Boj sněžného pluhu s mafií / Kraftidioten (2014/114/Norsko, Dánsko, Švédsko/Krimi, Drama, Thriller, Akční, Komedie) 75%

03.12.2020 17:05
JEDNOU VĚTOU
„Černá pomsta na bílém”“

OBSAH
Nils se se svým sněžným pluhem prohání zasněženými cestami v okolí chladného norského městečka. Proráží cesty pro své spoluobčany, což považuje za velmi zodpovědnou práci, kterou ostatní dokáží náležitě ocenit. Jednoho dne je dokonce jmenován Občanem roku, ale zároveň se v ten den dozví o úmrtí svého syna. Předávkování drogami není pro Nilse důvěryhodným vysvětlením, a tak vezme spravedlnost do vlastních rukou. Vyhrát krvavý spor s mafií není lehké, avšak Nils už nemá co ztratit. Navíc má v záloze mnohem silnější zbraně – mohutný stroj a štěstí začátečníka. Příběh "spravedlivé" pomsty s lavinou mrtvých těl vypráví režisér s pořádnou dávkou černého humoru, překvapivých zvratů i elegancí a výsledkem je zábavný a inteligentní akční thriller z prostředí zasněžených drsných norských hor.(Film Europe)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Nebudete mi věřit, jak moc jsem se na tenhle film těšil. Dokonce jsem si i všiml, jak rozporuplné názory tady jsou a říkal si, že pokud se na to sám nepodívám, tak neuvěřím. No a jakmile Stellan dorazil na scénu, rozjela se dost přímočará gangsterka. Zabijou mu syna a tak se de mstít. Jde k prvnímu gangsterovi. Vytluče z něj info, zjistí, kdo je další na řadě, zabije ho a jde dál. Takhle se to prolíná celým filmem, pořád dokola. Místy to má lepší momenty, což o to, ale celkově jsem u filmu spíš usínal a to by se podle mě nemělo dít. Druhý stoletý stařík se tedy za mě rozhodně nekoná. Viděno na základě Challenge Tour 2015. (Malarkey) 2*

Boj sněžného Molanda s kombinací seriózního revenge dramatu a černě špásující gangsterky.. Snaha o ozvláštnění absurdním humorem (pobaví třeba plivnutí na hrob) naráží na ortodoxní dějový vývoj a podivné herecké výkony. Krmič říčních rybek Skarsgard má celou dobu jeden otupělý výraz způsobený zřejmě sněžnou slepotou, P.S.Hagen v roli roztěkaného narkobarona zbytečně přehrává a starej unavenej Bruno vypadá, že je zase v berlínském bunkru, akorát že sundal knír. Má to své zlotřilé kouzlo, ale postavím si vedle toho Fargo a Stormare už zapíná drtičku.. (Gilmour93) 3*

Jedná se o klasickou gangsterku, která je vyjímečná jen svým názvem, který sliboval mnohem větší porci neortodoxnosti než nakonec naservíroval. Pokud film něčím disponuje opravdu velkým množství, tak je to sníh, problém však je v tom, že já se do kina nechodím dívat na sníh, ale na příběhy. Několik zábavných situací, originalita s křížkama, dialogy odkoukané z mnoha jiných mafiánek a mnohdy nepochopitelné chování postav, víc jsem z filmu nevykoukal a to stěží stačí na tři. (Enšpígl) 3*

