král Tynah, který nechce mít s anglickými úřady žádné potíže, však odmítne nechat vzbouřence na ostrově. Ti tedy odplují společně s několika dívkami, mezi nimiž je i králova dcera Mauatua, která se rozhodla následovat Fletchera s nímž čeká dítě. Zatímco kapitán Bligh po vysilující čtyřicetidenní plavbě dosáhl přístavu Coupang v Holandské východní Indii, vzbouřenci na Bounty po několika měsíčním bloudění přistáli u ostrova Pitcairn, kde žijí jejich potomci dodnes.

BOUNTY (Loď)
HMS Bounty (zkratka HMS z anglického Her Majesty's Ship nebo His Majesty's Ship - loď Jejího/Jeho Veličenstva, předřazený přívlastek v označeních lodí a ponorek britského královského loďstva, používáno od roku 1789) byla britská obchodní loď, postavená roku 1784, původně pod jménem Bethia, v Blaydesově loděnici v přístavu Hull. Britské královské námořnictvo ji zakoupilo 26. května 1787 a přejmenovalo na Bounty (anglicky Hojnost). Po provedení úprav pro převoz chlebovníku a ubikací pro početnější posádku se 23. prosince 1787 vydala z rejdy (kotviště) Spithead na svou první a zároveň poslední plavbu pod vlajkou královského námořnictva.
Typ: trojstěžňová loď s plným příčným ráhnovým oplachtěním
Tonáž: 215 tun bm (builder’s measurement = loďařská tonáž, prostornost)
Výzbroj: 4 dlouhá děla (na lafetách) o kalibru 4 libry (1,8 kg), 10 ručních otočných děl
Posádka:     46 mužů
Velitel lodi: poručík William Bligh (9. září 1754 – 7. prosinec 1817)
Konstrukce: celodřevěná, konstruována jako obchodní loď (vyzbrojena byla pouze na obranu)
Délka: 27,69 m
Šířka (v nejširším místě): 7,42 m
Výška nákladového prostoru:     3,45 m

DABING
1.DABING (ČST)
V českém znění: Pavel Soukup - Mel Gibson (Fletcher Christian), Václav Postránecký - Anthony Hopkins (William Bligh), Svatopluk Beneš - Laurence Olivier (admirál Hood), Jan Přeučil - Edward Fox (kapitán Greetham), František Němec - Daniel Day-Lewis (John Fryer), Jiří Zahajský - Bernard Hill (William Cole), Michal Pavlata - Philip Davis (Edward Young), Vladimír Kratina - Liam Neeson (Charles Churchill), Svatopluk Skládal - Wi Kuki Kaa (král Tynah), Monika Kvasničková - Tevaite Vernette (Mauatua), Jiří Štěpnička - Philip Martin Brown (John Adams), Petr Pospíchal - Simon Chandler (David Nelson), Antonín Molčík - Malcolm Terris (John Huggan), Jiří Prager - Simon Adams (Thomas Heywood), Ladislav Županič - John Sessions (John Smith), Josef Nedorost - Neil Morrissey (Matthew Quintal), Gustav Bubník - Dexter Fletcher (Thomas Ellison), Bohuslav Kalva, Jaroslav Kaňkovský, Richard Honzovič (titulky) a další.
Zvuk: Ivo Novák
Střih: Pavel Perna
Vedoucí výroby: Renée Lavecká
Překlad: Oldřich Černý
Dramaturgie: Jarmila Hampacherová
Dialogy a režie: Elmar Kloss
Vyrobilo: Filmové studio Barrandov Dabing pro ČST Praha 1989

2.DABING (VHS)
V českém znění: Gustav Bubník - Mel Gibson (Fletcher Christian), Petr Štěpánek - Anthony Hopkins (William Bligh), Nataša Čermínová, Jan Pohan, Jiří Prager, Bohdan Tůma, Jiří Kodeš, Radovan Vaculík, Pavel Chalupa, Jaroslav Horák a další.
Překlad: Jitka Rybová
Zvuk: Antonín Kravka, AK studio
Dialogy: Soňa Bubníková
Režie: Petr Tichý
Vyrobilo: Studio Auvit 1994

