Bláznivá střela / The Naked Gun: From the Files of Police Squad! (1988/82/USA/Komedie, Krimi, Akční) 85%

25.09.2018 10:32
JEDNOU VĚTOU
„Jen jeden muž dokáže zabránit atentátu na anglickou královnu!"

OBSAH
Někdo nezažije nic dobrodružného, kdyby se rozkrájel. A někomu stačí vyjít na ulici a ocitne se v samém centru těch nejbláznivějších situací, jaké si umíme představit. Poručík losangelské policie Frank Drebin patří k těm druhým. Dlužno ovšem po pravdě říct, že Frank nedostává nic zadarmo, že na celém tom zmatku, který vždy a všude jeho osobu provází, tvrdě a systematicky pracuje. A protože štěstí, jak známo, přeje připraveným, bývá to ostatní už jen logickým vyústěním děje. Jako třeba teď, kdy má do Los Angeles zavítat sama britská královna Alžběta a oddíl, jehož je Frank členem, je pověřen její ochranou...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Frank Drebin je pořádný magor. A policajt k tomu. Pokud nechcete přijít k újmě, držte se od něho v uctivé vzdálenosti. Ale na druhou stranu, když se věci kolem něj dají do pohybu, stojí to za vidění. Nejrozumnější alternativou tudíž je zhlédnou Drebinovy dementní kousky z bezpečí televizního křesla. I když ani zde vám nikdo nemůže zaručit, že se celí rozesmátí nezadusíte kusem nějaké pochutiny. Z toho vyplývá rada pro všechny komediomily – Nikdy nejezte při sledování filmu! A nepijte! Třeba u takové parodie na Mechanický pomeranč (film, na který nedám dopustit) mě málem trefil šlak – prostě geniální načasování, geniální gradace, geniální Nielsen. Druhá nejlepší parodie hned po ještě bláznivějších Spaceballs.  (Matty) 4*

Mile imbecilní poručík losangelské policie Frank Drebin je pověřen se svým oddílem ochránit britskou královnu Alžbětu a jak jistě tušíte je zaděláno na pěknou kopu gagů rozdílné úrovně. Nečekejte nějak složitě inscenovaný příběh, ale spíše jednoduché schema na které je navlékán jeden gag za druhým. Ostatně tím bylo dnes již neexistující trio tvůrců Zucker-Abrahams-Zucker (ZAZ) pověstné a na určitou dobu si vydobylo výsostné postavení v komediálně - parodickém žánru. Do hlavní role si vyhlédli televizního herce Leslie Nielsena, který do puntíku splnil jejich požadavky na ztvárnění charakteru postavy. Tedy být uvěřitelně blbý, ohlédnout se za každou sukní a získat si sympatie diváckého publika. Vrátil se ještě ve dvou pokračování, která byla podle mě lepší, protože měla větší provázanost gagů a postava Franka Drebina získala mnohem grotesknější rozměr, který osobně řadím k proslulému inspektorovi Cluseau. Na úspěch této komediální série s originálními prvky parodie dnes již zesnulý Leslie Nielsen ve své kariéře nenavázal. Na rozjezd to bylo dobré, ale některé scénky nebyly vtipně vypointované a vyzněly jako zbytečně natahované. Rovněž příběh svojí jednoduchostí příliš neoslnil a byl zatlačen až moc do pozadí. A Frank Drebin se teprve zahříval. Mé hodnocení: 60% (kingik) 3*

Asi nejlepší komedie o policajtech co jsem kdy viděl. Myslím, že už jí nic nepřekoná...krom dvojky:). Ve své době naprosto skvělé a dnes již prakticky nenatočitelné, protože humor ve filmech se změnil a ubral jiným směrem, než bych si já přál.Možná je to dobře pochybuji, že něco lepšího, než tato série a dvojce Bláznivých výstřelů, někdy vznikne. At žije Leslie Nielsen, když byl ještě zábavný. (Djkoma) 5*

