Bílá masajka / Die weisse Massai (2005/131/Německo/Drama, Romantický) 64% -Originál DVD-

08.06.2022 03:27
JEDNOU VĚTOU
„Sen o velké lásce se změnil v boj o přežití“

OBSAH
Na konci dovolené v Keni se Carola (Nina Hoss) setká s Lemalianem (Jacky Ido), válečníkem z kmene Samburu, který se svými zbraněmi a v tradičním kmenovém obleku působí strhujícím dojmem. Fascinovaná Carola se do něj bláznivě zamiluje, což má fatální důsledky. Impulzivně zruší zpáteční let a svého přítele (Janek Rieke) pošle domů samotného. V Keni se pak pustí do hledání Lemaliana. Po zničující cestě africkou divočinou potká v Maralalu Elisabeth (Katja Flint), s níž se spřátelí. Ve městě pak konečně najde také svého Lemaliana a následuje jej do jeho vesnice Barsaloi. Carola se rozhodne zapomenout na svůj předešlý život ve Švýcarsku a s obrovskou energií se snaží překonat všechny překážky odlišné civilizace a začít v Africe nový život. To, co považovala za největší lásku ve svém životě, se však změní v utrpení - v dobrodružství mezi nebem a peklem, v jehož průběhu si sáhne až na dno sil. Film Bílá Masajka režisérky Hermine Huntgeburth (Das Trio) podle stejnojmenného bestselleru Corinne Hofmann vznikal přímo v keňských reáliích. Snímek vypráví skutečný příběh mladé ženy, která se snaží zdolat bezpočet překážek zvláštní a neznámé kultury, aby mohla dát průchod své životní lásce. Dobrodružství, které Bílou Masajku provedlo rájem i peklem, trvalo čtyři roky. Odvážná a rozhodná žena, hrdý válečník a nádherný milostný příběh, odehrávající se ve strhujícím africkém prostředí - to byly ingredience, které knize napomohly k jejímu mezinárodnímu úspěchu. Byla přeložena do 16 jazyků a prodalo se jí více než 4 miliony výtisků. V České republice se kniha stala také velmi úspěšnou a prodalo se 20 000 výtisků. Film Bílá Masajka bude promítán také v rámci MFF v Karlových Varech, za účasti JACKY IDO, který hrál Lemaliana. (oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Já osobně žít s tou ženskou, která se rozhodla pro tak radikální krok, ještě před letem jí uškrtim a žádná epopej o tom jak se mladá nadějná holka z Německa rozhodla zůstat s černochem na pospas osudu nikdy nestala a předešla by všem těm problém, průserům, nudy, nenávisti a žárlivosti a koneckonců by taky od všeho toho muchlování byl taky pokoj. Bílá masajka není zas tak hrozný film. Na druhou stranu má pár opravdu silných scén, jak tady řada uživatelů o nich píše. Scény, na který jen tak asi nezapomenu, protože to snad ani nejde. Ale i tak je to vcelku nuda, kterou povyšuje jen pár vydařených scén a fakt, že to je podle skutečné události. (Malarkey) 3*

Já nevím co na tom nechápate ? Prostě se bílá švýcarská holka zamilovala do černýho masaje a nazdar bazar ! Vám se to nikdy nestalo ?? Jasně, ta konfrontace dvou odlišných světů, hodnot a kultur mohla vyznět ještě tvrději, ale i z tohohle musí bejt každýmu jasný o co tu jde, že zamilovanost zaslepuje, ale kvůli tomu přece nebudu nikoho nazývat krávou nebo přemýšlet nad tím, proč se do masaje na první pohled zabouchla. Boha jeho. A vůbec, moc tady nemacharujte, protože jak vás znám, tak na vás by hodil nějakej ten masaj kukadlem a šup, za chvíli by jste mu vlezli do tý chýše stejně jako hlavní hrdinka. Na a o nás klucích ani nemluvím, masajka by se zavlnila a pří zpátečním letu z Keni do Prahy by bylo o boule v katích postárano, viď Malarkey, ty škrtiči jeden :-) (Enšpígl) 4*

Těžko říct, kde máme hranice toho, kdy na nás příběhem jednoduché filmy působí a kdy nás naopak nechávají chladnými. Každopádně budiž pravdou, že onu hranici máme každý jinde. Důkazem nechť je Bílá masajka, které jedni pálí čtyři a druzí jednu hvězdu. Schovávám se vprostřed, leč nikoli ze strachu vybočovat. Mnou masajka zkrátka průměrně prošumněla a zapadla do hezky zpracovaného středu svého žánru. (Pepinec) 3*

VELKÁ RECENZE
Na konci dovolené v Keni se Carola (Nina Hoss) setká s Lemalianem (Jacky Ido), válečníkem z kmene Samburu, který se svými zbraněmi a v tradičním kmenovém obleku působí strhujícím dojmem. Fascinovaná Carola se do něj bláznivě zamiluje, což má fatální důsledky. Impulzivně zruší zpáteční let a svého přítele (Janek Rieke) pošle domů samotného. V Keni se pak pustí do hledání Lemaliana. Po zničující cestě africkou divočinou potká v Maralalu Elisabeth (Katja Flint), s níž se spřátelí. Ve městě pak konečně najde také svého Lemaliana a následuje jej do jeho vesnice Barsaloi. Carola se rozhodne zapomenout na svůj předešlý život ve Švýcarsku a s obrovskou energií se snaží překonat všechny překážky odlišné civilizace a začít v Africe nový život. To, co považovala za největší lásku ve svém životě, se však změní v utrpení - v dobrodružství mezi nebem a peklem, v jehož průběhu si sáhne až na dno sil.
Film Bílá Masajka režisérky Hermine Huntgeburth (Das Trio) podle stejnojmenného bestselleru Corinne Hofmann vznikal přímo v keňských reáliích. Snímek vypráví skutečný příběh mladé ženy, která se snaží zdolat bezpočet překážek zvláštní a neznámé kultury, aby mohla dát průchod své životní lásce.
Dobrodružství, které Bílou Masajku provedlo rájem i peklem, trvalo čtyři roky. Odvážná a rozhodná žena, hrdý válečník a nádherný milostný příběh, odehrávající se ve strhujícím africkém prostředí - to byly ingredience, které knize napomohly k jejímu mezinárodnímu úspěchu. Byla přeložena do 16 jazyků a prodalo se jí více než 4 miliony výtisků. V České republice se kniha stala také velmi úspěšnou a prodalo se 20 000 výtisků.
Film Bílá Masajka bude promítán také v rámci MFF v Karlových Varech, za účasti JACKY IDO, který hrál Lemaliana.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Carola se svým přítelem Stefanem strávila příjemnou dovolenou v Keni. Ke konci pobytu se však setkávají s bojovníkem z kmene Samburu Lemalianem, jehož vzezřením je Carola ihned okouzlena. Když Lemalian pomůže naivním turistům z nepříjemné situace, Carola mu chce vyjádřit poděkování alespoň pozváním na skleničku. Věnuje mu však příliš velkou pozornost a Stefan reaguje žárlivým výstupem - představoval si, že poslední večer dovolené s ní stráví o samotě, ale nyní cítí, že ji ztrácí. Carola tančí s Lemalianem, ale stihne odejít dřív, než Stefan udělá v klubu scénu.
Následující ráno mají oba odletět zpět do Švýcarska. Carola však nedokáže překonat své city, proto se spontánně rozhodne zůstat v Keni a pustit se do hledání Lemaliana. Stefan je jejím rozhodnutím hluboce raněn a obviní Carolu z toho, že jí jde pouze o sex.
Lemalian už ale v Mombase není. Carola se od kamaráda Toma dozví, že se vrátil do své rodné vesnice Barsaloi, ležící na vzdáleném místě uprostřed keňské divočiny. Zde Lemalian žije se svým kmenem. Není to místo pro bílou ženu. Tom nicméně Carole poradí, jak se může do vesnice dostat.
Po dlouhé cestě autobusem po hrbolatých cestách se Carola dostane do Maralalu, kde na Tomovu radu vyhledá Elisabeth - Němku, která zde žije se svým keňským manželem. Ženy se stanou kamarádkami a Elisabeth, která už je životem v Keni poznamenána, vybaví mladou Švýcarku několika důležitými svědectvími o těžkém životě žen v této zemi. Maralal je nicméně místem, kde její hledání končí. Nyní musí čekat. Pokud ji Lemalian chce, přijde si pro ni sám.
