Bitva o Sevastopol / Bitva za Sevastopol (2015/110/Rusko, Ukrajina/Životopisný, Drama, Válečný) 72%

13.03.2018 10:07
JEDNOU VĚTOU
„Žena, která změnila běh dějin."

OBSAH
Co způsobilo, že Ljudmila Pavličenková, krásná mladá dívka, vzala do ruky zbraň a stala se jednou z nejúspěšnějších sniperek druhé světové války? Je hrdinkou, nebo chladnokrevnou vražedkyní, která má na svědomí 309 obětí? A jaký byl její vztah k americké první dámě Eleanor Rooseveltové? Dokázala si zachovat ženskost i během vojenských operací? Nejen na tyto otázky odpoví strhující a napínavý snímek Bitva o Sevastopol, který vás provede jednou z nejdůležitějších bitev druhé světové války.(Bontonfilm)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Rusové nám na stříbrném podnose naservírovali další skvělý válečný film o Zajcevovi v sukních. Ljudmila Pavličenková byla skutečně tak dobrou snajperkou jak film popisuje a pravdivé je i její turné po USA a přátelství s madam Eleanorou Roseveltovou. Stejně jako gogovi76 i mně vadila ta omáčka kolem a i já bych rád viděl více headshotů :-). Ale chápu, že film byl věnován této osobnosti a jejímu životu a epizody z války byly jen jeho částí, byť podstatnou. Mně osobně nejvíce na filmu vadilo a to je bohužel velmi častý nešvar u ruských válečných filmů a seriálů, že se na začátku seznámíme se skupinkou hrdinů a s nimi se pak setkáváme (samozřejmě čirou náhodou) během války a bojů. Když si vezmu jak byla východní fronta obrovská, myslím si, že potkat kámoše piloty apod... by byla kurník teda náhoda. A to nemluvím o souboji letky Me109 s I16 Ratou nad evakuační flotilou, kde zase seděl za kniplem kámoš pilot. Na stranu druhou se film týká jednoho válečného konfliktu a tak tam třeba v té lokaci mohli hrdinové pospolu zkrátka ,,uvíznout''... :-). Bojové scény byly standardně velice dobré a není jim co vytknout. S potěšením konstatuji, že s nabušeným písíčkem se dají co se týče válečné techniky kouzlit přímo divy a tak od dříve sem tam zahlédnuté siluety na obloze či tanku, dnes můžeme sledovat celkem dlouhé bojové scény na nebi, na souši i na vodě. Já byl spokojen a točím kolečkem optiky mosinu o 4 otočky. (Big Bear) 4*
Ruské válečné filmy můžu. Bitva o Sevastopol je už druhým skvělým filmem, který jsem poslední dobou viděla. Ljudmila je sniperka, která bezcitně střílí do Němců a za války se dostane jako válečná hrdinka do USA, kde se setká s Eleanor Roosveltovou. Ano, zní to hodně absurdně, ale ono to do sebe fakt celé zaklaplo. Dialogy s Elanor jsou skvělé, báječné jsou scény z bitev a naprosto mě zasáhl osobní život Ljudy, jak jí kamarádky a spolubojovníci říkali. Pokud chcete vidět dobrý válečný film z poslední doby se silnou ženskou hrdinkou, tak vám jednoznačně doporučuju Bitvu o Sevastopol. (hous.enka) 5*

Minimum patosu, postavy jsou nadmíru lidské a nikterak černobílé - což platí dvojnásob v případě hlavní hrdinky, která je všechno možné, jen ne vyloženě kladná hrdinka, páč nácky ráda střílí nejdříve do kolen a nejlépe, když si zrovna užívají Vánoc u stromku s hakenkreuzem místo hvězdy/špičky. Má to svoje emočně silnější momenty, dokonce i jeden trošku epičtější, ačkoli na můj vkus zbytečně krátký. Výtka tak putuje k tomu, že z bitvy o Sevastopol tam vlastně nebylo skoro nic, a druhá výtka pak k pitomým zpívaným písničkám, který nevim, proč tam pořád cpou. BTW: Jak se ozývaly hlasy, jakože je to ruská propaganda natočená schválně v době ukrajinsko-ruských separatistů atd., je to blbost. Už jen protože několik hlavních postav jsou Ukrajinci. Nehledě na ne zrovna hezky vykreslené sovětské oficíry. Takže podělanou propagandu si strčte do zádele. (Helo) 4*