V.I.M. FILMU
V posledních letech jsme zjistili, že natočit dobrou parodii je těžší, než by si spousta filmařů myslela. Všechny ty Velký bijáky, Disaster Movie a třeba i domácí pokusy jako Wilsonov byly spíš smutná než zábavná podívaná, a tak se při hledání parodické a zároveň inteligentní zábavy musí člověk vrátit do minulosti. Topper Harley a Žhavé výstřely už tady VIM mají, takže se teď podíváme na jeho kolegu s policejní plackou.
Bláznivá střela je film, který příští rok oslaví třicet let od premiéry, avšak v televizích se objevuje pravidelně i dnes a nejspíš se na tom nic nezmění. A to vůbec nevadí, protože takhle povedených komedií fakt moc není. David Zucker, jeho brácha Jerry, Jim Abrams a Pat Proft (ti tři mu pomáhali se scénářem) si parodování vyzkoušeli v Připoutejte se, prosím! a Přísně tajné!, ale zatímco jejich předchozí filmy byly spíš sledy scének, Bláznivá střela působí sevřeněji a tak nějak… filmověji. Ovšem co se zábavnosti týče, je na tom podobně, takže výtečně.
Čtveřice autorů vycházela ze seriálu Police Squad!, který u nás skoro nikdo nezná, ale to nakonec asi moc nevadí. Důležité je, že se jim povedlo přijít s klasickým detektivním příběhem, jenž by víceméně šlapal i bez toho humoru a vylezlo by z toho další funkční, i když dnes asi zapomenuté osmdesátkové béčko s cynickým detektivem a průhlednou zápletku. V roce 1988 byli však Zuckerové, Abrams a Proft na vrcholu svých scenáristických sil a neuběhne patnáct vteřin bez toho, že by se neobjevil vtip. Fyzické fóry by se neztratily ani v době, kdy na plátnech blbnul Buster Keaton, dialogy jsou tak dokonale absurdní a vážně podané, že je zatraceně těžké nesmát se, kdykoliv Frank Drebin promluví, hraje se tu s dvojsmysly i do extrému vyhnanými pointami a šíleným nápadům se tu meze absolutně nekladou. Zuckerova parta tu dokonale vytěžila komediální i krimi žánr a Bláznivá střela tak patří k těm několika málo komediím, u nichž je úplně jedno, jestli koukáte od začátku (geniální scéna s likvidací všech světových padouchů a mateřského znaménka Michaila Gorbačova), nebo přijdete v půlce. Vždycky tu něco je. Něco, co vás překvapí svou seriózně podanou bizarností, vyhroceností nebo prostě jen trhlostí.
No a pak je tu Leslie Nielsen. Herec, který na plátně až do osmdesátých let představoval především charismatické pány a šéfoval třeba lodi Poseidon. Zucker si ho vyhlédl už do Připoutejte se, prosím! a prý se zamiloval do jeho schopnosti říct jakoukoliv volovinu a mít u toho vážnou tvář. Charlie Sheen ve Žhavých výstřelech byl fajn, ale Nielsenův kamenný ksicht je něco neopakovatelného. Konec konců díky Bláznivé střele hrál dalších dvacet let jedno a to samé. A vždycky – bez ohledu na kvalitu filmů – v tom byl skvělý. Jeho Frank Drebin je nezapomenutelná postava nejen komediálního žánru. Stejně jako celá Bláznivá střela.

