Blesk / Blitz (2011/97/Francie, Velká Británie/Krimi, Thriller, Akční) 62%

05.01.2022 10:47
JEDNOU VĚTOU
„Zabiják poldů versus polda zabiják...“

OBSAH
Zabiják poldů versus polda zabiják. Na svobodě řádí sériový vrah. Každý den umírá další policista. Když zákon nedokáže své vlastní příslušníky ochránit, potřebuje muže, který porušuje veškerá pravidla. Tím je nekompromisní londýnský policista Brant (Jason Statham) v týmu se svým kolegou, strážníkem Nashem (Paddy Considine), kterého nemá příliš v oblibě. Čas je k nim však nemilosrdný, každý den přibývá další oběť.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Jason Statham a jeho naprosto typická role drsňáka bez citů, názorů, myšlenek. No, prostě bez ničeho. Jenže ve filmu, který v sobě skrývá typickou Anglii. Jen škoda, že chvílemi je to dost nuda, kterou zachraňuje naprosto s přehledem muzika. Dělá z unylé kriminálky vcelku živý příběh, který ale pokaždé Jason jasně utne. Kurýr byl film, kde se Jason ukázal. Od té doby, jako když by mu k tomu jeho hraní něco chybělo. Ale co? (Malarkey) 3*

Začátek libovej a Stéťa mě tady krapet připomínal Posledního skauta. Nesral se s tím chlapec, chlastal a to co Jasonovi chybí do Bruce v herectví a cynickým ušklebku nahrazoval drsností. Filmek se nám postupně trošku zažvejkává, ale pořád dobrý. Utíkalo to svižně, pár hlášek to taky mělo ("Irskou:" "Chcete jí s ledem?" "Nebuď směšnej." ) a finále jsem si fakt vychtunal, jaký sraní s tím pořád, takovýhle tečky jsou beztak nejlepší. (Enšpígl) 4*

Je nutné hned z úvodu zmínit, že řada postav tu vystupuje bez hlubší motivace a s prapodivným chováním. Jakoby je scénárista vytáhl ze svého jiného kousku, který ležel bez povšimnutí někde zaprášený na polici. Celek tak jako detektivka absolutně neobstojí (zápletka je chatrná jako stoletá stařenka), jako akční kousek se sociálním přesahem jakbysmet (na sílu vtlačená kolegyně bojující s drogovou závislostí). Dějově je Blitz zbytečně roztříštěný, jde se na všechno až moc zhurta a to mu škodí. Pomáhá mu alespoň stylová režie, atraktivní zločinné londýnské předměstí, Jason Statham, který je pořád ten stejný Statham (což už paradoxně může někomu lézt krkem – alespoň netočí rodinné komedie, kde dostane na starosti půltucet kojenců nebo pejsanů) a Aidan Gillen, který mi jako na kole jezdící idiot do role solidně sedl. Nedotažený průměr!! Škoda.. (castor) 3*

