Wonka / Wonka (2023/116/USA/Dobrodružný, Komedie, Rodinný, Fantasy, Muzikál) 73%

03.02.2024 02:20
JEDNOU VĚTOU
„Film Wonka vypráví podivuhodný příběh o tom, jak se mladý snílek jménem Willy Wonka stane největším světovým vynálezcem, kouzelníkem a výrobcem čokolády."

OBSAH
Film Wonka je založen na výjimečné postavě, která je ústřední postavou knihy „Karlík a továrna na čokoládu“, nejkultovnější dětské knihy Roalda Dahla a jedné z nejprodávanějších dětských knih všech dob, a vypráví podivuhodný příběh o talentovaném Willy Wonkovi, který se s očima dokořán ocitne v centru světa čokolády, nemá nic než pár mincí v kapse a plný klobouk snů – jedním z nich je otevřít si vlastní čokoládovnu, která by se vyrovnala největším čokoládovnám světa. Ale v tomto velkolepém, i když nelítostném městě se Willyho skromné peníze rychle utratí a zavedou ho na cestu strádání a otroctví v nedaleké prádelně. Ačkoli se zdá, že Willyho vyhlídky jsou zmařeny, jeho naděje nikoli, přestože podnikání ve výrobě čokolády je mnohem těžší, než se zdá, a Willyho genialita není vítána cukrářským kartelem, který se nezastaví před ničím, aby si udržel svou klientelu pro sebe. Nicméně díky své osobité značce geniálního vynálezu, troše neotřelého myšlení a pomoci několika nejlepších přátel- zejména bystré mladé dívky jménem Noodle - se Willy stane odhodlanějším než kdy jindy a využije svého talentu a houževnatosti k tomu, aby si splnil svůj sen. Během následujícího kouzelně lahodného, někdy nebezpečného a život potvrzujícího dobrodružství Willy zjistí, že ačkoli většina lidí, které potká, dá přednost chamtivosti před dobrem, každý mrak má stříbrný okraj... stačí jen nepřestávat snít. (Vertical Entertainment)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Nová variace na Wonku, a jeho zde teprve se rodící továrnu na čokoládu, si ostudu určitě neudělala. Timothée je asi největší devizou filmu, protože vše ostatní je hezké, ale nikterak extra výrazné. Muzikálové části jsou klasicky libivé, ale trošku fádní a běžné. Prostředí je milé a nápadité, ale takovým tím svým způsobem, který zaručuje právě režisér Paul King. A který použil i v Paddingtonovi. Pokud Vám to sedí, budete spokojeni. Já mám jednoznačně radši ten černohumorný styl Tima Burtona, ke kterému se vracím po stopadesáté a vždycky mě stejně s něčím dalším překvapí. Největší překvapení je tu každopádně role Hugh Granta, který je tu ale bohužel zatraceně málo. (Malarkey) 3*

Moc pěkné až magické. Karlík a Továrna na Čokoládu mě nikdy moc nevzalo a přehrávající Depp je tam spíš otravný, tohle je přirozenější bez amerických bejkáren a nepamatuji se kdy jsem viděl hezčí pohádku kříženou s muzikálem. Výprava je okouzlující, Timothee Chalamet trefně zvolený a hraje na pána ( i hezky zpívá), celé to jeho dobrodružství mu divák sežere i s navijákem, písničky jsou hezky melodické a pasují k ději, nápad s čokoládovým Kartelem je super, občas se vyvedl i humor ( Keegan- Michael Key v roli policisty naprosto boží a potěšil i Rowan Atkinson či Hugh Grant). Takhle před vánoci to má hodně feel good atmošku a za závěrečný heist by se nestyděli ani tvůrci z La Casa de Papel. Jo byl jsem dojat i k slzám. 8/10. (EvilPhoEniX) 4*

PLUSY: Kouzlo viktoriánské Anglie, starosvětské uchopení, Hugh Grant, výtvarná stránka, vypočítavá domovnice Olivia Colman a její pomocník a asi i ten naivní snílek Timothée Chalamet. MÍNUSY: Absolutně nudné trio zlovolného čokoládového kartelu, nudní parťáci z prádelny, nevyužitý potenciál Umpa Lumpy, málo Rowana Atkinsona, občasná triková zaškobrtnutí, málo humoru, naivní a místy slabší muzikálová čísla. Celkově je to hravé, ale čekal jsem to hravější, zrovna jako výpravné a nápadité, ale čekal jsem to výpravnější a nápaditější. Paul King natočil feel-good vánoční pohádku pro celou rodinu, když ale budu hledat v nabitém televizním vánočním programu, zřejmě sáhnu po jiných jistotách. (castor) 4*