VELKÁ RECENZE
Bláznivá střela (1988) je první ze série parodií, iniciovaných proslulým autorským triem ZAZ (Davidů a Jerry Zuckerovi, Jim Abrahams). Snímek je nejvýrazněji z trojice Bláznivých střelo ovlivněn skutečností, že sérii předcházel úspěšný televizní seriál Policejní oddíl, jehož diváckou oblibu se tvůrci rozhodli využít i na filmovém plátně. Jde o prostou parodii čelných snímků o tvrdých policistech, brodících se bahnem velkoměsta a neúnavně potírajících zločin na všech frontách. Teprve následující Bláznivé střely přijímají vlivy jiných žánrů a parodují konkrétní hollywoodské trháky.
V prvním snímku se trojice ZAZ soustředila na zmatek, jejž do "normálního" světa vnáší prakticky jediná postava, popletený poručík losangeleské policie Frank Drebin. Všechny ostatní charaktery a situace mu svou "vážností" nahrávají, aby je zpochybnil či přímo zvrátil v jejich pravý opak.
Drebin se pustí po stopě pašeráků narkotik, aby obhájil čest svého zraněného parťáka Nordberga; připlete se tak do cesty atentátníkům, chystajícím štok na královnu Alžbětu. Tu mají při její návštěvě v Los Angeles ochraňovat poručíkovi kolegové ze zvláštního oddílu.
Ve hře je obvyklá kolekce postav: vzteklý hrdinův nadřízený, prohnaný a vlivný magnát i jeho krásná asistentka Jane. Vedle situačniho humoru často hrubšího zrna využiívají tvůrci především rozličných dvojsmyslů a doslovností; mezi nejlepší gagy patří Drebinovo pronásledování zloducha v autě, řízeném vystrašenou adeptkou autoškoly. Jednoduchému schématu, nepřehlednému (jako v případě následujících Bláznivých střel) množstvím nesourodých gagů, dominuje (stejně jako v TV seriálu) geniální nešika Drebin v podání Leslieho Nielsena. Podobně jako pravděpodobný vzor, Peter Sellers coby inspektor Clouseau, klade Nielsen důraz na kontrast mezi svým korektním zevnějškem a drastickou situační a slovní komikou své postavy.
Bláznivá střela je série tří komediálních satiricko-parodických hraných filmů z let 1988–1994, sepsané trojicí Zucker, Abrahams and Zucker. Tyto filmy distribuovalo filmové studio Paramount Pictures. Série je založena na seriálu s názvem Police Squad!, který byl uveden v roce 1982 v televizní stanici ABC. První a druhý filmový díl režíroval David Zucker, ten třetí Peter Segal (Zamilovaný profesor 1 & 2).

PODROBNÝ POPIS FILMU
Poručík losangeleské policie Frank Drebin je postrachem všeho zla, ale když se to tak vezme i dobra. Během dovolené v Bejrútu hravě zhatí tajnou schůzku Gorbačova, Chomejního a Hussajna, kteří se domlouvali na společném útoku proti Spojeným státům. Když se po návratu dozví, že jeho kolega Nordberg byl těžce zraněn a navíc je podezřelý z toho, že je překupníkem drog, je mu jasné, že pouze pracoval na nějakém případu a rozhodne se jeho jméno očistit. Podle tipu se rozhodne vyhledat bohatého a vlivného majitele doků Vincenta Ludwiga, majitele lodi, na níž byl Nordberg postřelen. Současně se však musí podílet na přípravách návštěvy britské královny Alžběty ve Spojených státech. Na tiskové konferenci však způsobí skandál a starostka rozhodne, že se ke královně nesmí přiblížit ani na dohled. To Ludwig naopak přikáže své asistentce Jane Spencerové, aby se s Drebinem co nejvíce sblížila a zjistila, kolik toho vlastně ví. Jenže atraktivní žena a policista se do sebe na první pohled zamilují. Situace se ještě více zkomplikuje, když šéf arabských teroristů Papshmir nabídne Ludwigovi dvacet milionů za atentát na královnu. Ten teroristovi ukáže své speciální hodinky, s jejichž pomocí je schopen kohokoli zhypnotizovat a poslat ho zabíjet. Jeden takový zhypnotizovaný vrah má za úkol zabít v nemocnici Nordberga. Toho se však Drebinovi podaří zachránit. Podaří se mu také v Ludwigově kanceláři objevit důkaz o chystaném atentátu, jenže pak ho vlastní nešikovností zničí a ještě si přitom stihne znepřátelit starostku dalším veřejným pohoršením. Pak zlikviduje zabijáka, který ho měl odstranit, pohádá se s Jane, které vyčítá, že pracuje pro obě strany a je vyhozen od policie, když se pokouší poněkud nešikovně chránit královnu před domnělým zabijákem. Zamilovaná Jane se přidá k Drebinovi a zjistí pro něj, že Ludwigův zabiják udeří na královnu během baseballového zápasu. Drebin pronikne na stadión a v převleku za trenéra způsobí na hřišti takový zmatek, že losangelesské družstvo prohraje. Současně se mu však včasným zásahem podaří zabránit atentátu, který měl vykonat jeden z hráčů. Jenže nebezpečí ještě není zažehnáno. Prchající Ludwig se totiž zmocní Jane jako rukojmí.