VELKÁ RECENZE
Je definitivně přestathamováno. Ten pocit nepramení ani tak z toho, že by britský plešoun až tak chrlil – čtyři filmy ročně, pche, nad tím Seagal výsměšně třese špeky. Problém je, že Jason už zhruba od prvního Kurýra hraje pořád jednu a tu samou postavu. Je úplně jedno, jestli láme hnáty na francouzské riviéře, v laciných fantasy dekoracích či v nejmenované jihoamerické zemi. Pokaždé je to ten samý chlápek. Máme ho rádi, protože jako jediný akční hrdina neuhýbá ke komediím a rodinným filmům (slovy slovenských rapperů: „ide si svoje“), ale... čeho je moc, toho je příliš.
Nic se nezměnilo ani v kulisách zločinem prosáklého londýnského předměstí, kde působí detektiv seržant Tom Brant. Nesejde ani na tom, že jde původně o literární postavu – král britské noir/hard-boiled kriminálky Ken Bruen napsal o seržantovi Brantovi prozatím sedm románů. Knižní původ snadno poznáte podle rádoby košatého a vrstevnatého příběhu – s tou hlavní se proplétá několik dalších dějových linií. Třeba Brantova kolegyně, která se v přestrojení vetřela mezi prostitutky, se teď nedokáže rozloučit s jehlami. A ne, není to kvůli tomu, že by byla fanatik do štupování ponožek.
Jenže Statham „si ide svoje“. Jeho sveřepým výrazem občas probleskne záblesk nějaké emoce či vnitřního světa, ale už v následující scéně opět trousí drsné hlášky a přeráží někomu o ledviny tágo. Nic proti, pokud je to namístě. Jenomže tady to začne brzy rušit. Tvůrci jakoby se ze všech sil snažili přizpůsobovat všechno „tradičnímu Stathamovi“, takže cpou akční scény i tam, kde to není potřeba a hlášky často zní nepatřičně. Hrdina proto často působí jako vetřelec z jiného filmu, ano, z „nějaké stathamovky“. Není cool, je prostě jen arogantní neurvalec, kterému byste nejradši jednu vrazili.
Už někdy v polovině filmu to vadí hodně, a člověk začne přemítat, o kolik by byl film lepší, kdyby hlavní postavu hrál někdo jako Clive Owen (tedy člověk, kterému kromě té akční věříte i civilní polohu). I celkové tempo je „kurýrovské“, což je tentokrát spíš na škodu, protože noirem říznutá kriminálka by si atmosférické zpomalení zasloužila. Vedlejší dějové linie kvůli úsečnosti nevyzní a nezřídka končí v slepé uličce.
Co s filmem, který má špatně obsazenou hlavní postavou? Můžeme se potěšit záporákem. Vrah policistů v podání Aidana Gillena je ohromně zajímavá postava. Něco jako psychopatický padouch v reálném světě. To znamená, že policisté brzy odhalí jeho identitu a strhnou mu masku. Taktéž mu překazí jeho velkolepé vraždící plány. Asi jako kdyby Pitt a Freeman dopadli Spaceyho už po třetím hříchu a zjistili, že to není děsivý fanatik s knihovnou plnou drobným písmem popsaných notesů, ale na bicyklu jezdící nevzdělaný debil v mikině, který má problém udržet si příčetnost.
Je to osvěžující a stejně tak je fajn sledovat, jak se tvůrci (hlavně tedy Bruen jako autor předlohy) s takhle postaveným záporákem popasují. Protože, jak správně tušíte, tento „imbecil, kterému poldové rychle zatrhli plány stát se jejich tajemnou nemesis“, se naštve ještě víc a začne konat naprosto nepředvídatelně. A jako „realistická svině“ začne být vlastně ještě děsivější. To je na Blitzu nejlepší a Aidan Gillen to věděl a náležitě si postavu vychutnal.
Těžko říct, komu je Blitz určen. Fanoušky předlohy asi nepotěší, protože ji osekal a proměnil v „stathamovku“. Jasonovy fanoušky taky ne, protože ani při neschopnosti tvůrců zkrotit Stathama a podřídit ho příběhu nejde o akční nářez s hláškami padajícími na úrodnou půdu. Možná vás potěší alespoň Jasonův návrat do rodného britského prostředí. To ale nezabrání rychlému vyšumění filmu do zapomnění.

DABING
1.DABING (DVD)
V českém znění: Martin Stránský – Jason Statham (Brant), Filip Jančík - Paddy Considine (Nash), Jolana Smyčková - Zawe Ashton (Falls), Marek Libert – Aidan Gillen (Weiss), Bohdan Tůma - Luke Evans (Stokes + titulky), Pavel Šrom, Libor Hruška, Bohuslav Kalva, Eva Horká, Tereza Bebarová, Pavel Rímský, Tomáš Juřička, Rudolf Kubík, Martin Zahálka, Milan Slepička, Jaroslav Kaňkovský, Petr Neskusil, Eliška Nezvalová, Jaromír Meduna a další.
Produkce: Zuzana Špeciánová
Překlad a dialogy: Ivan Kotmel, Agentura K
Zvuk: Miloš Sommer
Režie českého znění: Martin Těšitel
Vyrobilo: pro Hollywood Classic Entertainment Studio Soundwave, 2012