VELKÁ RECENZE
Rusové a Ukrajinci se na podzim 2013 pustili do prvního společného filmového projektu po mnoha letech. Byl jím válečný velkofilm Bitva o Sevastopol. Pár týdnů po začátku natáčení Rusové obsadili Krym, kde leží právě Sevastopol. Přes nejrůznější peripetie se snímek podařilo dokončit a v dubnu jde do kin.
Režisér Sergej Mokritskij natočil válečný velkofilm Bitva o Sevastopol. Má jít o největší ruský filmový blockbuster posledních let. Jen v Rusku se počítá v prvním promítacím víkendu s 2000 projekcemi v kinech po celé zemi. Na Ukrajině má jít také do kin, ale na vřelé přijetí se, na rozdíl od Ruska, zřejmě tolik těšit nemůže.
Film přitom vznikl jako rusko-ukrajinský koprodukční projekt, první po mnoha letech a rozhodně jeden z největších. Jenže to nikdo netušil, že přijde Majdan, okupace Krymu a nynější podivná válka mezi Ruskem a Ukrajinou. Je zázrak, že se film podařilo dokončit, nicméně jak bude hodnocen na Ukrajině, je otázkou. Možná ještě důležitější je, kolik lidí vlastně na Ukrajině momentálně chodí do kina.   
Samotný film představuje jednu z nejhrdinštějších bitev druhé světové války. Němci po vpádu do Ruska velmi rychle postupovali do nitra sovětské říše a postupovali od vítězství k vítězství. Na Krymu jim stála v cestě nejmohutnější pevnost na světě, prakticky nedobytný Sevastopol. Němci k jeho zničení použili i superděla Těžký Gustav a Thor. Boje o pevnost zuřily od října 1941 do července 1942. Posádka pevnosti se zoufale bránila za cenu vlastního sebezničení. Boje o pevnost překonaly vše, co až do té doby dějiny druhé světové války přinesly a zastínily je jen pozdější epické bitvy u Stalingradu a Kurska.
Film na pozadí tohoto titánského souboje ukazuje příběh ruské sniperky Ludmily Pavličenkové. Když se tato mimořádná žena dostala do bojů o Sevastopol, měla na svém kontě už 187 mrtvých Němců. Na Sevastopolské frontě se její počty znásobily. Němci proti ní nasadili vlastní snipery, ale nepomohlo to. Pavličenková jich prý jen u Sevastopolu dostala na 35, mezi nimi i opravdová esa. Při obranných bojích utrpěla zranění, ale evakuována z pevnosti byla až na jedné z posledních lodí. Na pažbě měla 309 zářezů. Stala se hrdinkou Sovětského svazu, ale stala se také miláčkem USA, kam odjela na propagační turné.
Znovu se tedy vtírá otázka, jak moc budou chtít Ukrajinci sledovat na plátně hrdinný boj ruské sniperky při obraně pevnosti, kterou nyní společně s celým Krymem prakticky bez boje ukořistili Ukrajině právě Rusové. Distributoři se dušují, že by bylo chybné vnímat film v kontextu současných událostí jako proruskou propagandu, ostatně jde přece o historické události, ale pravdou je, že mnohým lidem minimálně na Ukrajině to tak bude připadat. Jestli oprávněně, nebo ne, to musí posoudit každý, kdo si na film v dubnu zajde.