VELKÁ RECENZE
Stará filmařská pravda říká, že dobrý scénář poznáte po pěti stránkách. A dobrý film po pěti minutách. U Wonky mi na to stačilo asi dvacet sekund. Nedělám si srandu – už když se v prvním záběru Timothée Chalamet rozezpívá na stěžni (a hlasem Honzy Ciny), mi bylo jasné, že tady je svět ještě v pořádku. A že se před diváky rozklene suverénní muzikálová pohádka, která okamžitě vtáhne do své malebné reality.
Adaptovat znovu fantaskní čokoládový svět Willyho Wonky je samozřejmě bláhová výzva. Verze s Genem Wilderem je dodnes klasikou nejen na poli memů, kongeniální uchopení Tima Burtona pak v podstatě nejde překonat. Šílená challenge.
Trumfem k úspěchu nové verze se mělo stát angažmá dvou osobností: Jednak hvězdného mladíčka Chalameta, zejména ale britského režiséra Paula Kinga, který stál za dvojící nedávných rodinných hitů – za oběma díly oblíbeného Paddingtona. Ty se staly v rámci žánru okamžitě klasikou (dvojka byla dokonce dlouhou dobu filmem s dokonalým ratingem 100 % na RottenTomatoes) a feel-good jistotou pro celou rodinu, která kombinuje moderní technologický háv se starosvětsky dojemným vyprávěním tak okouzlujícím způsobem, až si s Paddingtonem dala sváču i anglická královna.
Wonka se těší v Americe obří popularitě a nepochybně měl ambice stát se vrcholným hollywoodským zářezem letošního adventu. Vznikal ale v Británii, pod dohledem anglických producentů, režiséra, scenáristů, střihače i výtvarníků, a samozřejmě za účasti mj. oscarové Olivie Colman, oranžového Umpa Lumpy Hugh Granta nebo beanovského maskota Rowana Atkinsona v drobné vedlejší roli. Léčebná kúra na rodné půdě Roalda Dahla se náramně vyplatila, protože britská DNA filmu moc sluší nejen po výtvarné a vkusně usedlé vyprávěcí stránce, ale i proto že film se díky jinému stylu snadno zbavuje tlaku svých hvězdných předchůdců. A působí jako sympaticky živé retro od Charlese Dickense na rajském plynu. Nebo na špacíru v cukrárně.
Z trailerů tak sice bliká zaměnitelná barevná polodigitální fašírka pro celou rodinu, Wonka je ale ve skutečnosti dojemným starosvětským muzikálem, který těží z nostalgické atmosféry, poctivě vedeného příběhu a půvabného výtvarného podání. To sice občas kolísá od rukodělnosti k ne-úplně-dokonalým trikovým kejklím, ale ve výsledku funguje na výbornou. King zhmotnil kompaktní přitažlivý svět, který sice obnáší jedno malé přístavní městečko s ulicí, náměstíčkem, kostelem, pasáží a jedním barákem, přesto funguje jako plnokrevný pohádkový svět, kde se nehraje na logiku nebo fyzikální zákony, ale na nasládlé, povznášející emoce.
Oldschoolově vystavěný příběh v sobě přitom stále nese dahlovskou roztomilost, poťouchlost i magii. Jednoduše představí Willyho Wonku jako naivního snílka s absolutní expertízou na čokoládu, vtáhne jej do přediva snů, tužeb a úkladů vedlejších postav, a pak ho vede neokázalými, ale o to působivějšími scénami. Muzikálová čísla jsou sice naivní, ale doslova kouzelná, a i když nesází na akční choreografii, jejich efekt je příkladný.
Z „Prát, prát“ se snadno stane hymna všech domácích pracantů a bydlenek. Zpívánky s balónky nebo cukrkandlovým stromem sice neoslní kdovíjakou hudební sofistikovaností, o to chytlavější a dojemnější ale umí být. Nebudu lhát – stačilo i pár jejich tónů a záblesků vizuálního uchopení a draly se mi slzy do očí, protože to, co se dělo na plátně bylo malebné nejen zvukově a obrazově (výtvarná stránka je v některých momentech famózní), ale i schopností vyprávět příběh neotřele okouzlujícím, přitom suverénním způsobem. Ano, This Is Cinema.
Je báječné vidět mistry svého oboru při práci a nechat se zase jednou dojímat silou vyprávění, v tomto případě možná dětsky naivního a stylizovaného (kdo nesnáší muzikály, lebedit si nebude), ale plně funkčního pro diváky různých generací. Je to podruhé během týdne, kdy jsem si v relativně skromných kulisách mohl připomenout krásu a sílu hollywoodských vyprávěnek – a kupodivu za to jednou mohla japonská Godzilla a podruhé „britský“ Wonka. Někdo v nich ale důkladně pečoval o scénář, o postavy, o obrázky, které mají publikum oslnit, o emoce, jež je mají rozněžnit, a o dobré konce. A nevyplivl jen postavičky seskládané podle dosahů na Instagramu a podle zájmu hračkářů před zelené plátno s tím, že se zbytek nějak domatlá a lidi beztak přijdou.
Jistě, Wonka není tak geniálním filmem jako mnohovrstevnatý a originální burtonův opus Karlík a továrna na čokoládu. Je to svým způsobem přímočará pohádkově-hudební jednohubka, která se víc spoléhá na okamžitou opojnost a samozřejmý Chalametův šarm.
Zároveň jsem u ní od prvního do posledního okamžiku cítil jistotu, že právě sleduju novou rodinnou klasiku, která okamžitě potěší nové diváky a i za dvacet let bude rotovat televizními schématy jako pevný – byť sladký, barevný i povznášející - pilíř v jakkoliv nejisté době.