DABING
1. DABING /jako Bláznivá střela: Z archivů policejního oddělení/
V českém znění: Jan Pohan - Leslie Nielsen (Frank Drebin), Ilona Svobodová - Priscilla Presley (Jane Spencer), Susan Beaubian (paní Nordbergová), Karel Chromík - Ricardo Montalban (Vincent Ludwig), Antonín Molčík - George Kennedy (Ed Hocken), Jiří Kodeš - O.J. Simpson (Nordberg), Raye Birk (Pahpshmir), Miriam Kantorková - Nancy Marchand (Starostka), Winifred Freedman (Stephie), Charlotte Zucker (Dominique), Jiří Zavřel,.
Překlad: Ivan Němeček
Zvuk: Ivo Novák
Produkce: Jaromír Šindelář
Režie: Jan Pecha
Vyrobilo: Studio dabing AB Barrandov pro Hollywood Classic Entertainment
VHS © 1994

2. DABING /jako Bláznivá střela: Z análů policejního útvaru/
V českém znění: Vladimír Brabec - Leslie Nielsen (Frank Drebin), Taťjana Medvecká - Priscilla Presley (Jane Spencer), Pavel Šrom - O.J. Simpson (Nordberg), František Němec - Ricardo Montalban (Vincent Ludwig), Karel Richter - George Kennedy (Ed Hocken), Jana Postlerová - Nancy Marchand (Starostka), Milan Slepička - Raye Birk (Papshmir), Dalimil Klapka - Ed Williams (Ted Olsen), Tony Brafa (Enrico Pallazzo), Jan Szymik - Robert LuJane (Kaddáfí), Otmar Brancuzský - Charles Gherardi (Chomejní), Jaroslav Vlach - Prince Hughes (Idi Amin), Jindřich Hinke - David Lloyd Austin (Gorbačov), Radana Herrmannová, Hana Czivišová, Jana Hermachová, Jaroslav Horák, Vladimír Fišer (titulky).
Vedoucí dramaturg: Alena Poledňáková
Dramaturg: Jarmila Hampacherová
Střihová spolupráce: Jiří Šesták
Asistentka režie: Drahoslava Pešulová
Zvuk: Zdeněk Dušek
Vedoucí produkce: Jiřina Finková
Překlad a dialogy: Jiřina Hradecká
Režie: Vladimír Blažek
Vyrobila: Česká televize 2003

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 2.12.1988 Paramount Pictures
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na VHS: 1.3.1994 H.C.E.
Poprvé na DVD: 11.7.2012 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 140 000 000
Náklady (Rozpočet) - $ 12 000 000

FILMY V SÉRII
Bláznivá střela gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/blazniva-strela/
Komedie / Krimi, USA, 1988
Režie: David Zucker, Hrají: Leslie Nielsen, Priscilla Presley

Bláznivá střela 2 a 1/2: Vůně strachu gastonrolinc.webnode.cz/news/blazniva-strela1/
Komedie / Krimi, USA, 1991
Režie: David Zucker, Hrají: Leslie Nielsen, Priscilla Presley

Bláznivá střela 33 a 1/3: Poslední trapas gastonrolinc.webnode.cz/news/blazniva-strela2/
Komedie / Krimi, USA, 1994
Režie: Peter Segal, Hrají: Leslie Nielsen, Priscilla Presley

Tvůrci a herci
David Zucker (Režie), Robert K. Weiss (Produkce), Ira Newborn (Hudba), Robert M. Stevens (Kamera), Michael Jablow (Střih), Pamela Basker (Casting), Fern Champion (Casting), John J. Lloyd (Scénografie), Mary E. Vogt (Kostýmy), George Watters II (Zvuk), Robert Ryan (Masky), James R. Scribner (Masky), Pat Proft (Scénář), David Zucker (původní scénář), Jim Abrahams (původní scénář), Jerry Zucker (původní scénář), Leslie Nielsen (Herec), Priscilla Presley (Herec), George Kennedy (Herec), Ricardo Montalban (Herec), O. J. Simpson (Herec), Susan Beaubian (Herec), Nancy Marchand (Herec), Tiny Ron (Herec), Joe Grifasi (Herec), Lawrence Tierney (Herec), John Houseman (Herec), Weird Al Yankovic (Herec), Conrad E. Palmisano (Herec), Brinke Stevens (Herec), Tom Dugan (Herec), Mark Holton (Herec), Raye Birk (Herec), Nicholas Worth (Herec), David Gale (Herec)
 