3.DABING (Nova)
V českém znění: Michal Dlouhý - Mel Gibson (Fletcher Christian), Jiří Plachý - Anthony Hopkins (William Bligh), Otakar Brousek - Laurence Olivier (admirál Hood), Jan Vlasák - Edward Fox (kapitán Greetham), Pavel Vondra - Daniel Day-Lewis (John Fryer), Miloslav Mejzlík, Ivan Jiřík, Martin Janouš, Filip Švarc, Zbyšek Pantůček, Radovan Vaculík, Milan Slepička, Jan Dolanský, Vilém Udatný, Svatopluk Schuller, Luděk Čtvrtlík, Květa Fialová, Jitka Moučková, Jan Maxián, Tomáš Racek, Bohuslav Kalva (titulky).
Překlad: Renata & Tomáš Studení
Zvuk: Richard Tomíček
Produkce: Ivana Prejdová, Drahoslava Pešulová
Dialogy a režie: Marie Fronková
Vyrobila: Česká produkční 2000 a.s. pro Cet 21 s.r.o. v roce 2000

4.DABING (AMC)
V českém znění: Martin Písařík - Mel Gibson (Fletcher Christian), Tomáš Juřička - Anthony Hopkins (William Bligh), Petr Gelnar - Liam Neeson (Charles Churchill), Michal Holán, Radek Hoppe, Zbyšek Horák, Oldřich Hajlich a další
Vyrobilo: Studio Bär v roce 2017

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 4.5.1984 Orion Pictures
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 15.10.2007 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 18 300 000
Náklady (Rozpočet) - $ 25 000 000
 
Tvůrci a herci
Roger Donaldson (Režie), Bernard Williams (Produkce), Vangelis (Hudba), Arthur Ibbetson (Kamera), Tony Lawson (Střih), Debbie McWilliams (Casting), John Graysmark (Scénografie), John Bloomfield (Kostýmy), Robert Bolt (Scénář), Mel Gibson (Herec), Anthony Hopkins (Herec), Laurence Olivier (Herec), Edward Fox (Herec), Daniel Day-Lewis (Herec), Bernard Hill (Herec), Philip Davis (Herec), Liam Neeson (Herec), Tevaite Vernette (Herec), Simon Chandler (Herec), Malcolm Terris (Herec), John Sessions (Herec), Neil Morrissey (Herec), Richard Graham (Herec), Dexter Fletcher (Herec), Jack May (Herec)
 
1984/132/Velká Británie, USA/Drama, Historický
 
Zajímavost k filmu
- Snímek je adaptací knihy Richarda Hougha „Kapitán Bligh a pan Christian“.
- Stavba repliky lodi Bounty přišla na 4 miliony amerických dolarů, což byla čtvrtina celkových nákladů na film.
- Loď použitá při natáčení je nyní v Discovery Bay v Hong Kongu využívána k charterovým plavbám.
- David Essex a Sting byli zvažováni pro roli Fletchera Christiana.
- Film měl režírovat Michael Cimino, avšak odmítl.
- Bounty byla britská fregata, trojstěžník. Původně se jmenovala Bertha. Těsně před plavbou ji přejmenovali na H.M.S Bounty. Posádku lodi tvořilo 45 mužů. Bounty byla konstruována jako obchodní, přesto byla vyzbrojena deseti pozičními děly a 4 těžkymi děly na lafetách. Děla sloužila pouze pro obranu.
- Natáčení probíhalo na Novém Zélandě, Tahiti a pochopitelně také na ostrově Pitcairn, kde dodnes žijí potomci vzbouřenců z Bounty. Budova, v níž se odehrával soud s Blighem (Anthony Hopkins), je ve skutečnosti Královská námořní škola v Londýně, interiérové scény byly ale pořízeny v reprezentativních prostorách zámku Wilton House v jižní Anglii.
- Před vyplutím britské lodě Bounty v roce 1787 prohlašuje Anthony Hopkins v roli kapitána Bligha, že chce obeplout zeměkouli kolem Austrálie. Tenkrát se ovšem tomuto kontinentu říkalo Nové Holandsko. Název ,,Austrálie" byl poprvé použit až v roce 1814.
 
Odkazy: