Neviditelní (TV seriál) / Neviditelní (TV seriál) (Dobrodružný / Komedie / Fantasy Česko, 2014, 12 h 6 min (Minutáž: 51–60 min)) 64%

17.09.2023 20:37
JEDNOU VĚTOU
„Aniž to tušíme, žijí mezi námi. Vypadají jako my, mají jen jednu zvláštnost: umí dýchat vodu. Komediální seriál o vodnících, podvodnících a lásce mezi nebem a dnem..."

OBSAH
Vypadají jako my, mluví jako my, ale mají něco navíc – gen, který jim umožňuje dýchat vodu. Aniž to tušíme, žijí mezi námi. Vodní lidé. Není to pohádka – je to realita a čistá pravda. Neviditelní je název třináctidílného komediálního seriálu o menšině, žijící v utajení mezi námi. O vodních lidech. Vypadají jako my, mluví jako my, ale mají něco navíc – akvagen, který jim umožňuje dýchat vodu. V poslední době jich ubývá. Páření se „suchými" totiž snižuje kvalitu jedinečného genu a vodníci postupně přicházejí o svou zázračnou schopnost. Někdy se mezi nimi objeví tzv. „vlk", tedy vodník, který o sobě nevěděl, že je vodník. A když se vodnickým vlkem stane známý pražský lobbista Laušman a navíc před objektivy televizních kamer, nastává problém. A hned dvojitý – suchý notorický podvodník Laušman má v patách policii a nově objevený vodník Laušman vodní lidi, kteří se bojí prozrazení. Díky váhavosti a neschopnosti obou skupin Laušmanových nepřátel získá lobbista spojence, který mu zachrání život. A netuší, co všechno jeho záchranou rozpoutá...(Česká televize)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Chápu, že se tvůrci snažili v první epizodě představit co nejvíc taháků seriálů, ale mohli tak učinit uvážlivěji. Nesnažit se naráz vysvětlit zákonitosti komplexního fikčního subsvěta, započít a rozvést asi tři motivicky hutné dějové linie (snaha zachovat čistotu rodu, spor o způsob vedení komunity, Laušman), poukázat rádoby-satirickou formou na vazby mezi světem vodníků a světem obyčejných lidí a navrch to celé naprosto zbytečně zarámovat jako dokumentární rekonstrukci s mluvícími hlavami a využitím pseudo-zpravodajských záběrů (baví mne myšlenka, že inspirací pro tento typ převyprávění nebyla obliba dokudramat, ale Temný případ). Výsledek je jednoduše přeplácaný. Nejen motivy a postavami, ale i žánry, neboť se neustále přechází mezi vztahovou telenovelou s prvky sociálního dramatu (snaha Johanny proniknou do světa vodnické šlechty), groteskou (nezapomenutelný závod s hovnocucem) a zmíněnou satirou, která ale není důsledná (natož vtipná) a působí z celého seriálu nejnuceněji (Babiš na zdi), jako snaha jít s dobou, což ovšem moc nejde dohromady s fantastickým, od reality odtrženým jádrem vyprávění. Přestože nejsem velkým obdivovatelem vodních bytostí, českým vodníkům bych přál konzistentnější seriálový svět, do něhož se nebudou diváci vracet jenom kvůli známým hercům (z nichž nejméně přehrává Sobota, což po Okresním přeboru ani není tak překvapující) a naději, že sem tam narazí na vtípek hodný uchechtnutí. (Matty)

Rozesmála mě jedna zajímavost, v níž se hlavní tvůrce netají inspirací slavným vodnickým filmem, kdyby jeho nebylo, téměř polovinu nápadů v seriálu by musel vymyslet sám, navíc vykrádá třeba i snímek "Zabil jsem Einsteina, pánové." Tak dvě třetiny dílů dobře snesitelná záležitost, i ta satira (polepšení Laušmana je díky civilnímu Langmajerovi uvěřitelné). Po Evangeliu mnohosti, suverénně nejtrapnější záležitosti (Bajgar, producent pořadů Na vlastní oči či Občanské judo by si měl vážně lépe vybrat, do čeho se trefuje), už byl seriál pouze přeplácaný či absurdní na nesprávných místech (zásahová jednotka si neumí poradit se dvěma ženskými). Typická padesátiprocentní zívačka s několika lepšími vtipy. (Tosim) 2*

Neviditelné jsem opravdu viděl. Z nadějně vypadajícího seriálu, kterému bych milerád odpustil i vykrádání Macourka s Vorlíčkem, kdyby to bylo co čemu, se ale bohužel díl od dílu stávala čím dál pitomější záležitost. Scénář se postupně jaksi rozpadal, s postavami si s jemností šíleného vědce dělal, co chtěl - ty, které se zdály být důležitými, odsouval do pozadí, a tu nejzajímavější dokonce sprostě vyhodil (ano, myslím Kristýnu Bokovou), humor se vezl na dost trapné vlně, ač se občas povedlo něco lepšího... Zajímalo by mě, kdo z České televize tenhle projekt schválil a jestli ho schválil jen na základě scénáře k prvnímu dílu, protože tak to opravdu vypadá. První díl byl totiž, jakkoliv přeplácaný, asi nejlepší ze všech. Měl-li Radek Bajgar celý děj opravdu promyšlený a chtěl-li, aby se vše vyvíjelo a dopadlo tak, jak to nakonec dopadlo, asi by už nikdy raději neměl nic psát. Vše bylo příšerně chaotické, děly se různé "zvraty", které neměly vůbec žádný smysl, do toho se pletla vodnická mytologie, na níž ve finále také vůbec nezáleželo... Na zbytek seriálu jsem se vlastně díval jen kvůli Kristýně Bokové (která zmizela někdy v polovině) a Luďku Sobotovi (který nevydržel o moc déle). (D.Moore) 1*

VELKÁ RECENZE
Asi žádný tuzemský seriál tohoto roku neměl tak velkou propagaci jako komediální novinka České televize, Neviditelní. Jednička nás masírovala svými spoty na ambiciózní řachandu v podstatě již od počátku prázdnin. Své televizní oběti se pak snažila nalákat na hvězdné obsazení, v němž snad nenajdete jediný neznámý ksicht, a hlavně na vtipnou vodnickou podívanou, jež by měla svým způsobem navázat na legendární komedii Jak utopit Dr. Mráčka. A na podobné sliby diváci většinou slyší. Otázkou zůstává, zda si tvůrci většinu publika po hodně chaotickém úvodu vlastně udrží.
Už se samotným příběhem je to v úvodu dosti komplikované a asi budu celkem rád, že se do toho již v druhém odstavci pořádně nezapletu. Seriál nás zavede do tuzemského řádně utajovaného světa vodníků, kteří se samozřejmě pohybují normálně mezi námi. V čele českého vodnictva stojí mocný Hubert Vydra, jenž má ambiciózní plány přesahující až do světové vodnické aliance, a vládne v radě železnou rukou. Jenže před ním stojí nejeden problém. Vodníci se totiž stávají  téměř ohroženým druhem a musí bojovat s nízkou plodností. Druhým problémem se pak stává podvodník a lobbista Ivan Laušman, který se po profláknutí svých nelegálních aktivit rozhodne zabít utopením. Netuší však, že je vodník a celou událost přežije. Tím se dostává do pozornosti nejen policejní vyšetřovatelky Jaré, ale také vlezlých médií, což je proti srsti většině vodní říše, jež by tak mohla být prozrazena. Hubert se proto rozhodne Laušmana co nejdříve zlikvidovat. Dobrácky člen rady a Hubertův konkurent Eduard se ovšem rozhodne Laušmana zachránit a zasvětit ho společně se svou dcerou to tajů vodnické říše.
Ano, na pilot je toho zkrátka až moc, a to jsem ještě mnoho načrtnutých linií a postav raději vynechal. Do úvodní epizody se toho zkrátka tvůrci snažily narvat až příliš mnoho a výsledek by snad už nemohl být roztříštěnější a zmatenější. Tvůrcům se sice nedá upřít pár dobrých nápadů a inspirace Macourkovým světem.  I snaha o budování vodnické mytologie se musí ocenit. Máme tu vodnickou radu, tamní zákony, vodnickou porodnici či psycholožku provozují také speciální aqua lékárnu. Zde je všechno relativně v pořádku a je vidět, že scenáristé nad vymýšlením svého světa opravdu asi nějaký čas strávili. Jenže ono je to ve výsledku docela jedno, protože režijní mišmaš většinu těchto nápadů dokáže solidně pohřbít.
Neviditelní jsou totiž dalším z mnoha důkazů toho, jak bolestivě chybí v českých končinách šikovný či alespoň řád udržující dramaturg. Tvůrci totiž jakoby nevěděli, pro koho nový seriál vlastně točí, a proto zde máme vlastně od všeho trochu. Chvíli se zde snaží o typický český humor rádoby navazující na komediální perlu Václava Vorlíčka, poté ovšem přijdou s nevhodně umístěným mockumentary stylem po vzoru Takové moderní rodinky, aby pak vzápětí přispěchali ještě s menší satirou v podobě rádoby vtipných narážek na Bobošíkovou či Andreje Babiše. Vzniká tak absolutně neorganizovaný chaos, v němž se dokáže vypařit nejen spousta scenáristických nápadů, ale také samotný příběh. Divákovi tak bude první desítky minut trvat, než mu vlastně dojde, která postava kam patří a o co jí nejspíše jde.
Není potom divu, že se v tomhle televizním guláši podařilo utopit i slibné herecké obsazení. To rozhodně nehraje špatně a hvězdná elita v čele s Bartoškou, Chýlkovou či Sobotou si svůj tradiční standard jistě odehraje. Většina osazenstva však zatím nemá příliš co hrát a nezbyde jim nic jiného, než jen nudně odříkávat repliky. Největší bizarností jsou ovšem bez debat členové vodnické rady s tvářemi známých osobností. Mezi tuzemský esy zde proto naleznete moderátorku Jolanu Voldánovou, jako vždy svého Ondřeje Hejmu či i zde recyklujícího bývalého předsedu Strany zelených, Ondřeje Lišku. A vám dojde, že hranice mezi vtipnou cameo roličkou a velkým WTF zážitkem je někdy opravdu tenká.
Tahle mediální bublina nám tak stačila splasknout již po pouhém pilotu. Místo divácky vděčné podívané jsme totiž dostali dramaturgicky nesourodý kousek, k němuž si ve výsledku najde cestu asi málokdo. A je to vlastně docela škoda, protože scenáristé se evidentně snažili vytvořit efektní fantaskní svět a herci si chtěli své role patřičně užít. Vše ostatní ale bylo proti nim. Z této novinky zkrátka Jedničce velká seriálová událost nakonec nevznikne.

Obsah dílů
1.série (2014)
DÍL 1: Neviditelní 1/13 (Neviditelní 1/13) - Po staletí žili skryti mezi námi, najednou je ale jejich existence v ohrožení. Vodnický gen, tzv. aquagen, se totiž objevil u člověka, který to sám o sobě nevěděl, u lobbisty Laušmana. Ten, když chce spáchat sebevraždu a utopit se, zjistí, že to nejde. Vodníci se tak musí postarat o to, aby na jejich tajemství nikdo nepřišel. Jenže polovina chce Laušmana odstranit, polovina zachránit. Začíná se tedy boj o to, kdo u něj bude dřív. U Vydrů se navíc řeší rozpínání jejich vodního panství. Aby si Vydrovi zajistili silnou pozici, potřebují svůj rod rozšířit o jednu čistou generaci. Tlačí proto syna Roberta do sňatku s někým, kdo by měl 100% aquagen. Ale najít někoho takového se zdá být nadlidským úkonem.
DÍL 2: Neviditelní 2/13 (Neviditelní 2/13) - Eduard spolu se svou dcerou Johankou i nadále pokračují v ukrývání lobbisty Laušmana. Po tom pátrá komisařka Jará se svým poskokem strážmistrem Trpělkou. Ale tito dva nejsou jediní. Hubert Vydra se totiž dozví, že Laušmana se zlikvidovat nepodařilo, a tak i on na něj dostane zálusk. Aby se Laušman mohl dostat pryč, potřebuje nejen pomoc ostatních, ale hlavně potřebuje svůj rezervní kufřík s hotovostí, pasy a telefony. A s tím mu musí pomoci jeho milovaná a přihlouplá Monika, po které už ale jde Jará. Celá věc tak bude mnohem složitější a nakonec skončí tak, jak by sám Laušman nikdy nečekal.
DÍL 3: Neviditelní 3/13 (Neviditelní 3/13) - U Vydrů to začíná vřít. Robert je tlačen do sňatku se slečnou se stoprocentním aquagenem, Hubert má spoustu práce se zařizováním smlouvy pro Edu a s vedením nádrže u Brna, a Daniela už má všeho plné zuby. Je potřeba odhodlat se k razantnímu kroku a pomocí lsti pomoct svému synovi do sňatku s jedinou slečnou, která v jeho okolí má požadované vlastnosti, s Johankou Baretti. Policie mezitím pořád líčí na Laušmana. Ten, aby mohl dostát svému slibu vůči Hubertovi a Edovi, musí do centra města. Na to budou ale potřeba jeziny, jinak by hrozilo, že dopadne komisařka Jará, která už se ho nemůže dočkat.
DÍL 4: Neviditelní 4/13 (Neviditelní 4/13) - Zátah na lobbistu Laušmana je na spadnutí. Komisařka Jará už se nemůže dočkat, až uzavře největší případ své kariéry. Jenže první zátah nevyjde podle plánu, a Jará se tak musí uchýlit ke lsti za pomoci jeho milované Moniky. Shodou náhod ale její intrikaření nedopadne dobře. Na vině je tentokrát strážmistr Trpělka. Laušman mezitím propadne tajemství Vyšehradu. Pod ním by se měl ukrývat pramen mládí a věčného života. Mapu k němu má ovšem jen Hubert Vydra.
DÍL 5: Neviditelní 5/13 (Neviditelní 5/13) - Kde je Laušman? Tuto otázku si kromě komisařky Jaré a jejích poskoků nyní kladou i vodníci sami. A nejen ti, i Monika hledá svého milého. Musí proto spojit síly s Johankou. Laušman se totiž zmocnil mapy, se kterou se rozhodl hledat poklad pod Vyšehradem. Jenže se nevrací. Kde tedy je? Nakonec ho najde pár vodníků bezdomovců. Laušman je zubožený, neschopen jakékoliv činnosti a podle testů krve zdravý jako řípa. Otázka, co se stalo pod Vyšehradem, zatím zůstává nevyřešena. Vydrovi mezitím dál pokračují v lovu na slečnu se stoprocentním aquagenem, který ale kazí Berková se zálibou v topení cizích lidí. A Jará je nucena vzít si volno kvůli její až přílišné sympatizaci s vodníky.
DÍL 6: Neviditelní 6/13 (Neviditelní 6/13) - Ivan Laušman má tajemství, která hodlá využít. To, co viděl pod Vyšehradem, se totiž dá nádherně zpeněžit. Jenže ne všichni s jeho názorem souhlasí. V sázce jsou totiž nejen obrovské peníze, ale i životy vodníků. Obzvláště Hubert Vydra je proti tomu, aby se Vyšehrad zpeněžoval a vodníci vyšli s pravdou na povrch. Na druhém konci sporu stojí Eda Barett. Se svou peticí na svržení vydry a coming out začíná po návratu Laušmana obíhat všechny vodníky, které zná, a shánět podpisy. Jenže netuší, co se děje mezi Johankou a Robertem.
DÍL 7: Neviditelní 7/13 (Neviditelní 7/13) - Ivan Laušman se snaží přemluvit Huberta k rozjetí prodeje balených vod. Jenže něco takového je proti vodnickému přesvědčení. Na druhou stranu, výnos několika miliard je slušný argument. Hubert tak stojí před důležitým rozhodnutím. Aby toho neměl málo, přijíždí ze Slovenska pan Sikorský, vrchní představený vodnické aliance, který má plné zuby laxnosti ze strany Huberta Vydry. Barettiovi se musí vypořádat s tím, že je Vydra nechal odtáhnout do Libně. Jedinou nadějí se zdá být sňatek s Robertem, ale něco takového nepřipadá v úvahu, alespoň podle Edy. Ten navíc dál prosazuje svůj comingout. Komisařka Jará a strážmistr Trpělka mezitím sbírají důkazy pro potvrzení vodnické teorie.
DÍL 8: Neviditelní 8/13 (Neviditelní 8/13) - Laušman musí pryč. Alespoň takové heslo teď zastává představený vodnické aliance, pan Sikorský. Ale Laušman má na něco takového až moc velkou cenu a až moc velké konexe. Obzvláště když teď rozjel kšeft s Hubertem Vydrou. Jejich plánem je kontaminovat vodu a donutit celou Prahu kupovat tu balenou. Plán vychází skvěle. Mezitím se Johanka dozvídá pravdu o svých rodičích. Obzvláště ta část s jejím otcem ji vyvede z míry. Svatba s Robertem tak musí stranou. Doktorka Mráčková mezitím začíná taky vystrkovat růžky. Jak se ukáže, není úplně tak nevinná, jak se na první pohled zdála.
DÍL 9: Neviditelní 9/13 (Neviditelní 9/13) - Laušman musí zemřít, tak zněl úkol pro Sikorského. Jenže ten si s tím nedokázal poradit, a doktorka Mráčková tak má problém. Musí se toho tedy chopit sama. A koho povolanějšího si na tento úkol vybrat, než jeziny? Jenže Laušmana zabít není tak jednoduché. Obzvláště když má aquagen 105 %. Že by byl skutečně vyvolený? Robert si mezitím léčí zlomení srdce. Pravdu bohužel netuší, a určitě by ho ranila. Na jiné myšlenky ho dokáže přivést pouze topící Berková, která ho zasvětí do tajů topení. Eda Baretti to taky nemá jednoduché. Dcera mu zmizela a on se ji snaží všemi možnými prostředky najít. Navíc ale ani on není pohodlný církvi, a tak i jeho smrt je teď úkolem doktorky Mráčkové. Otec Krysa v podzemí by se toho mohl chopit, jenže jak k němu Edu dostat? Na to musí Mráčková honem rychle přijít.
DÍL 10: Neviditelní 10/13 (Neviditelní 10/13) - Laušman musí zemřít. Téma, které se v církevních a vodnických kruzích omílá neustále dokola. Jenže, kdo se toho ujme? Doktorka Mráčková si je navíc vědoma toho, že Laušman je spasitelem a že zabít ho by se nemuselo vyplatit. Mráčková se k tomu všemu ještě musí vypořádat s Vydrovou, která odhalí její tajemství věčného mládí. Tedy alespoň si myslí, že ho odhalila. Převést Mráčkovou nebude tak jednoduché. U Vydrů to mezitím vře. Robert se dozví, jak to je s Hubertem a Johanou a Hubert, ten to hodlá svěřit své drahé ženě. A její odpověď ho velice překvapí.
DÍL 11: Neviditelní 11/13 (Neviditelní 11/13) - Doktorka Mráčková se rozhodne informovat biskupa Lásku o svém bizarním plánu ohledně Laušmana. Jenže dostat spasitele pod čepec není podle biskupa vhodné řešení. Laušman prostě musí zemřít, aby byla zachována rovnováha mezi církví a vodníky. Vydra mezitím musí řešit neposlušnost jezin. Kdo by to byl řekl, že se jeziny nechají oblbnout Laušmanem a otěhotní. Na druhou stranu, taková zpráva by mohla napomoci obchodním vztahům mezi Vydrou a Monikou, kterou by mohl využít k výdělku na balených vodách. Do toho se však musí smířit s tím, že jeho žena v rámci mládnutí nosí plnovous. Komisařka Jará podlehne kouzlu otce Vody a rozhodne se s ním založit rodinu. Ta tam je její milovaná práce. Rodina má teď přednost. Do toho všeho se navíc koná pohřeb Edy.
DÍL 12: Neviditelní 12/13 (Neviditelní 12/13) - Otec Voda se snaží dostat k bájným svitkům, které by konečně navždy vysvětlily složitý vztah mezi vodníky a církví a zároveň by prokázaly pravý původ a existenci vodníků. Na to ale potřebuje pomoc Jaré. Jenže, když se za Jarou přijde podívat její kamarádka Marcela, hypnózu zvrátí a z Jaré je opět nelítostná policistka, pro kterou láska nic neznamená. Monika s Vydrou mezitím rozjíždějí, i když trochu neopatrně, svůj podnik s cílem velkého výdělku na balené vodě. Navíc Monika s Vydrovou manželkou rozjíždějí svůj vlastní obchod s mládnutím. A doktorka Mráčková stále naléhá na Sikorského, aby se Laušmana jednou provždy zbavil. Přece by Sikorský nechtěl, aby se o jeho nekalých aktivitách dozvěděli na atolu, po kterém tak prahne.
DÍL 13: Neviditelní 13/13 (Neviditelní 13/13) - Boj o svitky se chýlí ke konci. Kdo se jich ale chopí? Bude to Laušman, spasitel, kterého vodníkům seslala sama voda, doktorka Mráčková, potažmo pan Sikorský spolu s Aglou, otec Voda, nebo snad katolická církev vedená zlotřilým biskupem Láskou? To se uvidí. Každopádně, v rukách každého z nich mohou svitky znamenat obrovskou moc. Komisařka Jará se navíc stále snaží lapit Laušmana. Praha je bez vody a její osud leží v rukách Moniky a Daniely. A Agla střádá plány na převzetí vodnického impéria.

Postavy a obsazení
• Jiří Langmajer - Ivan Laušman
• Luděk Sobota - Eduard Baretti
• Kristýna Boková - Johana Baretti
• Jiří Bartoška - Hubert Vydra
• Ivana Chýlková - Nora Vydrová, Hubertova manželka
• Kryštof Hádek - Robert Vydra, Hubertův syn
• Lenka Vlasáková - doktorka Magda Mráčková, aqua lékárnice
• Marie Doležalová - Berková
• Barbora Poláková - Monika
• Simona Babčáková - policejní komisařka Eva Jará
• Lukáš Příkazký - inspektor Stanislav Trpělka
• Marian Roden - biskup Čeněk Láska
• Iva Pazderková - jezina Lige
• Jana Plodková - jezina Agla
• Sandra Nováková - jezina Thea
• Jaromír Dulava - otec Voda (vodnický kněz)
• Ondřej Hejma - člen vodní rady
• Františka Čížková - členka vodní rady
• Pavlína Danková - členka vodní rady
• Jolana Voldánová - členka vodní rady
• Václav Vorlíček - člen vodní rady
• Eva Leinweberová - členka vodní rady
• Radek Holub - Rudolf Ratus, zvaný Krysa (hlídač divné vody)
• Richard Stanke - Sikorský
• Jan Vlas - policista
• Marika Šoposká - kamarádka Moniky

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 5.9.2014
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 9.11.2015 Česká televize
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
 
FILMY V SÉRII
Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/bbf/
Československo, Komedie / Fantasy, 1974
Režie: Václav Vorlíček, Hrají: Libuše Šafránková, Jaromír Hanzlík

SERIÁL V SÉRII
Neviditelní (seriál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/bbg/
Česko, Dobrodružný / Komedie / Fantasy, 2014
Režie: Radek Bajgar, Hrají: Jiří Langmajer, Jiří Bartoška
 
Tvůrci a herci
Jan Pachl (Režie), Petr Erben (Produkce), Michal Reitler (Produkce), Jiří Hájek (Hudba),  Miro Gábor (Kamera), Petr Bednář (Kamera), Michal Hýka (Střih), Zuzana Povýšilová (Casting), Alois Ponížil (Casting), Nora Sopková (Scénografie), Ivan Stekla (Kostýmy), Zuzana Krejzková (Kostýmy), Zdeňka Nachlingerová (Kostýmy), Petr Neubauer (Zvuk),  Jiří Sadílek (Masky), Dagmar Švecová (Masky), Tereza Voborníková (Masky), Jan Pachl (Scénář), Jiří Langmajer (Herec), Jiří Bartoška (Herec), Ivana Chýlková (Herec), Luděk Sobota (Herec), Simona Babčáková (Herec), Kristýna Boková-Lišková (Herec), Kryštof Hádek (Herec), Lenka Vlasáková (Herec), Barbora Poláková (Herec), Roman Luknár (Herec), Lukáš Příkazký (Herec), Iva Pazderková (Herec), Jana Plodková (Herec), Ondřej Bauer (Herec), Ondřej Cihlář (Herec), Sandra Nováková (Herec), Ondřej Hejma (Herec), Jolana Voldánová (Herec), Václav Vorlíček (Herec), Eva Nosálková-Leinweberová (Herec), Ivan Douda (Herec), Marian Roden (Herec), Markéta Frösslová (Herec), Jaromír Dulava (Herec), Liliana Malkina (Herec), Richard Stanke (Herec), Radek Holub (Herec), Eliška Křenková (Herec), Ondřej Malý (Herec), Lucia Siposová (Herec), Jan Slovák (Herec), Martin Veliký (Herec), Michal Bumbálek (Herec), Jiří Kniha (Herec), Ondřej Nosálek (Herec), Petr Reidinger (Herec), Marie Doležalová (Herec), Pavlína Danková (Herec), Jan Vlas (Herec), Vojta Vovesný (Herec), Slávek Bílský (Herec), Jana Sováková (Herec), Robert Nebřenský (Herec), Tomáš Matonoha (Herec), Klára Melíšková (Herec), Vojtěch Vondráček (Herec), Marie Jansová (Herec), Františka Čížková (Herec), Johan Mádr (Herec), Tomáš Kůgel (Herec)
 
2014/650/Česko/Dobrodružný, Komedie, Fantasy
 
Zajímavost k filmu
- Natáčení probíhalo od podzimu 2012 do 18. července 2014 ve třech natáčecích blocích. Natáčení probíhalo v Praze na Kampě, ve Žlutých Lázních, v Holešovickém přístavu, na Dětském ostrově, v čističce odpadních vod v Bubenči, ve Strašnicích, Podolské Porodnici, Podolském přístavu, aquaparku v Čestlicích a mnoha dalších lokacích.
- Samotné natáčení scény Laušmanovi (Jiří Langmajer) sebevraždy vzbudilo na pražské Kampě celkem rozruch a muselo se několikrát opakovat. Dokonce zde zastavil jeden z výletních parníků, který plul okolo.
- Režisér Radek Bajgar netají, že pri tvorbe námetu sa voľne inšpiroval slávnou komédiou Jak utopit Dr. Mráčka (1974). Pred začiatkom nakrúcania sa stretol s jej režisérom Václavom Vorlíčkom, autorom knihy Petrom Markovom a vdovou po scenáristovi Milošovi Macourkovi. Vorlíček dokonca prijal čestnú rolu jedného z členov vodníckej rady.
- Najhoršie vraj bolo nakrúcanie v starej čističke odpadových vôd v pražskej Bubenči, filmovací deň trval 14 hodín a voda tam strašne zapáchala. Herci aj členovia štábu sa zabávali na predstave, ako zlatý slávik sedí štrnásť hodín v smradľavej vode, keďže šéfa vodníkov mal pôvodne hrať Karel Gott, ale na poslednú chvíľu odmietol kvôli pracovným povinnostiam.
 
Odkazy
 

Hrají:

Jiří Langmajer, Jiří Bartoška, Ivana Chýlková, Luděk Sobota, Simona Babčáková, Kristýna Boková, Kryštof Hádek, Lenka Vlasáková, Barbora Poláková, Roman Luknár, Lukáš Příkazký, Iva Pazderková, Jana Plodková, Ondřej Bauer, Ondřej Cihlář, Sandra Nováková, Ondřej Hejma, Jolana Voldánová, Václav Vorlíček, Eva Leinweberová, Ivan Douda, Marian Roden, Markéta Děrgelová, Jaromír Dulava, Lilian Malkina, Richard Stanke, Radek Holub, Eliška Křenková, Ondřej Malý, Lucia Siposová, Jan Slovák, Martin Veliký, Michal Bumbálek, Jiří Kniha, Ondřej Nosálek, Petr Reidinger, Marie Doležalová, Pavlína Danková, Jan Vlas, Vojtěch Vovesný, Slávek Bílský, Jana Sováková, Robert Nebřenský, Tomáš Matonoha, Klára Melíšková, Vojtěch Vondráček, Marie Jansová, Františka Čížková, Johan Mádr, Tomáš Kůgel, Matěj Anděl, Ivo Bureš, Zdeněk Palusga, David Steigerwald, Marika Šoposká, Dana Novák Pešková, Jindřich Kout, Magdaléna Bianka Ištoková, Markéta Zehrerová, Lenka Stolařová, Petr Klimeš, Tomáš Kobr, Daniela Šišková