Postavy a obsazení
• Timothée Chalamet - Willy Wonka, aspirující výrobce čokolády se snem otevřít si vlastní obchod s čokoládou
• Calah Lane - Noodle, Willyho asistent
• Keegan-Michael Key - šéf policie
• Paterson Joseph - Arthur Slugworth
• Matt Lucas - Prodnose
• Mathew Baynton - Fickelgruber
• Sally Hawkins - Willyho matka
• Rowan Atkinson - Julius, kněz
• Hugh Grant - Lofty, umpa-lumpa

Ocenění:
British Academy of Film and Television Arts (BAFTA)
2024 - Alexandra Derbyshire, David Heyman, Paul King (Výjimečný britský film) (nominace)

Golden Globes
2024 - Timothée Chalamet (Nejlepší herec - komedie/muzikál) (nominace)

Critics Choice Awards
2024 - Calah Lane (Nejlepší mladý herec/herečka) (nominace)
2024 - Lindy Hemming (Nejlepší kostýmy) (nominace)

DABING
1.DABING (Kino)
V českém znění: Daniel Krejčík [dialogy] / Jan Cina [zpěv] - Timothée Chalamet (Willy Wonka), Silvie Matičková - Calah Lane (Nudla), Miroslav Táborský - Paterson Joseph (Sluplgroš), Hana Igonda Ševčíková - Olivia Colman (Valchová), Jaromír Meduna [dialogy] / Radek Seidl [zpěv] - Jim Carter (Abakus Cifra), Pavel Vondra - Hugh Grant (Umpa Lumpa), Petr Štěpán - Keegan-Michael Key (Náčelník), Pavel Tesař - Rich Fulcher (Larry Chechtorád), Martina Šťastná - Natasha Rothwell (Božka Trubka), Barbora Červinková - Rakhee Thakrar (Lotka Bellová), Jiří Schwarz - Tom Davis (Bělič), Tomáš Trapl - Matt Lucas (Prkonos), Lumír Olšovský - Mathew Baynton (Krutichvost), Martin Písařík - Kobna Holdbrook-Smith (strážník Sluníčko), Jiří Prager - Rowan Atkinson (otec Julius), Petra Tišnovská - Sally Hawkins (paní Wonková), Vanda Károlyi Konečná - Ellie White (Gwennie), Ernesto Čekan - Simon Farnaby (Basil), Nina Horáková - Charlotte Ritchie (Barbara), Ondřej Izdný - Phil Wang (Colin), Helena Brabcová - Freya Parker (slečna Bonbónová), René Brázda Slováčková - Tracy Ifeachor (Dorothy), Jaroslav Horák - Ian Bartholomew (Stařec), Jakub Král - Colin O'Brien (malý Willy Wonka), Michal Gulyáš - Dominic Coleman (Donovan), Tomáš Borůvka - Justin Edwards (zákazník), Michala Gatialová - Marina Bye (zákaznice), Tereza Nekudová - Sophie Winkleman (hraběnka), Robert Urban - Michael Abubakar (zákazník), Andrea Holá - Isy Suttie (zelinářka), Lucie Novotná - Robyn Rose (dáma v tramvaji), Martina Placrová - Millie O'Donnell (dáma v tramvaji), Markéta Amerighi, Josef Fečo, Jaromír Holub, David Holý, Lada Soukupová, Martina Bucková, Tomáš Hospodský, Jan Raclavský, Sabina Valová
Překlad a texty písní: Petr Putna
Produkce: Lenka Skřečková, Barbora Smotlachová
Zvuk: Lukáš Polifka, Roman Čadek, Martin Jílek, Martin Ženíšek, Filip Mošner
Mix: Deluxe Media
Asistent režie: Filip Damek
Hudební režie: Ondřej Izdný
Dialogy a režie: Vladislav Kracík
Pro Warner Bros. vyrobila LS Productions - 2023

