Jak se zbavit nevěsty / Jak se zbavit nevěsty (2016/85/Česko/Komedie, Romantický) 38%

17.09.2023 20:37
JEDNOU VĚTOU
„Muži mají svůj rozum, ženy svou taktiku."

OBSAH
Lenka Vlasáková hraje v romantické komedii „Jak se zbavit nevěsty" moderní dynamickou ženu Evu, která vlastní cukrárnu, stará se o syna a musí krotit svou rázovitou maminku v podání Jany Švandové. S bývalým manželem s tváří Davida Matáska má skvělý vztah a jak, říká její kamarádka „nebyli byste první, co se rozvedli a zase dali dohromady". A pak se málem políbí a následuje pozvání na drahou večeři při svíčkách, kde se Honza konečně vyjádří. Opravdu se znovu zamiloval a přemýšlí o svatbě . . . . . s někým jiným! S krásnou, sympatickou a chytrou klavíristkou Lindou! A ještě chtějí upéct svatební dort. To je něco pro svéráznou Evinu maminku. Nikdy nevzdává, vždy si ví rady a zničit cizí svatbu je ta správná výzva. S bojovnou maminkou v zádech jede Eva na společný výlet se šťastnými snoubenci. A do toho rodinná regata, závod, bratrský souboj o místo přednosty zubařské kliniky, zlovolná švagrová a jeden potrhlý operní pěvec. Třešničkou na zábavném dortu je pak fotbalový trenér v podání Matěje Rupperta.(Bontonfilm CZ)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Je smutné, že tuzemské snímky nedokážou vycházet alespoň z nějaké reality. Když mnohé situace nepíše život, ale scénárista po úrazu hlavy nebo jednoduše s nutkáním nacpat divákům story vycucanou z prstu, je to průšvih. S hlavní energickou hrdinkou téhle komedie se to přitom chvíli daří. Má fajn práci, nadstandardní vztah s bývalým manželem, fungující zbytek rodiny (syn, sebevědomá matka), včetně té od bývalého muže. A tak nějak si na svého ex brousí zuby, páč prostě stará láska nerezaví. Tvůrci nám ovšem zatajují, proč bychom to celé měli sledovat a jaký smysl mají nadcházející situace, kterým chybí motivace i jakákoliv hloubka. Prostě těm všem peripetiím nevěříme, mít líbivou hudbu, dobře postavenou kameru nebo poměrně kvalitní herce úplně nestačí. Romantika ano, šťastné konce ano, jenže tak nějak je ten smysluplný základ potřeba. Jana Švandová tak trochu variuje postavu Elišky Balzerové z Žen v pokušení, Jana Stryková se vesměs jen pitvoří. Jaroslav Plesl je trestuhodně nevyužitý, Matěj Ruppert v miniroličce potěší. Ústřední duo zvládlo občas násilné dialogy s noblesou, Andrea Kerestešová je k sežrání. Dortovou bitvu raději nekomentuju. (castor) 2*

Film působí jako zdlouhavý vtip, který nemá pointu. Lenka Vlasáková a spol. v něm ke všemu úplně zanikají. Vlastně jsem si říkal, k čemu se ten film chce dobrat. Postavy si vesměs diváka ničím nezískají, příběh, ve kterém se ocitly, je značně nedomrlý, režie tápe, jak má film uchopit. Marcel Bystroň, jak bývá jeho (ne)dobrým zvykem, se vytasil s šíleně plytkým náčrtem scénáře, z něhož nemohl vzniknout kvalitní film ani náhodou. Režisér Tomáš Svoboda slabě nápaditý scénář mohl jen pospojovat, ale nic víc. A občas jsou to hezké obrázky. Vrcholem filmu je zpomaleně natočená dortová bitva, která za hudebního doprovodu cover verze hitu Wild World interpretované Darou Rolins, už jen ukazuje, jak film zoufale rezignoval na kvalitní zápletku, zajímavé postavy, vtipné i dramatické prvky. A nějak se poslední dobou kupí české filmy, které mají společný prvek, jimž je nulová interakce s diváckými emocemi. Tenhle ideálně zapadne prachem nudy. Jen málo diváků bude mít zájem jej oprášit. 4/10 (kingik) 2*

I když film disponuje pro mě neskutečně sympatickým obsazením (Lenka a David ) a hraje tam i Jana Kolesárová, která se mě líbí, jako celek mě bohužel toto dílo hodně nudilo. Chybu vidím u Marcela Bystroně, z toho scénáře prostě vyvařit nic nešlo. (Enšpígl) 1*

VELKÁ RECENZE
Lenka Vlasáková a David Matásek jako rodiče, kteří se navzájem respektují, skvěle si rozumí nejen oni, ale i jejich rodiny a společně tráví čas se svým synem Tobiášem. V čem je problém? Manželé Eva a Honza už jsou dávno rozvedení. Filmu nepříliš známého režiséra Tomáše Svobody nechybí vtip, dobří herci a na míru šitá hudba. Těžko ale věříme peripetiím, do kterých se postavy dostávají.
Eva (Lenka Vlasáková) je úspěšná majitelka cukrárny, Honza (David Matásek) zubař na rodinné klinice. Společně mají syna Tobiáše, kterého milují a vzorně vychovávají. Přestože jsou už několik let rozvedení, vztah jim skvěle klape. Vždycky byli víc než kamarádi. Nebo ne?
Když přeskočí jiskra na Evině straně, už je pozdě. Místo prstýnku se od Honzy dočká seznámení s nastávající manželkou Lindou (Andrea Kerestešová). Eva má rozum a jde stranou, do situace se ale vloží Tobiáš a Evina matka (Jana Švandová), moderátorka rozhlasového pořadu pro sebevědomé ženy. V kombinaci s rodinným výletem, kde se má rozhodnout o tom, jestli novým vedoucím zubařem na rodinné klinice bude Honza nebo jeho bratr, je o zábavu postaráno.
Jak se zbavit nevěsty už podle traileru směřuje dobrým směrem ve snaze stát se českou romantickou komedií, na které Češi slyší. Věnuje se rodině, partnerství, srší humorem a trochu vysílá poselství a pracuje s líbivou hudbou a kamerou. Něco mu však chybí. A to reálnost děje. Jistě filmy tu nejsou od toho, aby věrně kopírovali realitu, a už vůbec ne ty romantické. Ale příběh musí dávat smysl a nenutit diváka několikrát během sledování pozastavit se nad absurditou situace. Na sympatiích nepřidá ani americký styl, který prostupuje celým filmem od „miluju tě“ na konci telefonátu po „happy birthday“ na dědečkově oslavě sedmdesátin.
Samotný způsob vyprávění je ale povedený. Začátek i konec rámuje jedno obyčejné ráno, podobných spojovacích prvků scénář využívá několik. Jednotlivé dějové linky se střídají svižně, tempu snímku pomáhá i přibližně osmdesátiminutová stopáž. Na film svého žánru ideální. Jednoduchost zachovává stávající počet postav. Trochu zbytečné je umělé svedení všech jejich osudů v závěru.
Podle jména nepříliš známý režisér udělal dobře, že sáhl po zavedených hercích. Tomáš Svoboda s Vlasákovou spolupracoval na politické satiře Blonďatá bestie, s Matáskem natočil už dva roky starý film Hodinový manžel a těsně před Vánocemi mu půjde do kin Manžel na hodinu, v němž si opět zahraje Matásek. I ostatní protagonisté se s dialogy poprali se ctí a nepůsobí nepřirozeně. Pochvalu si zaslouží představitelé dětských rolí.
Jak se zbavit nevěsty se nestane filmem, ke kterému by se diváci vraceli, nebo si jej pamatovali déle než měsíc po zhlédnutí. Svůj záměr ale veskrze plní. Zároveň neurazí a nabízí oddychovou podívanou s kvalitními herci.

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 28.4.2016 Bontonfilm
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 26.8.2016 (DVD) Bontonfilm
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: -
Poprvé na DVD: 31.8.2016 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 9 807 170
Návštěvnost v ČR 91 467
 
Tvůrci a herci
Tomáš Svoboda (Režie), Marcel Bystroň (Produkce), Čeněk Kavečka (Hudba), Martin Šácha (Kamera), Jiří Brožek (Střih), Jan Tobola (Scénografie), Martin Gruntorád (Kostýmy), Roman Čapek (Zvuk), Sasha Issar (Masky), Ondrej Šulaj (Scénář), Peter Pišťanek (povídka) (Předloha), Lenka Vlasáková (Herec), David Matásek (Herec), Andrea Kerestešová (Herec), Jana Švandová (Herec), Jaroslav Plesl (Herec), Jana Stryková (Herec), Matyáš Bystroň (Herec), Kordula Stropnická (Herec), Vladimír Kratina (Herec), Josef Polášek (Herec), Jana Kolesárová (Herec), Matěj Ruppert (Herec), Jenovéfa Boková (Herec), Jana Boušková (Herec), Lenka Loubalová (Herec), Petr Vojnar (Herec), Lucie Polišenská (Herec), Marek Majeský (Herec), Jaromír Dulava (Herec), Veronika Žilková (Herec), Sasha Issar (Herec), Jan Vlas (Herec), Dušan Sitek (Herec), Zorita Azrak (Herec), Jan Unger (Herec), Tomáš Svoboda (Herec), Pavel Pásek (Herec), Simona Babčáková (Herec), Jan Martínek (Herec)
 
2016/85/Česko/Komedie, Romantický
 
Zajímavost k filmu
- Film se natáčel hlavně na přehradě Orlík v jižních Čechách.
- Pro dceru Veroniky Žilkové, Kordulu, se jednalo o první filmovou roli v životě. Přijala ji prý kvůli tomu, aby si mohla pořídit poníka.
- David Matásek na tom byl v čase natáčení stejně jako jeho filmová postava. Byl také rozvedený a následně se oženil.
- Videoklip k filmu natočila Dara Rolins, a to na písničku „Wild world“, kterou přezpívala právě pro tento snímek. Na soundtracku se podílel i hudebník David Kraus s hitem „Překrásná“.
- Natáčení filmu provázely i jisté nepříjemnosti. Andrea Kerestešová například skončila v nemocnici po těžké alergické reakci na vosí bodnutí. Následně byl převezen do nemocnice i osmiletý herec Matyáš Bystroň, který hrál hlavní roli. Ten zkolaboval přímo na place během natáčení na základní škole. Zvracel, dostal vysokou horečku a musel být převezen do nemocnice.
- Díky Kordule Stropnické, které byla role nabídnuta scenáristou Bystroněm, si ve filmu zahrála i její matka, Veronika Žilková. Když dorazila s dcerou na kamerové zkoušky, byla nabídnuta role i pro ni. [Zdroj: iDnes.cz]
- Honza, Eva a Tobiáš spievajú v aute pesničku, ktorá zaznela v seriáli Dva roky prázdnin (1974).
 
Odkazy