Bláznivá střela 33 a 1/3: Poslední trapas / Naked Gun 33 1/3: The Final Insult (1994/79/USA/Komedie, Krimi, Akční) 79%

25.09.2018 10:33
JEDNOU VĚTOU
„Ozdoby policejních sborů do důchodu nesmějí!"

OBSAH
Co se stane, když se nejpitomější policista na světě vrhne na udílení Oscarů? Zemětřesení je proti tomu procházka růžovou zahradou... Počkat! To není obyčejný pitomec! To je poručík Frank Drebin, kdo zkazí celý ceremoniál, aby překazil spiknutí teroristů, což pro něj může znamenat konec. Filmoví tvůrci, které tak milujete, se k Vám vrací v bláznivém pokračování veleúspěšné komedie s Leslie Nielsenem v hlavní roli.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Slabší než předchozí díl, ale i tak mě opět Drebin výborně pobavil. Autoři v posledním díle trilogie naštěstí našli zajímavý a trochu jiný směr, který jim prochází i díky mému vztahu k filmům (och, to udílení Oscarů ...Phil Donahue má pecha). Hlavně scény ve věznici jsou opravdu výborné (nošení písku, zbavování se písku, děti s pistolemi při útěku, obleček pro lepší sex, spermobanka :)). Asi poslední pořádný film Leslieho Nielsena a je škoda, že Zucker nedotočil svou trilogii a vzal to do rukou rutinérský Peter Segal. PS: teprve až po shlédnutí Útěku z Alcatrazu s Clintem Eastwoodem dostaly některé vězeňské vtípky správnou pointu. (Djkoma) 4*

Leslie ze Saskatchewanu tak jak ho mám rád - stále stejný seriózní výraz a za ním pustošící potopa.. Přiměřeně dlouhý poslední díl série vám nabídne A.N.Smith jako skladiště silikonu dodržující pravidlo FINO (First In, Nothing Out), brilantní část ve vězení s narážkou na Shawshank v podobě nezvykle vysoce položené domácí mety a taky poslední roli O.J.Simpsona před tím, než se jal měnit na bělocha.. (Gilmour93) 4*

Kdo by neznal tupého poručíka Franka Drebina. Kdyby blbost nadnášela on by létal jako holub. Tentokrát ho z pohodlí důchodu vytáhne gangster Rocco, nebezpečný expert na bombové útoky, který se chystá uprchnout z vězení a zřejmě stojí i za připravovanou největší teroristickou akcí. Vypátrat jaký má být její cíl to je úkol přesně pro Drebina. Ten se má totiž vetřít do Roccovi přízně a zhatit jeho plány. I přes drsné poměry, které vládnou ve věznici se mu podaří zjistit, kde má bomba explodovat, ale nepodaří se mu varovat svoje kolegy, a tak se Frank musí ujat zneškodnění bomby uprostřed udělování cen Oscara úplně sám...No trošku ve trojce začínali tvůrcům docházet nápady i gagy. Je to znát třeba v závěru filmu kdy se zcela zbytečně ocitáme na cenách Oscara. Samozřejmě některé gagy jsou vynikající, ale už jich tu není tolik a navíc tvůrci až moc tlačí na pilu a divákovi stále předsunují, že se musí smát za každou cenu. Rozhodně ocenuji, že s Drebinovými trampotami skončili včas a dalších pokračování už se nedočkáme. 80% (kingik) 4*

VELKÁ RECENZE
Frank sice odešel na zasloužený odpočinek, nicméně u žehlícího prkna, domácích prací a dojemných televizních seriálů nevydrží dlouho. Objeví se totiž jeho bývalí kolegové, kteří si neví rady s velkým případem. Chystá se velká teroristická akce, ale jedinou chatrnou stopou je teroristka Tanya. Drebin se opět s vervou pustí do akce, byť je jeho pátrání značně namáhavé. Tanya totiž pracuje na Karlsonově klinice v ordinaci pro odběr spermií. Přes ni se pak Drebin dostane na stopu specialisty na výbušniny Rocca, aby však mohl zjistit víc, musí se nechat zavřít do vězení, kde si odpykává trest, a vloudit se do jeho přízně.
Přes drastické poměry ve věznici a všemožné i nemožné překážky Frank zjistí, že se Rocco chystá uprchnout, aby mohl pro šéfa arabských teroristů Papshmira připravit bombu a dokonce se mu podaří zjistit, kde má bomba explodovat. Bohužel se mu nepodaří varovat kolegy a tak se musí i zneškodnění bomby ujmout sám. Což značně "zpestří" slavnostní večer 66. ročníku udílení slavného Oscara, protože nálož má explodovat právě tam a to při otevření obálky s nejlepším filmem roku.
Další dobrodružství skvělého Franka Drebina. Sice jde pořád o to samé a vtipy se z velké části recyklují, ale pořád je to skvělá zábava. Tak skvělá, že při každém kontaktu s filmem aspoň pár fórků zkouknu, až se mi po těch stovkách shlédnutých pětiminutovek filmy slejou dohromady. Doufám, že tahle zábava nebude nikdy zapomenuta (i když se v tomto dílu objevilo až moc vtipů na v té době aktuální témata a filmy)

Ocenění:
Razzies
1994 - O.J. Simpson (Nejhorší herec ve vedlejší roli)
1994 - Anna Nicole Smith (Nejhorší vycházející hvězda)

DABING
V českém znění: Vladimír Brabec - Leslie Nielsen (Frank Drebin), Taťjana Medvecká - Priscilla Presley (Jane Spencer Drebin), Jaromír Dulava - O.J. Simpson (Nordberg), Joe Grifasi (Režisér), Jan Vlasák - Fred Ward (Rocco), Eva Jiroušková - Kathleen Freeman (Muriel), Olympia Dukakis (Olympia Dukakis), Sabina Laurinová - Anna Nicole Smith (Tanya), Mariel Hemingway (Mariel Hemingway), Jana Altmannová - Raquel Welch (Raquel Welch), Karel Chromík, Karel Richter - George Kennedy (Ed Hocken + titulky).
Překlad: Ivan Němeček
Zvuk: Václav Hálek
Produkce: Jaromír Šindelář
Režie: Jan Pecha
Vyrobilo: Studio dabing AB Barrandov pro Hollywood Classic Entertainment
VHS © 1995

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 16.6.1994 Lucernafilm
Premiéra USA: 18.3.1994 Paramount Pictures
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na VHS: 1.3.1994 H.C.E.
Poprvé na DVD: 27.11.2013 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 132 000 000
Náklady (Rozpočet) - $ 30 000 000
 
FILMY V SÉRII
Bláznivá střela gastonrolinc.webnode.cz/news/blazniva-strela/
Komedie / Krimi, USA, 1988
Režie: David Zucker, Hrají: Leslie Nielsen, Priscilla Presley

Bláznivá střela 2 a 1/2: Vůně strachu gastonrolinc.webnode.cz/news/blazniva-strela1/
Komedie / Krimi, USA, 1991
Režie: David Zucker, Hrají: Leslie Nielsen, Priscilla Presley

Bláznivá střela 33 a 1/3: Poslední trapas gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/blazniva-strela2/
Komedie / Krimi, USA, 1994
Režie: Peter Segal, Hrají: Leslie Nielsen, Priscilla Presley
 
Tvůrci a herci
Peter Segal (Režie), Robert K. Weiss (Produkce), David Zucker (Produkce), Ira Newborn (Hudba), Robert M. Stevens (Kamera), James R. Symons (Střih), Pamela Basker (Casting), Lawrence G. Paull (Scénografie), Mary E. Vogt (Kostýmy), Joseph A. Ippolito (Zvuk), Margaret E. Elliott (Masky), Pat Proft (Scénář), Jerry Zucker (původní scénář), Jim Abrahams (původní scénář), David Zucker (původní scénář), Leslie Nielsen (Herec), Priscilla Presley (Herec), George Kennedy (Herec), O. J. Simpson (Herec), Fred Ward (Herec), Anna Nicole Smith (Herec), Ellen Greene (Herec), Earl Boen (Herec), Rosalind Allen (Herec), Andre Rosey Brown (Herec), Danny D. Daniels (Herec), Joe Grifasi (Herec), Raquel Welch (Herec), Shannen Doherty (Herec), James Earl Jones (Herec), Elliott Gould (Herec), R. Lee Ermey (Herec), Mariel Hemingway (Herec), Olympia Dukakis (Herec), Marc Alaimo (Herec), Weird Al Yankovic (Herec), David Zucker (Herec), Peter Segal (Herec), John Capodice (Herec), Glen Chin (Herec), Paul Feig (Herec), Kathleen Freeman (Herec), Kevin Grevioux (Herec), Julie Strain (Herec), Symba (Herec), Pia Zadora (Herec), Taran Killam (Herec), Morgan Fairchild (Herec), Raye Birk (Herec), Barry Hickey (Herec), Randall 'Tex' Cobb (Herec), Thomas Rosales Jr. (Herec), Michael Boatman (Herec), Bruce A. Young (Herec), Tim Bohn (Herec), Bill Erwin (Herec), Ann B. Davis (Herec), Timothy Watters (Herec), Bill Zuckert (Herec)
 