DABING
1.DABING (DVD)
V českém znění: Pavlína Kostková - Julija Peresild (Ljudmila Pavličenková), Ivo Novák - Jevgenij Cyganov (Leonid Kicenko), Radka Malá - Joan Blackham (Eleanor Rooseveltová), Helena Němcová - Polina Pachomova (Maša), Ladislav Cigánek - Oleg Vasilkov (Makarov), Otto Rošetzký - Anatolij Kot (Nikolaj), Luděk Čtvrtlík, Milan Slepička, Ivo Novák, Terezie Taberyová, Bohuslav Kalva, Pavel Dytrt, Vojtěch Hájek, Helena Hanson
Překlad: Jan Feldstein
Zvuk: Matěj Večeřa
Produkce: Markéta Kratochvílová
Dialogy a režie: Helena Dytrtová
Vyrobila: Tvůrčí skupina Markéty Kratochvílové, studio Budíkov pro Bontonfilm 2017

2.DABING (Prima)
V českém znění: Anna Brousková - Julija Peresild (Ljudmila Pavličenková), Josef Pejchal - Nikita Tarasov (Boris), Martina Šťastná - Polina Pachomova (Maša),, Zuzana Slavíková - Joan Blackham (Eleanor Rooseveltová), Petr Neskusil, Igor Bareš - Jevgenij Cyganov (kapitán Leonid Kicenko), Zdeněk Podhůrský - Anatolij Kot (Nikolaj), Luboš Ondráček, Zbyšek Horák, Ladislav Cigánek - Oleg Vasilkov (kapitán Makarov), Ivo Hrbáč,
Bohuslav Kalva, Zuzana Ďurdinová, Jiří Krejčí, Petr Burian, Miroslava Součková, Radek Hoppe, Filip Švarc - Vladimir Lilickij (Griša), Michal Holán, Petr Pospíchal - Vitalij Linockij (major při výcviku), Filip Jančík - Sergej Radčenko (Nikolaj Krasavčenko, vedoucí delegace), Pavel Šrom - Stanislav Boklan (Michail, otec Ljudmily) a další
Překlad: Renáta Mlíkovská
Zvuk: Petr Posolda
Produkce: Pavla Draxlerová
Vedoucí výroby: Veronika Kunc
Dramaturg: Petra Hrubá
Vedoucí dramaturg: Olga Potužáková
Šéfproducent: Jaroslav Richtr
Dialogy a režie: Petr Pospíchal
Ve studiu Barrandov dabing vyrobila FTV Prima spol. s r.o. v roce 2017

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 1.09.2016 Continental film
Premiéra Rusko: 2.4.2015
Premiéra Ukrajina: 2.04.2015 Ukrainian Film Distribution
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD:
Poprvé na DVD: 18.1.2017 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 9 006 000
Náklady (Rozpočet) - $ 5 000 000
 
Tvůrci a herci
Sergej Mokrickij (Režie), Mila Rozanova (Produkce), Ulyana Saveleva (Produkce), Evgueni Galperine (Hudba), Alex Tsitsarev (Hudba), Yuriy Korol (Kamera), Viktor Onysko (Střih), - (Casting), Jurij Grigorovic (Scénografie), Aleksey Kamyshov (Kostýmy), Jegor Olesov (Scénář), Jevgenij Cyganov (Herec), Julija Peresild (Herec), Nikita Jefremov (Herec), Valentin Kasjan (Herec), Sergej Radčenko (Herec), Anna Adamovič (Herec), Dmitrij Lalenkov (Herec), Nikolaj Boklan (Herec), Vitalij Lineckij (Herec), Alla Sergijko (Herec), Vladimir Zadněprovskij (Herec), Nikita Tarasov (Herec), Zaza Čanturija (Herec), Joan Blackham (Herec), Svetlana Kosolapova (Herec), Jevgenij Charitonov (Herec)
 
2015/110/Rusko, Ukrajina/Životopisný, Drama, Válečný
 
Zajímavost k filmu
- Ljudmila Pavličenková používala zbraň Tokarev SVT-40, byla to poloautomatická puška s 3.5 násobným teleskopickým zaměřovačem.
- Major Ljudmila Pavličenková byla slavnostně pohřbena na hřbitově Novoděvičí v Moskvě. Za sovětské vlády to bylo druhé nejprestižnější pohřebiště v zemi, hned po kremelské zdi.
 
Odkazy: