Beetlejuice / Beetlejuice (1988/92/USA/Komedie, Fantasy, Horor) 74%

27.03.2018 22:41
JEDNOU VĚTOU
„Co dělat, když jste mrtví a do domu se vám nastěhuje někdo cizí... Začněte strašit!“

OBSAH
Co zbývá manželskému páru duchů (Geena Davis a Alec Baldwin), když se do jejich obrovského domu v Nové Anglii nastěhují módní Newyorčané? Samozřejmě najmout "bio-exorcistu” na volné noze, aby vetřelce vyděsil.(oficiální text distributora)


FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Tento film mám rád mimo jiné proto, že jediný Tim Burton pojal duchařské téma tak, jak si opravdu zaslouží - jako černou komedii. Drtivá většina duchařských komedií je laděna romanticky (Duch, Přátelé z onoho světa) nebo je zaměřena na děti (Můj táta je duch, Casper) a to není tak zábavné, protože černý humor musí v takovém případě zůstat stranou. Beetlejuice je výjimka, je to nápaditá černá groteska, kterou někdejší animátor Burton natočil, jako by byla kreslená. A představte si, že původní záměr Warner Bros. byl natočit to jako thriller! Mimořádně vtipná je scéna, kdy Catherine O´Harová, Jeffrey Jones a jejich hosté začnou pod vlivem dvou duchů tančit kalipso. Musíte vidět! (Oskar) 4*

Lepší duchařskou komedii snad ještě nikdo nenatočil aneb Tim Burton to zase všem natřel:) A opět je u toho jeho dvorní skladatel a génius v jedné osobě - Danny Elfman. Michael Keaton je coby bioexorcista Beetlejuice k sežrání:) Mně obvykle nesympatická Winona Ryder je taky dobrá, ale kdo to všechno korunuje (kromě Baldwina a Davisové), to jsou záhrobní přízraky...maskéři a výtvarníci zřejmě museli zešílet...tím správným způsobem;) Ode mě při každé repríze za 90%. PS:Kdo neviděl Jeffreyho Jonese a Catherine O'Harovou trsat limbo, neviděl absolutně nic. (Gemini) 5*

K tomuhle snad nelze nic říct, Tim Butron má svůj styl a děkujme bohu, že se ho drží, takhle legendární hororová komedie nemá výtek, srší vtipem od začátku do konce, má nádherně vystupňovaný děj a celkový dojem je nezapomenutelný. Je to jeden z filmů, který jsem viděla opravdu nesčetněkrát a pořád je v něm něco, co mě láká k dalšímu, podrobnějšímu, zkoumání detailů a té neuvěřitelné atmosféry, která ovládá celý film. (Matty) 5*

V.I.M. FILMU
Se sluncem v duši přiznám, že burtonovky mě nikdy moc nebraly. Tim je rozhodně talentovaný tvůrce, jeho filmy jsou fajn, ale až na jedinou výjimku mi přehrávačem profrčí maximálně jednou. Beetlejuice je ale tak trochu jiný džusík a můžu ho opravdu kdykoliv... v originále, s dabingem, s horčící nebo kečupem. Na tom už nesejde. Říkáte, že životní rolí Michaela Keatona byl Batman? Dovolím si oponovat. Jeho Beetlejuice svým maniakálním image šlape na paty Nicholsonovu Jokerovi a výtvarná stránka filmu je jednoduše dokonalá, ať už jde o samotné záhrobí (u mě jasně vedou mrtví fotbalisti a maník s pidihlavou) nebo okolí domu, které ve mě probouzí vzpomínky na písečné červy v Herbertově Duně. Film ale začne skutečně nabírat na tempu až ve chvíli, kdy je Beetlejuice vypuštěn z klece a začne se strašit ve velkém. Kdo by ze své paměti dokázal dostat taneční číslo nebo opulentně divadelní finiš. Na tohle nepomůže žádný čistící prostředek, kdo jednou okusil, už nechce nic jiného. Trikově se Beetlejuice nemá za co stydět ani dnes a jeho zásoba černého humoru by současnému Hollywoodu vystačila na dobrý tucet filmů. Nemusíte se mnou souhlasit, ale vedle takřka neprůstřelného Karlíka je to moje nejoblíbenější Burtonova práce a zároveň film, kde je věnována pozornost každému detailu a proto v něm můžete něco nového objevit při každém dalším zhlédnutí. Schválně si všimněte sličné černošky v záhrobní kanceláři. Mohla by vám být docela povědomá.

VELKÁ RECENZE
Adam a Barbara mají dovolenou, kterou tráví ve svém domku. Adam vytváří na půdě model jejich městečka, Barbara se stará o dozařizování. Majitelka realitní kanceláře se je snaží přimět k prodeji domu, který je pro ně dva příliš velký, ale oba toto místo milují a o prodeji nechtějí ani slyšet. Při návratu z nákupu jim skočí pod auto pes a manželé havarují. Po návratu do domu v něm najdou tajemnou knihu s názvem Příručka pro zesnulé. Po nějaké době pochopí: havárii nepřežili a jsou mrtví. Zůstávají stále v domě, který milovali a sledují tak příjezd nových majitelů, manželů Dickových s dcerou Lydií. Ti chtějí dům předělat k obrazu svému, což se Adamovi ani Barbaře nelíbí. Zkusí je tedy strašit, což se zpočátku míjí účinkem. Nikdo je totiž nevidí. Jen citlivá Lydie oba vidí a může s nimi i komunikovat. S rodiči si nerozumí a je ochotna duchům pomoci. Jenže rodiče pojmou domácí "strašidla" jako dobrou atrakci. Adam s Barbarou v knížce najdou zvláštní inzerát jakéhosi Beetlejuice, který slibuje, že jim pomůže. Je to ale pěkný záškodník a Barbaru s Adamem jen využívá pro své pobavení...
Opravdu pokud máte v domě nezvané nájemníky není to žádný med. Ať už se jedná o duchy bývalých majitelů, či zrovna se nastěhované majitele současné (pokud máte ve špajzu nastěhované mravence je to ještě horší), prostě je to problém. A jak známo, na každém problému se chce totiž někdo přiživit... Film který lehkým humorem popisuje trable bývalých i současných majitelů jednoho domu je prostě fajn k relaxaci a odpočinku šedé kůry mozkové. Je to bezva komedie a nějak extra nemoralizuje, jen dokazuje, že když je vůle, dá se zvládnout soužití poměrně odlišných lidí, k celkové spokojenosti všech zúčastněných... Nebo téměř všech... To mi připomíná, mám ten pokoj vymalovat na zeleno, nebo ponechat původní bílou?
Beetlejuice je americká filmová komedie režiséra Tima Burtona z roku 1988 s prvky hororu a fantasy. Snímek v roce 1989 získal Oscara za nejlepší masky.
Ocenění:
Academy Awards
1989 - Makeup

BAFTA
1989 - Masky (nominace)
1989 - Vizuální efekty (nominace)

DABING
1.DABING (VHS, DVD, MGM)
V českém znění: Libor Hruška - Alec Baldwin (Adam), Ilona Svobodová - Geena Davis (Barbara), Jan Přeučil - Michael Keaton (Beetlejuice), Ivana Andrlová - Winona Ryder, Annie McEnroe (Lydua, Jane), Daniela Bartáková - Catherine O'Hara (Delia), Petr Oliva - Jeffrey Jones (Charles), Miluše Dreiseitlová - Sylvia Sidney (Juno), Jiří Zavřel - Hugo Stanger (Billy + titulky)
Překlad: Tomáš Pecina
Dialogy: Hana Juppová
Zvuk: Pavel Skála
Produkce: Ladislav Dražan, Helena Tipková
Režie: Zdeněk Hruška
Vyrobilo: Studio Bär pro Warner Home Video 1992

2.DABING (Prima, Nova)
V českém znění: Filip Jančík - Alec Baldwin (Adam), Michaela Kuklová - Geena Davis (Barbara), Bohdan Tůma - Michael Keaton (Beetlejuice), Anna Suchánková - Winona Ryder (Lydua), Simona Postlerová - Catherine O'Hara (Delia), Jan Vondráček - Jeffrey Jones (Charles), Jana Drbohlavová - Sylvia Sidney (Juno), Radovan Vaculík - Glenn Shadix (Otho), Lucie Kožinová - Annie McEnroe (Jane), Jaroslav Kaňkovský - Robert Goulet (Maxie Dean), Kateřina Petrová, Dalimil Klapka, Hana Czivišová, Milan Slepička, Zdena Petrová, Zbyšek Horák (titulky)
Překlad: Zbyněk Ryba
Zvuk: Petr Kořínek
Produkce: Lea Suchánková, Jaroslav Richtr
Dialogy a režie: Jana Stejskalová
Vyrobila: Produkce a.s. ve studiu Můstek pro FTV Prima s.r.o. 2006

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR:
Premiéra USA: 30.3.1988 Warner Bros. US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD:  24.2.1992 (VHS) Warner Home Video
Poprvé na DVD: 1.9.1997 Warner Bros. CZ
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 74v 200 000
Náklady (Rozpočet) - $ 15 000 000
 