VELKÁ RECENZE
Stellan Skarsgard? řídí obrovský sněžný pluh a v černohumorné kriminálce postupně likviduje vrahy svého syna. Zkrátka taková milá malá komedie.
Boj sněžného pluhu s mafií jsem viděl naprosto bez příprav a vůbec netušil, co mě vlastně čeká. Název sice napovídá, že tenhle film úplně vážný nebude, avšak když Stellan Skarsgard v úvodu oplakává smrt svého syna a projíždí posmutnělou bílou krajinou, dvakrát do smíchu mi nebylo. Ještě v momentě, kdy má hrdina Nils identifikovat tělo, jsem si nebyl jistý, zda je vhodné se při rumplování s ostatky smát, po pár minutách už ale bylo naprosto jasné, že se jedná o překrásně černou komedii.
Nils je přesvědčený, že se syn nepředávkoval, jak mu vyšetřovatelé tvrdí, a tak nasedá do svého sněžného pluhu a rozjíždí v odlehlých končinách Norska vlastní pátrání. Záhy zjišťuje, že se nezvedený synek stal obětí mafiánského gangu a nezastaví se před ničím, dokud synovu vraždu nepomstí. Začíná tak relativně přímočará cesta přes mrtvoly, která vede od řadových ranařů, až k samotnému „kmotrovi“.
Jednoduchou zápletku ozvláštňuje to, jakým způsobem je podaná. Nils je obyčejný pluhař s medailí občana roku na stěně, přesto svoje oponenty likviduje s nevybíravou brutalitou. Násilí je humorně přehnané, Skarsgard je ve své roli herecky úsporný a jeho hrdina je neskonalý pragmatik, který prakticky za žádných okolností nehne brvou. Režisér Hans Petter Moland (Aberdeen) s chutí využívá vypravěčskou zkratku, takže diváka nezahlcuje nekonečným proudem vražd, ale z většiny si vybírá jen několik klíčových momentů, které skládá do vtipných koláží.
Filmu hodně pomáhá také sbírka vedlejších postaviček, které vévodí sám „Hrabě“, vůdce zločineckého gangu, kterého Pal Sverre Hagen vykreslil jako velké dítě plné manýrů, které se náhle dostalo k moci, navzdory vlastní pitomosti. V jeho týmu nechybí dva zamilovaní medvídkovití gayové, hysterická exmanželka a vyjukaný synek, který s zažije s Nilsem něžný Stockholmský syndrom. V Norsku dále operuje ještě jeden srbský gang a z vnějšku všechno zločinecké dění zase sledují dva naprosto neschopní, vystrašení policajti. A protože si žádná ze stran není tak úplně jistá, kdo je za všechny mrtvoly vlastně zodpovědný, roztočí se poměrně divoká mela.
Boj sněžného pluhu tak v rámci jednoduchého příběhu odkrývá pořád další a další drobnosti, kterými dokáže zaujmout pozornost, jenže s postupem času mu dojde dech. Drobnosti dojdou nebo se je už na základní koncept jednoduše nedaří navlékat, finále možná až zbytečně zvážní. Všeobecně měl jít film s nadsázkou ještě dál nebo kromě humoru a poklonkování gangsterkám nabídnout také něco navíc. Takhle jsme dostali slušnou bláznivou jednohubku ze zasněžených norských hor, která potěší, ale rozhodně na ni nebudu po letech vzpomínat tak, jako třeba na vzdáleně podobné Lovce hlav.

O FILMU
„Již dlouho jsem chtěl natočit příběh o pomstě. Pomsta je primitivní, avšak nádherně lidská. Jako dítě jsem toužil po pomstě; bojoval jsem s lidmi, kteří mi činili bezpráví, ponížili mne, brali mi věci nebo mne zradili. Doufal jsem, že z pomsty vzejde právo. Představoval jsem si, že dám věci do pořádku - v pořadí podle pomsty. Představoval jsem si, že si tyran uvědomí své prohřešky, když bude sám ponížen. Jak všichni víme, toto se nestalo. Místo spravedlnosti jsem se na oplátku dočkal jen odvety a nového násilí. Takže když nemůžete mít spravedlnost, můžete se alespoň bavit.
Dvě hnací síly Boje sněžného pluhu s mafií - Hrabě a Papa - mají odlidšťující názor na své nepřátele. Jsou to fanatici. Toto je přímá platforma pro moderní život a pro vůdcovství skupiny mužů. Struktura jejich gangu vyžaduje striktní interní pravidla, brutalitu, strach a loajalitu a vylučuje jakýkoliv moderní přístup k vedení. Oni jsou hrozbou pro moderní společnost a zároveň jsou jakýmisi dinosaury.
Gangsteři žijí v liberálním světě plném pokušení, která jsou možná pro ně ještě větší hrozbou, než je výzva, kterou představuje jejich zvířecí chování pro liberální svět okolo nich. Oni jsou naprosto zastaralí. Ale nikdo se jim to neodváží říci. Takže dál si zakládají na tom, že jsou nebezpeční.
Většina postav v tomto příběhu má příliš daleko k sebepoznání. Jsou bohatým zdrojem humoru a mají absurdně extrémní přesvědčení a infantilní pohledy na svět: děti se zbraněmi, které potkají další děti s ještě většími zbraněmi. Dokud nepotkají někoho, který žízní po pomstě, se kterou se dosud nesetkaly. Nils je amatér, jehož jednání je mimo všechny předvídatelné vzorce normálního kriminálního chování. Aniž by to tušil, vtáhne gangstery do světa, který neznají, do světa, který je hravý, vlídný a poklidný. Ten svět se stává pro gangstery mnohem větší hrozbou, než cokoliv jiného, s čím by Nils mohl přijít. Pohodový běžný život je strašně lákavý, když jste těžce pracující gangster.“