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 14.12.2023 Vertical Entertainment
Premiéra USA: 15.12.2023 Warner Bros. US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: -
Poprvé na DVD: 27.3.2024 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 27.3.2024 Magic Box
Poprvé na 4K Blu-ray: 27.3.2024 Magic Box
Poprvé na VOD: 8.3.2024 HBO Max

Tržby v ČR - Kč 67 712 252
Tržby celkem - $ 296 853 717
Návštěvnost v ČR 371 692
Náklady (Rozpočet) - $ 125 000 000

FILMY V SÉRII
Karlík a továrna na čokoládu gastonrolinc.webnode.cz/news/0176/
USA / Velká Británie / Austrálie, Fantasy / Rodinný / Muzikál, 2005
Režie: Tim Burton, Hrají: Freddie Highmore, Johnny Depp

Wonka gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/bbb92/
USA, Dobrodružný / Komedie / Rodinný, 2023
Režie: Paul King, Hrají: Timothée Chalamet, Calah Lane
 
Tvůrci a herci
Paul King (Režie), David Heyman (Produkce), Alexandra Derbyshire (Produkce), Luke Kelly (Produkce), Joby Talbot (Hudba), Neil Hannon (Hudba), Jung-hoon Jung (Kamera), Mark Everson (Střih), Nina Gold (Casting), Nathan Crowley (Scénografie), Tom Brown (Scénografie), Andrea Borland (Scénografie), Toby Britton (Scénografie), Gavin Fitch (Scénografie), Roxana Alexandru (Scénografie), Lindy Hemming (Kostýmy), Niv Adiri (Zvuk), John Casali (Zvuk), Glenn Freemantle (Zvuk), Paul Massey (Zvuk), Heather Manson (Masky), Natasha Richards (Masky), Brendon Heath (Masky), Simon Farnaby (Scénář), Paul King (Scénář), Timothée Chalamet (Herec), Calah Lane (Herec), Olivia Colman (Herec), Hugh Grant (Herec), Keegan-Michael Key (Herec), Paterson Joseph (Herec), Rowan Atkinson (Herec), Matt Lucas (Herec), Mathew Baynton (Herec), Sally Hawkins (Herec), Rakhee Thakrar (Herec), Jim Carter (Herec), Natasha Rothwell (Herec), Tom Davis (Herec), Rich Fulcher (Herec), Simon Farnaby (Herec), Kobna Holdbrook-Smith (Herec), Ellie White (Herec), Colin O'Brien (Herec), Tracy Ifeachor (Herec), Justin Edwards (Herec), Freya Parker (Herec), Murray McArthur (Herec), Rufus Jones (Herec), Isy Suttie (Herec)
 