Tvůrci a herci
Tim Burton (Režie), Michael Bender (Produkce), Richard Hashimoto (Produkce), Larry Wilson (Produkce), Danny Elfman (Hudba), Thomas E. Ackerman (Kamera), Jane Kurson (Střih), Janet Hirshenson (Casting), Jane Jenkins (Casting), Bo Welch (Scénografie), Aggie Guerard Rodgers (Kostýmy), Richard L. Anderson (Zvuk), Ve Neill (Masky), Steve LaPorte (Masky), Warren Skaaren (Scénář), Alec Baldwin (Herec), Geena Davis (Herec), Michael Keaton (Herec), Winona Ryder (Herec), Jeffrey Jones (Herec), Catherine O'Hara (Herec), Sylvia Sidney (Herec), Annie McEnroe (Herec), Tony Cox (Herec), Glenn Shadix (Herec), Robert Goulet (Herec), Charles Schneider (Herec), Adelle Lutz (Herec)
 
1988/92/USA/Komedie, Fantasy, Horor
 
Zajímavost k filmu
- Záhrobní krajina a plastiky odkazují k dílu Salvatora Dalího, chodby v záhrobí zase na film Kabinet doktora Caligariho (1920).
- Hlavní postava Beetlejuice, kterou ztvárnil Michael Keaton, se ve skutečnosti jmenuje BETELGEUSE. Na slovní hříčku Beetlejuice se změní ve chvíli, kdy Michael Keaton vysvětluje své jméno Lydii (Winona Ryder) a použije brouka (beetle) a džus (juice).
- Společně se Spaceballs, Big a Caddyshack II je Beetlejuice film s přístupností PG, ačkoli v něm zazní slovo "fuck" a byl již zaveden rating PG-13.
- Když v roce 2010 zemřel Glenn Shadix (Otho), poslední píseň hrající na jeho pohřbu byla „Day-O“ (The Banana Song) ze slavné scény seance u stolu.
- Producent Jon Peters se snažil oslovit do role Beetlejuice komika Sama Kinisona, ale tomu to nikdy neřekl jeho agent.
- Scéna s hadem byla natočena ještě před obsazením Michaela Keatona do role Beetlejuice. Podoba hada proto musela být později změněna, aby korespondovala se vzhledem herce.
- Když Adam s Barbarou sedí v kanceláři, můžeme slyšet hlas, který vyvolává pasažéry letu 409. 6. října 1955 havaroval let 409 v horách ve Wyomingu. Nikdo havárii nepřežil. Tato událost byla v té době nejhorším leteckým neštěstím a dodnes se nezjistilo, proč nastala.
- Původně měly postavy u večeře tančit na píseň od The Ink Spots.
- Dle původního scénáře měl být film čistokrevný horor o démonovi, který se vtělí do malého chlápka, který se spíše než vystrašit, snaží rodinu Deetzových vyvraždit. Lydie měla být pouze vedlejší postava a měla mít sestru Cathy. V jedné scéně měl například Beetlejuice vymlátit Cathy do podoby vzteklé veverky a pokusit se znásilnit Lydii. Nakonec se však scénář změnil na komedii.
- Lydiiny (Winona Ryder) svatební šaty jsou červené. Staré americké rčení říká "Married in red, better off dead". Tedy: "Lépe zemřít než se vdát v rudé."
- Tim Burton chtěl do role Beetlejuice původně Sammy Davise Jr., jeho oblíbeného herce z dětství, ale studio tento návrh zamítlo.
- Studio nechtělo, aby se film jmenoval "Beetlejuice", a navrhlo ho nazvat "House Ghosts". Jako vtip nabídl Tim Burton jméno "Scared Sheetless" a byl překvapen, když lidé ze studia tento název skutečně zvažovali.
- Michael Keaton strávil natáčením své role ve filmu pouze dva týdny.
- V počáteční verzi scénáře byla Lydia pouze nedůležitou postavou. Její šestiletá sestra Cathy se měla přátelit s Maitlandovými. Nakonec byly obě postavy zkombinovány.
- Nejoblíbenější film Michaela Keatona, ve kterém hraje.
- Titulní postava Betelgeuse je pojmenována po hvězdě ze souhvězdí Orion.
- Michael Keaton, Winona Ryder, Catherine O'Hara, a Sylvia Sidney všichni původně odmítli ve filmu hrát. Producent David Geffen a Tim Burton přesvědčili nejprve Michaela Keatona a poté i ostatní herce, aby ve filmu hráli.
 
Odkazy