2.DABING (Prima)
V českém znění: Ladislav Cigánek – Jason Statham (Brant), Marek Holý – Aidan Gillen (Weiss), Filip Jančík - Paddy Considine (Nash), Nikola Votočková - Zawe Ashton (Falls), Zdeněk Mahdal - Mark Rylance (Roberts), Daniel Dítě - Ned Dennehy (Radnor), Petr Lněnička - Luke Evans (Stokes), Svatopluk Schuller - David Morrissey (Dunlop), Pavel Šrom - Nicky Henson (Brown), Ivo Novák - Bill Champion (Dr. Leonard), Petr Gelnar - Nabil Elouahabi (Tony), Oldřich Hajlich - Steven Harwood-Brown (Kovák), Jitka Jirsová - Christina Cole (WPC), Bohdan Tůma, Michal Holán, Martin Zahálka, Viktor Dvořák, Radek Škvor, Robert Hájek, Roman Hajlich, Jan Škvor, Filip Tomsa, Jiří Krejčí, Barbora Šedivá, Kristýna Valová, Terezie Taberyová, Vendula Příhodová, Jitka Moučková, Vendula Příhodová, Zbyšek Horák - Jamie Kenna (Jenkins + titulky), a další
Překlad: Veronika Čápová
Zvuk: Tomáš Čisárik
Vedoucí výroby: Denisa Žáková
Vedoucí dramaturg: Olga Potužáková
Šéfproducent: Jaroslav Richtr
Dialogy a režie: Filip Jančík
Vyrobila FTV Prima, 2021

Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 23.9.2011
Premiéra Velká Británie: 20.5.2011 Lionsgate UK
Premiéra Francie: 22.6.2011 Metropolitan FilmExport
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 17.4.2012 H.C.E.
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 15 800 000

FILMY NA SPOLEČNÉM DVD
Blesk gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/blesk-blitz-2011-97-francie-velka-britanie-krimi-thriller-akcni-62/
Krimi / Thriller, Velká Británie / Francie, 2011
Režie: Elliott Lester, Hrají: Jason Statham, David Morrissey

Elitní zabijáci gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/elitni-zabijaci-2011-112-usa-australie-akcni/
Akční / Thriller, USA / Austrálie, 2011
Režie: Gary McKendry, Hrají: Jason Statham, Clive Owen
 
Tvůrci a herci
Elliott Lester (Režie), Steven Chasman (Produkce), Zygi Kamasa (Produkce), Donald Kushner (Produkce), Brad Wyman (Hudba), Rob Hardy (Kamera), John Gilbert (Střih), Elaine Grainger (Casting), Max Gottlieb (Scénografie), Suzie Harman (Kostýmy), Robert Farr (Zvuk), Nadia Stacey (Masky), Nathan Parker (Scénář), Ken Bruen (kniha) (Předloha), Jason Statham (Herec), David Morrissey (Herec), Aidan Gillen (Herec), Paddy Considine (Herec), Luke Evans (Herec), Zawe Ashton (Herec), Del Synnott (Herec), Ned Dennehy (Herec), Mark Rylance (Herec), Ron Donachie (Herec), Rupert Holliday-Evans (Herec), Jack Bence (Herec), Richard Riddell (Herec), Alex Lanipekun (Herec), Nicky Henson (Herec), Chris Wilson (Herec), Taylor James (Herec), John Burton (Herec)
 
2011/97/Francie, Velká Británie/Krimi, Thriller, Akční
 
Zajímavost k filmu
- Hurling - hra, o které se Brant (Jason Statham) zmíní, je irský národní sport. Hodně zjednodušeně řečeno jde o baseball na fotbalovém hřišti. Všichni hráči mají krátkou jasanovou pálku (hurley) a jejich úkolem je dopravit malý míček (sliotar) buď přímo do brány hlídané brankářem (3 body) nebo mezi tyče nad bránou (1 bod). Hráči smí sliotar chytit do ruky a udělat s ním nanejvýš čtyři kroky, poté ho musí odpálit. Hráči nenosí žádné chrániče, ale od roku 2010 jsou povinni mít helmu. Rychlostí až 150 km/h může sliotar doletět do vzdálenosti i 100 metrů, což dělá hru velmi rychlou a nebezpečnou.
- Předlohou k filmu se stala kniha „Blitz“ od populárního irského spisovatele krimi Kena Bruena z roku 2002.
- V USA sa film v kinách vôbec nepremietal, premiéru mal iba na DVD a Blu-ray.
- Natáčalo sa v auguste 2009 v Londýne.
- Prvý film, ktorý vznikol v produkcii spoločnosti Lionsgate UK.
 
Odkazy