2023/116/USA/Dobrodružný, Komedie, Rodinný, Fantasy, Muzikál
 
Zajímavost k filmu
- Abacus Crunch (Jim Carter), který ve filmu ztvárňuje roli účetního, je pojmenován po nejstarším počítacím přístroji, předchůdci kalkulačky – Abakus.
- Natáčení probíhalo v Anglii ve městech Watford, Oxfordshire, Londýn, Dorset, Bath, St. Albans a East Sussex. Štáb také cestoval po Paříži.
- Timothée Chalametovi (Willy Wonka) se během natáčení několikrát udělalo špatně kvůli množství čokolády a sladkostí, které musel sníst.
- Předtím, než roli Williho Wonky získal Timothée Chalamet, byli také zvažováni Ryan Gosling, Donald Glover, Ezra Miller a Tom Holland.
- Loompaland bol predtým opísaný ako krajina džungle. V tejto verzii žijú Oompa-Loompovia na tropickom ostrove.
- Hugh Grant sa vyjadril, že nenávidel čas strávený hraním postavy Oompa Loompa, keďže proces herectva pre pohybovú kameru považoval za fyzicky nepríjemný (opísal to ako nosiť tŕňovú korunu) a bezcieľny (tvrdí, že nikdy nedostal uspokojivú odpoveď na otázku, či by mal "hrať svojim telom, alebo nie"). Priznal sa, že v zákulisí vyvolal veľký rozruch, keď zistil, že väčšina jeho práce bola nakoniec po natáčaní nahradená animáciou. Na otázku, prečo teda vzal túto rolu, povedal: "Trochu neznášam [robiť filmy], ale mám veľa detí a potrebujem peniaze."
- Režisér Paul King povedal, že pribral asi 50 libier (23 kg) zo všetkej čokolády, ktorú zjedol na natáčaní, a dodal: "Je zázrak, že Timmy [Timothée Chalamet] zostal taký štíhly a pekný. Mali sme tu neuveriteľnú čokolatiérku. Vytvorila neuveriteľné zmesi a my sme ich ochutnávali. Chutili oveľa lepšie, než museli, pretože evidentne herci sú šikovní v pretvarovaní sa, ale zázrak spočíval v tom, že chutili presne tak dobre, ako vyzerali."
- Mesto, kde chce Wonka (Timothée Chalamet) otvoriť svoj obchod, sa nikdy nespomína. Hoci sa (čiastočne) natáčalo v Londýne, nápisy na obchodoch sú často vo francúzštine a v ZOO sú nemecké nápisy, čo naznačuje fiktívne európske mesto.
- Timothée Chalamet priznal, že bol spočiatku voči filmu skeptický: "Ako mnoho ľudí, keď ide o remaky, cítim veľmi ochranný vzťah k pôvodným postavám a verziám, ktoré máte radi. Vaše obočie sa zdvihne so skeptickým pohľadom na to, či ide o legitímny, hodnotný príbeh alebo cynický pokus získať peniaze."
- Hugh Grant povedal, že režisér Paul King mu "poslal maketu Oompa Loompy úplne nahého. A moje malé deti to trocha vystrašilo". King dodal: "Bolo to jedno z najviac znepokojujúcich vecí, ktoré som v živote videl. Ak by sa to niekedy dostalo von, generácia detí by bola poznačená."
- Paul King prirovnal Chalametovho Wonku k "nevinnej postave ako bol Charlie Chaplin, takmer ako postava prisťahovalca tuláka, ktorý prichádza na svet po prvýkrát, so žiarivým pohľadom a úplne naivný – s touto detskou zvedavosťou, ale bez žiadnych múdrostí z ulice, ktoré si vyvinie v priebehu nasledujúcich 25 rokov".
- Chalamet vyrastal ako fanúšik oboch predchádzajúcich filmov o Wonkovi (1971 a 2005) a chcel túto postavu stvárniť iným spôsobom, ako mali Gene Wilder a Johnny Depp: "Je to úplný opak toho Willyho Wonku s bláznivým pohľadom v očiach, ktorého všetci poznáme. Je to o tom, ako by tá postava začínala, aby sa dostala na miesto, kde je ešte stále ako dieťa, ale zároveň nejakým spôsobom zlomená?"
- Pre režiséra Paula Kinga bol Chalamet prvou voľbou, pretože ho zaujali jeho výkony vo filmoch Daj mi tvoje meno (2017) a Lady Bird (2017). King ponúkol hercovi rolu bez konkurzu po tom, čo videl jeho stredoškolské vystúpenia na YouTube, čo dokázalo jeho vokálne a tanečné schopnosti.
- Hugh Grant otvorene kritizoval, že pre tento film musel až príliš často natáčať pred zeleným plátnom.
- Paul King o výbere Chalameta do hlavnej roly: "Boli sme celkom otvorení hľadaniu tej správnej osoby. Ale pre mňa to bol naozaj o zozname s jednou osobou."
- Paul King chcel, aby bol film prequelom ku knihe aj filmovej adaptácii z roku 1971, preto sa ho rozhodol zasadiť do obdobia 25 rokov pred udalosťami pôvodného príbehu
 
Odkazy