Čekání na Lemaliana trvá deset dní. Jejich první setkání však není tím, v co Carola doufala: nejde o žádné něžnosti, žádnou romantiku, pouze o rychlý sex, jehož jediným účelem je uspokojit muže. I přes toto zklamání Carola následuje Lemaliana do divočiny.
Výprava do Barsaloi zabere celý den a do malé primitivní vesnice Carola dorazí na pokraji sil. Zde se spolu s Lemalianem ubytuje v chatrči, kterou sdílejí s Lemalianovou matkou, jenž Carolu velmi přátelsky přivítá, a jeho osmiletou neteří Sagunou. Život v buši je velmi tvrdý a od Otce Bernarda, který zdejší misii vede, nemůže Carole očekávat žádnou pomoc - zkorumpovaný italský byrokrat, který od vesničanů vyžaduje platby, očekává úplatek i za sebemenší službu. Carole udělí povolení k pobytu pouze v případě, že se za Lemaliana provdá. A i k tomu, aby si zajistili potřebné dokumenty, musí Carola s Lemalianem odcestovat do Nairobi.
Zde mají konečně trochu času jeden na druhého. U lidí z kmene Samburu není zvykem se během sexu líbat nebo mazlit, proto se Carola snaží Lemalianovi ukázat, jak chápe lásku ona a opatrně jej uvede do úplně nového světa smyslnosti.
Jejich společné štěstí však nemá dlouhé trvání, protože Carola onemocní malárií. Lemalian o ni s láskou pečuje a hned po jejím vyléčení společně seženou potřebné dokumenty. Carola si za peníze, které si nechala zaslat z Evropy, koupí ojeté terénní auto, aby jim zpáteční cesta do vesnice netrvala tak dlouho. V jejím průběhu svezou dvě stopující ženy, které si z Lemaliana dělají legraci, že nechal řídit svou ženu.
Lemalian Carolu požádá, zda by nemohl řídit, avšak vzhledem k tomu, že se to nikdy neučil, ihned nabourá do stromu. Carola vybuchne a začne na něj křičet, čímž hluboce zraní jeho hrdost.
Carola se vrací do Švýcarska, aby se pokusila urovnat vztahy se znesvářenými příbuznými. Jejím rozhodnutím prodat svůj butik a vrátit se do Afriky jsou však její matka a bratr ještě více konsternováni.
V Barsaloi se zatím všichni připravují na svatbu, která se má uskutečnit o následujícím úplňku. Podle místních zvyků má být uspořádána velká hostina. Carola, která si ze svého obchodu přivezla bílé svatební šaty, vypadá krásně, ale působí také dojmem osamělé cizinky. Mezi svatebními hosty je i Otec Bernardo, který se pomalu zbavuje své rezervovanosti a získává k Carole respekt.
Lemalianova matka si ještě dříve než samotná Carola všimne, že je její snacha těhotná. Každodenní život je nicméně extrémně náročný a zdejší strava sestává pouze z kozího masa a čaje s cukrem, proto se Carola rozhodne pro zlepšení své životosprávy otevřít vlastní obchod. Krámek má velký úspěch a od rána až do noci se v něm netrhnou dveře. Život s Lemalianem je však pro Carolu stále náročnější. Cítí se svou úspěšnou ženou ponížen a také žárlí na její mužské zákazníky.
Carola má v plánu porodit dítě za asistence místních žen, ale ani to se neobejde bez komplikací - když jí porodní báby dají vlastní medicínu, Carola si myslí, že chtějí její dítě otrávit. Na poslední chvíli jí pomohou Létající doktoři, kteří ji odvezou do nemocnice ve Wambě. Tam Carola porodí zdravou holčičku Sarai.
Zpátky v Barsaloi však Lemalianova žárlivost mění její život v hotové peklo. Situace se vyhrotí v okamžiku, kdy Carolu obviní z toho, že má poměr s knězem a prohlásí, že Sarai není jeho dítě. Stále více propadá alkoholu a během jedné hádky Carolu udeří. Když Carola ránu opětuje, zabrání nejhoršímu jen ostatní vesničané. Lemalian si ustřihne své dlouhé vlasy a na čas odloží svůj tradiční kmenový kroj. Carola ví, že už nadále není schopna udržet nad situací kontrolu a uvědomí si, že ve stávající situaci nemá život její nyní již dvouleté dcery ani jí samotné žádnou budoucnost. Ostatním lidem z vesnice proto řekne, že chce dítě ukázat své matce ve Švýcarsku a slibuje, že se vrátí. Aby však mohla opustit zemi i se Sarai, potřebuje písemné svolení od jejího otce. Čeká ji poslední, nervydrásající zkouška ...