1994/79/USA/Komedie, Krimi, Akční
 
Zajímavost k filmu
- Herec Fred Ward ve scénách z vězení parodoval sám sebe. Stejným způsobem už utíkal i ve filmu Útěk z Alcatrazu (1979) po boku Clinta Eastwooda.
- 33? v názvu je reference o rychlosti dlouhohrajících (LP) gramofonových nahrávek. Původně se film měl jmenovat Naked Gun 33?: Just for the Record, ale kvůli nepochopení ze strany studia Paramount Pictures bylo od názvu upuštěno.
- Poslední film O. J. Simpsona. Několik měsíců po vydání filmu byl obviněn z vraždy své manželky a jejího milence. Byl sice osvobozen, jeho kariéra však skončila.
- Součásti propagace filmu byla fotografie "těhotného" Leslieho Nielsena parodující slavnou fotografii Annie Leibovitz těhotné Demi Moore. Leibovitz v roce 1998 Paramount Pictures zažalovala za porušení autorských práv, ale studio soud vyhrálo.
- Dvojice herců z filmu byla za své výkony oceněna Zlatou malinou. Cenu pro nejhorší novou hvězdu obdržela Anna Nicole Smith a cenu pro nejhoršího herce O.J. Simpson.
- Složky v šanonu na Karlssonově klinice odkazují na americké skandály a záhady: důkazy při vraždě JFK, záhadné zmizení letkyně Amelie Earhardt, zmizelý odborový předák Jimmy Hoffa, údajně smazané magnetofonové pásky z aféry Watergate a fotografie bývalé televizní hvězdy a novinářky Heidi Fleiss, která v 90. letech vedla luxusní nevěstinec pro hollywoodskou smetánku.
- Když policejní komando v čele s G. Kennedym vyráží Frankovi na pomoc, vyběhne ze dveří, kde POLICE je napsáno správně, ale SQUAD je zrcadlově převráceno.
- Herec Raye Birk si zahrál i proradného Papshmira, ovšem jen v první a poslední Bláznivé střele. Stejné obsazení měl i Joe Grifasi, ovšem v jedničce hrál přístavního hlídače, v poslední Střele režiséra oscarové show. Ve dvou dílech se objevil také kontroverzní zpěvák Weird Al Yankowics.
- Kromě hlavních postav se v celé trilogii objevilo ještě několik dalších herců: maminka Jerryho a Davida Zuckerových Charlotte Zucker si postupně zahrála Lustigovu sekretářku Dominiku (1), návštěvnici na banketu (2 a 1/2) a sestru na Karlsonově spermatické klinice (33 a 1/3). Ed Williams zase ztělesnil Teda Olsena, laboratického všeuměla.
- Zápletka s infiltráciou do rodinného klanu paroduje v našich končinách málo známy noirový triler White Heat (1949) s Jamesom Cagneym. Matka hlavného záporáka je v tomto, inak celkom vážnom filme, rovnako svojrázna ako v Bláznivej strele.
- Na titulní straně Playboye, kterého čte Papshmir, je vyfocená Anna Nicole Smith, která hraje postavu Tanyu Petersovou.
- James R. Scribner, který hrál uměleckého maskéra, byl skutečný maskér na natáčení prvních dvou Bláznivých střel.
- První scénu, která paroduje film Neúplatní, chtěli scénáristé zakomponovat už do prvního dílu. Nakonec ho použili až v díle posledním, protože moc lidí film neznalo a nechápali by souvislosti.
- Ve flashbacku, kde se Frank a Jane berou, jsou použity záběry z druhého dílu, které ale nebyly použity.
- Původní název filmu zněl "Naked Gun 33 1/3: Just for the Record", ale lidem se název nezdál moc vtipný, tudíž byl změněn na "The Final Insult".
- V závěrečných titulcích se objeví jméno Leon Czolgosze. Ten zastřelil amerického presidenta William McKinleyho v roce 1901 pistolí, kterou měl ukrytou v zasádrované ruce.
- Vzácný Kanárský smrk je ve skutečnosti jeden z nejběžnějších stromů na světě.
 
Odkazy
 

Hrají:

Leslie Nielsen, Priscilla Presley, George Kennedy, O.J. Simpson, Fred Ward, Anna Nicole Smith, Ellen Greene, Earl Boen, Rosalind Allen, Andre Rosey Brown, Danny D. Daniels, Joe Grifasi, Raquel Welch, Shannen Doherty, James Earl Jones, Elliott Gould, R. Lee Ermey, Mariel Hemingway, Olympia Dukakis, Marc Alaimo, Weird Al Yankovic, David Zucker, Peter Segal, John Capodice, Glen Chin, Paul Feig, Kathleen Freeman, Kevin Grevioux, Julie Strain, Symba, Pia Zadora, Taran Killam, Morgan Fairchild, Raye Birk, Barry Hickey, Randall 'Tex' Cobb, Thomas Rosales Jr., Michael Boatman, Bruce A. Young, Tim Bohn, Bill Erwin, Ann B. Davis, Timothy Watters, Bill Zuckert, Andrew Craig, Eric Christmas, Monica Lee Bellais, Florence Henderson, David Fresco, Matt Roe, Jeffrey Anderson-Gunter, Doris Belack, Robert K. Weiss, Lillian Lehman, Bruce Holman, Nigel Gibbs, Rick Scarry, Michael Chambers, Lois De Banzie, Vanna White, Joe Flood, Danny Daniels, Lorali Hart, Marcy Goldman, James R. Scribner