1988/82/USA/Komedie, Krimi, Akční
 
Zajímavost k filmu
- Reggie Jackson, ktorý vo filme hrá sám seba, nosí hodinky značky Michele.
- V jedné scéně filmu se Frank Drebin (Leslie Nielsen) setká s Anglickou královnou. Leslie Nielsen se s pravou královnou Alžbětou II také setkal, ale až v roce 2005.
- Scéna, kdy se Frank Drebin (Leslie Nielsen) a Jane Spencer (Priscilla Presley) poprvé setkají, stojí Jane v červených šatech na schodišti. Tato scéna je parodií na film Pojistka smrti (1944), stejně jako scéna o chvíli později, kdy Frank Drebin obdivuje Janein kotníkový náramek.
- Film byl roku 2012 webem „LoveFilm“ určen třetí nejvtipnější komedií všech dob, a to s průměrně 2,3 "smíchy" za minutu.
- Joe West, který ve filmu ztvárnil baseballového rozhodčího, byl baseballovým rozhodčím i ve skutečnosti. Skutečný předobraz mělo i číslo na jeho rukávu.
- Drebinova historka o zastřelených hercích Shakespearova divadla v parku je parodií na film Drsný Harry, kde Clint Eastwood coby Harry Callahan vypráví o zastřelení násilníka.
- Tento film navazuje na kultovní seriál Police Squad!, ve kterém poprvé Leslie Nielsen ztělesnil Franka Drebina.
- Roli Jane měla původně ztvárnit Bo Dereková.
- Ve filmu si režisér David Zucker střihl také cameo. Při úvodních titulcích představoval muže, který věšel na zeď obraz a poté, co se do místnosti přihnalo policejní auto, skočil dveřmi do vedlejšího pokoje.
- Mezi Drebinovým zkaženým jídlem v lednici byla i majonéza s datem spotřeby do roku 1982. To byl rok, kdy byl v televizi poprvé uveden seriál Police Squad!.
- Při prvním setkání mezi Frankem Drebinem a Vincentem Ludwigem krmí Ludwig své dravé ryby. Jde o identickou scénu z filmu Game of Death (1978) s Brucem Lee, kde doktor Land krmil ryby tejného druhu.
- Baseballový zápas mezi Anděly a Mariňáky se ve skutečnosti hrál na stadionu Dodgers.
- Prsa, která připomínala Frankovi bývalou ženu, byly ve skutečnosti části San Onofrejské jaderné stanice v jižní Kalifornii.
- Rozhovor mezi Ludwigem a Papschmearem o navozené hypnóze je parodií na scénu z filmu Telefon, kde Charles Bronson navozenou hypnózu předváděl.
- Obraz, který Drebin zničí v Ludwigově bytě, se jmenuje Modrý kluk a je to nejúžasnější práce Thomas Gainsborougha. Originální dílo je umístěnou v Huntingtonské knihovně v Kalifornii (SG-1)
- Nordberg, kterého hrál O. J. Simpson, dostal jméno podle výrobní společnosti ve Wisconsinu. Obrovský znak továrny Nordberg mohly vidět řidiči z dálnice 94. Továrna byla zavřena roku 2004.
- Když se Drebin vydával za rozhodčího, pálkař se k němu otočil a zasáhl Franka do obličeje. Tento vtip navrhnul režisér Mel Brooks.
- Studio naléhalo, aby se v jedné z hlavních rolí objevil oscarový herec. O roli Eda nejvíce usiloval George Kennedy, který říkal, že bylo šílené propásnout šanci parodovat sebe sama ve filmu Připoutejte se, prosím!
- Kapela, která na konci filmu přešla před stadionem přes mrtvolu Vincenta Ludwiga, se jmenuje "Spirit of Troy" a pochází z university v jižní Kalifornii. Hudbu, kterou slyšíte, ale hraje kapela University Marching Owl Band. Poděkování můžete spatřit v závěrečných titulcích.
 
Odkazy