DABING
V českém znění: Ivana Milbachová – Nina Hoss (Carola Mamutelil geb. Lehmann), Zbyšek Pantůček – Jacky Ido (Lemalian Mamutelil), Pavel Rímský, Martin Sobotka, Hana Krtičková, Jakub Saic, Jan Maxián, Lucie Svobodová, Bohdan Tůma, Svatopluk Schuller, Zdeněk Mahdal, Marek Libert, Jan Rimbala, Martin Kolár (titulky), a další.
Překlad: Blanka Dobrá
Produkce: Ivana Koudelková
Zvuk: Ing. Jiří Brouzdal
Dialogy a režie českého znění: Martin Kolár
Vyrobilo: pro Bontonfilm Studio Budíkov, 2006

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 3.8.2006
Premiéra Německo: 15.9.2005
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 29.1.2007 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Náklady (Rozpočet) - EUR 7 000 000
 
Tvůrci a herci
Hermine Huntgeburth (Režie), Günter Rohrbach (Produkce), Niki Reiser (Hudba), Martin Langer (Kamera), Eva Schnare (Střih), An Dorthe Braker (Casting), Jorgelina Depetris Pochintesta (Casting), Susann Bieling (Scénografie), Maria Dimler (Kostýmy), Stefan Busch (Zvuk), Gregor Eckstein (Masky), Ruth Toma (Scénář), Johannes W. Betz (Scénář), Corinne Hofmann (kniha) (Předloha), Nina Hoss (Herec), Jacky Ido (Herec), Katja Flint (Herec), Janek Rieke (Herec), Barbara M. Ahren (Herec), Barbara Herschbach (Herec), Robert Dölle (Herec)
 
2005/131/Německo/Drama, Romantický
 
Zajímavost k filmu
- Herci a štáb bydleli během natáčení ve stanech s kmenem Samburů. Současně studovali také jejich jazyk a zvyky. (zuza99)
- Snímek byl v roce 2006 nominován na cenu nejlepší film na mezinárodním filmovém festivalu v Bangkoku. V soutěži však zvítězil símek Voda (2005). (Terva)
- Nina Hoss získala za roli Caroly cenu Bavaria Film v kategorii nejlepší herečka. (Terva)
- Film je natočen na motivy stejnojmenné knihy Corinne Hofmannové. (CrypzzXD)
- Africké scény sa filmovali v Keni a zábery zo Švajčiarska boli natáčané v Mníchove.
 
Odkazy