Ocenění:
Berlinale IFF
2014 - Hans Petter Moland (Zlatý Medvěd za nejlepší film) (nominace)

Melbourne IFF
2014 - Cena diváků - hraný film (nominace)

DABING
V českém znění: -

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 6.11.2014 Film Europe
Premiéra USA: 17.4.2014 (Tribeca Film Festival)
Premiéra Norsko: 21.2.2014 Nordisk Film Nor.
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD:
Poprvé na DVD: 13.12.2017 Film Europe
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 904 446
Náklady (Rozpočet) - Kr (krone) 30 000 000

REMAKE / POKRAČOVÁNÍ FILMU
Boj sněžného pluhu s mafií gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/boj-snezneho-pluhu-s-mafii-kraftidioten-2014-114-norsko-dansko-svedsko-krimi-drama-thriller-akcni-komedie-75/
Krimi / Drama, Norsko / Dánsko, 2014
Režie: Hans Petter Moland, Hrají: Stellan Skarsgard, Bruno Ganz

Mrazivá pomsta gastonrolinc.webnode.cz/news/mraziva-pomsta-cold-pursuit-2019-118-usa-velka-britanie-norsko-kanada-akcni-drama-thriller-62/
Akční / Drama, USA / Velká Británie, 2019
Režie: Hans Petter Moland, Hrají: Liam Neeson, Laura Dern
 
Tvůrci a herci
Hans Petter Moland (Režie), Finn Gjerdrum (Produkce), Stein B. Kvae (Produkce), Kare Vestrheim (Hudba), Kaspar Kaae (Hudba), Brian Batz (Hudba), Philip Ogaard (Kamera), Jens Christian Fodstad (Střih), - (Casting), Jorgen Stangebye Larsen (Scénografie), Anne Pedersen (Kostýmy), Kim Fupz Aakeson (Scénář), Gisle Tveito (Zvuk), Cecilie Greve (Masky), Stellan Skarsgard (Herec), Bruno Ganz (Herec), Pal Sverre Hagen (Herec), Stig Henrik Hoff (Herec), Arthur Berning (Herec), Miodrag Krstovič (Herec), Sergej Trifunovič (Herec), Jon Oigarden (Herec), Goran Navojec (Herec), Bjorn Moan (Herec), Anders Baasmo Christiansen (Herec), Atle Antonsen (Herec), Birgitte Hjort Sorensen (Herec), Jakob Oftebro (Herec), Gard B. Eidsvold (Herec), Peter Andersson (Herec), Hildegun Riise (Herec), Kristofer Hivju (Herec), Kare Conradi (Herec), Jan Gunnar Roise (Herec), Tobias Santelmann (Herec), David Sakurai (Herec), Nils-Fredrik Tveter (Herec), Ola G. Furuseth (Herec), Espen Reboli Bjerke (Herec), Thomas Hildebrand (Herec), Martin Furulund (Herec), Leo Ajkic (Herec), Damir Babović (Herec)
 
2014/114/Norsko, Dánsko, Švédsko/Krimi, Drama, Thriller,  Akční, Komedie
 
Zajímavost k filmu- Celosvětová premiéra proběhla 10. února 2014 na Berlínském mezinárodním filmovém festivalu.
- Greven (Pal Sverre Valheim Hagen) jezdí v luxusním finském sportovním hybridu Fisker Karma. Vůz byl vyráběn ve Finsku v letech 2011 a 2012, je poháněn jedním benzínovým a dvěma elektrickými motory a na plnou nádrž a plně nabité baterie ujede 370 km. Sněžný pluh Nilse (Stellan Skarsgard) je upravený Mercedes-Benz Actros. Papa (Bruno Ganz) se nechává vozit v luxusním Maserati Quattroporte páté generace.
- Natáčení probíhalo v Norsku v obci Beitostolen a ve městě Oslo.
- Symbol zobrazený po Grevenově (Pal Sverre Hagen) smrti znamená "Humanista".
- Počas filmu zomrie 22 postáv. Nie je však priamo zobrazená smrť všetkých z nich.
- Jediný polibek, odehrávající se ve filmu, je polibek homosexuální.
 
Odkazy